Постанова
від 22.03.2012 по справі 2а/1570/10413/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cправа № 2а/1570/10413/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2012 року

Одеський окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді: Юхтенко Л.Р.

розглянувши у скор оченому проваджені адмініст ративну справу за адміністра тивним позовом управління Пе нсійного фонду України в м. Із маїл та Ізмаїльському районі Одеської області до КП «Ізма їлпаливо»про стягнення забо ргованості у розмірі 3347,90 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До суду з адміністр ативним позовом звернулося у правління Пенсійного фонду У країни в м. Ізмаїл та Ізмаїльс ькому районі Одеської област і до КП «Ізмаїлпаливо»про ст ягнення заборгованості у роз мірі 3347,90 грн.

Позовні вимоги мотивован і тим, що у відповідача станом на 01.11.2011 року наявна заборгован ість по сплаті єдиного внеск у на загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я у розмірі 3347,90 грн., яка у добро вільному порядку ним не спла чена, що стало підставою звер нення позивача до суду з позо вом про її стягнення у судово му порядку.

Відповідно до п. 4 ч. 1, ч. 2 ст. 183- 2 КАС України скорочене прова дження застосовується в адмі ністративних справах щодо ст ягнення грошових сум, які ґру нтуються на рішеннях суб'єкт а владних повноважень, щодо я ких завершився встановлений цим Кодексом строк оскаржен ня.

З огляду на викладене, ухв алою судді від 23.01.2012 року було в ідкрите скорочене проваджен ня по адміністративній справ і за позовом управління Пенс ійного фонду України в м. Ізма їл та Ізмаїльському районі О деської області до КП «Ізмаї лпаливо»про стягнення забор гованості у розмірі 3347,90 грн., в я кій відповідачу було запропо новано надати на адресу суду заперечення проти позову та докази, які у нього є або заяв у про визнання позову у десят иденний строк з дня одержанн я даної ухвали безпосередньо до канцелярії суду або шляхо м надіслання поштою.

Вказана ухвала була надіс лана відповідачу за адресою: 68600, Одеська область, м. Ізмаїл,

вул. Аеродромна,8, яка внесе на до Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців, що пі дтверджується витягом з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб пі дприємців.

Проте, поштовий конверт з ухвалою суду був повернутий на адресу суду з позначкою по шти «із спливом терміну збер ігання», 02.03.2012 року.

Відповідно до ч.4 ст. 33 КАС Укр аїни у разі ненадання особам и, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або су дове повідомлення надсилают ься юридичним особам та фізи чним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (мі сця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, фізични м особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх м ісця проживання чи місця пер ебування, зареєстрованою у в становленому законом порядк у, а разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за так ою адресою вважається, що суд овий виклик або судове повід омлення вручене їм належним чином.

У суду не має інших відомост ей щодо юридичної адреси від повідача, ніж як тих, які внесе ні до Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців.

Таким чином, враховуючи по ложення ст. 33 КАС України суд в важає, що відповідач належни м чином повідомлений про від криття скороченого провадже ння по справі за адміністрат ивним позовом управління Пен сійного фонду України в м. Ізм аїл та Ізмаїльському районі Одеської області до КП «Ізма їлпаливо»про стягнення забо ргованості у розмірі 3347,90 грн., з дати штампу пошти на поштово му відправленні про повернен ня конверту, 02.03.2012 року.

Станом на 12 березня 2012 року ( десятиденний строк після отр имання відповідачем ухвали) на адресу суду не надійшли ві д відповідача заперечення на позов або заява про визнання позову.

Відповідно до ч. 5 ст. 183-2 КАС У країни справа повинна бути р озглянута у порядку скорочен ого провадження не пізніше т рьох днів - у разі якщо протяго м семи днів з дня закінчення с троку, передбаченого частино ю третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення від повідача та за умови, що справ а не розглядається судом за м ісцезнаходженням відповіда ча. В даному випадку справа ро зглядається судом не за місц езнаходженням відповідача.

Розглянувши матеріали сп рави, оцінивши наведені пози вачем обставини по справі та враховуючи відсутність запе речень з боку відповідача, су ддя прийшов до висновку щодо достатності підстав для при йняття законного і обґрунтов аного судового рішення в пор ядку скороченого провадженн я, без проведення судового за сідання та виклику осіб які б еруть участь у справі.

Відповідно до ч. 6 ст. 71 КАС Укр аїни, якщо особа, яка бере учас ть у справі, без поважних прич ин не надасть докази на пропо зицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилає ться, суд вирішує справу на ос нові наявних доказів.

Вивчивши матеріали справ и, а також обставини, якими обґ рунтовуються вимоги, докази, якими вони підтверджуються, судом встановлено наступне.

КП «Ізмаїлпаливо» 31.07.2002 року зареєстроване в якості юрид ичної особи Ізмаїльським міс ьквиконкомом, що підтверджує ться свідоцтвом про державн у реєстрацію суб' єкта підпр иємницької діяльності - юри дичної особи, та знаходиться на обліку в управлінні Пенсі йного фонду України в м. Ізмаї л та Ізмаїльському районі Од еської області, як платник єд иного внеску на загальнообов ' язкове державне соціальне страхування, а отже, є страхув альником у розумінні положен ь Закону України "Про збір та о блік єдиного внеску на загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування".

Як вбачається з поданих в ідповідачем до позивача звіт них документів, а саме: розрах унків сум єдиного внеску з лю того по серпень 2011 року включн о, загальна сума нарахованих внесків, що підлягає сплаті в ідповідачем, становила 7886,90 грн ., з яких 4586, 30 грн. самостійно спл ачено (7886,90 грн. -4586, 30 грн. = 3300,60 грн.).

Відповідно до положень ста тті 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на за гальнообов'язкове державне с оціальне страхування" від 08.07.20 10 № 2464-VI, суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені закон одавством, вважаються простр оченою заборгованістю із спл ати страхових внесків (недої мкою) і стягуються з нарахува нням пені та застосуванням ф інансових санкцій.

У зв' язку з несвоєчасною с платою відповідачем самості йно нарахованих сум єдиного внеску позивачем на підставі положень пункту 2 частини оди надцятої статті 25 Закону Укра їни "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання" від 08.07.2010 № 2464-VI до відповід ача застосовано штраф у розм ірі 43,00 грн. та нарахована пеня у розмірі 4, 30 грн., про що прийня то рішення про застосування штрафних санкцій та нарахува ння пені за несплату (неперер ахування) або несвоєчасну сп лату (несвоєчасне перерахува ння) єдиного внеску від 28.04.2011 № 168 , яке отримано уповноваженою особою відповідача 18.05.2011року.

В силу положень части ни чотирнадцятої статті 25 Зак ону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальноо бов'язкове державне соціальн е страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI, сум и пені та штрафів, передбачен их цим Законом, підлягають сп латі платником єдиного внеск у протягом десяти робочих дн ів після надходження відпові дного рішення.

Як вбачається з матері алів справи, зазначене рішен ня отримано відповідачем 18.05.201 1року, про що свідчить підпис й ого уповноваженої особи на в казаному рішенні.

Оскільки доказів про о скарження рішення позивача в адміністративному чи судово му порядку не надано, суд дійш ов висновку, що граничний стр ок сплати штрафу у розмірі 43,00 грн. та пені у розмірі 4, 30 грн. за кінчився 30.05.2011року.

Поряд з цим, у зв' язку з порушенням відповідачем п латіжної дисципліни, позивач ем на підставі положень част ини четвертої статті 25 Закону України "Про збір та облік єди ного внеску на загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування" від 08.07.2010 № 2464-VI надісла но відповідачеві вимоги про сплату недоїмки №Ю від 05.05.2011 рок у на суму 2188,74 грн., №Ю від 07.07.2011 року на суму 2634,08 грн., №Ю від 04.08.2011 року на суму1317,04 грн., №Ю від 07.10.2011 року н а суму 117,36 грн. Зазначені вимог и належним чином були отрима ні представником відповідач а Балевим Н.І., що підтверд жується відповідними підпи сами на корінцях вимог.

Платник єдиного внеск у зобов'язаний протягом деся ти робочих днів з дня надходж ення вимоги про сплату недої мки сплатити суми недоїмки т а штрафів разом з нараховано ю пенею. У разі незгоди з розра хунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом Пенсійного фонду Ук раїни. Якщо згоди з органом Пе нсійного фонду України не до сягнуто, платник єдиного вне ску зобов'язаний сплатити су ми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протяго м десяти робочих днів з дня на дходження рішення відповідн ого органу Пенсійного фонду або оскаржити вимогу до орга ну Пенсійного фонду України вищого рівня чи в судовому по рядку (стаття 25 Закону України "Про збір та облік єдиного вне ску на загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня" від 08.07.2010 № 2464-VI).

За загальним правилом, що випливає з принципу змагальн ості, кожна сторона повинна п одати докази на підтвердженн я обставин, на які вона посила ється, або на спростування об ставин, про які стверджує інш а сторона.

Однак, відповідачем не нада но суду, як заперечень так і жо дних доказів щодо оскарження зазначеної у вимозі суми заб оргованості або її сплати у с амостійному порядку у повном у обсязі.

Відповідно до вимог ч. 1 с т. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставин и, на яких ґрунтуються її вимо ги та заперечення.

Згідно з ч.1 ст.69 Кодексу ад міністративного судочинств а України доказами в адмініс тративному судочинстві є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких суд встановлює наявн ість або відсутність обстави н, що обґрунтовують вимоги і з аперечення осіб, які беруть у часть у справі, та інші обстав ини, що мають значення для пра вильного вирішення справи. Ц і дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх предста вників, показань свідків, пис ьмових і речових доказів, вис новків експертів.

В зв' язку з чим, суд прийшо в до висновку, що позивач дові в суду обставини, на яких ґрун туються позовні вимоги та на дав необхідні докази, в підтв ердження своїх позовних вимо г.

З урахуванням встановлен их фактів, оцінюючи надані по зивачем докази у сукупності, суд прийшов до висновку, що по зовні вимоги є обґрунтованим и, такими, які підтверджені до казами та відповідають чинно му законодавству України, а о тже сума заборгованості у ро змірі 3347,90 грн. повинна бути стя гнута з відповідача.

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владних п овноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутністю витрат пози вача - суб' єкта владних пов новажень, пов' язаних із зал ученням свідків та проведенн ям судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

З огляду на вищевикладен е, відповідно до положень Зак ону України «Про збір та облі к єдиного внеску на загально обов'язкове державне соціаль не страхування»та керуючись ст. ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86, 128, 159-163 КАС України, с уд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позо в управління Пенсійного фонд у України в м. Ізмаїл та Ізмаїл ьському районі Одеської обла сті до КП «Ізмаїлпаливо»про стягнення заборгованості у р озмірі 3347,90 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з КП «Ізмаїлпалив о» (68600, Одеська область, м. Ізмаї л, вул. Аеродромна,8, код ЄДРПОУ 32096778) на користь управління Пен сійного фонду України в м. Ізм аїл та Ізмаїльському районі Одеської області прострочен у заборгованість у розмірі 3347 ,90 грн. (три тисячі триста сорок сім гривень дев' яносто коп ійок) на р/р №256073124444, код платежу 377 43414 відкритий в Ізмаїльському відділенні Ощадбанку №6708, МФО 388120.

Відповідно до ст. 256 КАС Украї ни постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова суду набирає зак онної сили у порядку, встанов леному ст. 254 КАС України.

Постанова суду за результа тами скороченого провадженн я може бути оскаржена до Одес ького апеляційного адмініст ративного суду через суд пер шої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в десятид енний строк з дня отримання к опії постанови.

:Постанова, прийнята у скор оченому провадженні, крім ви падків її оскарження в апеля ційному порядку, є остаточно ю. /

Сддя: /підпис/

Суддя: /підпис/

З оригіналом згідно: игінал ом згідно:

Суддя Л.Р. Юхте нко

Дата ухвалення рішення22.03.2012
Оприлюднено28.03.2012
Номер документу22113216
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/10413/2011

Ухвала від 23.01.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Постанова від 22.03.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні