Постанова
від 19.03.2012 по справі 2а/0270/962/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

м.Вінниця

19 березня 2012 р.                                                                    Справа № 2а/0270/962/12

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді:                              Віятик Наталії Володимирівни,

за участю:

секретаря судового засідання:            Павліченко Аліни Володимирівни  

позивача:                                          Чайковської Н.М.

прокуратури:                                        Трачук Т.Є.

відповідача:                                            Артеменко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: заступника прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці   

до:   ТОВ "Юга-сервіс"  

про: стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

У березні 2012 року Заступник прокурора м. Вінниці в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці звернувся з позовом до Вінницького окружного адміністративного суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Юга-сервіс» про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Позовні вимоги мотивовані тим, що підприємством не сплачені страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, з урахуванням штрафних санкцій в сумі 57 257,22 грн., які нараховані за період з лютого 2010 року по грудень 2010 року включно.

Ухвалою від 05 березня 2012 року відкрито провадження у адміністративній справі.

В судовому засіданні представник позивача заявила клопотання про зміну розміру позовних вимог, в зв'язку з тим, що частина заборгованості була погашена відповідачем. Представник позивача зменшила позовні вимоги на суму 30 000 грн., та просила стягнути з ТОВ «Юга-сервіс» заборгованість в сумі 27257 грн. 22 коп. (а.с. 63). Згідно довідки управління Пенсійного фонду України у м. Вінниці дана заборгованість включає в себе борг по фінансових санкціях (а.с. 64).

Представник прокуратури позов підтримала з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог  та посилаючись на обставини викладенні в позовній заяві,  просила суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні не заперечувала проти суми заборгованості,  проте вказувала, що фінансовий стан підприємства не дозволяє розрахуватись перед Пенсійним фондом України одночасно в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, всебічно, повно та об'єктивно дослідивши докази  у їх сукупності, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юга-сервіс» є юридичною особою та зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в м. Вінниці 13.03.2010 року (реєстраційний номер 02310323830) і є платником єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, умови та порядок їх нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює їх збір та ведення обліку регулюються Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон).

29.06.2011р. начальником управління Пенсійного фонду у Замостянському районі м. Вінниці на підставі актів від 24.06.2011р. про встановлення факту несвоєчасного подання звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, прийняті рішення  про застосування до ТОВ "Юга-Сервіс" фінансових санкцій за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності до органів Пенсійного фонду України на загальну суму 27 257,22 грн. , а саме: №703 на суму 170 грн.; №704 на суму 2227,56 грн.; № 705 на суму 2191,80 грн.; №706 на суму 2620,27 грн.; № 707 на суму 2351,30 грн.; № 708 на суму 1076,88 грн.; №709 на суму 3269,44 грн.; № 710 на суму 2642,33 грн.; № 711 на суму 3084,66 грн.; № 712 на суму 2501,99 грн.; № 713 на суму 2786,61 грн.; № 714 на суму2150,64 грн.; № 715 на суму 183,74 грн.

Згідно пункту 6 статті 20 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (у редакції, що діяла до 1 січня 2011 року, далі - Закон) страхувальники  зобов'язані  сплачувати  страхові  внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Пунктом 10 цієї ж норми встановлено, якщо страхувальники несвоєчасно або не в  повному  обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Кім того, серед обов'язків страхувальника  п.4 ч.2 ст.16 Закону чітко визначено, що він зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

За не виконання покладених на нього обов'язків п.5 ч.9 ст.106  Закону визначено, що за   неподання,   несвоєчасне   подання,   подання  не  за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, процедуру добровільної участі осіб у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі - страхові внески), сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з  окремих видів господарських операцій та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначає Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками  та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена Постановою правління   Пенсійного фонду України  від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрована в Міністерстві юстиції України  16 січня 2004 р. за N 64/8663 (далі –Інструкція).

Так, відповідно до пункту 9.1 Інструкції до  страхувальників за порушення норм законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування застосовуються фінансові санкції відповідно до повноважень, якими органи Пенсійного фонду були наділені до 1 січня 2011 року.

Даказів скасування в адміністративному та судовому порядку представник відповідача не надала.

Згідно п. 3 ст. 106 вказаного Закону територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені управлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки, страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Підприємству була надіслана вимога про сплату боргу за №Ю - 229 від 07.12.2011 року на суму 57257,22 грн. Вказану вимогу отримано 22.12.2011 року головним бухгалтером підприємства, що підтверджується копією корінця вимоги від 07.12.2011 року за №Ю-229 (а.с. 32).

Отже, з урахуванням заяви про зменешення розміру позовних вимог, заборгованість підприємства перед органом пенсійного фонду станом на дату розгляду справи у суді, склала 27 257 грн. 22 коп.

Згідно із пунктом 7 частини 1 статті 13 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 року № 2464-YI, Пенсійний фонд та його територіальні органи мають право стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску.

Положеннями статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» визначено, що суми єдиного внеску, своєчасно не сплачені страхувальниками у вищезазначені строки, вважаються простроченою заборгованістю зі сплати єдиного внеску і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

У даному випадку територіальний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються. Відповідно до ч. 16 ст. 25 Закону строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи  місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Оцінюючи визнання позову відповідачем  суд виходить з наступного.

Частиною третьою статті 136 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що судове рішення у зв'язку з визнанням адміністративного позову ухвалюється за правилами, встановленими статтею 112 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 1 статті 112 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач може визнати адміністративний позов повністю або частково. Згідно з частиною 4 цієї статті суд не приймає визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази,  дійшов висновку, що визнання позову не суперечить закону, не порушує будь-які права, свободи або інтереси.

Відповідно до  статей 11, 71  Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення,  а суд згідно статті 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному,  повному та об‘єктивному дослідженні.

Як зазначено в пункті 2 статті 121 Конституції України, на прокуратуру України покладається представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

За змістом статті 36-1 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом.

Підставою представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Однією з форм представництва є звернення до суду з позовами або заявами про захист прав і свобод іншої особи, невизначеного кола осіб, прав юридичних осіб, коли порушуються інтереси держави, або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб.

За сукупністю наведених обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є доведеними, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, визнаються відповідачем, а відтак, підлягають задоволенню.

Згідно з частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, Вінницький окружний адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юга - Сервіс" (вул. Айвазовського, 20, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 30453792, р/рах. 26003119015, МФО 380805 "Райфайзен банк Аваль", м. Київ) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальообовязкове державне пенсійне страхування у сумі 17 257,22 грн. на користь управління Пенсійного фонду в місті Вінниці (р/р. 25604323420203; ОПЕРВ ПАТ "Державний Ощадбанк", МФО 302076).

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя          Віятик Наталія Володимирівна

 

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.03.2012
Оприлюднено02.04.2012
Номер документу22234258
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/962/12

Ухвала від 05.03.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

Постанова від 19.03.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні