Постанова
від 23.03.2012 по справі 2а/0570/2945/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 23 березня 2012 р.                                                             справа № 2а/0570/2945/2012

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардейської дивізії, 17

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Лазарєв В.В., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Калінінському районі м. Донецька до приватного підприємства «Бас» про припинення юридичної особи, -

В  С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Калінінському районі м. Донецька звернулась до суду з адміністративним позовом до приватного підприємства «Бас» про припинення юридичної особи, мотивуючи свої вимоги тим, що зазначена юридична особа зареєстрована і перебуває на обліку в податковій інспекції як платник податків. Проте, в порушення норм чинного законодавства податкову звітність до податкового органу не подає більше року. Просили припинити юридичну особу.

Згідно із ухвалою суду від 07 березня 2012 року розгляд справи здійснюється у порядку скороченого провадження суддею одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі відповідно до вимог ч. 4 ст. 183-2 КАС України.

Відповідачу надсилалась копія зазначеної ухвали разом з копією позовної заяви та доданих до неї матеріалів, але конверт повернувся з відміткою «за зазначеною адресою не проживає». Згідно із ч. 11 ст. 35 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. За таких обставин, суд приходить до висновку, що відповідач був належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку скороченого провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачем обставини, вважаю, що у даному випадку  наявні достатні підстави для прийняття рішення у справі.

З матеріалів справи вбачається, що приватне підприємство «Бас» зареєстроване 26.02.2003 року відділом реєстрації та єдиного реєстру Комунарської районної адміністрації Запорізької міської ради, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію, спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців  (а.с. 7, 15-17).

Приватне підприємство «Бас» перебуває на податковому обліку в ДПІ у Калінінському районі м. Донецька з 04.03.2003 року, що підтверджується відповідною довідкою (а.с. 6).

Згідно акту ДПІ у Калінінському районі м. Донецька (а.с. 4), приватне підприємство «Бас» не подає податкову звітність з 18.10.2010 року по теперішній час, тобто більше року.

Як вбачається з довідки ДПІ у Калінінському районі м. Донецька (а.с. 3), приватне підприємство «Бас» заборгованості з платежів перед бюджетом не має.

Відповідно до ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання ліквідується, у тому числі, у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Частиною 2 статті 247 Господарського кодексу України визначено, що скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

Крім того, ст. 110 Цивільного кодексу України також передбачена ліквідація юридичної особи за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Згідно із п.п. 16.1.3. п. 16.1. ст. 16 Податкового Кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п. 3 ст. 10 Закону України „Про державну податкову службу” Державна податкова інспекція у Калінінському районі м. Донецька, уповноважена здійснювати контроль за своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

У відповідності до п. 61.1. ст. 61 Податкового кодексу України податковий контроль - система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Згідно із п.п. 20.1.12. п. 20.1. ст. 20 Податкового Кодексу України, органи державної податкової служби мають право, у тому числі у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Згідно із п. 67.2. ст. 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Частиною 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачені підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Отже, з урахуванням наведених норм, органи державної податкової служби у випадку неподання суб'єктом господарювання протягом року податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону мають право звернутись до суду із позовом щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Таким чином, оскільки судом встановлено, що приватне підприємство «Бас» не подає протягом року органам державної податкової служби податкові декларації і інші документи фінансової звітності відповідно до закону, суд приходить до висновку про необхідність припинення цієї юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не  підлягають стягненню.

На підставі викладеного,  керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 40, 94, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 183-2, 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Калінінському районі м. Донецька до приватного підприємства «Бас» про припинення юридичної особи, - задовольнити.

Припинити юридичну особу – приватного підприємства «Бас» (код ЄДРПОУ 32368856; юридична адреса: 83014, м. Донецьк, пр-т. Дзержинського, д. 49 В).

Копію постанови у день набрання нею законної сили направити державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова суду прийнята в порядку скороченого провадження виконується негайно.

Постанова може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з моменту отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.  У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

          Постанова складена та підписана 23 березня 2012 року.

          

Суддя                                                                                      Лазарєв В.В.  

Дата ухвалення рішення23.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22224636
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/2945/2012

Постанова від 23.03.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

Ухвала від 07.03.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Лазарєв В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні