Рішення
від 13.10.2008 по справі 3/192-08-3926
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/192-08-3926

                 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                     


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" жовтня 2008 р.Справа  № 3/192-08-3926

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ"

До відповідачів: Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області

Комінтернівського районного відділу земельних ресурсів Одеського обласного головного управління земельних ресурсів Державного комітету України по земельних ресурсах   

про зобов'язання вчинити певні дії

                                                                                                                          Суддя  Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача: Фірсов Д.О. - представник, діючий за довіреністю від 01.10.2008р.;  

Від відповідачів: Новіткевич С.М. - представник відділу Державного комітету по земельних ресурсах у Комінтернівському районі Одеської області, діючий за довіреністю №13-13-04/134 від 03.09.2008р., Середа Г.М., представник діючий за довіреністю №01-01-06-142 від 21.01.2008р.

СУТЬ СПОРУ: Позивач –Товариство з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" звернувся до господарського суду Одеської області із позовною заявою та уточненнями до неї від 09.10.2008р., в яких просить суд зобов'язати Відділ земельних ресурсів у Комінтернівському районі Одеської області надати Товариству з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" погодження та висновок щодо проекту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки в довгострокову оренду строком на 49 років, площею 34 га, яка розташована на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області (за межами населеного пункту), під розміщення торгівельного комплексу ТОВ "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ"; зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області затвердити проект землеустрою стосовно відведення земельної ділянки в довгострокову оренду строком на 49 років, площею 34 га, яка розташована на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області (за межами населеного пункту), під розміщення торгівельного комплексу та укласти з ТОВ "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" договір оренди земельної ділянки, площею 34 га, яка розташована на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області (за межами населеного пункту) строком на 49 років.  

Представник Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області у судовому засіданні заявлені вимоги визнав з підстав, зазначених у письмових поясненнях.

Представник Комінтернівського районного відділу земельних ресурсів Одеського обласного головного управління земельних ресурсів Державного комітету України по земельних ресурсах усно заперечував проти задоволення позовних вимог, письмового відзиву на позовні вимоги не надав.

У зв'язку з неподанням другим відповідачем відзиву на позовну заяву справа розглянута за наявними матеріалами згідно ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив.

Рішенням Олександрівської сільської ради від 17.11.2006р. № 56-V Про надання попереднього погодження на вибір земельних ділянок за рахунок земель запасу Олександрівської сільської ради надано попереднє погодження на вибір земельних ділянок товариству з обмеженою відповідальністю  "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" площею 48,7 га на умовах оренди терміном на 49 років на території Олександрівської сільської ради за рахунок земель запасу для розміщення торгівельного комплексу.

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області від 01.12.2006р. №1844 надано дозвіл позивачу на розробку містобудівного обґрунтування по розміщенню торгівельного комплексу на території Олександрівської сільської ради.

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області від 25.01.2007р. №82 створено комісію по вибору земельної ділянки під розміщення торгівельного комплексу Товариства з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" на території Олександрівської сільської ради.

25.01.2007р. представниками комісії складено та підписано акт вибору земельної ділянки передбаченої під розміщення торгівельного комплексу Товариства з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ".

30.01.2007р. Відділом містобудування та архітектури Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області попередньо погоджено вибір земельної ділянки під розміщення торгівельно-розважального комплексу (лист №217).

07.02.2007р. Державною санітарно-епідеміологічною службою Одеської області  погоджено робочий проект торгівельно-розважального комплексу (лист № 3-1/474).

10.02.2007р. Комінтернівським районним відділом земельних ресурсів попередньо погоджено вибір земельної ділянки під розміщення торгівельного комплексу (лист№13-04-961).

27.06.2007р. між Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" укладено договір про співробітництво в соціально-економічній сфері, згідно якого сторони погодились прийняти своїми правами, майном, внесками і трудовою участю своїх співробітників в розвитку соціальних програм Комінтернівського району Одеської області, а саме, у фінансуванні будівництва (ремонту) соціальних об'єктів, доріг ті інше на загальну суму 3000000 грн. За умовами даного договору Комінтернівська районна державна адміністрація Одеської області зобов'язалась здійснювати необхідні заходи щодо вибору земельної ділянки, затвердження акту вибору, надавати згоду на розробку проектів відведення земельних ділянок, надавати позивачу дозвіл на будівництво об'єктів містобудування, приймання в експлуатацію об'єктів нерухомості, таке інше.

30.07.2007р. Відділом містобудування та архітектури Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області попередньо погоджено містобудівне обґрунтування  по розміщенню торгівельно-розважального комплексу (висновок №1871).

18.02.2008р. Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Одеській області погоджено матеріали вибору земельної ділянки на території Олександрівської сільської ради (висновок №3435/03-06-12).

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області від 29.05.2008р. № 746/А-2008 року затверджено акт вибору земельної ділянки та надано згоду на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 34 га для розміщення торгівельного комплексу на території Олександрівської сільської ради.

01.07.2008р. Відділом містобудування та архітектури Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області попередньо погоджено містобудівне обґрунтування  по розміщенню торгівельно-розважального комплексу (висновок №2069).

10.07.2008р. Управлінням архітектури та містобудівної політики Одеської обласної державної адміністрації погоджено та рекомендовано до затвердження в установленому законодавством порядку містобудівне обґрунтування розташування торгівельно-розважального комплексу (лист №02/6-651).

Розпорядженням Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області від 24.07.2008р. № 1329/А-2008 року затверджено містобудівне обґрунтування розміщення торгівельного комплексу на земельній ділянці загальною площею 34,00 га ТОВ „Супер-Проект-2 точка ком”, розташованої на території Олександрівської сільської ради, надано товариству дозвіл на проведення проектно-вишукувальних робіт по розміщенню торгівельного комплексу.

На виконання зазначеного розпорядження Товариством з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" складено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

28.07.2008р. Олександрівською сільською радою погоджено проект відведення земельної ділянки  ТОВ "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" (висновок № ср. 02-18-304).

08.08.2008р. Комінтернівською районною санітарно-епідеміологічною інспекцією погоджено проект із землеустрою щодо відведення ТОВ "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" земельної ділянки площею 34 га (погодження №74).

19.08.2008р. Відділом архітектури та містобудування Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області погоджено проект відведення ТОВ "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" земельної ділянки площею (висновок №2566).

У відповідь на письмове звернення Товариства з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" Відділом земельних ресурсів у Комінтернівському районі Одеської області та Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області листами позивача було повідомлено про неможливість узгодження наданого на розгляд проекту із землеустрою без проведення аукціону на право оренди у зв'язку з внесенням змін до Земельного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України „Про державний бюджет України на 2008 рік”, а саме до ч. 1 ст. 124 ЗК, згідно якої набуття права оренди земельних  ділянок, що перебувають у державній  або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах  (крім  земельних  ділянок,  на яких розташовані об'єкти нерухомого  майна, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб,  в  яких  відсутні акції (частки, паї), що належать державі.

Позовні вимоги направлені на захист прав та інтересів Товариства з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" .

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Згідно ст. ст. 116, 124 Земельного кодексу України (в редакції 01.01.2008 року) набуття права на землю юридичними особами із земель комунальної власності здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування за рішенням органів місцевого самоврядування, на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Зі змісту п. 6 ст. 123 Земельного кодексу України проект відведення земельної ділянки  погоджується із землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним і  санітарно-епідеміологічним  органами, органами  архітектури та охорони культурної спадщини і після одержання висновку державної землевпорядної експертизи по об'єктах, які їй  підлягають, подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк і, в межах  своїх  повноважень, визначених  цим  Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та статтею 526 Цивільного Кодексу України  передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст. 193 ГК України).

Згідно умов діючого договору про співробітництво в соціально-економічній сфері від 27.06.2007р. між Комінтернівською районною державною адміністрацією Одеської області та Товариством з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ", у якості результату співробітництва з боку Комінтернівської районної державної адміністраціії Одеської області визначено прийняття розпоряджень щодо вибору земельної ділянки, затвердження акту вибору, надання згоди на розробку проектів відведення земельних ділянок, надання дозволу позивачу на будівництво об'єктів містобудування, приймання в експлуатацію об'єктів нерухомості, прийняття рішень про затвердження проекту відведення щодо земельної ділянки.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Згідно положень ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі.

Згідно ч. 2 ст. 5 Цивільного кодексу України акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи.

Аналізуючи наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку, що правовідносини між сторонами спору виникли до внесення змін до Земельного кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України „Про державний бюджет України на 2008 рік”.

На думку суду, застосування відповідачами змінених положень ч. 1 ст. 124 Земельного Кодексу України до вже діючих правовідносин є наданням даним нормам зворотної дії, що є незаконним.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є правомірними і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в сумі 85 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн. покладаються на відповідачів пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст.ст.  44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Комінтернівський районний відділ земельних ресурсів Одеського обласного головного управління земельних ресурсів Державного комітету України по земельних ресурсах (67500, Одеська область, Комінтернівський район, смт. Комінтернівське, п-т 40-річчя Визволення, 1) надати Товариству з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" (67513, Одеська область, Комінтернівський район, село Олександрівка, площа Центральна, будинок 2, код 35226508) погодження та висновок щодо проекту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки в довгострокову оренду строком на 49 років, площею 34 га, яка розташована на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області (за межами населеного пункту) під розміщення торгівельного комплексу ТОВ "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ".

3. Зобов'язати Комінтернівську районну державну адміністрацію Одеської області (67500, Одеська область, смт. Комінтернівське, вул. Центральна, буд. 1) затвердити проект землеустрою стосовно відведення земельної ділянки в довгострокову оренду строком на 49 років, площею 34 га, яка розташована на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області (за межами населеного пункту), під розміщення торгівельного комплексу та укласти з Товариством з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" (67513, Одеська область, Комінтернівський район, село Олександрівка, площа Центральна, будинок 2, код 35226508) договір оренди земельної ділянки, площею 34 га, яка розташована на території Олександрівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області (за межами населеного пункту) строком на 49 років.  

4. Стягнути з Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області (67500, Одеська область, смт. Комінтернівське, вул. Центральна, буд. 1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" (67513, Одеська область, Комінтернівський район, село Олександрівка, площа Центральна, будинок 2, код 35226508) державне мито в сумі 56 (п'ятдесят шість) грн. 66 коп., витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 78 (сімдесят вісім) грн. 66 коп.

5. Стягнути з Комінтернівського районного відділу земельних ресурсів Одеського обласного головного управління земельних ресурсів Державного комітету України по земельних ресурсах   (67500, Одеська область, Комінтернівський район, смт. Комінтернівське, п-т 40-річчя Визволення, 1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "СУПЕР-ПРОЕКТ-2 ТОЧКА КОМ" (67513, Одеська область, Комінтернівський район, село Олександрівка, площа Центральна, будинок 2, код 35226508) державне мито в сумі 28 (двадцять вісім) грн. 33  коп., витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 39 (тридцять дев'ять) грн. 33 коп.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.   

Накази  видати після набрання рішенням законної сили.

           Суддя                                                                                                          Д'яченко Т.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.10.2008
Оприлюднено05.11.2008
Номер документу2234769
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/192-08-3926

Рішення від 13.10.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні