Постанова
від 14.10.2008 по справі 18/4166а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/4166а

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                               

"14" жовтня 2008 р.                                                                        Справа № 18/4166а

         Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді –Васяновича А.В.

секретар судового засідання –Гень С.Г.

за участю представників сторін:

від позивача –Дорош В.І. - представник за довіреністю,

від відповідача - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом         Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з

                           тимчасової втрати працездатності, м. Черкаси

до                        Ради сільськогосподарських товаровиробників Шполянського району,

                              м. Шпола,    Черкаської області

про                      стягнення 1539 грн. 16 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області з адміністративним позовом звернулось Черкаське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Ради сільськогосподарських товаровиробників Шполянського району про стягнення 1539 грн. 16 коп. заборгованості по страхових внесках.

Позов було мотивовано тим, що відповідач за І півріччя 2008 року має заборгованість перед Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності по сплаті страхових внесків в розмірі 1539 грн. 16 коп.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 21.08.2008 року було відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи на 25.09.2008 року.

Справа розглядається після відкладення.

В судовому засіданні, яке відбулося 14.10.2008 року, за згодою представника позивача, було оголошено вступну та резолютивну частини постанови зі справи №18/4166а.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд  позов задовольнити повністю.

Відповідач будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи,  в судове засідання не з'явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав повністю.

Сторони були належним чином повідомлені про час та місце засідання суду, що підтверджується повістками про виклик та реєстром поштових відправлень господарського суду Черкаської області.

Судовий процес фіксувався за допомогою технічних засобів.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, та дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного:

Відповідно до ст. 9 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у  зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами,  зумовленими похованням” від 18.01.2001 року №2240 (далі-Закон) Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Відповідно до ст. 22 Закону  платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, є страхувальники та застраховані особи.

          Страхувальники  - юридичні особи набувають статусу страхувальника з дня взяття їх на облік у робочому органі відділення Фонду.

Відповідач зареєстрований як платник страхових внесків у Звенигородській міжрайонній виконавчій дирекції Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та як страхувальник  - роботодавець зобов'язаний сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески до Фонду.

Згідно з ст. 23 Закону страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю  між нарахованими  для  роботодавців  і найманих працівників страховими внесками та  витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення  та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону.

Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць – у день, встановлений для одержання  в  установах  банку  коштів  на оплату праці за відповідний період.

Відповідно до ст. 1 Закону України “Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування” від 11.01.2001 року №2213 установлені розміри внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням: для роботодавців - 1,5 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України “Про оплату праці”, та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Розмір внесків з працівників становить 0,5 відсотка - для найманих працівників, заробітна плата яких нижча прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи;

1, 0 відсотка - для найманих працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Згідно ст. 27 Закону страхувальник зобов'язаний, окрім іншого, нараховувати і  сплачувати  в  установлені  строки  та  в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до Інструкції „Про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності” від 26.06.2001 року №16 відповідач зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати страхові внески шляхом перерахування відповідних сум на рахунок Фонду.

Отже, відповідно до вимог чинного законодавства відповідач зареєстрований у виконавчій дирекції відділення Фонду як платник страхових внесків і зобов'язаний нараховувати  і  сплачувати  в  установлені  строки  та  в повному обсязі страхові внески до Фонду.

Відповідач несвоєчасно сплачує страхові внески, в результаті чого його заборгованість перед позивачем  станом на 16 липня 2008 року становить 1539 грн. 16 коп.

Звітом про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за І півріччя 2008 року, відповідач підтверджує наявність простроченої заборгованості перед позивачем в сумі 1539 грн. 16 коп.

Таким чином, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 1 539 грн. 16 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків.

З урахуванням викладеного суд вважає, що доводи позивача є обґрунтованими, а тому позов Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з                         тимчасової  втрати працездатності слід задовольнити повністю.

           Судові витрати розподіляються між сторонами відповідно до вимог ст. 94 КАС України.

У справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Оскільки Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звільнений від сплати державного мита (судового збору), а також позивачем не було здійснено будь-яких інших судових витрат, тому кошти зі сплати судового збору підлягають стягненню з відповідача в установленому розмірі.

           Враховуючи вищенаведене, та керуючись статтями 94, 160, 161, 162, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути   з   Ради   сільськогосподарських   товаровиробників   Шполянського

району   вул. Пролетарська,60,   м. Шпола,   Черкаської області,    код ЄДРПОУ 21390198:

-  1539 грн. 16 коп. заборгованості на користь Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького, 18, р/р №2560447 в ЧОД “Райффайзен банк “Аваль”, МФО 354411, код  ЄДРПОУ 21355026.

- в доход Державного бюджету України через державну податкову інспекцію в Шполянському районі судовий збір в сумі  15 грн. 39 коп.

Видати виконавчі листи.

           Постанову       суду     може     бути     оскаржено     до     Київського     апеляційного адміністративного суду в порядку передбаченому ст. 186 КАС України.

          Суддя                                                                                          Васянович А.В.

Повний текст постанови складено 17.10.2008 року.

Дата ухвалення рішення14.10.2008
Оприлюднено05.11.2008
Номер документу2233915
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/4166а

Постанова від 14.10.2008

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні