Рішення
від 23.06.2008 по справі 28/289-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28/289-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

20.06.08р.

Справа № 28/289-08

За позовом   Товариства з обмеженою відповідальністю "Нафто-Строй-Сервіс" 

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Савалан ЛТД" 

про про визнання договору дійсним та права власності.

Суддя  Манько Г.В.

Представники:

  Від позивача: Колесников Д.В. - дов. від 17.06.08р.

Від відповідача:Донська О.М. - дов. від 17.06.08р. 

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Нафто-Строй-Сервіс" звернувся з позовом до господарського суду Дніпропетровської області та надало уточнення позовних вимог та просить суд визнати дійсним договір № 77  купівлі-продажу автозаправних станцій від 28.01.2008 р. укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Савалан ЛТД" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Нафто-Строй-Сервіс", та  визнання за Товариством з обмеженою відповідальністю "Нафто-Строй-Сервіс" право власності на автозаправні станції.

Позивач наполягав на задоволенні позовних вимог, просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач відзив на позов не надав, в судовому засіданні не заперечував проти задоволення позовних вимог.

В судовому засіданні 19.06.2008р. оголошено перерву до 20.06.2008р.

На підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, дослідивши подані докази, господарський суд, -

                                              ВСТАНОВИВ:

28.01.2008 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Савалан ЛТД" та товариством з обмеженою відповідальністю "Нафта-Строй-Сервіс" був укладений договір № 77 купівлі-продажу автозаправних станцій, відповідно до якого Відповідач продав, а позивач купив автозаправну станцію, розташовану на земельній ділянці загальною площею 0,2 га по пр. Газети Правда, 2-Г, в м. Дніпропетровськ, яка складається з: літ. А-1 операторська поз. 1 –5 загальною площею 23,7 м2; літ. Д збірник проливу нафтопродуктів; літ. Е –грязевий відстійник з  бензоуловлювачем; № 1 ємкість для розчину піноутворювача; № 2 –маслозбірний колодязь; № 3 –огорожа; I, II –мостіння, та автозаправну станцію, розташовану на земельній ділянці загальною площею 0,2 га по пр. Газети Правда, 1-І, в м. Дніпропетрровськ, складається з: літ. А-1 операторська поз. 1 –5 загальною площею 16,9 м2;  літ. Е, Ж –сбірник проливу нафтопродуктів; № 1 огорожа; I  мостіння.

Відповідно до п.п.  2.1, 2.2 договору між сторонами було здійснено передачу та приймання  автозаправних станцій, про що було складено та підписано Акт приймання-передачі від 30.01.2008 р.

Пунктом 1.3. договору сторони визначили ціну договору та порядок розрахунків. Продаж здійснено за  40 000 грн., шляхом перерахування Позивачем на розрахунковий рахунок Відповідача визначеної суми в строк до 03.06.2008 р.

Відповідно до  платіжного доручення № 1 від 03.06.2008 р. Позивач перерахував на рахунок Відповідача 40 000 грн.

Таким чином, договір в частині сплати вартості автозаправних станцій та передачі автозаправних станцій сторонами виконаний.

Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Особливості договору купівлі-продажу окремих видів майна можуть встановлюватись законом, що передбачено вимогами ст. 656 Цивільного кодексу України. Стаття 657 Цивільного кодексу  України передбачає, що договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Згідно п. 2.3. договору, сторони домовились, що нотаріальне посвідчення Договору купівлі-продажу автозаправних станцій  буде ними здійснене  в день   перерахування Позивачем на розрахунковий рахунок Відповідача вартості майна в нотаріальній конторі та в час за вибором Позивача, але не пізніше 03.06.2008 р.

03.06.2008 р. Позивач звернувся до відповідача з листом, в якому повідомляв про дату та місце нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу автозаправних станцій.

В цей же день Відповідач направив на адресу Позивач лист, в якому зазначив, що в зв'язку з відсутністю часу, він не вважає необхідним вдруге укладати договір купівлі-продажу автозаправних станцій, оскільки  розрахунок за майно проведений повністю і Позивач з моменту укладання договору та акта приймання-передачі  володіє, користується та розпоряджається придбаним у власність майном, та з того часу Відповідач ніякого відношення  до автозаправних станцій не має. Отже Відповідач ухиляється від нотаріального посвідчення договору, як того вимагають норми чинного законодавства України та умови договору.

Відповідно до ч. 2 ст. 220 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов  договору, що  підтверджується  письмовими  доказами,  і  відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У  цьому  разі  наступне  нотаріальне  посвідчення   договору   не вимагається.

Враховуючи ті обставини, що сторони домовилися щодо усіх істотних умов  договору купівлі-продажу, відбулося повне виконання договору, але відповідач ухилився від його нотаріального посвідчення, суд вбачає підстави для визнання Договору купівлі-продажу дійсним та задоволення позовних вимог в цій частині.

Стаття 328 Цивільного кодексу України передбачає, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право  власності вважається набутим правомірно,  якщо інше прямо  не  випливає  із  закону  або  незаконність  набуття  права власності не встановлена судом.

Право  власності  у  набувача майна за договором виникає з моменту передання майна,  якщо інше не встановлено  договором  або законом згідно вимог ст. 334 Цивільного кодексу  України. Статтею 334 ч. 3 Цивільного кодексу України передбачено, що право  власності  на  майно  за  договором,  який підлягає нотаріальному посвідченню,  виникає у набувача  з  моменту  такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Відповідно до матеріалів справи товариству з обмеженою відповідальністю "Савалан ЛТД" земельні ділянки по пр. Газети Правда в м. Дніпропетровськ площею 0,4 га були надані в тимчасове довгострокове користування строком на 5 років для будівництва автозаправних станцій на підставі рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради № 578 від 10.05.1995 р. та договору № 459 від 21.09.1995р., які ним було збудовано у передбачений договором строк.

Розпорядженням міського голови Дніпропетровської міської ради № 116р від 07.02.2000 р. збудованим автозаправним станціям ТОВ "Савалан ЛТД" присвоєні такі адреси: автозаправна станція –пр. Газети Правда, 1-І; автозаправна станція -  пр. Газети Правда, 2-Г в м. Дніпропетровськ.

Комунальним підприємством “Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації”  складені технічні паспорти на  вищезазначені автозаправні станції відповідно до присвоєних адрес та проведена державна реєстрація права власності за товариством з обмеженою відповідальністю  "Савалан ЛТД", що підтверджується, зокрема свідоцтвом про право власності від 22.02.2002 р. та листом КП ДМБТІ № 1648 від 14.02.2008 р.

Товариством з обмеженою відповідальністю  "Скаре" (ліцензія АБ № 104040 від 12.04.2005р.) проведено дослідження об'єктів –автозаправних станцій позивача та складено висновки про результати інструментального обстеження будівельних конструкцій автозаправних по пр. Газети Правда, 2- Г та 1-І в м. Дніпропетровська від 04.06.2008 р.  Згідно висновків основні несучі конструкції (фундаменти, стіни, перекриття) вищезазначеного нерухомого майна знаходяться в нормальному стані, відповідають нормативним документам та стандартам та придатні для подальшої експлуатації.

З огляду на дії відповідача, його небажання здійснювати нотаріальне посвідчення договору вказує на те, що ним не визнається право власності на автозаправочні станції за позивачем.

Згідно вимог ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред"явити позов про визнання його  права власності, якщо це право не визначається іншою особою.

З огляду на вищевказане позовні вимоги позивача обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі покладаються на відповідача.

Керуючись вимогами ст.ст.  220; 334; 328; 392; 655; 657  Цивільного кодексу України,  ст.ст.  44, 49, 82-86, 116, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,  -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати договір № 77 купівлі-продажу автозаправних станцій від 28 січня 2008 року, а саме: автозаправна станція, розташована на земельній ділянці загальною площею 0,2 га по пр. Газети Правда, 2-Г, в м. Дніпропетровськ, складається з: літ. А-1 операторська поз. 1 –5  загальною площею 23,7 м2; літ. Д збірник проливу нафтопродуктів; літ. Е –грязевий відстійник з  бензоуловлювачем; № 1 ємкість для розчину піноутворювача; № 2 –маслозбірний колодязь; № 3 –огорожа; I, II –мостіння; автозаправна станція, розташована на земельній ділянці загальною площею 0,2 га по пр. Газети Правда, 1-І, в м. Дніпропетрровськ, складається з: літ. А-1 операторська поз. 1 –5 загальною площею  16,9 м2;  літ. Е, Ж –сбірник проливу нафтопродуктів; № 1 огорожа; I  мостіння, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Савалан ЛТД" та товариством з обмеженою відповідальністю "Нафто-Строй-Сервіс" дійсним.

Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю "Нафто-Строй-Сервіс" (49042, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Любимівка,  вул. Садова, 2,  код ЄДРПОУ 35381293) право власності на автозаправну станцію, розташовану на земельній ділянці загальною площею 0,2 га по пр. Газети Правда, 2-Г, в м. Дніпропетровськ, складається з: літ. А-1 операторська поз. 1 –5 загальною площею 23,7 м2; літ. Д збірник проливу нафтопродуктів; літ. Е –грязевий відстійник з  бензоуловлювачем; № 1 ємкість для розчину піноутворювача; № 2 –маслозбірний колодязь; № 3 –огорожа; I, II –мостіння та  автозаправну станцію, розташовану на земельній ділянці загальною площею 0,2 га по пр. Газети Правда, 1-І, в м. Дніпропетрровськ, складається з: літ. А-1 операторська поз. 1 –5 загальною площею 16,9 м2;  літ. Е, Ж –сбірник проливу нафтопродуктів; № 1 огорожа; I  мостіння, без актів вводу в експлуатацію.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Савалан ЛТД" (49006, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, пр. Кірова, 10/13, код ЄДРПОУ 20246074) на користь  товариства з обмеженою відповідальністю "Нафто-Строй-Сервіс" (49042, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, с. Любимівка,  вул. Садова, 2,  код ЄДРПОУ 35381293) державне мито 485 грн., витрати на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу 118 грн.

Видати наказ коли рішення набере законної сили.

Суддя

 Г.В. Манько

Рішення підписано 20.06.08р.

 

   

Дата ухвалення рішення23.06.2008
Оприлюднено05.11.2008
Номер документу2232557
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/289-08

Рішення від 23.06.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Г.В.

Ухвала від 11.06.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні