Рішення
від 21.03.2012 по справі 5017/209/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬ КОЇ ОБЛАСТІ



РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" березня 2012 р. Справа № 5017/209/2012

За позовом Товариства з об меженою відповідальністю "ВИ СОКІ АГРАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ";

до відповідача Приватного підприємства "Славянка"

про стягнення 84844,24грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. ОСОБ А_1

Від відповідача: дир. Босіко в Ю.Л.

Суть спору: Товарис тво з обмеженою відповідальн істю "ВИСОКІ АГРАРНІ ТЕХНОЛО ГІЇ" звернулося до господарс ького суду Одеської області з позовом про стягнення з від повідача заборгованості за д оговором купівлі-продажу на умовах відстрочення платежу №14-04/2010 від 14.04.2010р. у сумі 84844,24грн. у то му числі 24504,96грн. - основного бор гу, 15625,97грн. - пені, 30243,83грн. - 30% річни х, 9568,49грн. - індексу інфляції, 4900,99г рн. - штрафу.

В процесі розгляду справи в ідповідач сплатив суму основ ного боргу у розмірі 24504,96грн. та звернувся до суду з усним кло потанням про зменшення нарах ованих штрафних санкцій поси лаючись на те, що штрафні санк ції значно перевищують розмі р основного боргу.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши представни ків сторін встановлено насту пне:

14.04.2010р. Товариство з обмежено ю відповідальністю "ВИСОКІ А ГРАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ" (позивач, п родавець) та Приватне підпри ємство "Славянка" (відповідач , покупець) уклали договір куп івлі-продажу на умовах відст рочення платежу №14-04/2010 (далі дог овір).

Договір визначає умови куп івлі-продажу насіння соняшни ка НС Сумо 2017 (далі - товар) на умо вах відстрочення платежу.(п. 1. 1 договору).

Предметом договору є товар , який належить продавцю на мо мент укладання договору або буде набутий продавцем у май бутньому (п. 1.2 договору).

Асортимент товару, його кіл ькість, ціна визначаються у д одатках до договору, які є йог о невід'ємною частиною. (п. 2.1 до говору).

Всі рахунки та накладні, док ументи, що виписані в період д ії даного договору є його нев ід'ємною частиною (п. 2.2 договор у).

Підписання видаткових нак ладних, що виписані в період д ії даного договору, засвідчу є факт передачі разом з товар ом усієї необхідної документ ації, що його стосується, в том у числі сертифікату якості, і нструкції щодо використання та застосування даного това ру (п. 2.4 договору).

Товар вважається передани м покупцю з моменту підписан ня видаткових накладних (п. 3.2 д оговору)

Приймання товару по кілько сті і якості проводиться пок упцем в момент його передачі від продавця (п. 4.1 договору)

Право власності на товар, а також ризик випадкового знищ ення або випадкового пошкодж ення товару переходить до по купця після передачі товару та підписання відповідних до кументів (накладних), що свідч ать про прийом покупцем това ру. (п. 4.6 договору)

Покупець здійснює оплату п артії товару за ціною вказан ою в додатках, що є невід'ємною частиною договору. Відповід но до ч.2 ст.524 ЦК України сторон и дійшли згоди, що ціна на Това р та загальна сума договору з азначені у додатках і визнач ені у національній валюті Ук раїни в сумі, еквівалентна ку рсу долару США на міжбанківс ькому валютному ринку Україн и на день підписання договор у. (п. 5.1 договору)

Товар оплачується на розра хунковий рахунок продавця в національній валюті, згідно цін вказаних у відповідних д одатках до договору, скориго ваних пропорційно зміні курс у долару США на міжбанківськ ому валютному ринку України до гривні на дату оплати това ру. (п. 5.2 договору).

Відповідно до п. 5.3 договору, оплата товару проводиться на ступним чином: 100 % від вартості товару оплачується покупцем в строк до 30 вересня 2010 року.

У випадку, якщо курс долару США на міжбанківському валю тному ринку України до гривн і на дату оплати товару є нижч им курсу долару США на міжбан ківському валютному ринку Ук раїни до гривні на дату відва нтаження такого товару, поку пець зобов'язується використ овувати курсу долару США на м іжбанківському валютному ри нку України до гривні палату відвантаження такого товару для цілей оплати такого това ру (п. 5.3.1. договору).

Покупець зобов' язаний п ровести оплату за товар в стр ок і на умовах визначених в ст . 5 договору (п. 6.1 договору)

Продавець зобов' язаний п ередати товар покупцю згідно умов договору (п. 6.2 договору).

За невиконання або ненале жне виконання умов договору сторони несуть відповідальн ість згідно з чинним законод авством. (п. 8.1 договору).

За прострочення виконання зобов'язання покупець зобов 'язаний сплатити на користь п родавця пеню в розмірі подві йної облікової ставки НБУ ві д вартості неоплаченого това ру за кожен день простроченн я. (п. 8.2 договору).

Сторони, відповідно до ст. 259 ЦК України, домовились про т е, що строк позовної давності щодо стягнення штрафних сан кцій становить п'ять років з м оменту підписання договору. Крім цього, сторони, відповід но до п. 6 ст. 232 ГК України, домови лись про те, що нарахування шт рафних санкцій за прострочен ня виконання зобов'язань за д оговором, здійснюється протя гом п'яти років. (п. 8.3 договору).

Покупець, у випадку порушен ня умов оплати вартості това ру, сплачує на користь продав ця штраф в розмірі 20% від варто сті неоплаченого товару. (п. 8.4 д оговору)

Покупець зобов'язаний від шкодувати продавцю у повному обсязі всі збитки, що можуть б ути понесені продавцем при н евиконанні чи неналежному ви конанні покупцем умов догово ру. Відповідно до п.2 ст.232 ГК Укр аїни сторони дійшли згоди, що збитки стягуються у повній с умі понад штрафних санкцій. (п . 8.5 договору).

Сторони, згідно п 2 ст. 625 ЦК Ук раїни дійшли згоди, що покупе ць у випадку прострочення оп лати товару за користування коштами продавця сплачує на користь останнього 30% річних. (п. 8.6 договору)

За грубе порушення умов до говору однією із сторін, інша сторона може відмовитися ві д виконання умов договору та розірвати договір в односто ронньому порядку із проведен ням всіх розрахунків за факт ично отриманий товар. (п. 8.7 дого вору).

Всі спори та розбіжності мі ж сторонами вирішуються у ві дповідному господарському с уді згідно з чинним законода вством. (9.1 договору)

Всі зміни та доповнення до д оговору дійсні тільки в тому випадку, якщо вони здійснені в письмовій формі та підписа ні обома сторонами договору (п. 10.1 договору).

Всі додатки до цього дого вору є його невід'ємною части ною (п. 10.2 договору)

На виконання умов договор у на підставі видаткових нак ладних №РН-0000008 від 12.05.2009 року; №РН -0000064від 28.09.2009 року; №РН-0000031 від 20.04.2010 ро ку позивач проставив відпові дачу товар на загальну суму 144 912,96грн., товар був отриманий ві дповідачем, що підтверджуєть ся довіреністю серії ЯПО № 096079 від 12.05.2009 року; довіреністю сері ї ЯПТ № 496109 від 28.09.2009 року; довірен істю серії ЯПТ №496135 від 14.04.2010 року .

01 травня 2011 року, сторони до говору підписали угоду №16 про зарахування зустрічних одно рідних вимог, відповідно до я кої заборгованість ПП „СЛАВЯ НКА” перед ТОВ „ТЕХНІК ЕНЕРД ЖІ" знижено на 120408,00грн.

26 березня 2011 року сторонами п ідписано акт звірки за періо д з 01.01.201р. по 25.03.2011р. відповідно яко го заборгованість відповіда ча склала 24504,96 грн.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарсь ких відносин повинні виконув ати господарські зобов'язанн я належним чином відповідно до закону, інших правових акт ів, договору. (ст. 193 ГК України)

Одностороння відмова від з обов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 Ц К України)

Зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого Кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв діло вого обороту або інших вимог , що звичайно ставляться. (ст. 526 ЦК України)

Порушенням зобов'язання є й ого невиконання або виконанн я з порушенням умов, визначен их змістом зобов'язання (нена лежне виконання). Боржник вва жається таким, що прострочив , якщо він не приступив до вико нання зобов'язання або не вик онав його у строк, встановлен ий договором або законом. (ст.6 10, ст.612 ЦК України).

За ч.ч. 1, 2 ст. 692 Цивільного коде ксу України покупець зобов' язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документ ів на нього, якщо договором аб о актами цивільного законода вства не встановлений інший строк оплати товару, а також п окупець зобов' язаний сплат ити продавцеві повну ціну пе реданого товару.

Відповідно до ст. 230 Господар ського кодексу України штраф ними санкціями у цьому Кодек сі визнаються господарські с анкції у вигляді грошової су ми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відно син зобов'язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання або ненал ежного виконання господарсь кого зобов' язання.

Згідно з ч. 4 ст. 231 Господарськ ого кодексу України у разі як що розмір штрафних санкцій з аконом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, пе редбаченому договором.

Частина 6 ст. 231 Господарськог о кодексу України визначає, щ о штрафні санкції за порушен ня грошових зобов' язань вст ановлюються у відсотках, роз мір яких визначається обліко вою ставкою Національного ба нку України, за увесь час кори стування чужими коштами, якщ о інший розмір відсотків не п ередбачено законом або догов ором.

Згідно ст.549 Цивільного коде ксу України неустойкою (штра фом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повин ен передати кредиторові у ра зі порушення боржником зобов 'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов' язання за кожен день прострочення вико нання.

Згідно ст.625 Цивільного коде ксу України боржник не звіль няється від відповідальност і за неможливість виконання ним грошового зобов' язання . Боржник, який прострочив вик онання грошового зобов'язанн я, на вимогу кредитора зобов'я заний сплатити суму боргу з у рахуванням встановленого ін дексу інфляції за весь час пр острочення, а також три проце нти річних від простроченої суми, якщо інший розмір проце нтів не встановлений договор ом або законом. Позивач проси ть стягнути з відповідача ін декс інфляції за період 3 01.10.2010р . по 29.12.2011р. у сумі 9568,49грн.

Відповідно до п. 8.2 договору , за прострочення виконання з обов'язання покупець зобов'я заний сплатити на користь пр одавця пеню в розмірі подвій ної облікової ставки НБУ від вартості неоплаченого товар у за кожен день прострочення . Позивач просить стягнути з в ідповідача пеню за період з 01. 10.2010р. по 29.12.2011р. у сумі 15625,97грн.

Відповідно до п. 8.4 договору , покупець, у випадку порушенн я умов оплати вартості товар у, сплачує на користь продавц я штраф в розмірі 20% від вартос ті неоплаченого товару. Пози вач просить стягнути з відпо відача штраф у сумі 4900,00грн.

П. 8.6 договору, сторони, згідн о п 2 ст. 625 ЦК України дійшли зго ди, що покупець у випадку прос трочення оплати товару за ко ристування коштами продавця сплачує на користь останньо го 30% річних. Позивач просить с тягнути з відповідача 30% річни х у сумі 30243,83грн.

Статтею 629 Цивільного кодек су України передбачено, що до говір є обов' язковим для ви конання сторонами.

В процесі розгляду справи в ідповідач сплатив позивачу с уму основного боргу у сумі 24504,9 6грн., що підтверджується плат іжними дорученнями №16, №17 від 24 .02.12р. та звернувся до суду з усн ою заявою про зменшення розм іру штрафних санкцій, посила ючись на невідповідність роз міру штрафних санкцій сплаче ному основному боргу.

Позивач проти зменшення ро зміру штрафних санкцій запер ечує.

Відповідно до п. 3 ст. 83 Господ арського процесуального код ексу України, приймаючи ріше ння суд має право зменшувати у виняткових випадках розмі р неустойки (штрафу, пені), яка підлягає стягненню зі сторо ни, що порушила зобов' язанн я.

Беручи до уваги, що сума нар ахованих штрафних санкцій не співрозмірна сумі основного боргу, відповідачем під час р озгляду справи борг сплачено у повному обсязі, суд вважає з а можливе зменшити розмір шт рафних санкцій на 50% передбаче них та нарахованих згідно п. 8. 2, п. 8.6 договору, а саме стягненн я пені у сумі 15625,97грн., та 30% річни х у сумі 30243,83грн. та стягнути з в ідповідача штрафні санкції у сумі 37404,38грн. (7812,99грн. пені згідно п. 8.2 договору, 15121,91грн. 30% річних з гідно п. 8.6 договору).

Враховуючи викладене, позо вні вимоги підлягають задово ленню частково а саме підляг ає стягненню штрафні санкції , а саме: 9568,49грн. індекс інфляції , 4900,99грн. штраф, 7812,99грн. пеня 15121,91грн . 30% річних. Провадження у справ і в частині стягнення з відпо відача основного боргу у роз мірі 24504,96грн. підлягає припине нню відповідно до п.1-1 ст. 80 ГПК У країни. Судові витрати покла даються на відповідача згідн о ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 44, 49, п.п. 1-1 ст . 80, ст. ст. 82 - 85, п. 3 ст. 83 Господарсь кого процесуального кодексу України суд,

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного під приємства "Славянка" (Одеська область, Березівський район , селище Шевченкове, вул.. Перш ого травня, 12, код ЄДРПОУ 32503174) на користь Товариства з обмежен ою відповідальністю "ВИСОКІ АГРАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ" (м. Київ, в ул.. Ямська, 28А, код ЄДРПОУ 36376609) 9568 /д ев' ять тисяч п' ятсот шістд есят вісім/ грн. 49коп. індексу і нфляції, 4900 /чотири тисячі дев' ятсот/ грн. 99коп. штрафу, 7812 /сім т исяч вісімсот дванадцять/ гр н. 99коп. пені, 15121 /п' ятнадцять т исяч сто двадцять одна/ грн. 91к оп. 30% річних., 1700 / одна тисяча сім сот/ грн. 00коп. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст . 116 ГПК України.

3. В решті позову відмовит и.

4. Провадження у справі в час тині стягнення 24504,96грн. припин ити відповідно до п.1-1 ст. 80 ГПК У країни.

Рішення господарського с уду набирає чинності в поряд ку ст.85 ГПК України.

Повний текст рішення складений та підписаний 26.03.2012р .

Суддя Горячук Н.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.03.2012
Оприлюднено03.04.2012
Номер документу22235395
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/209/2012

Рішення від 21.03.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 02.03.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 15.02.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 25.01.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні