Рішення
від 21.02.2012 по справі 9/154-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"21" лютого 2012 р. С права № 9/154-11

За позовом Міжрайонно го природоохоронного прокур ора Київської області в інте ресах держави в особі Басейн ового управління водних ресу рсів річки Рось та Головного управління Держкомзему у Ки ївській області

до 1. Васильківської райо нної державної адміністраці ї Київської області

2. Товариства з обмеженою відповідальністю “Укррибпр одукція”

третя особа без самостійни х вимог на строні відповідач а 2 Саливонківська сільсь ка рада

про визнання незаконни м та скасування розпорядженн я про передачу в оренду водно го об' єкту та визнання неді йсним договору оренди водног о об' єкту

Суддя Сокуренко Л.В.

Представники:

від прокуратури: Захаров а О.В. (посвідчення № 216 від 09.12.2011 р. )

від позивача 1: не з' явився

від позивача 2: не з' явився

від відповідача 1: ОСОБА_1 (довіреність № 1829/6-23/6-23 від 29.07.2011 р .)

від відповідача 2: Дєньга В.А . (директор/паспорт)

від третьої особи: не з' яв ився

Обставини справи:

Міжрайонний природоох оронний прокурор Київської о бласті (далі - прокурор) звер нувся до господарського суду з позовом в інтересах держав и в особі Басейнового управл іння водних ресурсів річки Р ось (далі - позивач 1) та Голов ного управління Держкомзему у Київській області (далі - п озивач 2) до Васильківської ра йонної державної адміністра ції Київської області (далі - відповідач 1) та товариства з о бмеженою відповідальністю “ Укррибпродукція” (далі - від повідач 2) про визнання незако нним та скасування розпорядж ення про передачу в оренду во дного об' єкту та визнання н едійсним договору оренди вод ного об' єкту.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що Міжрайонною природ оохоронною прокуратурою Киї вської області проведена пер евірка законності надання на умовах оренди Васильківсько ю районною державною адмініс трацією ТОВ “Укррибпродукці я” водного об'єкту, розташова ного в адміністративних межа х Саливонківської сільської ради Васильківського району та встановлено, що вказаний в одний об' єкт наданий в орен ду з порушенням вимог водног о та земельного законодавств а України, а саме - без укладе ння договору оренди земель в одного фонду.

У зв' язку з викладеним про курор просить суд визнати не законним та скасувати розпор ядження голови Васильківськ ої районної державної адміні страції № 680 від 02.09.2009 р. “Про пере дачу в оренду ТОВ “Укррибпро дукція” в користування на ум овах оренди водного об'єкта” , згідно з яким відповідачем 1 було передано в користування відповідачу 2 на умовах оренд и водний об'єкт, який знаходит ься в басейні річки загально державного значення на терит орії Саливонківської сільсь кої ради Васильківського рай ону Київської області, термі ном на 8 місяців площею водног о дзеркала 91,0 га для використа ння за цільовим призначенням (для риборозведення); визнати незаконним та скасувати роз порядження голови Васильків ської районної державної адм іністрації № 1121 від 03.12.2009 р. “Про в несення змін до розпорядженн я голови Васильківської райо нної державної адміністраці ї № 680 від 02.09.2009 року”, яким термін дії оренди вказаного водног о об'єкту продовжено до 30 рокі в; визнати недійсним з момент у укладення договір оренди в казаного водного об'єкту № 22 в ід 03.12.2009 р., укладений між Василь ківською РДА та ТОВ “Укррибп родукція”, згідно якого в кор истування на умовах оренди Т ОВ “Укррибпродукція” переда но водний об'єкт (частина Сали вонківського водосховища) за гальною площею 91,0 га, у тому чис лі - площа водного дзеркала 91,0 г а, та 2 гідротехнічні споруди ( без гідротехнічної споруди), строком на 30 років, а також пок ласти на відповідачів судові витрати.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 06.12.2011 р . порушено провадження у дані й справі та призначено розгл яд справи на 20.12.2011 р.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 20.12.2011 р . розгляд справи відкладено н а 31.01.2012 р. у зв' язку з неявкою по зивача 2 та неподанням витреб уваних доказів.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 31.01.2012 р . розгляд справи відкладено н а 21.02.2012 р. у зв' язку з неявкою по зивача 1, 2, відповідача 1, 2 та неп оданням судом витребуваних д оказів; ухвалою господарсько го суду Київської області ві д 31.01.2012 р. строк розгляду справи продовжено на 15 днів на підст аві клопотання прокуратури т а залучено до участі у справі в якості третьої особи без са мостійних вимог на стороні в ідповідача 2 - Саливонківськ у сільську раду.

В судове засідання 21.02.2012 р. пре дставники прокуратури та від повідачів з' явилися; предст авником прокуратури були над ані суду пояснення, згідно з я кими прокурор звертав увагу суду на те, що відповідно до ви мог земельного та водного за конодавства України при нада нні в оренду водного об'єкту в користування повинна надава тися також земельна ділянка водного фонду (дно під водним об'єктом та прибережна захис на смуга). При наданні в оренду водного об'єкту, розташовано го в межах населеного пункту , укладається два договори ор енди: на водний об'єкт - з відпо відною адміністрацією, на зе млі водного фонду - з відповід ними радами. Приймаючи оскар жуване розпорядження Василь ківська районна державна адм іністрація посилається на до говір оренди земельної ділян ки водного фонду, укладений м іж ТОВ “Укррибпродукція” та Саливонківською сільською р адою 20.05.2009 р., проте, за результат ами перевірки прокуратурою в казаного договору оренди зем ельної ділянки від 20.05.2009 р., вста новлено, що проект землеустр ою та технічна документація з надання у користування зем ельної ділянки площею 91, 0 га ві дповідачем 2 не розроблялись ; договір оренди земельної ді лянки від 20.05.2009 р. не укладався.

Представником відповідача 1 - Васильківської РДА - були подані суду для долучення до матеріалів справи письмові пояснення, згідно з якими від повідач 1 проти позову запере чує та просить суд відмовити прокурору у задоволенні поз овних вимог з огляду на відсу тність, на думку відповідача 1, в його діях будь-яких поруше нь вимог чинного законодавст ва. Зокрема, відповідач 1 нагол ошував на тому, що прокурором при зверненні до суду не зазн ачено жодних прямих норм зак ону, які були б порушені відпо відачем 1 при прийнятті оспор юваних розпоряджень та уклад енні відповідного договору о ренди водного об' єкту.

Відповідачем 2 - ТОВ “Укрри бпродукція” також було подан о до господарського суду зап еречення проти позову, згідн о з яким відповідач 2 вважає, щ о підстави для скасування ос порюваних розпоряджень відп овідача 1 та визнання недійсн им договору оренди водного о б' єкту відсутні з огляду на наступне. З метою здійснення діяльності з риборозведення товариство звернулось до Са ливонківської сільської рад и та Васильківської районної державної адміністрації щод о передачі водного об'єкту в о ренду. В межах наданих законо м повноважень Васильківсько ю районною державною адмініс трацією було передано в кори стування відповідачеві 2 вод ний об'єкт загальною площею 107 ,0 га з цільовим призначенням - для риборозведення.

Відповідач 2 наголошує на то му, що водний об'єкт було отрим ано ним в користування відпо відно до вимог Водного кодек су України, а право користува ння посвідчено договором оре нди водного об'єкта, який відп овідно до статті 51 Водного код ексу України був погоджений з державними органами охорон и навколишнього природного с ередовища та водного господа рства. Об'єкт оренди використ овується ТОВ “Укррибпродукц ія” за цільовим призначенням , відповідно до умов договору оренди та вимог чинного зако нодавства.

Відповідно до пункту 2.3 пост анови Пленуму Вищого господа рського суду України від 26.12.2011 р . № 18 "Про деякі питання практик и застосування Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни судами першої інстанці ї" якщо стороною (або іншим уча сником судового процесу) у ви рішенні спору не подано суду в обґрунтування її вимог або заперечень належні і допуст имі докази, в тому числі на вим огу суду, або якщо в разі немож ливості самостійно надати до кази нею не подавалося клопо тання про витребування їх су дом (частина перша статті 38 ГП К), то розгляд справи господар ським судом може здійснювати ся виключно за наявними у спр аві доказами, і в такому разі у суду вищої інстанції відсут ні підстави для скасування с удового рішення з мотивів не повного з'ясування місцевим господарським судом обстави н справи.

Враховуючи те, що судом було надано сторонам достатньо ч асу для подання всіх необхід них документів та пояснень у справі та закінчення строку розгляду справи, відповідно до ст. 75 ГПК України справа роз глядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників прокуратури та в ідповідачів, дослідивши дока зи та оцінивши їх в сукупност і, суд

встановив:

Розпорядженням Василькі вської районної державної ад міністрації Київської облас ті від 02.09.2009 р. № 680 товариству з об меженою відповідальністю “У кррибпродукція” передано в к ористування на умовах оренди водний об'єкт, який знаходить ся в басейні річки загальнод ержавного значення на терито рії Саливонківської сільськ ої ради Васильківського райо ну Київської області, термін ом на 8 місяців, площею водного дзеркала 91,0 га, для використан ня за цільовим призначенням (для риборозведення).

В подальшому, розпорядженн ям Васильківської районної д ержавної адміністрації Київ ської області від 03.12.2009 р. № 1121 “Пр о внесення змін до розпорядж ення голови Васильківської р айонної державної адміністр ації від 02.09.2009 р. № 680” термін дії о ренди вказаного водного об'є кту встановлений у 30 років.

На підставі вказаного розп орядження від 03.12.2009 р. № 1121, 03.12.09 р. мі ж Васильківською районною де ржавною адміністрацією та ТО В “Укррибпродукція” укладе но договір оренди водного об 'єкта № 22, Васильківська район на державна адміністрація пе редала ТОВ “Укррибпродукція ” у строкове платне користув ання водний об'єкт (частина Са ливонківського водосховища ), який знаходиться в басейні р ічки загальнодержавного зна чення на території Саливонкі вської сільської ради Василь ківського району Київської о бласті, загальною площею 91,0 га , у тому числі - площа водного д зеркала 91,0 га, та 2 гідротехнічн і споруди (без гідротехнічни х споруд), строком на 30 років.

Зазначений водний об' єкт прийнято у користування тов ариством згідно з актом пере дачі-приймання об' єкта орен ди від 24.12.2009 р.

Як вбачається зі змісту дан ого акту, Васильківська райо нна державна адміністрація п ередала, а ТОВ “Укррибпродук ція” прийняло у строкове пла тне користування водний об'є кт (частина Саливонківського водосховища) загальною площ ею 91,0 га; про передачу гідротех нічних споруд в акті не зазна чено.

Прокурор, звертаючись до су ду з позовом у даній справі, вв ажає, що розпорядження Васил ьківської РДА Київської обла сті від 02 вересня 2009 р. № 681, змінен е розпорядженням від 03.12.2009 р. № 112 1, було прийняте з порушенням в имог земельного та водного з аконодавства, а тому повинне бути визнане незаконним з по дальшим його скасуванням з о гляду на те, що всупереч вимог ам ст. ст. 85, 87, 88 Водного кодексу У країни, ст.ст. 58, 123, 124 Земельного к одексу України, п. 5 Порядку ко ристування землями водного ф онду, затвердженого Постанов ою Кабінету Міністрів Україн и № 502 від 13.05.1996 р., Васильківська р айонна державна адміністрац ія видала розпорядження про передачу ТОВ “Укррибпродукц ія” вказаного вище водного о б'єкту та, в подальшому, уклала договір оренди цього водног о об'єкту без надання в оренду відповідної земельної ділян ки водного фонду, якою корист ується відповідач 2 (прибереж на захисна смуга та дно під во доймою).

Дослідивши доводи прокуро ра, заперечення відповідачів , та інші наявні у справі доказ и, а також приписи чинного зак онодавства, що регулюють пер едачу в оренду водних об' єк тів та земель водного фонду, с уд дійшов висновку про відсу тність підстав для задоволен ня позовних вимог з огляду на наступне.

Відповідно до вимог п. 2 ст. 19 К онституції України органи де ржавної влади та місцевого с амоврядування, їх посадові о соби зобов'язані діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

Відповідно до ст. 51 Водного к одексу України, у користуван ня на умовах оренди водні об'є кти (їх частини) місцевого зна чення та ставки, що знаходять ся в басейнах річок загально державного значення, можуть надаватися водокористувача м лише для риборозведення, ви робництва сільськогосподар ської і промислової продукці ї, а також у лікувальних і оздо ровчих цілях.

Орендодавцями водних об'єк тів загальнодержавного знач ення є Кабінет Міністрів Укр аїни та місцеві державні адм іністрації.

Розподіл повноважень щодо передачі водних об'єктів заг альнодержавного значення ви значається Кабінетом Мініст рів України відповідно до ць ого кодексу та інших законів України.

Право водокористування на умовах оренди оформлюється договором, погодженим з держ авними органами охорони навк олишнього природного середо вища та водного господарства .

Умови, строки і збір за орен ду водних об'єктів (їх частин) визначаються в договорі орен ди за згодою сторін.

Водокористувачі, яким водн ий об'єкт (його частина) надано в оренду, можуть дозволити ін шим водокористувачам здійсн ювати спеціальне водокорист ування в порядку, встановлен ому цим Кодексом.

Користування водними об'єк тами (їх частинами) на умовах о ренди здійснюється відповід но до вимог водного законода вства і регулюється цим Коде ксом та іншими актами законо давства України.

Відповідно до вимог ст. 85 Вод ного кодексу України порядок надання земель водного фонд у в користування та припинен ня права користування ними в становлюється земельним зак онодавством.

У тимчасове користування з а погодженням з постійними к ористувачами земельні ділян ки прибережних захисних смуг , смуг відведення та берегови х смуг водних шляхів можуть н адаватися підприємствам, уст ановам, організаціям, об'єдна нням громадян, релігійним ор ганізаціям, громадянам Украї ни, іноземним юридичним та фі зичним особам для сінокосінн я, рибогосподарських потреб, культурно-оздоровчих, рекре аційних, спортивних і турист ичних цілей, а також для прове дення науково-дослідних робі т.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Земель ного кодексу України, до земе ль водного фонду належать зе млі, зайняті морями, річками, о зерами, водосховищами, іншим и водними об'єктами, болотами , а також островами, не зайняти ми лісами.

Відповідно до ст. 59 Земельно го кодексу України, землі вод ного фонду можуть перебувати у державній, комунальній та п риватній власності.

Громадянам та юридичним ос обам органами виконавчої вла ди або органами місцевого са моврядування із земель водно го фонду можуть передаватися на умовах оренди земельні ді лянки прибережних захисних с муг, а також озера, водосховищ а, інші водойми, болота та остр ови для сінокосіння, рибогос подарських потреб, культурно -оздоровчих, рекреаційних, сп ортивних і туристичних цілей , проведення науково-дослідн их робіт тощо.

Відповідно до ст. 116 Земельно го кодексу України, громадян и та юридичні особи набувают ь права власності та права ко ристування земельними ділян ками із земель державної або комунальної власності за рі шенням органів виконавчої вл ади або органів місцевого са моврядування в межах їх повн оважень, визначених цим Коде ксом або за результатами аук ціону.

Набуття права на землю гром адянами та юридичними особам и здійснюється шляхом переда чі земельних ділянок у власн ість або надання їх у користу вання.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни “Про оренду землі”, оре нда землі - це засноване на дог оворі строкове платне володі ння і користування земельною ділянкою, необхідною оренда реві для проведення підприєм ницької та інших видів діяль ності.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни “Про оренду землі”, оре ндарі набувають права оренди земельної ділянки на підста вах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами Украї ни і договором оренди землі. У разі набуття права оренди зе мельної ділянки на конкурент них засадах підставою для ук ладення договору оренди є ре зультати аукціону.

Відповідно до ст. 123 Земельно го кодексу України (в редакці ї, чинній на час прийняття осп орюваних розпоряджень та укл адення договору оренди водно го об' єкту) надання земельн их ділянок державної або ком унальної власності у користу вання здійснюється на підста ві рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Рішення зазначених органі в приймається на підставі пр оектів землеустрою щодо відв едення земельних ділянок у к ористування, межі яких не вст ановлені в натурі (на місцево сті).

Надання у користування зем ельної ділянки, межі якої вст ановлені в натурі (на місцево сті), без зміни її цільового пр изначення здійснюється на пі дставі технічної документац ії із землеустрою щодо склад ання документа, що посвідчує право користування земельно ю ділянкою.

Відповідно до ст. 124 Земельно го Кодексу України (в редакці ї, чинній на час прийняття осп орюваних розпоряджень та укл адення договору оренди водно го об' єкту) передача в оренд у земельних ділянок, що переб увають у державній або комун альній власності, здійснюєть ся на підставі рішення відпо відного органу виконавчої вл ади або органу місцевого сам оврядування чи договору купі влі-продажу права оренди зем ельної ділянки (у разі продаж у права оренди) шляхом укладе ння договору оренди земельно ї ділянки.

Відповідно до п. 12 Розділу X “ Перехідні положення” Земель ного кодексу України, до розм ежування земель державної та комунальної власності повно важення щодо розпорядження з емлями в межах населених пун ктів здійснюють відповідні с ільські, селищні, міські ради , а за межами населених пункті в - відповідні органи виконав чої влади.

Отже, згідно з приписами чин ного земельного та водного з аконодавства України, при на данні водного об'єкту в корис тування на умовах оренди в ко ристування повинна також бут и надана відповідна земельна ділянка водного фонду.

Як слідує з матеріалів спра ви, спірні водний об'єкт та зем ельна ділянка водного фонду, а саме - дно водного об'єкту, на даного в оренду ТОВ “Укррибп родукція” та прибережна захи сна смуга, розташовані в адмі ністративних межах Саливонк івської сільської ради Васил ьківського району, в межах на селеного пункту.

Таким чином, при наданні в о ренду спірного водного об'єк ту, розташованого в межах нас еленого пункту, мають уклада тись два договори оренди - вод ного об'єкту - з відповідною ад міністрацією та земельної ді лянки водного фонду - з відпов ідною радою.

Оскільки земельна ділянка водного фонду, яку фактично в икористовує ТОВ “Укррибпрод укція”, розташована в межах С аливонківської сільської ра ди, тому орендодавцем вказан ої земельної ділянки водного фонду, відповідно до Перехід них положень Земельного коде ксу України, є саме Саливонкі вська сільська рада Василькі вського району Київської обл асті.

З матеріалів справи вбачає ться, що 14.09.2007 р. Саливонківсько ю сільською радою було прийн яте рішення № 107-10-V про погоджен ня ТОВ “Укррибпродукція” міс ця розташування земельної ді лянки водного фонду площею 70,0 га, розташованої в межах насе леного пункту Саливонки для ведення рибного господарств а та надання дозволу на розро блення проекту відведення вк азаної земельної ділянки ТОВ “Укррибпродукція”.

13 грудня 2008 року Саливонківс ькою сільською радою було пр ийняте рішення № 205-22-V про внесе ння змін в раніше наданий доз віл на підготовку матеріалів попереднього погодження міс ця розташування земельної ді лянки, змінивши розмір площі необхідної земельної ділянк и водного фонду до 91,0 га.

Згідно з п. 1 Порядку користу вання землями водного фонду, затвердженого Постановою Ка бінету Міністрів України від 13.05.1996 р. № 502 (далі - Порядок), поря док надання земель водного ф онду в користування та припи нення права користування ним и встановлюється земельним з аконодавством.

До земель водного фонду нал ежать землі, зайняті: морями, р ічками, озерами, іншими водой мами, болотами, а також остров ами; прибережними захисними смугами уздовж морів, річок і навколо водойм; гідротехніч ними, іншими водогосподарськ ими спорудами та каналами, а т акож землі, виділені під смуг и відведення для них; берегов ими смугами водних шляхів (п. 2 Порядку).

Відповідно до п. 5 Порядку пр аво користування земельною д ілянкою на землях водного фо нду виникає після встановлен ня меж цієї ділянки в натурі (н а місцевості) і одержання від повідного документа, що посв ідчує це право.

Право тимчасового користу вання земельними ділянками н а землях водного фонду оформ ляється договором, який укла дається між відповідною радо ю і юридичною або фізичною ос обою.

Таким чином, прокурор вважа є, що оскільки проект землеус трою чи технічна документаці я з надання в користування на умовах оренди земельної діл янки водного фонду площею 91,0 г а, розташованої в адміністра тивних межах Саливонківсько ї сільської ради Васильківсь кого району, розроблений не б ув, відповідне рішення про на дання земельної ділянки водн ого фонду в оренду ТОВ “Укрри бпродукція” на 30 років у встан овленому чинним законодавст вом порядку сільською радою не приймалося, то і договір ор енди вказаної земельної діля нки водного фонду у встановл еному чинним законодавством порядку не укладався.

Проте, суд вважає за необхід не зазначити, що з аналізу нав едених вище приписів чинного законодавства України, зокр ема Водного та Земельного ко дексів не вбачається, що розг ляд питання щодо прийняття р айонною державною адміністр ацією розпорядження про нада ння в оренду водного об' єкт у залежне від укладення, на мо мент прийняття відповідного розпорядження, договору оре нди земельної ділянки водног о фонду з відповідним органо м, у даному випадку - сільськ ою радою.

На даний час чинне законода вство України, у тому числі - с т. ст. 85, 87, 88 Водного кодексу Укра їни, ст.ст. 58, 123, 124 Земельного коде ксу України, п. 5 Порядку корис тування землями водного фонд у, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 502 від 13.05.1996 р., на які посилається прокурор при зверненні до су ду з даним позовом, не визнача є порядку надання в оренду во дних об' єктів, переліку док ументів, які підлягають пода нню зацікавленими особами до райдержадміністрації та, ві дповідно, дослідженню останн ьою при вирішенні питання пр о надання водних об' єктів в оренду, обов' язку райдержа дміністрації перевіряти отр имання зацікавленою особою в оренду земельної ділянки во дного фонду у встановленому законом порядку, не встановл ює обов' язку відмовляти зац ікавленій особі в оренді вод ного об' єкту з підстав неот римання в оренду земельної д ілянки водного фонду, на якій розташований відповідний во дний об' єкт і яка в даному ви падку надається в користуван ня іншим уповноваженим на це органом.

Поряд з цим слід зазначити, що згідно з приписами статті 33 Господарського процесуаль ного кодексу України кожна і з сторін повинна довести обс тавини, на які вона посилаєть ся як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Прокурором не доведено суд у порушення Васильківською р айонною державною адміністр ацією вимог чинного законода вства на момент прийняття не ю оспорюваних розпоряджень в ід 02.09.2009 р. № 680 та від 03.12.2009 р. № 1121.

Також судом відхиляються п осилання прокурора на те, що Т ОВ “Укррибпродукція” в поруш ення вимог ст.ст. 48, 49 Водного ко дексу України, використовує вказаний вище водний об'єкт б ез дозволу на спецводокорист ування, оскільки наявність в казаного дозволу не визначен а законодавством в якості об ов' язкової підстави для над ання в користування водного об' єкту, а його відсутність - в якості підстави для скас ування розпоряджень про нада ння водного об' єкту в оренд у чи визнання недійсним відп овідного договору оренди.

З огляду на викладене, суд д ійшов висновку щодо відсутно сті підстав для визнання нез аконними та скасування розпо ряджень відповідача 1 про над ання відповідачеві 2 в корист ування спірного водного об' єкту.

Щодо вимоги прокурора про в изнання недійсним договору о ренди водного об'єкту від 03.12.2009 р. № 22, укладеного між відповід ачами 1 та 2, суд вважає за необх ідне зазначити таке.

Частина 1 ст. 215 ЦК України вст ановлює, що підставою недійс ності правочину є недодержан ня в момент вчинення правочи ну стороною (сторонами) вимог , які встановлені частинами п ершою - третьою, п'ятою та шост ою статті 203 цього Кодексу.

Так, згідно зі статтею 203 ЦК У країни: зміст правочину не мо же суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного зако нодавства, а також моральним засадам суспільства (частин а перша); особа, яка вчиняє пра вочин, повинна мати необхідн ий обсяг цивільної дієздатно сті (частина друга); волевиявл ення учасника правочину має бути вільним і відповідати й ого внутрішній волі (частина третя); правочин має бути спря мований на реальне настання правових наслідків, що обумо влені ним (частина п' ята); пра вочин, що вчиняється батькам и (усиновлювачами), не може суп еречити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповноліт ніх чи непрацездатних дітей (частина шоста).

Прокурором не доведено суд у наявності підстав, з якими з акон пов' язує недійсність п равочину, на момент укладенн я відповідачами 1 та 2 договору оренди водного об'єкту від 03.12. 2009 р. № 22.

Слід зазначити також, що оск ільки розпорядження Васильк івської районної державної а дміністрації від 02.09.2009 р. № 681 та в ід 03.12.2009 р. № 1122 про надання в оренд у ТОВ “Укррибпродукція” водн ого об'єкту у встановленому з аконодавством порядку не ска совані, відтак є чинними, то і підстави для визнання недійс ним договору оренди водного об'єкту, укладеного у зв' язк у з прийняттям цих розпорядж ень, є відсутніми.

При цьому судом залишено по за увагою посилання прокурор а на відкликання Басейновим управлінням водних ресурсів річки Рось, на задоволення пр отесту прокуратури, погоджен ня органу водного господарст ва вказаного договору оренди водного об'єкту, оскільки заз начене відкликання за припис ами чинного законодавства не є підставою для визнання дог овору оренди водного об' єкт а недійсним.

З урахуванням наведеного в ище, суд дійшов висновку, що по зовні вимоги прокурора у дан ому випадку є недоведеними т а необґрунтованими, а відтак підстави для їх задоволення є відсутніми.

Враховуючи викладене, керу ючись ст.ст. 33, 44, 49, 82-85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд

В И Р І Ш И В:

В позові відмовити п овністю.

Дане рішення господарс ького суду набирає законної сили після закінчення десяти денного строку з дня його нал ежного оформлення та підписа ння, і може бути оскаржено в ап еляційному порядку.

Суддя Л.В. Сокуренко

Рішення суду підп исане 03.03.2012 р.

Дата ухвалення рішення21.02.2012
Оприлюднено05.04.2012
Номер документу22357644
СудочинствоГосподарське
Сутьпередачу в оренду водно го об' єкту та визнання неді йсним договору оренди водног о об' єкту

Судовий реєстр по справі —9/154-11

Ухвала від 15.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Постанова від 05.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Ухвала від 25.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Ухвала від 04.09.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Саранюк В.I.

Постанова від 13.06.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 31.01.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Рішення від 21.02.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні