Постанова
від 14.03.2012 по справі 2а-7906/09/2270
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПО СТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇН И

14 березня 2012 р. Справа № 7896/10

Львівський апеляцій ний адміністративний суд в с кладі:

головуючого судді Багрія В.М .,

суддів Кушнерик а М.П., Старунського Д.М.,

з участю секретаря судовог о засідання Грущенко І.П.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Львові апеляційну скаргу Державног о підприємства «Національна енергетична компанія «Укрен ерго» в особі відокремленого підрозділу «Держенергонагл яд у Південно-Західному регі оні» на постанову Хмельниць кого окружного адміністрати вного суду від 14.12.2009 року в спра ві за позовом в.о. прокурора Ле нінського району м. Вінниці в інтересах держави - Державно го підприємства «Національн а енергетична компанія «Укре нерго» в особі відокремленог о підрозділу «Держенергонаг ляд у Південно-Західному рег іоні» до Хмельницької середн ьої загальноосвітньої школи № 25 про стягнення штрафних са нкцій,

В С Т А Н О В И В :

У серпні 2009 року в.о. прокуро ра м. Вінниці в інтересах держ ави - Державного підприємств а «Національна енергетична к омпанія «Укренерго» в особі відокремленого підрозділу « Держенергонагляд у Південно -Західному регіоні», звернув ся до суду з позовом до Хмельн ицької середньої загальноос вітньої школи № 25 про стягненн я штрафних санкцій.

Позивач просив стягнути з в ідповідача 510 грн. штрафу до де ржавного бюджету згідно пост анови старшого державного ін спектора державної інспекці ї з енергетичного нагляду за режимами споживання електри чної та теплової енергії у Хм ельницькій області від 12.05. 2009 ро ку № 06/20-0053 за порушення Закону У країни «Про електроенергети ку».

Постановою Хмельницького окружного адміністративног о суду від 14.12.2009 року позивачу в задоволення позову відмовле но.

Постанову суду першої інст анції оскаржило Державне під приємство «Національна енер гетична компанія «Укренерго » в особі відокремленого під розділу «Держенергонагляд у Південно-Західному регіоні» , яке в апеляційній скарзі про сить її скасувати та задовол ьнити позовні вимоги прокуро ра.

Апеляційні вимоги обґрунт овує тим, що суд першої інстан ції безпідставно не взяв до у ваги, що постановою посадово ї особи державної інспекції з енергетичного нагляду за р ежимами споживання електрич ної та теплової енергії у Хме льницькій області від 12.05. 2009 рок у № 06/20-0053 відповідача за порушен ня Закону України «Про елект роенергетику» на законних пі дставах було оштрафовано на 510 грн. Оскільки постанова кон тролюючого органу не була ос каржена відповідачем та набр ала чинності, вона підлягала виконанню, проте відповідач штрафу не сплатив, що стало пі дставою для звернення до суд у з позовом про примусове стя гнення штрафу. Суд безпідста вно дав оцінку актам перевір ки та розпорядженню, оскільк и це не було предметом спору, т а необґрунтовано відмовив в задоволенні позову.

Вислухавши суддю-доповіда ча, представника апелянта, як а апеляційну скаргу підтрима ла, представників відповідач а, які просять апеляційну ска ргу відхилити, а постанову су ду першої інстанції залишити без змін, дослідивши обстав ини справи та доводи апеляці йної скарги, колегія суддів п риходить до висновку про те, щ о апеляційна скарга підляг ає задоволенню з таких підс тав.

Відмовляючи прокурору в за доволенні позову, суд першо ї інстанції виходив з того, що всі акти перевірки відповід ача, приписи та постанова кон тролюючого органу походять в ід його розпорядження № 376 від 1.08.2008 року, яке прийнято безпідс тавно, оскільки ґрунтувалося на акті перевірки № 88-ХХ-ПП-316 ві д 3.07.2008 року, якого не існувало. Т ому правових підстав для зас тосування штрафу не було.

З такими висновками суду пе ршої інстанції погодитися не можна.

В справі встановлено, що по становою старшого державног о інспектора державної інспе кції з енергетичного нагляду за режимами споживання елек тричної та теплової енергії у Хмельницькій області від 12.0 5. 2009 року № 06/20-0053 за порушення ст. 27 Закону України «Про електрое нергетику» Хмельницька сере дня загальноосвітня школа № 25 як суб' єкт господарської д іяльності була оштрафована на 510 грн.

Відповідач оштрафований з а ухилення від виконання п. 1 р озпорядження контролюючого органу № 06/20-0043 від 4.12.2008 року.

Підставою для прийняття по станови був акт перевірки ві дповідача № 06-20-0172 від 29.04.2009 року, ск ладений державним інспектор ом з енергонагляду, згідно як ого відповідачем не виконано вимоги розпорядження № 06/20-0043 ві д 4.12.2008 року щодо проходження на вчання та позачергової перев ірки знань особою, відповіда льною за електрогосподарств о.

Відповідно до ч. 3-6 ст. 27 Закон у України «Про електроенерге тику» в редакції, чинній на ч ас спірних правовідносин, су б'єкти господарської діяльно сті несуть відповідальність за правопорушення в електро енергетиці:

за неподання інформації аб о подання завідомо недостові рної інформації, передбачено ї в ліцензіях на виробництво , передачу або постачання еле ктричної енергії та в нормат ивно-правових актах, що регул юють питання функціонування об'єднаної енергетичної сис теми України і споживання ен ергії, - штраф у розмірі до одн ієї тисячі неоподатковувани х мінімумів доходів громадян ;

за ухилення від виконання а бо несвоєчасне виконання ріш ень чи приписів Національної комісії регулювання електро енергетики України, Державно ї інспекції з експлуатації е лектричних станцій і мереж, Д ержавної інспекції з енергет ичного нагляду за режимами с поживання електричної та теп лової енергії та порушення у мов ліцензій - штраф у розмірі до п'яти тисяч неоподатковув аних мінімумів доходів грома дян.

Національна комісія регул ювання електроенергетики Ук раїни, державні інспектори з експлуатації електричних ст анцій і мереж, державні інспе ктори з енергетичного нагляд у за режимами споживання еле ктричної та теплової енергії на підставі акта перевірки, о формленого в установленому п орядку, за наявності порушен ь, передбачених цією статтею , видають у межах своєї компет енції суб'єктам господарсько ї діяльності постанови про н акладення штрафів за встанов леною формою.

Оскарження дій щодо наклад ення штрафів провадиться у с удовому порядку.

Суми стягнених штрафів зар аховуються до Державного бюд жету України.

Відповідно до абз. 2 п.2 Полож ення про порядок накладення на суб'єктів господарювання штрафів за порушення законод авства в галузі електроенерг етики та сфері теплопостачан ня, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 1999 р. N 1312 ( далі Положен ня) штрафи за порушення закон одавства в галузі електроене ргетики та сфері теплопостач ання накладаються на суб'єкт ів господарювання за ухилен ня від виконання або несвоєч асне виконання рішень, припи сів, розпоряджень, інших розп орядчих документів Націонал ьної комісії регулювання еле ктроенергетики, Державної ін спекції з експлуатації елект ричних станцій і мереж, Держа вної інспекції з енергетично го нагляду за режимами спожи вання електричної та теплово ї енергії та порушення умов л іцензій.

Відповідно до п. 5 Положення старші державні інспектори з енергетичного нагляду за р ежимами споживання електрич ної та теплової енергії мают ь право накладати на суб'єкті в господарювання штрафи за п равопорушення, передбачені в абзаці другому пункту 2 цього Положення, - у розмірі до п'яти сот неоподатковуваних мінім умів доходів громадян.

Згідно пп. 7- 11 Положення ріше ння про накладення штрафу пр иймається на підставі акта п еревірки суб'єкта господарюв ання, складеного посадовими особами НКРЕ, та акта перевір ки (протоколу) суб'єкта господ арювання, складеного посадов ими особами Державної інспек ції з експлуатації електричн их станцій і мереж або Держен ергонагляду.

Рішення про накладення шт рафу оформляється постаново ю НКРЕ, Державної інспекції з експлуатації електричних ст анцій та мереж і постановою (р озпорядженням) Держенергона гляду.

Постанова або розпоряджен ня про накладення штрафу скл адається у двох примірниках.

Перший примірник постанов и або розпорядження залишаєт ься в органі, який її оформив.

Другий примірник у 3-денний термін після оформлення пост анови або розпорядження надс илається (видається повноваж ному представнику) для сплат и штрафу суб'єкту господарюв ання.

Суб'єкт господарювання спл ачує штраф за порушення зако нодавства в галузі електроен ергетики протягом 30 днів з дня прийняття постанови (розпор ядження) про його накладення , а за порушення законодавств а у сфері теплопостачання - у 1 5-денний строк з дня прийняття постанови (розпорядження) пр о його накладення.

У разі несплати штрафу у за значений термін він стягуєть ся в судовому порядку.

Рішення про накладення на с уб'єктів господарювання штра фів може бути оскаржене в уст ановленому законом порядку.

З матеріалів справи видно, що копія постанови Держенерг онагляду у Хмельницькій обла сті від 12.05. 2009 року № 06/20-0053 про накл адення штрафу була направле на відповідачу 13.05.2009 року реком ендованою кореспонденцією та отримана ним 16.05.2009 року. Дани х про оскарження відповідаче м постанови в матеріалах спр ави не має. В судовому засідан ні представники відповідача пояснили, що постанову контр олюючого органу, на підставі якої подано позов про стягне ння штрафу, у встановленому з аконом порядку вони не оскар жували.

За таких обставин, коли пос танова про застосування штра фу набрала законної сили, вон а повинна була бути виконано ю шляхом сплати відповідачем штрафу протягом 30 днів, а оскі льки відповідач штрафу не сп латив, відповідно до п. 10 Полож ення, є підстави для стягнен ня такого в судовому порядку .

Та обставина, що контролююч им органом в розпорядженні № 376 від 1.08.2008 року зазначено про ак т перевірки відповідача № 88-Х Х-ПП-316 від 3.07.2008 року, не може бути підставою для відмови в задо воленні позову, оскільки, як в идно з листа позивача від 30.04.2009 року № 14-25-274 при друкуванні розп орядження було допущено поми лку, яка була виправлена пози вачем даним листом шляхом по силання на акт перевірки від 31.07.2008 року № 88-Х-ПП/376, який є дійсни м та був отриманий відповіда чем 16.08.2008 року, чого він не оспор ює в суді.

Посилання представників в ідповідача на цю обставину н е мають правового значення, о скільки предметом судового р озгляду в справі не є законні сть постанови про застосуван ня штрафу, яка набрала законн ої сили, а примусове стягнен ня штрафу на її підставі.

Суд першої інстанції поруш ив норми матеріального права , внаслідок чого прийняв неза конну постанову про відмову в позові, в зв' язку з чим оста ння підлягає скасуванню з ух валенням нової постанови про задоволення позову з виклад ених підстав.

Керуючись ст.ст. 160 ч.3, 195, 196, 198, 202, 2 05, 207, 254 КАС України, апеляційний суд,

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Держа вного підприємства «Націона льна енергетична компанія «У кренерго» в особі відокремле ного підрозділу «Держенерго нагляд у Південно-Західному регіоні задовольнити.

Постанову Хмельницького о кружного адміністративного суду від 14.12.2009 року в справі № 2а - 7906/09/2270 скасувати та прийняти но ву постанову, якою позов задо вольнити.

Стягнути з Хмельницької с ередньої загальноосвітньої школи ( м. Хмельницький вул. Ма ршала Рибалко, 14/1, р/р 35415005001104 УДК у Хмельницькій області, МФО 815013, код 25803042) на користь державного бюджету ( р/р 31119106700002, МФО 815013 УДК у м . Хмельницькому, ОКРО 23565225, код п латежу 21081100) 510 грн. штрафу за пору шення законодавства про елек троенергетику.

Постанова набирає законн ої сили з моменту її проголош ення та може бути оскаржена д о Вищого адміністративного с уду України протягом двадцят и днів шляхом подання касаці йної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий: В.М. Багрій

Судді : М.П.Кушнерик

Д.М. Старунський

Повний текст виготовлено 16 .03.2012 року

Дата ухвалення рішення14.03.2012
Оприлюднено28.03.2012
Номер документу22129384
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7906/09/2270

Постанова від 14.03.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Багрій В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні