Постанова
від 21.12.2010 по справі 2а-23138/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Абдукадирова К.Е.

Суддя-доповідач - Блохін А.А.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2010 року справ а №2а-23138/10/0570

приміщення суду за адресою : 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Колегія суддів Донецько го апеляційного адміністрат ивного суду у складі: головую чого судді: Блохіна А.А., судді в: Геращенка І.В., Казначеєва Е .Г., при секретарі судового зас ідання Дровниковій К.В., за уча стю представника позивача Устименко П.П., розглянувши у відкритому судовому засід анні апеляційну скаргу Держа вної податкової інспекції у Новоазовському районі Донец ької області на постанову До нецького окружного адмініст ративного суду від 09 листопад а 2010 року у справі № 2а-23138/10/0570 за поз овом Державної податкової ін спекції у Новоазовському рай оні Донецької області до Від ділу державної виконавчої сл ужби Новоазовського районно го управління юстиції про з обов'язання Відділу держав ної виконавчої служби Нов оазовського районного упра вління юстиції зняти арешт з трактору «Беларус» - 920 д/н НО МЕР_1 2008 року випуску, який нал ежить юридичній особі - Ферме рському господарству «Азовч анка»,-

В С Т А Н О В И Л А:

04 жовтня 2010 року Дер жавна податкова інспекція у Новоазовському районі Донец ької області звернулась до с уду з позовом до Відділу держ авної виконавчої служби Ново азовського районного управл іння юстиції про зобов'язанн я Відділу державної виконавч ої служби Новоазовського р айонного управління юстиції зняти арешт з трактору «Бела рус» - 920 д/н НОМЕР_1 2008 року ви пуску, який належить юридичн ій особі - Фермерському госпо дарству «Азовчанка».

Постановою Донец ького окружного адміністрат ивного суду від 09 листопада 2010 року у справі № 2а-23138/10/0570 у задово ленні позову відмовлено. Не по годившись з таким судовим рі шенням позивач подав апеляці йну скаргу, в якій просить пос танову суду скасувати, оскіл ьки на думку позивача рішенн я суду першої інстанції прий няте з порушенням норм проце суального та матеріального п рава, неповним з'ясуванням су дом обставин, що мають значен ня для справи, зазначив, що при ймаючи судове рішення про ві дмову в задоволенні позовних вимог, суд прийшов до помилко вого висновку, що позивачем н е доведено, що на даний час поз ивач не може здійснити реалі зацію заставленого майна - трактору “Беларус”-920 д/н НОМ ЕР_1 2008 року випуску, у зв'язку з накладенням на нього арешт у відповідачем, що судом само стійно визначено, що акт опис у, який визначає конкретний п ерелік активів для продажу з а формою визначеною додатком № 4 до Постанови Кабінету Міні стрів України від 15 квітня 2002 р оку № 538 позивачем не складавс я, просив ухвалити нове рішен ня, яким позовні вимоги задов ольнити.

Представник позивача, у судовому засіданні, доводи а пеляційної скарги підтримав , просив останню задовольнит и.

Відповідач про дату, ч ас та місце розгляду справи п овідомлений належним чином п роте правом буде присутнім в судовому засіданні не скори стався.

Колегія суддів заслу хавши доповідь судді-доповід ача, пояснення представника позивача, перевіривши матері али справи, вивчивши доводи а пеляційної скарги, встановил а наступне.

Актом опису активів, н а які поширюється право пода ткової застави від 15 березня 2 010 року № 2 (арк. справи 15) податко вим керуючим Фермерського го сподарства «Азовчанка» пров едено опис майна зазначеного підприємства, у тому числі тр актору Беларус - 920, серія і номе рний знак - НОМЕР_1, № свідоц тва про реєстрацію НОМЕР_2 , № заводський НОМЕР_3 № дви гуна НОМЕР_4, рік випуску 200 8 року, талон НОМЕР_5.

Згідно витягу з Держа вного реєстру обтяжень рухом ого майна № 26514302 від 16 березня 2010 р оку, зазначене майно (у т.ч. тра ктор) на підставі вищезазнач еного акту опису, було внесен о у податкову заставу (арк. спр ави 14).

26 квітня 2010 року керівн иком Державної податкової ін спекції у Новоазовському рай оні м. Донецька стосовно Ферм ерського господарства «Азов чанка» було прийнято рішення про стягнення коштів та прод аж інших активів платника по датків в рахунок погашення й ого податкового боргу (арк. сп рави 16).

Фермерському господа рству «Азовчанка» була вруче на перша податкова вимога ві д 19 лютого 2010 року № 1/37 та друга по даткова вимога від 25 березня 2 010 року № 1/62 (арк. справи 12, 13).

З витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого м айна № 29162855 від 9 листопада 2010 рок у вбачається, що 13 вересня 2010 ро ку на зазначений трактор Від ділом державної виконавчої с лужби Новоазовського районн ого управління юстиції було накладено арешт, згідно пост анови про арешт майна боржни ка та оголошено заборону йог о відчуження (арк. справи 55, 56).

Відповідно до пункту 8.1. статті 8 Закону України від 21.12.2000 № 2181 -III «Про порядок погашен ня зобов' язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» (далі Закон № 2181- III), з метою зах исту інтересів бюджетних спо живачів активи платника пода тків, що має податковий борг, п ередаються у податкову заста ву.

З матеріалів справи в бачається, що Фермерське гос подарство «Азовчанка» має по датковий борг, про що свідчат ь податкові вимоги, спрямова ні на адресу боржника податк овим органом. Таким чином, акт иви Фермерського господарст ва «Азовчанка» передано у по даткову заставу у відповідно сті до вимог наведеного Зако ну.

Відповідно до статті 55 Закону України «Про виконав че провадження» від 21 квітня 1 999 року № 606-ХІУ( далі Закон № 606-ХІУ ) , арешт на майно боржника мож е накладатися державним вико навцем, зокрема, шляхом винес ення постанови про арешт май на боржника та оголошення за борони на його відчуження.

До видів публічних об тяжень, згідно із статтею 37 За кону України «Про забезпечен ня вимог кредиторів та реєст рацію обтяжень» від 18 листопа да 2003 року № 1255-ІУ (далі Закон № 1255-І У), належать як податкова заст ава так і накладення арешту н а рухоме майно на підставі рі шень уповноважених органів у випадках, встановлених зако ном.

Відповідно до статті 11 Закону № 1255-ІУ обтяження рухо мого майна реєструються в Де ржавному реєстрі в порядку, в становленому цим Законом.

Отже, позивач та відпо відач мають встановлені зако ном повноваження щодо застос ування публічного обтяження та реєстрацію цього обтяжен ня в Державному реєстрі рухо мого майна.

Відповідно до пункту 8.4. статті 8 Закону № 2181- III, пріор итет податкової застави по в ідношенню до пріоритетів інш их обтяжень (включаючи інші з астави) встановлюється відпо відно до закону.

Законом України «Про забезпечення вимог кредитор ів та реєстрацію обтяжень», в изначається правовий режим р егулювання обтяжень рухомог о майна, встановлених з метою забезпечення виконання зобо в'язань, а також правовий режи м виникнення, оприлюднення т а реалізації інших прав юрид ичних і фізичних осіб стосов но рухомого майна.

Колегія суддів зазна чає,що податкова застава і на кладення арешту на рухоме ма йно на підставі рішень уповн оважених органів відносятьс я до видів публічних обтяжен ь, згідно із статтею 37 Закону № 1255-ІУ.

Згідно із статтею 38 За кону № 1255-ІУ, при публічному обт яженні обтяжувачем є уповнов ажений орган. Права і обов'язк и суб'єктів публічного обтяж ення встановлюються законом .

Відповідно до статті 39 Закону № 1255-ІУ, публічне обтяж ення підлягає реєстрації в п орядку, встановленому цим За коном, протягом п'яти днів із д ня винесення відповідного рі шення, на підставі якого воно виникає. Пріоритет пуб лічного обтяження встановлю ється з моменту його реєстра ції. Зареєстровані публ ічні обтяження не мають пріо ритету над обтяженнями того ж рухомого майна, які були зар еєстровані раніше моменту ре єстрації публічного обтяжен ня, а також обтяженнями, які ма ють вищий пріоритет згідно з правилами, встановленими ро зділом III цього Закону.

Відповідно до статті 11 Закону № 1255-ІУ, обтяження рухо мого майна реєструються в Де ржавному реєстрі в порядку, в становленому цим Законом.

Згідно із статтею 14 За кону № 1255-ІУ, якщо інше не встан овлено цим Законом, зареєстр оване обтяження має вищий пр іоритет над незареєстровани ми обтяженнями. Пріоритет за реєстрованих обтяжень визна чається у черговості їх реєс трації, за винятками, встанов леними цим Законом. Обтяжува чі, які зареєстрували обтяже ння одного і того ж рухомого м айна одночасно, мають рівні п рава на задоволення своїх ви мог.

Обтяжувач з вищим прі оритетом має переважне право на звернення стягнення на пр едмет обтяження.

З аналізу наведених н орм вбачається, що особа, яка з ареєструвала публічне обтяж ення раніше, має переважне пр аво на задоволення своїх вим ог перед іншими заставодержа телями (стосовно одного й тог о ж рухомого майна).

З витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого м айна № 29162855 від 9 листопада 2010 рок у вбачається, що позивач заре єстрував обтяження 13 березня 2010 року, в той час, як відповіда ч зареєстрував обтяження 13 ве ресня 2010 року, тобто на шість мі сяців пізніше чим позивач.

Таким чином, враховую чи приписи статті 14 Закону № 1255 -ІУ, обтяження, накладене пода тковим органом має вищий прі оритет над обтяженням, накла деним органом державної вико навчої служби, враховуючи че рговість їх реєстрації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітн я 2002 року № 538 затверджено Поряд ок стягнення коштів та прода жу інших активів платника по датків, які перебувають у под атковій заставі затверджени й (далі - Постанова № 538). Це й Порядок встановлює процеду ру стягнення податковими орг анами коштів та продажу інши х активів платника податків, які перебувають у податкові й заставі, у разі, коли інші пе редбачені Законом України «П ро порядок погашення зобов'я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами» заходи з по гашення податкового боргу пл атника податків не дали змог и погасити його у повному обс язі.

Згідно із пунктом 3 Пос танови № 538, стягнення коштів т а продаж інших активів здійс нюються на підставі рішення податкового органу, підписан ого його керівником (заступн иком керівника) і скріпленог о гербовою печаткою податков ого органу за формою згідно з додатком 1.

В матеріалах справи м іститься таке рішення про ст ягнення коштів та продаж інш их активів платника податків в рахунок погашення його под аткового боргу № 1 від 26 квітня 2010 року, складене за формою, вс тановленою додатком 1 Постан ови № 538 (арк. справи 16).

Розділом II Постанови № 538 визначено порядок підготов ки до продажу активів, які пер ебувають у податковій застав і.

Відповідно до пункту 12 Постанови № 538, якщо платник п одатків в установлені термін и самостійно не визначив акт иви для продажу або податков ий керуючий вирішує, що платн ик податків визначає для про дажу активи, звичайна ціна як их є завідомо нижчою, ніж сума податкового боргу, такий под атковий керуючий зобов'язани й самостійно визначити у при сутності платника податків ( його посадових осіб) склад ак тивів, що підлягають продажу , виходячи з принципів збереж ення цілісності майнового ко мплексу та з урахуванням тог о, що звичайна (оціночна) варті сть таких активів не перевищ ує двократного розміру подат кового боргу.

Визначені для продаж у активи описуються в акті за формою згідно з додатком 4 « Акт опису активів».

Акт опису на які пошир юється право податкової заст ави, що міститься в матеріала х справи складається з метою внесення активів у податков у заставу, форма якого встано влена Наказом ДПА України ві д 6 липня 2006 року № 385, яким затвер джено Податкове роз'яснення положень статті 8 Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами».

В зазначеному роз'ясн енні вказано, що при реєстрац ії у Державному реєстрі обтя жень рухомого майна у Заяві п ро реєстрацію обтяження рухо мого майна до підрозділу «Ру хоме майно, крім описаного ви ще за серійними номерами» ро зділу «Опис предмета обтяжен ня» вноситься запис: «Актив и платника податків згідно з Актом опису». Для цього активи, які є предметом подат кової застави, описуються в Акті (за формою, що додаєтьс я).

Додатком до податков ого роз'яснення є «Акт опи су активів, на які поширюєтьс я право податкової застави».

Саме такий акт № 2 від 15 березня 2010 року складений поз ивачем та внесений до витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого м айна у розділі «Об'єкт обтяже ння».

Відповідно до пункту 24 Постанови № 538, продаж описан их активів, за винятком актив ів, щодо обігу яких законом вс тановлено обмеження, здійсню ється на публічних торгах на умовах змагальності у таком у порядку.

Висновок про відмову в задоволенні позову, суд пер шої інстанції обґрунтовував тим, що само по собі рішення к ерівника податкового органу про стягнення коштів та прод аж інших активів платника по датків в рахунок погашення й ого податкового боргу не є єд иною підставою для здійсненн я реалізації активів, оскіль ки передумовою реалізації ак тивів є необхідність визначе ння конкретного переліку тих активів, що будуть реалізова ні у майбутньому, що оформлює ться актом опису активів, від повідно до пункту 12 Постанови № 538 та згідно з додатком № 4 до з азначеної постанови.

Згідно частини 2 с татті 195 КАС України суд апеля ційної інстанції може дослід ити нові докази, які не дослід жувалися у суді першої інста нції, з власної ініціативи аб о за клопотанням осіб, які бер уть участь у справі, якщо визн ає обґрунтованим ненадання ї х до суду першої інстанції аб о необґрунтованим відхиленн я їх судом першої інстанції. С уд апеляційної інстанції мож е дослідити також докази, які досліджувалися судом першої інстанції з порушенням вимо г цього Кодексу.

Апелянтом до апеляці йної скарги надано копію акт у опису активів від 26 квітня 20 10 року, який складено відповід но до пункту 12 Постанови № 538 та згідно з додатком № 4.

Колегія суддів в важала за можливе дослідити вищевказаний акт, який не дос ліджувався судом першої інст анції.

Згідно зазначен ого акту, предметом реалізац ії у податкового органу є сам е той предмет застави, що опис аний відповідачем - трактор « Беларус» - 920 д/н НОМЕР_1 2008 рок у.

Накладання арешту, та відмова у його знатті орга н державної виконавчої служб и порушує право ДПІ у Новоазо вському районі на реалізацію заставленого майна.

З огляду на викла дене, колегія суддів не погод жує висновок суду першої інс танції, щодо відмови в задово ленні позову.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 202 Кодексу адм іністративного судочинства України підставами для скас ування судового рішення та у хвалення нового рішення є не повне з' ясування судом обст авин, що мають значення для сп рави, що призвело до неправил ьного вирішення справи.

На підставі викл аденого, колегія суддів вва жає, що судом першої інстанці ї порушено норми матеріальн ого та процесуального права , що є підставою для скасуван ня судового рішення та пост ановлення нового рішення про задоволення позову.

Враховуючи наведене, к еруючись статтями 2, 11, 160, 184, 195, 196, п.1 ч.1 ст. 198, ст. 202, ст. 207, 211, 212, 254, Кодекс у адміністративного судочин ства України, колегія судів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скарг у Державної податкової інспе кції у Новоазовському районі Донецької області - задово льнити.

Постанову Донець кого окружного адміністрати вного суду від 09 листопада 2010 р оку у справі № 2а-23138/10/0570 за позово м Державної податкової інспе кції у Новоазовському районі Донецької області до Відділ у державної виконавчої служб и Новоазовського районного у правління юстиції про зобов 'язання Відділу державної виконавчої служби Новоаз овського районного управлі ння юстиції зняти арешт з тра ктору «Беларус» - 920 д/н НОМЕР _1 2008 року випуску, який належи ть юридичній особі - Фермерсь кому господарству «Азовчанк а» - скасувати.

Позовні вимоги Державн ої податкової інспекції у Но воазовському районі Донецьк ої області до Відділу держав ної виконавчої служби Новоаз овського районного управлін ня юстиції про зобов'язання Відділу державної виконав чої служби Новоазовського районного управління юстиц ії зняти арешт з трактору «Бе ларус» - 920 д/н НОМЕР_1 2008 року випуску, який належить юриди чній особі - Фермерському гос подарству «Азовчанка» - задо вольнити.

Зобов'язати Відділ державної виконавчої служ би Новоазовського районно го управління юстиції зняти арешт з трактору «Беларус» - 92 0 д/н НОМЕР_1 2008 року випуску, який належить юридичній осо бі - Фермерському господарст ву «Азовчанка».

Постанова прийнята к олегією суддів у нарадчій кі мнаті. Вступна та резолютивн а частини постанови проголош ені в судовому засіданні 21.12.2010 р оку. По станова набирає законної сил и з моменту її проголошення т а може бути оскаржена безпос ередньо до Вищого адміністра тивного суду України протяго м двадцяти днів з дня складен ня у повному обсязі. Постано ва складена у повному обсязі 24.12.2010 року.

Головуючий А.А. Блохін

Судді : І.В. Геращенко

Е.Г. Казначеєв

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2010
Оприлюднено04.04.2012
Номер документу22295976
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-23138/10/0570

Ухвала від 03.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 03.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Постанова від 21.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні