Ухвала
від 27.03.2012 по справі 24/5005/17738/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

27.03.12р. Справа № 24/5005/17738/2011

Суддя господарського суд у Дніпропетровської області Калиниченко Л.М.

при секретарі судового за сідання Книш І.В.

за участю представників ст орін:

від кредитора та ліквідато ра - ОСОБА_1., дор. № б/н від 01.03.12р.

розглянувши справу

за заявою Товариства з о бмеженою відповідальністю "А стра Плюс.", м.Дніпропетровськ

до боржника Товариства з обмеженою відповідальніст ю "БІ-ТАУРУС", 49000, м.Дніпропетров ськ, Бабушкінський район, вул .Героїв Сталінграду, буд.153 (ЄДР ПОУ 36840964)

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

За заявою кредитора ухвалою від 30.12.11р. господарськ им судом Дніпропетровської області порушена справа про визнання боржника Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "БІ-ТАУРУС", м. Дніпропетровськ банкрутом.

Постановою господа рського суду Дніпропетровсь кої області від 12.01.12р. боржника визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура у сп раві, ліквідатором у справі п ризначено ініціюючого креди тора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Астра Плю с.", м. Дніпропе тровськ.

Відповідно до ст.4-1 Гос подарського процесуального кодексу України Господарськ і суди розглядають справи п ро банкрутство у порядку пр овадження, передбаченому ци м Кодексом, з урахуванням осо бливостей, встановлених За коном України "Про відновле ння платоспроможності бор жника або визнання його банкрутом".

27.02.12р. на затвердження до го сподарського суду Дніпропет ровської області надійшов зв іт № 487 від 24.02.12р. про проведену р оботу з додатками та ліквіда ційний баланс ліквідатора.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 5 ст.52 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання його банкрутом" У разі, якщо громадянин-підприємець - бор жник або керівні органи бор жника - юридичної особи відсутні за її місцезнахо дженням, або у разі ненадання боржником протягом року до о рганів державної податково ї служби згідно із законод авством податкових деклара цій, документів бухгалтерсь кої звітності, а також за на явності інших ознак, що сві дчать про відсутність підпр иємницької діяльності борж ника, заява про порушення спр ави про банкрутство відсутнь ого боржника може бути подан а кредитором незалежно від розміру його вимог до боржни ка та строку виконання зобов 'язань. Ліквідатор письмово п овідомляє про визнання госп одарським судом відсутньог о боржника банкрутом усіх ві домих йому кредиторів відсут нього боржника, які в місяч ний строк з дня одержання п овідомлення можуть направи ти ліквідатору заяви з вимо гами до банкрута.

Отже, законодавством передбачено особливу процед уру встановлення всіх відоми х ліквідатору кредиторів зі ст.52 Закону, яка є спеціальною по відношенню до загальних п роцедур банкрутства. До таки х потенційних кредиторів нал ежать органи податкової служ би, фонди соціального страху вання та їх повідомлення лік відатором здійснюється шлях ом надіслання письмових пові домлень таким кредиторам.

В газеті "Голос Україн и" № 10 (5260) від 19.01.12р. опубліковано о голошення про визнання боржн ика банкрутом, у зв'язку з чим, ліквідатором не здійснювало сь таке оголошення.

В результаті ліквіда ційної процедури ліквідатор ом встановлена та підтвердже на кредиторська заборговані сть:

- Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Астра Плюс.", м . Дніпропетровськ на суму 12 888,00г рн.

Згідно довідок Інспекції Державного технічного нагля ду, м. Дніпропетровськ № 334-02-13 ві д 08.02.12р., Комунального підприєм ства "Дніпропетровське міжмі ське бюро технічної інвентар изації" Дніпропетровської об ласної ради, м. Дніпропетровс ьк № 1686 від 07.02.12р., Головного упра вління Держкомзему у Дніпроп етровській області, м. Дніпро петровськ № 7/7-115 від 08.02.12р., Терито ріального управління держгі рпромнагляду у Дніпропетров ській області м. Дніпро петровськ № 05-14/281 від 25.01.12р., Бабуш кінського відділу державної виконавчої служби Дніпропет ровського міського управлін ня юстиції, м. Дніпропетровсь к № 03-14/528/3 від 23.01.12р., Відділу ВРЕР з обслуговування м. Дніпропет ровськ та Солонянського райо ну № 1 ДАІ ГУ МВС України в Дніп ропетровській області, м. Дні пропетровськ № 14/1РЕР-252 від 25.01.12р ., Державної податкової інспе кції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська № 5315/10/24-016 ві д 15.02.12р. щодо закритих рахунків в банківських установах, за б оржником нерухомого майна, а втотранспортних засобів, сіл ьськогосподарської техніки , земельних ділянок не зареєс тровано, виконавчі проваджен ня відсутні.

На запити ліквідатора отр имані відповіді Бабушкінськ ого районного центру зайнято сті, м. Дніпропетров ськ, Управління Пенсійного ф онду України в Бабушкінськом у районі м. Д ніпропетровська, Відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України в м. Дніпропетровс ьку, Бабушкінської районної виконавчої дирекції Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і, м. Дніпропетровськ, Державн ої податкової інспекції у Ба бушкінському районі м. Дніпропетровська про відсут ність заборгованості банкру та.

Ст.16 Закону України "Про держ авну реєстрацію юридичних ос іб та фізичних осіб-підприєм ців" передбачено, що з метою за безпечення органів державн ої влади та учасників цивіль ного обороту достовірною інф ормацією про юридичних осіб та фізичних осіб (підприємці в) створюється ЄДР, який місти ть відомості щодо місцезнахо дження юридичної особи, дати та номеру записів про внесен ня змін до нього, дати видачі а бо зміни свідоцтва про держа вну реєстрацію, дані про уста новчі документи, дати та № зап исів про внесення змін до них , про відсутність юридичної о соби за її місцезнаходженням , тощо.

Відповідно до вимог ст.17 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців", яки й набув чинності з 01.07.04р., в ЄДР м істяться відомості про відсу тність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відс утність підтвердження відом остей про юридичну особу, а та кож відомості про зарезервов ані найменування юридичних о сіб.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 3 ст .18 Закону України "Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ", якщо відомості, які підлягаю ть внесенню до ЄДР були внесе ні до нього, то такі відомості вважаються достовірними і м ожуть бути використані в спо рі з третьою особою, доки до ни х не внесено відповідних змі н. Якщо відомості, які підляга ють внесенню до ЄДР, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з тр етьою особою. Вказаний Закон , також, визначає порядок внес ення до ЄДР записів про відсу тність юридичної особи за її місцезнаходженням, які здій снюються державним реєстрат ором (п.7 ст.19 вищевказаного Зак ону).

Згідно з ч.8 ст.19 Закону Украї ни "Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб-підприємців", до ЄДР внесен о запис про відсутність юрид ичної особи за її місцезнахо дженням.

Боржник за юридичною адрес ою відсутній, фактична адрес а не відома. В підтвердження в ідсутності керівних органів боржника- юридичної особи з а місцезнаходженням кредито ром подана довідка з Єдиного державного реєстру юридични х осіб та фізичних осіб-підпр иємців серії АЖ № 250936 станом на 28.12.11р. У зв'язку з чим виявити ма йно, провести інвентаризацію активів боржника, витребува ти бухгалтерську документац ію у посадових осіб, неможлив о та не дозволяє здійснити ді ї з розшуку дебіторів та зі ст ягнення дебіторської заборг ованості.

Виходячи з вимог ч.2 ст.34 Госп одарського процесуального к одексу України та Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", суд вважає , що ліквідатор надав суду дос татньо доказів про відсутніс ть боржника за адресою місце знаходження, повно відобрази в обставини справи, додав від повідні документи до звіту.

Наданий реєстр вимог креди торів, який підтверджує визн ані грошові вимоги ліквідато ром у справі.

Майна, грошових коштів та ін ших активів, що належить банк руту, не виявлено. У зв'язку з т им, що активів банкрута не вия влено, задоволення вимог кре диторів не відбувалось.

Згідно п.6 ст.31 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" вимоги не за доволені за недостатністю ма йна, вважаються погашеними.

Згідно п.2 ст.32 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", якщо за ре зультатами ліквідаційного б алансу після задоволення вим ог кредиторів не залишилося майна, господарський суд вин осить ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

Станом на 27.03.12р. заперечень що до затвердження звіту та лік відаційного балансу ліквіда тора до господарського суду Дніпропетровської області н е надходило.

Державну податкову інспекцію у Бабушкінському р айоні м. Дніпропетровськ нал ежним чином було повідомлено про порушення провадження у справі № 24/5005/17738/2011 про банкрутств о Товариства з обмеженою від повідальністю "БІ-ТАУРУС", м. Д ніпропетровськ, також про ви знання останнього банкрутом .

15.02.12 Державна податкова ін спекція у Бабушкінському рай оні м. Дніпропетровськ повід омила ліквідатора ініціюючо го кредитора, що податковий б орг у Товариства з обмеженою відповідальністю «БІ-ТАУРУС »(код ЄДРПОУ 36840964) станом на 20.01.2012 р . відсутній. Також у додатку ць ого листа повідомлялося про відсутність відкритих рахун ків в установах банків у Това риства з обмеженою відповіда льністю «БІ-ТАУРУС»(код ЄДРП ОУ 36840964).

Відповідно до п. 78.1.7 ст. 7 8 Податкового кодексу Україн и від 02.12.2010 р. № 2755-УІ, п. 6 ч. 6 ст. 11-1 Зако ну України «Про державну под аткову службу» від 04.12.1990 р. № 509-ХІ І (із наступними змінами та до повненнями), п.3 Указу Президен та України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємниц ької діяльності» від 23.07.1998 р. № 817 /98 (із наступними змінами та до повненнями) документальна по запланова виїзна перевірка з дійснюється за наявності хоч а б однієї з передбачених у п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу Ук раїни обставин, зокрема, якщо розпочато процедуру реорган ізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юр идичної особи або підприємни цької діяльності фізичної ос оби - підприємця, порушено про вадження у справі про визнан ня банкрутом платника податк ів або подано заяву про зняття з обліку платника под атків.

Пунктом 11.2. Порядку облік у платників податків і зборі в, затвердженого Наказом ДПА України від 22.12.2010 р. № 979, зареєстр ованого в Міністерстві юстиц ії України 30.12.2010 р. за № 1439/18734, передбачено, що у зв'я зку з припиненням платника п одатків органи державної под аткової служби розпочинають та проводять процедури, пере дбачені цим розділом, у разі о держання хоча б одного з таки х документів (відомостей), зок рема, судових рішень або відо мостей з Єдиного державного реєстру, іншої інформації щодо прийняття судом рішен ь про порушення провадженн я у справі про банкрутство ч и визнання банкрутом платни ка податків, порушення справ и або прийнятті судом про при пинення юридичної особи, ви знання недійсною державної реєстрації чи установчих до кументів платника податків, зміну мети установи, реорган ізацію платника податків.

Виходячи з усього вищеви кладеного провести документ альну позапланову перевірку відсутнього боржника є об'єк тивно неможливим через відсу тність первинної документац ії фінансово-господарської д іяльності та бухгалтерської звітності, яка в силу вимог за конодавчих та нормативно-пра вових актів України, є підста вою для визначення фактів по рушення норм податкового, ва лютного та іншого законодавс тва, виявлених в ході проведе ння перевірки, які обов'язков о відображаються в акті пров едення перевірки, що складає ться за її результатами.

Крім того, слід зауважити, що у відповідності з п. 82.2 ст. 82 П одаткового кодексу України в ід 02.12.2010 р. № 2755-УІ, ст. 11 Закону Укра їни «Про державну податкову службу»від 04.12.1990 р. № 509-ХІІ (із нас тупними змінами та доповненн ями) тривалість документальн их позапланових перевірок не повинна перевищувати 15 робоч их днів для великих платникі в податків, щодо суб'єктів мал ого підприємництва - 5 робочих днів, інших платників податк ів - 10 робочих днів. Продовженн я строків проведення вказани х перевірок можливе за рішен ням керівника органу державн ої податкової служби не біль ш як на 10 робочих днів для вели ких платників податків, щодо суб'єктів малого підприємни цтва - не більш як на 2 робочих д ні, інших платників податків - не більш як на 5 робочих днів. До того ж, у відповідь на лист № 6002/5/10-3016/1602 від 21.05.2009 р. ДПА України « Про узагальнення судової пра ктики»Вищим господарським с удом України в листі № 05-06/520/78 від 05.02.2010 р. було зазначено, що оскіл ьки кредитор в силу ст.ст. 25, 52 За кону України «Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м»від 14 травня 1992 року № 2343-ХП (із наступними змінами та доповн еннями) зобов'язаний в місячн ий термін з дня отримання пов ідомлення про визнання боржн ика банкрутом заявити грошов і вимоги до банкрута, то держа вна податкова інспекція пови нна в цей термін здійснити по запланову перевірку банкрут а. Отже, у вказаним ДПІ в Баб ушкінському районі м. Дніп ропетровська повинна прове сти позапланову перевірку Т овариства з обмеженою відп овідальністю «БІ-ТАУРУС»(ко д 36840964) не пізніше 16.02.2012р.

Відповідно до частини 5 стат ті 31 Закону України «Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом» від 14 травня 1992 року № 2343-ХИ (із наступними змінами т а доповненнями) вимоги, заявл ені після закінчення строку, встановленого для їх поданн я, вважаються погашеними.

Таким чином, надання первинних документів та док ументів, які відображують ф інансово - господарську діял ьність Товариства з обмеже ною відповідальністю «БІ-ТА УРУС»(код 36840964) для проведення д окументальної позапланової перевірки, на жаль, є об'єктив но неможливим через відсутні сть боржника Товариства з об меженою відповідальністю «Б І-ТАУРУС»(код 36840964) за його місце знаходженням, неможливість в становлення його фактичного місцезнаходження відсутніс ть його печаток і штампів , матеріальних та інших цінн остей, бухгалтерської та фін ансово-господарської докуме нтації.

Розглянувши звіт ліквіда тора, ліквідаційний баланс, з аслухавши у судовому засіда нні представника кредитора, ліквідатора, суд знаходить д остатньо підстав щодо затвер дження ліквідаційного балан су та ліквідації юридичної о соби-банкрута.

За результатами ліквідаці йного балансу у банкрута від сутнє майно, тому слід прийня ти рішення про ліквідацію юр идичної особи банкрута.

Згідно п.6 ст.40 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" провадженн я у справі про банкрутство пі длягає припиненню, якщо затв ерджено звіт ліквідатора у п орядку, передбаченому ст.32 цьо го Закону.

Керуючись ст.86 ГПК Укр аїни, ст.ст.22-32, п.6 ст.40, ст.52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд

УХВАЛИВ:

Затвердити лік відаційний баланс та звіт лі квідатора Товариства з об меженою відповідальністю "БІ -ТАУРУС", м. Дніпропетровськ.

Ліквідувати юриди чну особу Товариство з обм еженою відповідальністю "БІ- ТАУРУС", 49000, м. Дніпропетровськ , Бабушкінський район, вул. Ге роїв Сталінграду, буд.153 (ЄДРПО У 36840964).

Згідно п.6 ст.31 Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" вваж ати погашеними вимоги:

- Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Астра Плюс. ", м. Дніпропетровськ на суму 12 8 88,00грн.

Припинити повноваження л іквідатора у справі № 24/5005/17738/ 2011 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальніст ю "БІ-ТАУРУС", м. Дніпропетровс ьк ініціюючого кредитора - То вариство з обмеженою відпові дальністю "Астра Плюс.", м. Дніп ропетровськ (49000, м.Дніпропетро вськ, вул.Героїв Сталінграда , буд.154, ЄДРПОУ 37806128).

Провадження у справі припи нити.

Згідно п.2 ст.32 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" коп ію цієї ухвали направити о ргану, який здійснив державн у реєстрацію юридичної особ и - банкрута, та органам дер жавної статистики для виклю чення юридичної особи з Єди ного державного реєстру підп риємств та організацій Укр аїни, а також власнику (орга ну, уповноваженому управля ти майном), органам державно ї податкової служби за місце знаходженням банкрута.

Суддя Л.М. Калиниченко

Дата ухвалення рішення27.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22228864
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —24/5005/17738/2011

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 27.02.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні