Постанова
від 29.02.2012 по справі 2а/1570/10370/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

    

Справа № 2а/1570/10370/2011

ПОСТАНОВА  

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          29 лютого 2012 року Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді                   Танцюри К.О.,

за участю  секретаря                    Ватренко Т.С.,

за участю сторін:

представника позивача –ОСОБА_1 (за довіреністю №19 від 29.11.2011р.),

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Одесі справу за адміністративним позовом Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Кредитної спілки «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»про стягнення заборгованості у сумі 7912,09 грн.,-

                                                        ВСТАНОВИВ:

До суду звернулось Одеське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Кредитної спілки «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі 7912,09 грн. Позивач зазначив, що КС «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»є платником страхових внесків, вказану заборгованість у добровільному порядку не сплатила, у зв'язку з чим позивач звернувся до суду із позовом про стягнення заборгованості у розмірі 7912,09 грн.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, посилаючись на обґрунтування, викладені у позовній заяві, та просив задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач, належним чином повідомлявся про дату, місце та час судового засідання, проте до суду не з'явився, про причини не з'явлення до суду не повідомив.

  Заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши матеріали справи суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

           КС «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»27.01.2006р. зареєстрована як юридична особа

Комінтерніською районною державною адміністрацією Одеської області, що підтверджується  Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (а.с.16)

           Відповідно до ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»(в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин), загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

         Відповідно до ст. 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»(в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

         Відповідно до ч. 4 ст. 22 зазначеного Закону юридичні особи, які використовують найману працю, набувають статусу страхувальника - з дня взяття їх на облік у робочому органі відділення Фонду.

         Судом встановлено, що КС «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ», згідно картки страхувальника було взято на облік до ФСС з ТВП 27.01.2006р. (а.с.6).

         Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону, страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

         Порядок і строки сплати страхових внесків були визначені розділом четвертим Інструкції «Про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності», затвердженою Постановою Правління Фонду від 26.06.2001р. за №16 ( яка діяла на момент виникнення боргу та втратила чинність з 16.06.2011р.)

         Пунктом 4.1 зазначеної Інструкції було передбачено, що страхувальники, щомісячно нараховують страхові внески в розмірах, встановлених чинним законодавством. При цьому, не мають значення джерела фінансування витрат на оплату праці. Нарахування здійснюються без зменшення заробітної плати на суму податків та обов`язкових платежів.

         Відповідно до п. 7.1 Інструкції страхувальники та інші отримувачі коштів Фонду зобов`язані вести облік коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, і своєчасно надавати органам Фонду звітність щодо цих коштів за формою, яка затверджується в установленому порядку.   

          Згідно звіту по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 1 півріччя 2011 року, наданого страхувальником - КС «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ», заборгованість страхувальника на початок 2011 року складала 7912,09 грн. (а.с.18).     

         З 01.01.2011р. набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №2464-VI від 08.07.2010р.,         відповідно до Прикінцевих та перехідних положень якого визначено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості. На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

          Доказів щодо сплати зазначеної заборгованості КС «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»до суду не  надано.

          З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Кредитної спілки «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі 7 912,09 грн. підлягають задоволенню у повному обсязі.   

Керуючись ст. ст. 69, 71, 158-163, 183-3 КАС України, суд –

                                                                      П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Кредитної спілки «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у сумі 7 912,09 грн. –задовольнити.

          Стягнути з Кредитної спілки «СПІЛКА ПЕНСІОНЕРІВ УКРАЇНИ»(код ЄДРПОУ 33976607) на користь Одеського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість у сумі 7912,09 грн. (сім тисяч дев'ятсот двонадцять гривень дев'ять копійок) на р/р37175200900001, ГУДКУ в Одеській області, МФО банку 828011.  

          Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Уразі застосування судом частини третьої ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

 Повний текст постанови виготовлений та підписаний суддею 29 лютого 2012 року.

 Суддя                                                                                                                    К.О. Танцюра

 

          

                                                     

              

               

                                            

Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено28.03.2012
Номер документу22113563
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/10370/2011

Ухвала від 09.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 06.12.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Постанова від 29.02.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні