Рішення
від 28.03.2012 по справі 20/5005/1118/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27.03.12р. Справа № 20/5005/1118/2012

за позовом Публічного акціонерного товариства Ком ерційного банку "ПриватБанк" , м. Дніпропетровськ

до Криворізької місько ї організації Партії Зелених України, м. Кривий Ріг, Дніпро петровська обл.

про стягнення 14 280 грн. 59 ко п.

Суддя Пархоменко Н.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, до віреність № 2834-О від 29.06.10р.

від відповідача: не з'явився .

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся з позо вом, в якому просить стягнути з Криворізької міської орга нізації Партії Зелених Украї ни заборгованість за кредито м в розмірі 4 132,67грн., заборгован ість зі сплати відсотків - 5 740,51 грн., пеню - 4 407,41грн. та судові вит рати.

Ухвала про дату та час роз гляду справи була направлена відповідачу за адресою: 50065, Дн іпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. ХХІІ Партіз'їзду, б. 35, я ка підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - п ідприємців. Відповідач свого представника в судове засід ання не направив, відзив не на дав.

Згідно з Інформаційним лис том Вищого господарського су ду України від 13.08.2008р. № 01-8/482 "Про де які питання застосування нор м Господарського процесуаль ного кодексу України, поруше ні у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року" від повідно до пункту 3.5.11 Інструкц ії з діловодства в господарс ьких судах України, затвердж еною наказом Вищого господар ського суду України від 10.12.2002р. № 75 (з подальшими змінами), перш ий, належним чином підписани й, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, по станови) залишається у справ і; на звороті у лівому нижньом у куті цього примірника прос тавляється відповідний штам п суду з відміткою про відпра вку документа, що містить: вих ідний реєстраційний номер, з агальну кількість відправле них примірників документа, д ату відправки, підпис праців ника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що ї ї оформлено відповідно до на ведених вимог названої Інстр укції, є підтвердженням нале жного надсилання копій проце суального документа сторона м та іншим учасникам судовог о процесу.

Відповідно ч. 1 ст. 64 Господар ського процесуального кодек су України ухвала про поруше ння провадження у справі над силається зазначеним особа м за повідомленою ними гос подарському суду поштовою а дресою. У разі ненадання сто ронами інформації щодо їх по штової адреси, ухвала про в ідкриття провадження у спр аві надсилається за адресо ю місцезнаходження (місця п роживання) сторін, що зазнач ена в Єдиному державному реє стрі юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвал а про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

За таких обставин, господа рський суд вважає, що відпові дач належним чином був повід омлений про день та час розгл яду справи і справа може бути розглянути без участі предс тавника відповідача відпов ідно до статті 75 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни за матеріалами справи .

У судовому засіданні 27.03.2012р. о голошена вступна та резолюти вна частина рішення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, оцінивши докази в сукупності, господа рський суд, -

ВСТАНОВИВ:

26 жовтня 2005 року між Закрити м акціонерним товариством Ко мерційним банком "ПриватБанк ", правонаступником якого згі дно статуту є позивач Публіч не акціонерне товариство Ко мерційний банк “Приватбанк” (банк), та Відповідачем Кривор ізькою міською організацією Партії Зелених України (кліє нт) був укладений договір № 31502 7 банківського рахунка, згідн о якого банк відкриває клієн ту поточний (поточні) рахунок (рахунки) у національній та ін оземній валюті (у тому числі к артковий (карткові) та інші ра хунки за спеціальним режимом використання) та здійснює йо го (їх) розрахункове та касове обслуговування відповідно д о чинного законодавства Укра їни, нормативних актів Націо нального банку України та ум ов договору.

21 лютого 2008р. було укладено До даток 7 до Договору № 315027 банків ського рахунку від 26.10.2005р. «Про регламент надання мінімальн ого бланкового овердрафтово го кредиту на картковий раху нок»(далі - Кредитний договір ).

Відповідно до п. 1.1 Кредитног о договору Банк за наявності вільних грошових ресурсів з обов'язується здійснювати ов ердрафтове обслуговування К лієнта, що полягає в проведен ні його платежів понад залиш ок коштів на поточному рахун ку Клієнта.

Відповідно до укладеного К редитного договору відповід ачу було надано кредитний лі міт у розмірі 5 000,00 грн., зі сплат ою відсотків за користування кредитом.

Відповідно до п. 1.3 Кредитног о договору проведення платеж ів Відповідача, в порядку, вст ановленому Кредитним догово ром, здійснюється Позивачем у термін до 20.02.2009р.

Відповідно до п. 1.4 Кредитног о договору, овердрафтове кре дитування Відповідача здійс нюється Позивачем у межах лі міту і терміну, встановлених згідно з п. 1.3 Кредитного догов ору, з періодом безперервног о користування кредитом не б ільше 30 днів. Періодом безпере рвного користування кредито м є період часу, протягом яког о безперервно існувало дебет ове сальдо на картковому рах унку.

Відповідно до п. 3.1. Кредитног о договору за користування к редитом у період з дати виник нення дебетового сальдо н а картковому рахунку Відп овідача після закриття ста вки, розмір якої залежить від терміну користування кредит ом і встановлений у розділі 4 К редитного договору.

Відповідно до п. 4.1 Кредитног о договору, для розрахунку ві дсотків за користування кред итом установлюється диферен ційована процентна ставка.

Згідно п. 4.1.1 Кредитного дого вору, процентна ставка до роз рахунку залежить від терміну існування непогашеного зали шку за кредитом і визначаєть ся наступною таблицею:

Термін користування креди том Процентна ставка

Протягом 1-3 днів 13,5

Протягом 4-7 днів 14,5

Протягом 8-15 днів 18,5

Протягом 16-30 днів 20,5

Відповідно до п.п. 4.2 - 4.2.6 Кред итного договору, сторонами у згоджено порядок розрахунку відсотків за диференційован ою процентною ставкою: за 1 - ий день користуванні кредитом розрахунок відсотків здійсн юється за процентною ставкою інтервалу "1-3 дні"; у випадку не погашення після закінчення 3 -х днів з дати початку періоду безперервного користування кредитом, починаючи з 4 -го дня в силу вступає процентна ста вка інтервалу "4-7 днів"; у випадк у непогашення після закінчен ня 7 днів з дати початку період у безперервного користуванн я кредитом, починаючи з 8 -го дн я. в силу вступає процентна ст авка інтервалу "8-15 днів"; у випа дку непогашення після закінч ення 15 днів з дати початку пер іоду безперервного користув ання кредитом, починаючи з 16 -г о дня в силу вступає процентн а ставка інтервалу "16-30 днів"; у в ипадку непогашення кредиту п ісля закінчення 30 днів з дати початку періоду безперервно го користування кредитом, по чинаючи з 31 - го дня встановлює ться подвоєна процентна став ка, визначена в п. 3.2. Кредитного договору; у випадку повного п огашення кредиту - виникненн я на картковому рахунку нуль ового дебетового сальдо - на момент закриття операційног о дня, починаючи з насту пного дня, Клієнту надається кредит зі сплатою відсотків за цей день за процентною ста вкою інтервалу "1-3 дні", і з цьог о дня починається відлік нас тупного операційного період у безперервного користуванн я кредитом.

Відповідно до п. 3.2 Кредитног о договору, у разі порушення К лієнтом будь-якого з зобов'яз ань з погашення кредиту, пере дбачених Кредитним договоро м, Клієнт сплачує Банку відсо тки за користування кредитом у розмірі подвійної ставки р ічних інтервалу "16-30 днів" від с уми залишку непогашеної забо ргованості.

Відповідно до листа від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021 Мінфін України затв ердив таку схему відображенн я кредиту «овердрафт»: креди тове сальдо поточного рахунк у, що утворюється за позикою « овердрафт», відбивається на підставі виписки банку за кр едитом рахунку 31 «Рахунки в ба нках»і відповідно до Положен ня (стандарту) бухгалтерсько го обліку № 2 «Баланс»- у статт і «Короткострокові кредити б анків»розділу IV пасиву Балан су (форма № 1).

Відповідно до п. 2.2 постанови правління НБУ від 27.12.2007 № 481 "Банк відображає в бухгалтерськом у обліку суму наданих кредит ів овердрафт за дебетом раху нків клієнтів (юридичних та ф ізичних осіб), у результаті чо го виникає дебетовий залишок на цих рахунках".

Свої зобов'язання за догово рам Позивач виконав в повном у обсязі, надавши Відповідач у кредитний ліміт в розмірі 5 0 00,00 грн., що підтверджується вип искою по рахунках відповіда ча.

Відповідач зобов' язання за договором не виконав, грош ові кошти не повернув у зв'язк у із чим у нього виникла забор гованість із простроченого к редиту - 4 132,67 грн,, заборгованіс ть із сплати відсотків - 5 740,51 грн .

Відповідно до п. 5.3 Кредитног о договору, - нарахування неус тойки за кожен випадок поруш ення зобов'язань, передбачен их п., п. 5.1, 5.2 здійснюється протя гом 3 (трьох) років з дня, коли ві дповідне зобов'язання повинн о було бути виконано Позичал ьником.

Позивач нарахував відпові дачу пеню у розмірі 4 407,41 грн. за період прострочення з 06.08.2008р.по 04.01.2012р.

Пенею є неустойка, що обчи слюється у відсотках від сум и несвоєчасно виконаного гр ошового зобов'язання за кож ен день прострочення виконан ня (ст. 549 Цивільного кодексу Ук раїни).

Згідно п. 1 ст. 216 Господарськ ого кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за право порушення у сфері господарюв ання шляхом застосування до правопорушників господарсь ких санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Ко дексом, іншими законами та до говором.

Відповідно до п. 1 ст. 230 Господ арського кодексу України штр афними санкціями визнают ься господарські санкції у в игляді грошової суми (неуст ойка, штраф, пеня), яку учасни к господарських відносин зоб ов'язаний сплатити у разі пор ушення ним правил здійсненн я господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зо бов'язання.

Відповідно до п. 6 ст. 231 Госпо дарського кодексу України ш трафні санкції за порушен ня грошових зобов'язань вс тановлюються у відсотках, р озмір яких визначається обл іковою ставкою Національног о банку України, за увесь ча с користування чужими кошта ми, якщо інший розмір відсотк ів не передбачено законом аб о договором.

Відповідно до ст. 3 Закону Ук раїни „ Про відповідальність за несвоєчасне виконання гр ошових зобов' язань” (зі змі нами) розмір пені обчислюєт ься від суми простроченого платежу та не може перевищув ати подвійної облікової ст авки Національного банку У країни, що діяла у період, за я кий сплачується пеня.

Відповідно п. 6 ст. 232 Господар ського кодексу України нарах ування штрафних санкцій за прострочення виконання зоб ов'язання, якщо інше не вста новлено законом або договор ом, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'я зання мало бути виконано.

Згідно п. 1 ст. 259 Цивільного ко дексу України позовна давніс ть, встановлена законом, може бути збільшена за домовлені стю сторін.

Таким чином, сторони в догов орі збільшили позовну давніс ть до 5 років та строк нарахува ння пені до 3-х років.

17.01.12р. позивач направив відпо відачу претензію №315027 від 04.01.12. з проханням оплатити заборгов аність у сумі 14280,59 грн. та акт зв ірки взаєморозрахунків, що п ідтверджується фіскальним ч еком №1229 від 17.01.12р. та листом з оп исом вкладення. Вимога була залишена відповідачем без в ідповіді.

Відповідач доказів оплати боргу не надав, позовні вимог и не заперечив .

Згідно статті 193 Господарсь кого кодексу України суб'єкт и господарювання та інші уч асники господарських відно син повинні виконувати гос подарські зобов'язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, до говору, а за відсутності кон кретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться. До виконанн я господарських договорів за стосовуються відповідні пол оження Цивільного кодексу У країни.

Відповідно статей 525, 526 Цивіл ьного кодексу України зобов ' язання повинні виконувати ся належним чином та у встано влений строк у відповідності з вказівками закону, договор у одностороння відмова від в иконання зобов' язань не доп ускається.

Відповідно п. 1 ст. 530 Цивільно го кодексу України якщо у зо бов'язанні встановлений стр ок (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у це й строк (термін).

Приймаючи до уваги викладе не, позовні вимоги підтвердж енні матеріалами справи та підлягають задоволенню повн істю у сумі заборгованості з а кредитом в розмірі 4 132,67 грн., з аборгованості зі сплати відс отків - 5 740,51 грн., пені - 4 407,41 грн.

Відповідно статті 49 Господ арського процесуального код ексу України судові витрати покладаються на відповідач а.

Керуючись статтями 49, 82-84, 116, Г осподарського процесуально го кодексу України, господар ський суд ,-

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повні стю.

Стягнути з Криворізької мі ської організації Партії Зел ених України (50065, Дніпропетро вська обл., м. Кривий Ріг, вул. ХХ ІІ Партз' їзду, б. 35, код ЄДРПОУ 25725767) на користь Публічно го акціонерного товариства Комерційного банку “Приватб анк” (49094, м. Дніпропетровськ, ву л. Набережна Перемоги, б. 50, код ЄДРПОУ 14360570) - 4 132 (чоти ри тисячі сто тридцять дві) гр н. 67 коп., заборгованість за кредитом, 5 740 (п' ять тисяч сімсот сорок) грн. 51 коп. заб оргованість по відсоткам , 4 407 (чотири тисячі чотириста с ім) грн. 41 коп.,пені, 1609 (одну тисячу шістсот дев' ять) грн . 50 коп. витрат по сплаті суд ового збору.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Н.В. Пархоменко

Повне рішення складено

28.03.2012р.

Дата ухвалення рішення28.03.2012
Оприлюднено04.04.2012
Номер документу22228910
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/5005/1118/2012

Рішення від 28.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

Ухвала від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Пархоменко Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні