Постанова
від 23.03.2012 по справі 2а/2570/832/2012
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/2570/832/2012

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 березня 2012 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого судді Зая ць О.В.,

при секретарі Ку жель А.М.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Бахмацького р айонного центру зайнятості - робочого органу Фонду загал ьнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття до ОСОБ А_1 про стягнення незаконно виплаченого матеріального з абезпечення, -

В С Т А Н О В И В:

Бахмацький районний центр зайнятості - робочий орган Фо нду загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання на випадок безробіття (надалі - Бахмацький РЦЗ) зве рнувся до суду з адміністрат ивним позовом до ОСОБА_1, в якому просить стягнути з від повідача незаконно виплачен е матеріальне забезпечення н а випадок безробіття в сумі 679 8,30 грн.

Свої вимоги позивач обґрун товує тим, що ОСОБА_1 в пору шення вимог Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я України на випадок безробі ття», перебуваючи в статусі б езробітного був зареєстрова ний як приватний підприємець , скрив факт свого відношення до категорії зайнятого насе лення, в результаті чого вини кла переплата допомоги в сум і 6798,30 грн. Відповідно до ст. 36 заз наченого Закону сума виплаче ного забезпечення та вартост і наданих послуг застрахован ій особі внаслідок умисного не виконання нею своїх обов' язків та зловживання ними ст ягується з цієї особи відпов ідно до вимог чинного законо давства України з моменту ви никнення обставин, що вплива ють на умови виплати їй забез печення та надання соціальни х послуг. Сума незаконно отри маного матеріального забезп ечення відповідачем у добров ільному порядку не повернута .

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав та просив його задовольн ити в повному обсязі, посилаю чись на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином , надав через канцелярію суду клопотання про розгляд спра ви без його участі та запереч ення, в яких зазначив, що 12.05.2008 ро ку ним було подано заяву до де ржавного реєстратора про при пинення підприємницької дія льності. У зв' язку з цим, він вважав, що саме з 12.05.2008 року держ авна реєстрація його, як суб' єкта підприємницької діяльн ості, скасована, а отже при под ачі заяви позивачу 24.06.2008 року ві н не являвся підприємцем. Крі м того, за період з 01.05.2008 року по 0 2.12.2008 року доходу він не отримув ав. А тому, просив суд в задово ленні позовних відмовити.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача та досліди вши наявні в матеріалах спра ви документи, судом встановл ено наступне.

17.06.2008 року до Бахмацького РЦЗ як такий, що шукає роботу, зве рнувся громадянин ОСОБА_1 . 24.06.2008 року у зв' язку з відсутн істю підходящої роботи, на пі дставі особистої заяви відпо відача (а. с. 12) було прийнято рі шення про надання йому стату су безробітного та призначен а виплата допомоги по безроб іттю згідно зі статтями 22, 23 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне соціальне страхування України на випад ок безробіття». У вказаній за яві зазначено, що ОСОБА_1 н е зареєстрований як суб' єкт підприємницької діяльності , трудовою діяльністю не займ ається, пенсію не отримує, не м ає права на пенсію за віком, в тому числі на пільгових умов ах, та на пенсію за вислугу рок ів.

Відповідно до підпункту «б » пункту 3 статті 1 Закону Укра їни «Про зайнятість населенн я» до зайнятого населення на лежать громадяни, які самос тійно забезпечують себе ро ботою, включаючи підприємці в, осіб, зайнятих індивідуал ьною трудовою діяльністю, тв орчою діяльністю, члени коо перативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени о собистих селянських господ арств, діяльність яких здій снюється відповідно до Закон у України "Про особисте селян ське господарство".

Згідно частини першої та че твертої статті 2 Закону Украї ни «Про зайнятість населення » безробітними визнаються пр ацездатні громадяни працезд атного віку, які через відсут ність роботи не мають заробі тку або інших передбачених з аконодавством доходів і заре єстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукают ь роботу, готові та здатні при ступити до підходящої роботи . У разі відсутності підходящ ої роботи рішення про наданн я громадянам статусу безробі тних приймається державною с лужбою зайнятості за їх особ истими заявами з восьмого дн я після реєстрації у центрі з айнятості за місцем проживан ня як таких, що шукають роботу .

Пунктом 5 частини другої ста тті 12 Закону України «Про зага льнообов' язкове державне с оціальне страхування Україн и на випадок безробіття» пер едбачено, що виконавча дирек ція Фонду та її робочі органи контролюють правильність ви трат за страхуванням на випа док безробіття, проводять ро зслідування страхових випад ків та обґрунтованості випла ти матеріального забезпечен ня в порядку, встановленому ц ентральними органами викона вчої влади у сфері праці та со ціальної політики, державної податкової політики, Пенсій ним фондом України за погодж енням з правлінням Фонду. Роз слідування страхових випадк ів та обґрунтованості виплат и матеріального забезпеченн я здійснюється шляхом звірян ня даних, зазначених у докуме нтах страхувальника, з базою даних Пенсійного фонду Укра їни та Державної податкової адміністрації України, а в ра зі необхідності - шляхом пров едення виїзних планових та п озапланових перевірок страх увальників.

Механізм проведення розсл ідування страхових випадків та обґрунтованості виплат м атеріального забезпечення в ідповідно до пункту 5 частини другої статті 12 Закону Україн и "Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття" визн ачає Порядок розслідування с трахових випадків та обґрунт ованості виплати матеріальн ого забезпечення безробітни м, затверджений наказом Міні стерства праці та соціальної політики України, Державної податкової адміністрації Ук раїни від 13.02.2009 року № 60/62, постано вою правління Пенсійного фон ду України від 13.02.2009 року № 7-1 та з ареєстрований в Міністерств і юстиції України 12.03.2009 року за № 232/16248 (надалі - Порядок).

Відповідно до пункту 3 Поряд ку перевірка проводиться рай онними, міськрайонними, місь кими та районними у містах це нтрами зайнятості, на які пок ладено виконання функцій роб очих органів виконавчої дире кції Фонду загальнообов'язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття, за місцем реє страції роботодавця як платн ика внесків на загальнообов' язкове соціальне страхуванн я на випадок безробіття у раз і, коли: подані застрахованою особою документи дають їй пр аво на одержання допомоги по безробіттю відповідно до ча стини першої статті 22 Закону У країни "Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття "; особа, яка одержує допомогу по безробіттю та не може бути працевлаштована у зв'язку з в ідсутністю на ринку праці пі дходящої роботи, виявила баж ання отримати залишок належн ої їй допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності .

Згідно пункту 4 Порядку для проведення перевірки центри зайнятості взаємодіють з Де ржавною податковою адмініст рацією України та Пенсійним фондом України шляхом обміну інформацією про отримані ос обами, які перебувають на обл іку в державній службі зайня тості як безробітні, доходи в ід провадження підприємниць кої діяльності, виконання ро біт за трудовим договором, у т ому числі за сумісництвом, пі д час роботи за кордоном, вико нання робіт (надання послуг) з а цивільно-правовими договор ами. Обмін інформацією між це нтрами зайнятості та державн ими реєстраторами здійснюєт ься згідно з Порядком взаємо дії суб'єктів інформаційного обміну щодо надання та викор истання відомостей з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців, затвердженим наказом Держпідприємництва, ДПА, Дер жкомстату від 07.12.2005 року № 121/560/406, п остановою правління Пенсійн ого фонду України від 07.12.2005 року № 23-3, постановою правління Фон ду загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання на випадок безробіття в ід 07.12.2005 року № 368, зареєстрованог о у Міністерстві юстиції Укр аїни 16.12.2005 року за № 1523/11803.

Відповідно до пунктів 5- 8 Пор ядку перевірка достовірност і даних, які є підставою для на дання особі статусу безробіт ної та виплати їй матеріальн ого забезпечення, проводитьс я центрами зайнятості шляхом : звіряння наданої особою інф ормації з відомостями, наявн ими в Державній податковій а дміністрації України, Пенсій ному фонді України, у державн их реєстраторів. За результа тами звірки або перевірки оф ормлюється акт, який підпису ється посадовими особами, що її проводили. У разі встановл ення центром зайнятості відп овідно до цього Порядку нале жності безробітної особи до категорії зайнятих така особ а знімається з обліку як безр обітна в установленому закон одавством порядку та поверта є суму незаконно отриманого матеріального забезпечення і вартості наданих соціальн их послуг з моменту виникнен ня обставин, що впливають на у мови виплати матеріального з абезпечення та надання соціа льних послуг. Рішення про пов ернення коштів особою чи роб отодавцем оформлюється нака зом. Протягом двох робочих дн ів після прийняття рішення ц ентр зайнятості надсилає осо бі чи роботодавцю рекомендов аним листом повідомлення про необхідність протягом 15 кале ндарних днів з дня отримання повідомлення повернути неза конно виплачені кошти. У разі неповернення коштів у встан овлений строк стягнення таки х коштів здійснюється у судо вому порядку відповідно до з аконодавства.

Як вбачається з матеріалів справи, у вересні 2010 року позив ачем було проведено перевірк у шляхом направлення запиту до державного реєстратора, щ одо виявлення осіб (починаюч и з 01.01.2007 року), які на день наданн я статусу безробітного не пр ипинили приватну підприємни цьку діяльність, або в період перебування у статусі безро бітного її зареєстрували, що могло призвести до незаконн ого отримання матеріальних в иплат. При звірці з даними дер жавного реєстратора щодо під твердження/спростування під приємницької діяльності вия влено, що ОСОБА_1 у період п еребування на обліку в Бахма цькому РЦЗ (дата надання стат усу безробітного 24.06.2008 року) був зареєстрований, як суб' єкт підприємницької діяльності , починаючи з 01.11.2007 року по 02.12.2008 ро ку. Знятий з обліку в Бахмацьк ому РЦЗ в зв' язку з поданням заяви про відмову від послуг 01.06.2009 року.

За результатами перевірки 12.11.2010 року позивачем складено а кт № 126 про розслідування стра хових випадків та обґрунтова ності виплати матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загально обов' язкове державне соціа льне страхування України на випадок безробіття» (а. с. 13, 14).

В зв' язку з цим, 12.11.2010 року поз ивачем виданий наказ № 166 про п овернення коштів гр. ОСОБА_ 1 (а. с. 20). На підставі зазначен ого наказу відповідачу 12.11.2010 ро ку був направлений лист № 05/1559 (а . с. 23, 24) з вимогою повернути кошт и протягом 15 календарних днів з дня отримання повідомленн я на розрахунковий рахунок Б ахмацького РЦЗ. Лист отриман ий ОСОБА_1 16.11.2010 року, про що с відчить його особистий підпи с в повідомленні про врученн я поштового відправлення (а. с . 29,30). Проте, станом на день розгл яду справи кошти в розмірі 6798,30 грн. Бахмацькому РЦЗ відпові дачем не повернуті.

Враховуючи зазначене, суд д ійшов висновку, що ОСОБА_1 , як суб' єкт підприємницько ї діяльності, відносився до з айнятого населення, а тому не мав права отримувати матері альне забезпечення на випадо к безробіття.

Згідно частини другої та тр етьої статті 36 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття» зас траховані особи, зареєстрова ні в установленому порядку я к безробітні, зобов'язані сво єчасно подавати відомості пр о обставини, що впливають на у мови виплати їм забезпечення та надання соціальних послу г. Сума виплаченого забезпеч ення та вартості наданих пос луг застрахованій особі внас лідок умисного невиконання н ею своїх обов'язків та зловжи вання ними стягується з цієї особи відповідно до законод авства України з моменту вин икнення обставин, що впливаю ть на умови виплати їй забезп ечення та надання соціальних послуг.

Суд не приймає до уваги запе речень відповідача, оскільки , відповідно до частини треть ої статті 46 Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців» фізична особа по збавляється статусу підприє мця з дати внесення до Єдиног о державного реєстру запису про державну реєстрацію прип инення підприємницької діял ьності фізичної особи - підпр иємця. Запис відносно держав ної реєстрації припинення пі дприємницької діяльності фі зичною особою-підприємцем ОСОБА_1 за його рішенням вне сено до Єдиного державного р еєстру лише 02.12.2008 року, що підтв ерджується копією довідки з Єдиного державного реєстру ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців (а. с.25, 26).

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Бахмацького районного центру зайнятості - робочого органу Фонду загал ьнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття до ОСОБ А_1 про стягнення незаконно виплаченого матеріального з абезпечення необхідно задов ольнити.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Бахмацького районного центр у зайнятості - робочого орган у Фонду загальнообов'язковог о державного соціального стр ахування на випадок безробіт тя до ОСОБА_1 - задовольнит и повністю.

Стягнути на користь Бахмац ького районного центру зайня тості з ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 ) незаконно виплачене матері альне забезпечення на випадо к безробіття у сумі 6798 (шість ти сяч сімсот дев'яносто вісім) г рн. 30 коп. на розрахунковий рах унок 37176300901007, код 21404894, банк УДК у Чер нігівській області, МФО 853592, од ержувач Бахмацький районний центр зайнятості.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку на апеляційне оскарження , встановленого ст. 167 Кодексу а дміністративного судочинст ва України.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду в порядку та строки, передбаче ні ст. ст. 185-187 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Суддя О.В. Заяц ь

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22225442
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2570/832/2012

Постанова від 22.03.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 28.02.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Постанова від 23.03.2012

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні