Рішення
від 27.03.2012 по справі 23/017-12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"27" березня 2012 р. Справа № 23/017-12

Господарський суд Київ ської області у складі судді Зайця Д.Г., розглянувши у відк ритому судовому засіданні сп раву

за позовом Комунальног о підприємства Білоцерківсь кої міської ради «Білоцерків тепломережа», м. Біла Церква

до Гімназії №2 м. Біла Цер ква Київської області, м. Біла Церква

про стягнення 111395,10 грн.

секретар судового засідан ня Бердило І.П.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність №529 від 23 березня 2012 року);

ОСОБА_2 (довіреність №15 від 5 січня 2012 року);

від відповідача: не з'яви вся.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприєм ство Білоцерківської місько ї ради «Білоцерківтепломере жа»(далі - позивач) звернулось до господарського суду Київ ської області з позовом до Гі мназії №2 м. Біла Церква Київсь кої області (далі - відповід ач) про стягнення 111395,10 грн.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що відповідач не викон ав свої зобов' язання за дог овором постачання та спожива ння теплової енергії від 28 січ ня 2011 року за №690, в результаті чо го за ним утворилась заборго ваність в розмірі 108511,31 грн. Дода тково, за прострочення викон ання зобов' язання позивач н арахував відповідачу пеню в розмірі 2239,67 грн., 3% річних в розм ірі 427,10 грн. та інфляційні втра ти в розмірі 217,02 грн.

Провадження у справі пору шено відповідно до ухвали го сподарського суду Київської області від 13 березня 2012 року т а призначено справу до розгл яду на 27 березня 2012 року.

Представник відповідача у судове засідання не з'явивс я, проте, через канцелярію суд у, подав відзив на позовну зая ву, в якому позовні вимоги в ча стині основного боргу визнав у повному обсязі, проти задов олення пені, 3% річних та інфля ційних втрат заперечував.

Суд вважає за можливе відпо відно до ст. 75 ГПК України розг лянути справу без участі від повідача за наявними в ній ма теріалами.

27 березня 2012 року відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України у судово му засіданні оголошено вступ ну та резолютивну частину рі шення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Комунальним підпри ємством Білоцерківської міс ької ради «Білоцерківтеплом ережа»(за договором - теплоп остачальна організація) та Гімназією №2 м. Біла Церква ( за договором - споживач) 28 січн я 2011 року укладено договір пос тачання та споживання теплов ої енергії за №690.

Згідно пункту 1.1 договору п редметом договору є надання споживачеві теплової енергі ї.

Відповідно до пункту 1.2 дого вору теплопостачальна орган ізація постачає споживачу те плову енергію, а споживач зоб ов' язується прийняти на меж і балансової належності з на йменшими витратами та оплати ти теплову енергію за встано вленими тарифами, затверджен ими міськими органами самовр ядування.

У відповідності до пункту 1. 3 договору ціна договору стан овить 1299825,91 грн.

Згідно пункту 2.3 договору пр иймання-передача теплової ен ергії, поставленої теплопост ачальною організацією спожи вачу, оформлюється щомісячни м актом приймання-передачі т еплової енергії. Теплопостач альна організація складає та передає контролером чи надс илає простим листом на адрес у споживача пакет розрахунко вих документів (акт прийманн я-передачі теплової енергії, рахунок-фактура - щомісячно , акт звірки взаєморозрахунк ів - щоквартально) в двох при мірниках, по одному для кожно ї із сторін.

Відповідно до пункту 6.4 дого вору оплата за спожиту тепло ву енергію здійснюється спож ивачем в термін до 15 числа міс яця наступного за розрахунко вим.

Пунктом 6.6 договору передба чено, що за порушення строків оплати спожитої теплової ен ергії, зазначених у пункті 6.4 д оговору, споживач сплачує на користь теплопостачальної о рганізації крім суми заборго ваності, пеню за кожен день пр острочення оплати в розмірі подвійної облікової ставки Н БУ.

Пунктом 10.1 договору сторони погодили, що договір набирає чинності з моменту укладенн я і діє в частині постачання т еплової енергії протягом 1 ро ку і вважається щорічно поно вленим, якщо за місяць до закі нчення його дії не надійде за ява від однієї із сторін про р озірвання договору, але не ра ніше дати закінчення опалюва ного періоду, а в частині пров едення остаточних розрахунк ів - до повного його виконан ня.

На виконання умов договору між позивачем та відповідач ем підписано акт приймання-п ередачі робіт/послуг з тепло вої енергії за грудень 2011 року на загальну суму 108511,31 грн.

В судовому засіданні пред ставники позивача позовні ви моги підтримали.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився , проте, через канцелярію суду , подав відзив на позовну заяв у, в якому позовні вимоги в час тині основного боргу визнав у повному обсязі, проти задов олення пені, 3% річних та інфля ційних втрат заперечував.

Судом оглянуто оригінали д окументів, залучених до мате ріалів справи.

Відповідно до ст. 193 Господа рського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов' язання нале жним чином відповідно до зак ону, інших правових актів, дог овору, а за відсутності конкр етних вимог щодо виконання з обов' язання - відповідно д о вимог, що у певних умовах зви чайно ставляться. До виконан ня господарських договорів з астосовуються відповідні по ложення Цивільного кодексу У країни.

Згідно приписів статей 525, 526 Ц ивільного кодексу України, о дностороння відмова від зобо в'язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом. Зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору, вимог ЦК України, і нших актів цивільного законо давства, а за відсутності так их умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 509 Циві льного кодексу України зобов ' язанням є правовідношення , в якому одна сторона (боржник ) зобов' язана вчинити на кор исть другої сторони (кредито ра) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) або у триматися від певної дії, а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов' язку.

Відповідно до ст. 692 Цивільно го кодексу України покупець зобов' язаний оплатити това р після його прийняття або пр ийняття товаророзпорядчих д окументів на нього, якщо дого вором або актами цивільного законодавства не встановлен ий інший строк оплати товару . Покупець зобов' язаний спл атити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно ч. 6 ст. 19 Закону Україн и «Про теплопостачання»спож ивач повинен щомісячно здійс нювати оплату теплопостачал ьній організації за фактично отриману теплову енергію.

Станом на день прийняття рі шення у справі відповідач не виконав умов договору. Зазна чений факт відповідачем не с простовано, розмір заборгова ності відповідає фактичним о бставинам справи. Вимога поз ивача про стягнення з відпов ідача заборгованості, що вин икла у відповідача через пор ушення умов договору в розмі рі 108511,31 грн. підлягає задоволен ню.

Частиною 1 ст. 230 Господарсько го кодексу України передбаче но, що штрафними санкціями у Г осподарському кодексі Украї ни визнаються господарські с анкції у вигляді грошової су ми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відно син зобов'язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання або ненал ежного виконання господарсь кого зобов'язання.

Згідно ст. 549 ЦК України, неус тойкою (штрафом, пенею) є грошо ва сума або інше майно, які бор жник повинен передати кредит орові у разі порушення боржн иком зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання.

Відповідно до п. 6 ст. 231 Господ арського кодексу України, шт рафні санкції за порушення г рошових зобов' язань встано влюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користу вання чужими коштами, якщо ін ший розмір відсотків не пере дбачено законом або договоро м.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про відповідальність за несвоєчасне виконання гр ошових зобов' язань»№543/965-ВР в ід 22.11.1996 року, платники грошови х коштів сплачують на кори сть одержувачів цих коштів з а прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені , передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від сум и простроченого платежу та н е може перевищувати подвійно ї облікової ставки Національ ного банку України, що діяла у період, за який сплачується п еня, що передбачено ст. 3 зазна ченого Закону.

Розмір пені, визначений поз ивачем, складає 2239,67 грн.

Проте, згідно з вірним арифм етичним розрахунком, зроблен им судом, розмір пені, що підл ягає стягненню з відповідача за період з 15 січня 2012 року по 2 б ерезня 2012 року, становить 2205,80 гр н.

У відповідності до п. 2 ст. 625 Ци вільного кодексу України бор жник, який прострочив викона ння зобов' язання, на вимогу кредитора зобов' язаний спл атити суму боргу з урахуванн ям встановленого індексу інф ляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річни х від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не вс тановлений договором або зак оном. Розмір 3% річних у сумі 427,10 грн. та інфляційних втрат у су мі 217,02 грн. є обґрунтованими, то му позовні вимоги в цій части ні підлягають задоволенню по вністю.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Таким чином, позов підлягає частковому задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України поклад аються на відповідача пропор ційно розміру задоволених по зовних вимог.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги з адовольнити частково.

2. Стягнути з Гімназії № 2 м. Біла Церква Київської обла сті (09117, Київська область, вул. Г етьманська, 25, код 26147924) на корист ь Комунального підприємства Білоцерківської міської рад и «Білоцерківтепломережа» (0 9100, Київська область, м. Біла Це рква, вул. Мережна, 3, код 04654336) - 1085 11 (сто вісім тисяч п' ятсот од инадцять) грн. 31 коп. заборгова ності, 2205 (дві тисячі двісті п' ять) грн. 80 коп. пені, 217 (двісті сі мнадцять) грн. 02 коп. інфляційн их втрат, 427 (чотириста двадцят ь сім) грн. 10 коп. 3% річних та 2227 (дв і тисячі двісті двадцять сім ) грн. 22 коп. судового збору.

3. В іншій частині позов них вимог відмовити повністю .

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя Д.Г. Заєць

Дата підписання рішення - 30 березня 2012 року

Дата ухвалення рішення27.03.2012
Оприлюднено03.04.2012
Номер документу22234707
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 111395,10 грн.

Судовий реєстр по справі —23/017-12

Рішення від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні