Постанова
від 02.04.2012 по справі 29/5009/5635/11
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

19.03.2012 р. справа №29/50 09/5635/11

Донецький апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів:

Головуючого: М' ясищева А.М .

Суддів: Будко Н.В.

Москальово ї І.В.

За участю представників ст орін:

від кредитора - ОСОБА_2 за довіреністю №ВРР №271320 від 13.0 3.2012р.

від боржника - не з' явивс я;

від скаржника - не з' явив ся;

Розглянув у судовому зас іданні апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Ленінському районі м.Дніпр опетровська

на ухвалу

господарського суду Запор ізької області

від 16.11.2011р.

по справі № 29/5009/5635/11 (суддя Крич маржевський В.А.)

за заявою кредитора - фізи чної особи-підприємця ОСОБ А_3 м.Запоріжжя

до боржника - приватного п ідприємства “Рок Сервіс” м. З апоріжжя

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області ві д 16.11.2011р. у справі № 29/5009/5635/11 затверд жено звіт ліквідатора та лік відаційний баланс банкрута, ліквідовано ПП “Рок Сервіс” м. Запоріжжя, провадження у сп раві припинено, вимоги, не зад оволені за недостатністю май на, визнані погашеними.

Ухвала суду мотивована тим , що ліквідатором з метою вияв лення кредиторів банкрута на діслані повідомлення про виз нання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної про цедури усім можливим кредито рам: установам, інспекціям, фо ндам соціального страхуванн я, енергетичним підприємства м тощо (згідно з переліком у сп раві), також здійснено опублі кування оголошення в офіційн ому друкованому органі - газ еті "Голос України" № 190 (5190) від 12.10. 2011р.

Протягом встановленого за коном строку до ліквідатора не звернулось жодного кредит ора.

До справи долучені довідки державних органів, що здійсн юють державну реєстрацію реч ових прав на нерухоме та рухо ме майно, з яких вбачається, що транспортних засобів, нерух омого майна і земельних діля нок за банкрутом не зареєстр овано.

Згідно з витягом з Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців банкрут не є засновник ом інших юридичних осіб.

Витяги з Єдиного реєстру за борон відчуження об' єктів н ерухомого майна та Державног о реєстру обтяжень рухомого майна не містять інформації стосовно майна банкрута, що п еребуває у заставі або обтяж ене іншим чином.

Відповідно до пункту 6 статт і 31 Закону України “Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом ” вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вваж аються погашеними.

Оскаржуючи ухвалу суду, Дер жавна податкова інспекція у Ленінському районі м. Дніпро петровська просить її скасув ати, оскільки ліквідація ПП “ Рок Сервіс” порушує інтереси держави та робить неможливи м проведення ДПІ у Ленінсько му районі м. Дніпропетровськ а перевірки з питань своєчас ності, достовірності, повнот и нарахування та сплати усіх передбачених податків та зб орів, а також дотримання валю тного та іншого законодавств а та як наслідок достовірног о і повного визначення сум по датків, що підлягали сплаті П П “Рок Сервіс” за період

201 0 - 2011 років.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представника кредитора, судо ва колегія встановила.

За заявою ФОП ОСОБА_3 пор ушена справа про банкрутство відсутнього боржника приват ного підприємства “Рок Серві с” м. Запоріжжя.

В обґрунтування своєї вимо ги ініціюючий кредитор посил ається на наявність перед ни м заборгованості у сумі 12 500 грн ., безспірність якої підтверд жує простим векселем серії А А № 0586573 зі строком платежу за пр ед' явленням , складеного 13.07.20 11р. у м. Дніпропетровську, прот естом про неоплату векселя в ід 05.09.2011р., вчиненим приватним н отаріусом , виконавчим напис ом нотаріуса № 3881 вчиненим 05.09.2011р ., витягом з Єдиного державног о реєстру юридичних та фізич них осіб - підприємців сер. А Б № 966891 станом на 25.08.2011р., постанов ою про відкриття виконавчого провадження від 12.09.2011р. на підс таві виконавчого напису нота ріуса

№ 3881 вчиненим 05.09.2011р.

Постановою господарського суду Запорізької області ві д 03.10.2011р. у справі № 29/5009/5635/11 ПП “Рок С ервіс” визнано банкрутом в п орядку, визначеному статтею 52 Закону України “Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом ”, відкрито ліквідаційн у процедуру та призначено лі квідатором арбітражного кер уючого Мартиненко Н.М., як у зобов' язано здійснити лік відаційну процедуру відпові дно до вимог вказаного Закон у.

Відповідно до частини 5 стат ті 52 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом ” ліквідатор письмово повідомляє про визнання гос подарським судом відсутньог о боржника банкрутом усіх ві домих йому кредиторів відсут нього боржника, які в місячни й строк з дня одержання повід омлення можуть направити лік відатору заяви з вимогами до банкрута. Виходячи з приписі в статей 25 та 52 вищевказаного З акону, в ліквідаційній проце дурі ліквідатор виявляє та п овідомляє кредиторів банкру та, здійснює пошук майна та

будь-яких активів підприєм ства-банкрута, у тому числі мо жливих активів боржника за р еєстрами обтяжень.

Згідно зі статтею 32 Закону У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом ” піс ля завершення усіх розрахунк ів з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний балан с, до якого додаються:

- показники виявленої лікв ідаційної маси (дані її інвен таризації); - відомості про реа лізацію об'єктів ліквідаційн ої маси з посиланням на уклад ені договори купівлі-продажу ; - копії договорів купівлі-про дажу та акти приймання-перед ачі майна; - реєстр вимог креди торів з даними про розміри по гашених вимог кредиторів; - до кументи, які підтверджують п огашення вимог кредиторів.

Як вбачається з матеріалі в справи, з метою виявлення кр едиторів ПП

“Рок Сервіс”, ліквідатором в газеті “Голо с України № 190” (5190)

від 12.10.2011р. оп убліковане оголошення про ви знання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної про цедури. Крім того, ліквідатор ом направлені відповідні пов ідомлення та запити до: УПФУ в Хортицькому районі

м. Зап оріжжя, відділення виконавчо ї дирекції Фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и в м. Запоріжжі, Жовтневого ра йонного центру зайнятості м. Дніпропетровська, ДПІ у Х ортицькому районі

м. Запо ріжжя, Концерну “Міські тепл ові мережі ”, Правобережного районного центру зайнятості м. Запоріжжя, Ленінського ВДВ С Дніпропетровського МУЮ, ПА Т по газопостачанню та газиф ікації “Запоріжгаз”, виконав чої дирекції Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності Запор ізького обласного відділенн я, Запорізького обласного ві дділення Фонду соціального з ахисту інвалідів. Згідно отр иманих відповідей заборгова ність перед ними відсутня.

В межах тридцятиденного ст року з вимогами до банкрута н е звернулось жодного кредито ра ПП “Рок Сервіс”.

Крім того, листами № 37/10/01-б та № 37/10/02-б від 14.10.2011р. ліквідатор пові домив ДПІ у Ленінському райо ні м. Дніпропетровська про ві дкриття ліквідаційної проце дури ПП “Рок Сервіс” та проси в надати інформацію про суму недоїмки, розрахункові раху нки підприємства, суму стату тного фонду та керівника під приємства.

У відповіді № 28966/10/10-028 від 17.11.2011р. Д ПІ у Ленінському районі м. Дні пропетровська повідомила пр о відсутність у ПП “Рок Серві с” заборгованості до бюджету за період 2009-2011 роки, але до пров едення перевірки з питань об числення і сплати податків т а зборів ці відомості не є пов ними.

З метою виявлення майна бор жника, ліквідатором направле ні запити до Запорізького ВР ЕР №1 УДАІ ГУМВС України в Запо різькій області, Інспекції д ержавного технічного нагля ду Запорізької обласної дер жадміністрації, Інспекції де ржавного технічного нагляд у Дніпропетровської обласно ї держадміністрації, Запоріз ького міжміського БТІ. Згідн о отриманих відповідей майно у ПП “Рок Сервіс” відсутнє.

В матеріалах справи відсут ні докази звернення ліквідат ора до Запорізької регіонал ьної філії центра державного земельного кадастру з метою встановлення факту володінн я або користування банкрутом земельними ділянками.

Згідно довідки КБ “Володим ирський” залишок грошових ко штів на р/р ПП “Рок Сервіс” ста ном на 26.10.2011р. становить 101,73 грн. Д окази закриття рахунку лікві датором не надані.

Крім того, публікація оголо шення про визнання боржника банкрутом відбулась в офіцій ному друкованому органі Укра їни 12.10.2011р., тобто місячний стро к, встановлений для зверненн я з кредиторськими вимогами спливає 12.11.2011р., а ліквідаційний баланс та реєстр вимог креди торів складені станом на 04.11.2011р . і цього ж дня подані на затве рдження суду першої інстанці ї (супровідний лист № 65/11 від 04.11.20 11р.), тобто до закінчення місяч ного строку, встановленого ч .5 ст. 52 Закону України

“Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом ”.

Таким чином, відсутні підст ави вважати, що ліквідаційна процедура проведена належни м чином.

Відповідно до ст. 17 Закону Ук раїни “Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців ” відомос ті про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженн ям повинні міститися в Єдино му державному реєстрі юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців.

Статтею 18 вищеназваного Зак ону, яка визначає статус відо мостей Єдиного державного ре єстру юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців, пере дбачено, що якщо відомості, як і підлягають внесенню до Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців були внесені до н ього, то такі відомості вважа ються достовірними і можуть бути використані в спорі з тр етьою особою, доки до них не вн есено відповідних змін.

При цьому, якщо відомості, я кі підлягають внесенню до Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців, не були до ньог о внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьо ю особою.

У зв' язку з чим, при встано вленні факту відсутності фіз ичної особи - підприємця за її місцезнаходженням суд має к еруватися відомостями, які м істяться в Єдиному державном у реєстрі юридичних та фізич них осіб - підприємців.

З витягу з Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців с ерії АБ № 966891 станом на 25.08.2011р., вба чається , що боржник знаходит ься за своїм місцезнаходженн ям , стан юридичної особи - в ст ані припинення підприємниць кої діяльності

Таким чином, станом на 25.08.2011р. ( момент порушення справи про банкрутство) боржник знаходи вся за своєю юридичною адрес ою , а факт його відсутності за місцезнаходження не підтвер джений матеріалами справи , а справа про банкрутство відс утнього боржника порушена за відсутністю правових підста в.

З огляду на наведене, ух вала господарського суду не відповідає матеріалам справ и, приписам чинного законода вства та підлягає скасуванню .

Керуючись ч.1 п.2 ст. 103, ч.1 п.4 ст. 104, ст.105, ст.106 ГПК України, судова колегія,

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарського с уду Запорізької області від 16.11.2011р. по справі № 29/5009/5635/11 скасуват и.

Провадження у справі № 29/5009/5635/1 1 припинити.

Копію постанови направити державному реєстратору вико нкому Запорізької міської ра ди.

Головуючий А.М. М' ясищев

Судді: Н.В. Будко

І.В. Москальова

Надруковано:

1. скаржнику

2. банкруту

3. ліквідатору

4. кредитору

5. господарському суду Запор ізької області

6. державному реєстратору

7.-8. у справу

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.04.2012
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22312291
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —29/5009/5635/11

Постанова від 02.04.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 04.11.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні