Постанова
від 20.03.2012 по справі 2а/2370/690/2012
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 20 березня 2012 року                                                         Справа № 2а/2370/690/2012

10 год. 30 хв.

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Руденко А. В.,

секретар судового засідання –Чемерин І. В.,

за участю представника позивача: – ОСОБА_1 (за довіреністю),

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Уманської об'єднаної державної податкової інспекції Черкаської області до житлово-будівельного кооперативу № 24 про стягнення податкового боргу,

встановив:

01.03.2012р. до Черкаського окружного адміністративного суду звернулась Уманська об'єднана державна податкова інспекція Черкаської області з позовом про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу житлово-будівельного кооперативу № 24 в розмірі 8850 грн. 28 коп. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

  В обґрунтування позовних вимог зазначено те, що станом на 15.02.2012р. відповідач має податковий борг в розмірі 8850 грн. 28 коп., який виник на підставі поданої податкової декларації з орендної плати за землю та нарахованої пені за несвоєчасну сплату вказаного податку. Оскільки сума орендної плати за землю, самостійно визначена відповідачем у вказаних деклараціях до сплати в бюджет, за підсумками поточного звітного періоду не була сплачена останнім у встановлені строки, позивач просив стягнути її в судовому порядку.

        Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив позов задовольнити.

        Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та дату слухання  справи повідомлений двічі за адресою зазначеною у витягу з ЄДР станом на 16.02.2012р., однак повістки повернулися на адресу суду, із зазначенням, що адресат за вказаною адресою не існує.

        Відповідно до ч. 8 та ч. 11 статті 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, а в разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

       У разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів (ч. 4 ст. 128 КАС України).

       Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов до наступного.

       Житлово-будівельний кооператив № 24  зареєстрований як юридична особа виконавчим комітетом Уманської міської ради 14.07.1988 року, ідентифікаційний код 34527197 та перебуває на обліку як платник податків в Уманській ОДПІ Черкаської області.

Судом встановлено, що поданою податковою декларацією по орендній платі за земельні ділянки державної або комунальної власності № 2195 від 31.01.2011 року відповідач самостійно визначив податкові зобов'язання по сплаті орендної плати за землю на 2011 рік, загальна сума якої становить 15294 грн. 82 коп. з щомісячним платежем  1274 грн. 57 коп. за період з січня по листопад 2011р. та 1274 грн. 55 коп. за грудень 2011р.

Відповідно до п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до ст. 129 Податкового кодексу України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. При самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків нарахування пені розпочинається від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом, і закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

Згідно з п. 129.4 вказаної статті пеня нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

П. 14.1.175 вказаного Кодексу визначає, що сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання, є податковим боргом.

З облікових карток відповідача станом на 31.12.2011р. та 14.02.2012р. вбачається, що за відповідачем рахується заборгованість з орендної плати за землю за період з липня по грудень 2011р. у сумі 7647 грн. 40 коп. та заборгованість за пенею, яка нарахована у 2011році, у сумі 902 грн. 88 коп., загальна сума податкового боргу становить 8850 грн. 28 коп. і відповідачем не сплачена.

         01 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, повноваження і обов'язки посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

         Пунктом 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України визначено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

        В силу п. 59.3 ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

          Наказом Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 №1037 затверджений порядок направлення органами державної податкової служби податкових вимог платникам податків і форма податкової вимоги для платника податків - юридичної особи наведена у додатку 1 до цього Порядку.

          Відповідно до п. 95.1, 95.2 та 95.3 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

За змістом вказаних норм орган державної податкової служби набуває права звернення до суду з позовом про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податків податкової вимоги.

У судовому засіданні встановлено, що позивач не направляв відповідачу податкову вимогу про стягнення податкового боргу з орендної плати за землю за 2011р.

Відтак, відповідно до приписів п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України право на звернення до суду за стягненням податкового боргу у сумі 8850 грн. 28 коп. у позивача не виникло, тому звернення до суду є передчасним.

Посилання позивача на першу податкову вимогу від 06.03.2009р. № 1/57 на суму 827 грн. 18 коп. та другу податкову вимогу від 13.04.2009р. № 2/73 на суму 1730 грн. 07 коп., як на підставу звернення до суду з метою погашення боргу по орендній платі за період з липня по грудень 2011 року шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків суд не бере до уваги, оскільки їх форма не відповідає наказу Державної податкової адміністрації України від 24.12.2010 №1037, а отже не може бути застосована в частині стягнення податкового боргу за 2011 рік у сумі 8850 грн. 28 коп.

Також, судом встановлено, що пеня у сумі 7 грн. 71 коп. за період з 01.10.2010р. по 17.08.2011р. та у сумі 6 грн. 26 коп. за період з 02.11.2010р. по 17.08.2011р. нарахована на податковий борг, що виник до 01.01.2011р., та фактично погашена 11.11.2011р., тому податковий борг за податковими вимогами є погашеним у повному обсязі.

Беручи до уваги встановлені фактичні обставини, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення адміністративного позову.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

постановив:

В задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Постанова набирає законної сили відповідно до вимог статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд у строки та порядку, передбачені статтями 185-187 цього Кодексу.

Постанова складена в повному обсязі 26.03.2012р.

Суддя                                                                                                          А.В. Руденко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.03.2012
Оприлюднено09.04.2012
Номер документу22406777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/690/2012

Ухвала від 13.03.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 05.03.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Постанова від 20.03.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні