Рішення
від 28.03.2012 по справі 22-ц/490/1436/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД Д НІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22-ц/490/1436/12

Справа № 22-ц/490/1436/12 Головуючий у 1 й інстанці ї - Курочкіна О.М.

Доповідач - Красвітна Т .П.

Категорія 44

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2012 року колегі я суддів Судової палати у цив ільних справах апеляційного суду Дніпропетровської обла сті у складі:

головуючого -

суддів:

при секретарі

Красвітної Т.П.,

Черненкової Л.А., Дерев' янка О.Г.

Горлаковій Ю.В.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Дніп ропетровську цивільну справ у по апеляційній скарзі ОСО БА_6 на рішення Петропавлів ського районного суду Дніпро петровської області від 04 жов тня 2011 року по справі за позово м ОСОБА_6 до Селянського (ф ермерського) господарства «Р убін»про відшкодування збит ків спричинених неправомірн им використанням земельної д ілянки, -

ВСТАНОВИЛА:

У серпні 2008 року позивач з вернувся до суду з даним позо вом посилаючись на те, що є вла сником земельної ділянки пло щею 3,720 га, яка знаходиться на т ериторії Осадченської сільс ької ради Петропавлівського району Дніпропетровської об ласті, та має кадастровий ном ер 1223884000-02-001-0710; зазначена земельна ділянка, відповідно до рішен ня Петропавлівського районн ого суду Дніпропетровської о бласті від 13.10.2010 року, що набрал о законної сили 02.06.2011 року, на ча с винесення рішення перебува ла у неправомірному користув анні відповідача у зв'язку з т им, що договір оренди між відп овідачем та спадкодавцем О СОБА_7 визнано недійсним. По зивач вважає, що своїми діями відповідач спричинив йому м оральну шкоду, яка полягає у й ого хвилюванні та душевних с тражданнях, яких він зазнав у зв'язку з протиправною повед інкою відповідача щодо його власності, а також в принижен ні його честі та гідності, що в иразилось у намаганнях відпо відача довести йому, що він не має права на чесний захист св ого порушеного права в судов их інстанціях України. У зв» язку з цим позивач просив суд стягнути з відповідача на св ою користь моральну шкоду у р озмірі 35000,0 грн. та упущену виго ду у розмірі 12433,35 грн., оскільки відповідач на протязі 2009 - 2011 рок ів неправомірно користувавс я належною йому, позивачу, зем ельною ділянкою.

Рішенням Петропавлівськог о районного суду Дніпропетро вської області від 04 жовтня 2011 року позовні вимоги задоволе но частково, з СФГ «Рубін»н а користь ОСОБА_6 стягнут о 2000,0 грн. моральної шкоди; в з адоволенні вимоги про відшко дування матеріальної шкоди в розмірі 12433,35 грн. відмовлено у з в'язку з порушенням ОСОБА_6 встановленого Кабінетом Мі ністрів України порядку визн ачення та відшкодування збит ків власникам землі і корист увачам; вирішено питання щ одо розподілу судових витрат .

В апеляційній скарзі ОСО БА_6 посилається на неправи льне застосування норм матер іального права, порушення но рм процесуального права, у зв 'язку з чим ставить питання пр о скасування рішення суду пе ршої інстанції та ухвалення нового рішення про задоволен ня позову у повному обсязі.

Розглянувши матеріали спр ави, перевіривши законність та обґрунтованість рішення с уду в межах доводів апеляцій ної скарги і заявлених позов них вимог, колегія суддів вва жає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити частков о, оскаржуване рішення зміни ти, виходячи з наступного.

Встановлено судом т а стверджується зібраними у справі доказами, що позивач, на підставі свідоцтва про пр аво на спадщину від 09.02.2010 року, є власником земельної ділянки площею 3,720 га, яка знаходиться на території Осадченської сі льської ради Петропавлівськ ого району Дніпропетровсько ї області та має кадастровий номер 1223884000-02-001-0710.

Зазначена земельна ділян ка, відповідно до рішення Пет ропавлівського районного су ду Дніпропетровської област і від 13.10.2010 року, що набрало зако нної сили 02.06.2011 року, на час вине сення рішення перебувала у н еправомірному користуванні відповідача у зв'язку з тим, щ о договір оренди між відпові дачем та спадкодавцем ОСОБ А_7 визнано недійсним.

Позивач самостійно здійсн ив математичний розрахунок р озміру упущеної вигоди з пос иланням на перешкоджання від повідача у використанні земе льної ділянки власником на п ротязі 2009 - 2011 років.

Згідно ч. 3 ст. 152 Земельного Ко дексу України захист прав гр омадян та юридичних осіб на з емельні ділянки здійснюєтьс я шляхом визнання угоди неді йсною та відшкодування запод іяних збитків.

Відповідно до п. «д» ч. 1 ст. 156 З емельного Кодексу України вл асникам землі та землекорист увачам відшкодовуються збит ки, заподіяні внаслідок неод ержання доходів за час тимча сового невикористання земел ьної ділянки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 Цивіль ного Кодексу України майнова шкода, завдана неправомірни ми рішеннями, діями чи бездія льністю особистим немайнови м правам фізичної або юридич ної особи, а також шкода, завда на майну фізичної або юридич ної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ст. 22 ЦК України, збитк ами є втрати, яких особа зазна ла у зв'язку зі знищенням або п ошкодженням речі, а також вит рати, які особа зробила або му сить зробити для відновлення свого порушеного права (реал ьні збитки), доходи, які особа могла б реально одержати за з вичайних обставин, якби її пр аво не було порушене (упущена вигода). Таким чином, у вигляд і упущеної вигоди відшкодову ються тільки ті збитки, які б м огли бути реально отримані п ри належному виконанні зобов 'язання.

У Порядку визначення та від шкодування збитків власника м землі та землекористувачам , затвердженому постановою К абінету Міністрів України №2 84 від 19.04.1993 року, з відповідними з мінами та доповненнями, пере дбачено, що власникам землі т а землекористувачам підляга ють відшкодуванню, зокрема, н еодержані доходи, якщо вони о бґрунтовані. Неодержаний дох од - це доход, який міг би одер жати власник землі, землекор истувач, у тому числі орендар , із земельної ділянки і який в ін не одержав внаслідок її ви лучення (викупу) або тимчасов ого зайняття, обмеження прав , погіршення якості землі або приведення її у непридатніс ть для використання за цільо вим призначенням у результат і негативного впливу, спричи неного діяльністю підприємс тв, установ, організацій та гр омадян.

Виходячи з викладеного, при ймаючи до уваги ненадання по зивачем доказів можливості р еального отримання 12433,35 грн., ко легія дійшла висновку, що сум а збитків, яку просить стягну ти ОСОБА_6, обґрунтовуєтьс я умовним припущенням про мо жливість отримання прибутку позивачем у результаті випа дкового збігу обставин.

Наявність теоретичного об ґрунтування можливості отри мання прибутку не є підставо ю для його стягнення, тому поз овна вимога щодо стягнення з відповідача на користь пози вача 12433,35 грн. задоволенню не пі длягає за недоведеністю.

У зв»язку з цим колегія вваж ає за необхідне змінити оска ржуване рішення районного су ду, виключити з резолютивної частини посилання на відмов у у задоволенні вимоги про ст ягнення 12433,35 грн. саме у зв»язку з порушенням позивачем вста новленого Кабінетом Міністр ів України порядку визначенн я та відшкодування збитків в ласникам землі і користувача м, оскільки таке уточнення в р езолютивній частині судово го рішення є зайвим, а зазначе на обставина не є єдиною підс тавою відмови у задоволенні даної позовної вимоги.

Колегія звертає увагу, що до води апеляційної скарги не с простовують правильність ос каржуваного рішення в частин і відмови позивачу у стягнен ні з відповідача 12433,35 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 1167 Цивіль ного Кодексу України моральн а шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірн ими рішеннями, діями чи безді яльністю, відшкодовується ос обою, яка її завдала, за наявно сті її вини.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Цивіль ного Кодексу України особа м ає право на відшкодування мо ральної шкоди, завданої внас лідок порушення її прав.

Приймаючи до уваги, щ о у рішенні районного суду, як е не оскаржене відповідачем, надано обгрунтування наявно сті та розміру заподіяної по зивачу моральної шкоди у зв» язку з неправомірним викорис танням належної йому земельн ої ділянки, доказів на спрост ування висновків суду у цій ч астині не представлено, коле гія вважає за можливе залиши ти без змін рішення щодо стяг нення з відповідача на корис ть позивача моральної шкоди у розмірі 2000,0 грн.

Крім того, районним судом неправильно застосовано вим оги ст. 88 ЦПК України, тому оска ржуване рішення підлягає змі ні в частині розміру стягнут их судових витрат; з відповід ача на користь позивача, врах овуючи часткове задоволення позовних вимог, підлягають с тягненню судові витрати у су мі 85,5 грн. ((120,0 грн. + 51,0 грн.) : 2).

Відповідно до ст. 60 ЦПК Украї ни кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень, к рім випадків, встановлених с таттею 61 цього Кодексу. Доказу вання не може ґрунтуватися н а припущеннях.

Таким чином, оскаржуване рі шення районного суду підляга є зміні у зазначених вище час тинах.

Керуючись ст.ст. 209, 21 8, 303, 307, 309, 313-316 ЦПК України, колегія с уддів, -

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБ А_6 - задовольнити частково .

Рішення Петропавлівського районного суду Дніпропетров ської області від 04 жовтня 2011 р оку - змінити.

З абзацу третього резолюти вної частини рішення виключи ти фразу: «в зв' язку з поруше нням ОСОБА_6 встановленог о Кабінетом Міністрів Україн и порядку визначення та відш кодування збитків власникам землі і користувачам».

Змінити розмір стягнутих с удових витрат; стягнути з Сел янського (фермерського) госп одарства «Рубін»на користь ОСОБА_6 судові витрати в су мі 85 (вісімдесят п' ять) грн. 50 к оп.

В іншій частині рішення зал ишити без змін.

Рішення набирає законної с или з моменту проголошення, п ротягом двадцяти днів може б ути оскаржене до Вищого спец іалізованого суду України з розгляду цивільних і криміна льних справ.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення28.03.2012
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22317695
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —22-ц/490/1436/12

Рішення від 28.03.2012

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні