Постанова
від 13.03.2012 по справі 2201/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

13 березня 2012 р. № 2-а- 2201/12/2070

Харківський окружний а дміністративний суд у склад і головуючого судді - Волкова Л.М., при секретарі судового з асідання Добровольській М.С .

за участю:

представника позивача - Куценко Ю.В.

представника відповідача 1 - ОСОБА_2, діє за дорученн ям № 12 від 07.09.2011р.

представника відповідача 2 - не прибув

розглянув у відкритому суд овому засіданні у приміщенні суду справу за адміністрати вним позовом Відкритого акц іонерного товариства "Дісті" до Комунального підприємств а "Харківське міське бюро тех нічної інвентаризації", Харк івської міської ради про зоб ов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адмі ністративного суду з позовно ю заявою, в якій просив суд зоб ов'язати Харківську міську р аду Харківської області в ос обі юридичного департаменту Харківської міської ради (61003, м. Харків, май. Конституції, 7, ко д 04059243) повернути до Комунально го підприємства "Харківське міське бюро технічної інвент аризації" (61003, м. Харків, май. Р. Лю ксембург, 4) інвентаризаційну (реєстраційну) справу на об'єк ти нерухомого майна, що розта шовані за адресою: м. Харків, в ул. Ярославська, 2/2; зобов'язати Комунальне підприємств о "Харківське міське бюро тех нічної інвентаризації" (61003, м. Х арків, май. Р. Люксембург, 4) внес ти до державного реєстру пра в власності на нерухоме майн о запис про реєстрацію на під ставі рішення Господарськог о суду Харківської області в ід 20.06.2011 р. у справі №5023/4697/11 права вл асності за Відкритим акціоне рним товариством "Дісті" (61052, м. Х арків, вул. Ярославська, 2/2, код 36035310) на нежитлові приміщення в літ. «А-2»загальною площею 148,9 к в., що розташовані по вул. Ярос лавській, 2/2 у м. Харкові (зареєс трувати право власності).

В судовому засіданні предс тавник позивача позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і, в обґрунтування яких зазна чив наступне. Рішенням Госпо дарського суду Харківської о бласті від 20.06.2011 року за ВАТ "Діс ті" визнано право власності н а нежитлові будівлі, що розта шовані за адресою: м. Харків, в ул. Ярославська, 2/2. Позивачем д о Комунального підприємства "Харківське міське бюро техн ічної інвентаризації" було п одано заявку про необхідніст ь виготовлення технічного па спорту на вказані нежитлові будівлі та здійснити державн у реєстрацію права власності . До теперішнього часу заявку позивача відповідачем не ви конано з підстав, не передбач ених законом, у зв' язку з чим представник позивача просив суд задовольнити позов.

В судовому засіданні предс тавник відповідача 1 - Комунал ьного підприємства "Харківсь ке міське бюро технічної інв ентаризації", проти задоволе нню позову не заперечував, по зовні вимоги визнав в повном у обсязі.

Відповідач 2 - Харківська м іська рада, в судове засіданн я, призначене на 13.03.2012р. свого пр едставника не направив, про ч ас, дату та місце судового зас ідання був повідомлений нале жним чином, що підтверджуєть ся повідомленням про врученн я поштового відправлення (а.с . 46), письмових заперечень до су ду не надав, причин неприбутт я суду не повідомив.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС Укр аїни у разі неприбуття відпо відача, належним чином повід омленого про дату, час і місце судового розгляду, без поваж них причин розгляд справи мо же не відкладатися і справу м оже бути вирішено на підстав і наявних у ній доказів.

Суд, дослідивши матеріали с прави, проаналізувавши доказ и у їх сукупності, вважає, що п озов підлягає частковому зад оволенню, з наступних підста в.

Відкрите акціонерне товар иство "Дісті" є юридичною особ ою, яка зареєстрована 09.10.2008р. Ви конавчим комітетом Харківсь кої міської ради, що підтверд жується копією Свідоцтва про реєстрацію юридичної особи (а.с. 5).

З матеріалів справи вбачає ться, що Рішенням Господарсь кого суду Харківської област і від 20.06.2011 року було визнано за Відкритим акціонерним товар иством "Дісті" право власност і на нежитлові будівлі, що роз ташовані за адресою: м. Харків , вул. Ярославська, 2/2 (а.с. 7-9). Пост ановою Харківського апеляці йного господарського суду ві д 20.10.2011р. Рішення Господарськог о суду Харківської області в ід 20.06.2011 року було залишено без змін (а.с. 10-12).

Відповідно до ч. 1 ст. 255 КАС Укр аїни постанова або ухвала су ду, яка набрала законної сили є обов' язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їх ніх правонаступників, а тако ж для всіх органів, підприємс тв, установ та організацій, по садових чи службових осіб, ін ших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Згідно з ч. 1 ст. 72 КАС України о бставини, встановлені судови м рішенням в адміністративні й, цивільній або господарськ ій справі, що набрала законно ї сили, не доказуються при роз гляді інших справ, у яких беру ть участь ті самі особи або ос оба, щодо якої встановлено ці обставини.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що Рішення Господ арського суду Харківської об ласті від 20.06.2011 року про визнанн я за Відкритим акціонерним т овариством "Дісті" права влас ності на нежитлові будівлі, щ о розташовані за адресою: м. Ха рків, вул. Ярославська, 2/2, набра ло законної сили 20.10.11 та є обов' язковим для виконання.

Судом встановлено, що позив ач звернувся до Комунального підприємства "Харківське мі ське бюро технічної інвентар изації" з клопотання про виго товлення технічного паспорт у та реєстрацію права власно сті на нежитлові приміщення, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Ярославська, 2/2. Одн ак, відповідно до пояснень пр едставника Комунального під приємства "Харківське міське бюро технічної інвентаризац ії" вказана заявка не була вик онана, скільки інвентаризаці йна справа на нежитлове прим іщення по вул. Ярославська, 2/2 в м. Харків була передана до Хар ківської міської ради, та до ц ього часу до БТІ не повернута .

Суд зазначає, що відповідач - КП «Харківське МБТІ»викон ує делеговані йому виконавчи м органом місцевого самовряд ування повноваження щодо реє страції прав власності на не рухоме майно й, таким чином, у розумінні п. 7 ст. З КАС України є суб' єктом владних повнов ажень.

Статтею 182 Цивільного Кодек су України визначено, що держ авна реєстрація прав на неру хомість і правочинів щодо не рухомості є публічною, здійс нюється відповідним органом , який зобов' язаний надават и інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в пор ядку, встановленому законом. Відмова у державній реєстра ції права на нерухомість або правочинів щодо нерухомості , ухилення від реєстрації, від мова від надання інформації про реєстрацію можуть бути о скаржені до суду.

Порядок проведення держав ної реєстрації прав на нерух омість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Статтею 8 Закону України «Пр о державну реєстрацію речови х прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначено, що орга н державної реєстрації прав, крім іншого, проводить держа вну реєстрацію прав та їх обт яжень або відмовляє у їх реєс трації; забезпечує ведення Д ержавного реєстру прав; нада є інформацію про зареєстрова ні права та їх обтяження в пор ядку, встановленому цим Зако ном.

Згідно із п.п. 1.7. Тимчасового положення про порядок реєст рації прав власності на неру хоме майно, затвердженого на казом Міністерства Юстиції У країни від 07.02.2002 року № 7/5, в редак ції, яка діла на час виникненн я спірних правовідносин, дер жавна реєстрація прав провод иться реєстратором БТІ за на явності матеріалів технічно ї інвентаризації, підготовл ених тим БТІ, реєстратор яко го проводить державну реєст рацію прав на цей об'єкт.

Відповідно до п.п. 3.4., 3.7 Тимчас ового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджено го наказом Міністерства Юсти ції України від 07.02.2002 року № 7/5, в р едакції, яка діла на час виник нення спірних правовідносин , за результатом розгляду за яви про державну реєстрацію прав реєстратор БТІ приймає рішення про державну реєстр ацію прав або відмову в ній. У своїх діях реєстратор БТІ ке рується законодавством Укра їни. Державна реєстрація пр ав або надання відмови в ні й проводиться в строк, що не п еревищує чотирнадцяти робоч их днів з моменту прийняття реєстратором БТІ заяви про д ержавну реєстрацію прав, без урахування терміну проведен ня технічної інвентаризаці ї об'єкта, права щодо якого під лягають державній реєстраці ї.

В судовому засіданні предс тавником позивача та предста вником відповідача, Комуналь ного підприємства "Харківськ е міське бюро технічної інве нтаризації", підтверджено, що позивачем було подано на реє страцію права власності на н ерухому майно повний пакет д окументів, відповідно до вим ог Тимчасового положення про порядок реєстрації прав вла сності на нерухоме майно, зат вердженого наказом Міністер ства Юстиції України від 07.02.2002 р оку № 7/5.

Однак, у встановлений вимог ами діючого законодавства ві дповідачем КП "Харківське мі ське бюро технічної інвентар изації" реєстрація права вла сності проведена не була у зв ' язку з переданням інвентар изаційної справи на об' єкт нерухомого майна: м. Харків, ву л. Ярославська, 2/2, до Харківсь кої міської ради.

Суд зазначає, що п. 3.2 Тимчас ового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджено го наказом Міністерства Юсти ції України від 07.02.2002 року № 7/5, в р едакції, яка діла на час виник нення спірних правовідносин , визначено вичерпний перелі к підстав за якими розгляд за яви про державну реєстрацію прав зупиняється реєстрато ром БТІ, зокрема, подання док ументів для державної реєстр ації прав не в повному обсязі ; винесення ухвали суду про заборону вчинення дій, пов'я заних з державною реєстраці єю прав, під час розгляду зая ви

про державну реєстраці ю прав; вилучення документі в із реєстраційної справи у

випадках, передбачених законом; подання заяви про державну реєстрацію прав а

користування (сервітуту ) на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельних ді лянках; права користування (н айму, оренди) будівлею або ін шими капітальними спорудам и, їх окремими частинами; д овірчого управління нерухо мим майном до проведення де ржавної реєстрації права вла сності на таке майно.

Разом з тим, відповідачем рі шення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрац ію прав до суду надано не бул о, законодавчо визначених пі дстав для нездійснення розгл яду заяви позивача державну реєстрацію прав представни ком відповідача суду не наве дено.

Статтею 28 Закону України «П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме маііно та їх обмежень»установлений ви ключений, обмежений перелік осіб, яким може бути надана ін формація стосовно речових пр ав на нерухоме майно.

Відповідно до ч. 3 цієї статт і органи місцевого самовряду вання (посадові особи), мають п раво отримувати лише інформа ційну довідку з Державного р еєстру прав на підставі пись мового запиту, якщо запит зро блено у зв' язку із здійснен ням ними повноважень, визнач ених законом.

Як зазначено вище, відповід но до Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Мініс терства Юстиції України від 07.02.2002 року № 7/5, вилучення докумен тів із реєстраційної справ и можливе лише у випадках, пе редбачених законом.

Представником відповідача , КП "Харківське міське бюро т ехнічної інвентаризації", не наведено жодних, визначених законом підстав, з посилання м на які реєстраційна справа на нерухоме майно по вул. Ярос лавській, 2/2 в м. Харкові була пе редана до Харківської місько ї ради.

Окремо суд зазначає, що відп овідно до свого Статуту КП "Х арківське міське бюро техніч ної інвентаризації" має стат ус комунального підприємств а, засновником якого є орган м ісцевого самоврядування і ві дносини з яким будуються на з асадах підпорядкованості пі дприємства, що в свою чергу пе редбачає наявність у цього о ргану всіх або переважної бі льшості важелів керуючого вп ливу. Включаючи вирішення що до підлеглого органу: устано вчих питань; визначення прав ового статусу; кадрових пита нь; здійснення контролюючих функцій; отримання звітності ; застосування заходів відпо відальності тощо.

Однак при цьому відносини п ідприємства з його засновник ом не повинні впливати на мож ливість виконання КП «Харків ське міське бюро технічної і нвентаризації»владних упра влінських функцій на основі законодавства, в тому числі н а виконання делегованих функ цій.

Беручі до уваги викладене, с уд пришов до висновку про зад оволення позовних вимог, в зв ' язку з визнанням відповіда чем КП «Харківське міське бю ро технічної інвентаризації »адміністративного позову т а прийняття його судом, в част ині що стосується вимог, заяв лених до вказаного відповіда ча.

Разом з тим, суд не може пере бирати на себе повноваження інших суб' єктів владних пов новажень. Аналізуючи зазначе ні у частині 2 статті 162 КАС спос оби захисту порушеного права , суд приходить до висновку, що вони не містять виняткового переліку. У абзаці другому за значеної статті законодавец ь вказав, що суд може прийняти іншу постанову, яка б гаранту вала дотримання і захист пра в, свобод, інтересів людини і г ромадянина, інших суб' єктів у сфері публічно-правових ві дносин від порушень з боку су б' єктів владних повноважен ь.

А тому, суд приходить до вис новку, що достатнім для захис ту прав та інтересів позива ча буде зобов' язання відпов ідача Комунальне підпри ємство "Харківське міське бю ро технічної інвентаризації " розглянути звернення Відкр итого акціонерного товарист ва "Дісті" щодо виготовлення технічного паспорту та реєст рацію права власності на нер ухоме майно, а саме приміщенн я в літ. "А" загальною площею 148,9 к в.м. по вул. Ярославській, 2/2, м. Х арків, у відповідності до вим ог діючого законодавства.

Стосовно позовних вимог що до зобов'язання Харківську м іську раду Харківської облас ті в особі юридичного департ аменту Харківської міської р ади (61003, м. Харків, май. Конституц ії, 7, код 04059243) повернути до Комун ального підприємства "Харків ське міське бюро технічної і нвентаризації" (61003, м. Харків, ма й. Р. Люксембург, 4) інвентариза ційну (реєстраційну) справу н а об'єкти нерухомого майна, що розташовані за адресою: м. Хар ків, вул. Ярославська, 2/2, то суд зазначає наступне.

Як встановлено судом вище, в казана реєстраційна справа б ула направлена на адресу Хар ківської міської ради КП "Хар ківське міське бюро технічно ї інвентаризації" без законо давчо встановлених підстав. Однак, звернення щодо реєстр ації права власності на об' єкт нерухомого майна було на правлено позивачем, відповід но до вимог діючого законода вства, до КП "Харківське міськ е бюро технічної інвентариза ції", особи уповноваженої на здійснення реєстраційних ді й. І саме вказана особа не пров ела зазначені дії та не прийн яла рішення за наслідками ро згляду заяв позивача про реє страцію права власності. Суд ом встановлено, що з приводу р еєстрації права власності пр авовідносин між позивачем та Харківською міською радою н е складалося, та Харківською міською радою прав безпосер едньо позивача на своєчасне прийняття рішення щодо реєст рації права власності на нер ухоме майно, порушено не було .

На підставі викладеного, к еруючись ст.ст. 8, 19 Конституці ї України, Цивільним кодексо м України, Законом України «П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обтяжень», Тимчасовим пол оженням про порядок реєстрац ії прав власності на нерухом е майно, затвердженим наказо м Міністерства Юстиції Украї ни від 07.02.2002 року № 7/5, ст.ст. 2, 3, 9, 10, 11, 12, 71, 94, 128, ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 161, ст. 162, ст. 163, КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний по зов Відкритого акціонерного товариства "Дісті" до Комунал ьного підприємства "Харківсь ке міське бюро технічної інв ентаризації", Харківської мі ської ради про зобов'язання вчинити певні дії - задовольн ити частково.

2. Зобов'язати Комунальне підприємство "Харківське мі ське бюро технічної інвентар изації" розглянути звернення Відкритого акціонерного тов ариства "Дісті" щодо виготовл ення технічного паспорту та реєстрацію права власності н а нерухоме майно, а саме: примі щення в літ. "А" загальною площ ею 148,9 кв.м. по вул. Ярославській , 2/2, м. Харків, у відповідності д о вимог діючого законодавств а.

3. В іншій частині позовних в имог відмовити.

4. Постанова може бути оскар жена в Харківський апеляційн ий адміністративний суд чере з Харківський окружний адмін істративний суд шляхом подач і апеляційної скарги у десят иденний строк з дня її прогол ошення, а в разі складення пос танови у повному обсязі відп овідно до статті 160 КАС Україн и - з дня отримання копії поста нови. Якщо постанову було про голошено у відсутності особи , яка бере участь у справі, то с трок подання апеляційної ска рги обчислюється з дня отрим ання нею копії постанови.

5. Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на подання апеляційної ск арги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляц ійної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає зако нної сили після закінчення а пеляційного розгляду справи .

Повний текст постано ви виготовлено 16 березня 2012 рок у.

Суддя Волкова Л.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22225137
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2201/12/2070

Ухвала від 27.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

Ухвала від 20.02.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

Постанова від 13.03.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волкова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні