Рішення
від 03.04.2012 по справі 5015/858/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5015/858/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          

03.04.12                                                                                           Справа№ 5015/858/12

Господарський суд Львівської області у складі судді Ділай У.І.

При секретарі Кохановській Ю.І.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

За позовною заявою: ТзОВ «Гамаль ТрансЛогистик», м.Київ

до    відповідача:    ТзОВ «Буспостач», м.Львів

про: стягнення 5 759,19 грн.

                                  

Представники :

Від позивача: Толкунов А.А. - директор

Від відповідача: не з'явився

Представнику позивача роз'яснено права і обов'язки передбачені ст.ст.20, 22 ГПК України. Клопотань про технічну фіксацію судового процесу від сторін не надходило.

Суть спору:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява ТзОВ «Гамаль ТрансЛогистик», м. Київ  до  ТзОВ «Буспостач», м. Львів про стягнення 5 759,19 грн.

Ухвалою суду від 05.03.2012р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 03.04.2012р.

В судовому засіданні 03.04.2012р. представник позивача вимоги, викладені у позовній заяві підтримав, вимоги Ухвали суду від 05.03.2012р. виконав.

Відповідач в судове засідання явки повноважного представника з невідомих причин не забезпечив хоча був належно повідомлений про час та місце розгляду справи, вимог Ухвали суду від 05.03.2012р. не виконав. Клопотань на адресу суду від відповідача не надходило.

Враховуючи те, що суду представлено достатньо доказів для вирішення справи по суті, відповідно до ст. 75 ГПК України, справу розглянуто у відсутності представника відповідача.

В процесі розгляду матеріалів справи судом встановлено:

04.08.2011р. між позивачем та відповідачем у справі укладено договір №04/08/11 на транспортно-експедиторське обслуговування, відповідно до умов якого позивач (експедитор) взяв на себе зобов'язання щодо виконання письмових заявок відповідача з перевезення вантажів, а відповідач (замовник) в свою чергу зобов'язався оплатити надані послуги в строк і на умовах, передбачених Договором. Відповідно до п.п.1.1, 1.2 Договору, експедитор від свого імені та за рахунок замовника забезпечує перевезення вантажів замовника автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському та міжнародному сполученні. Експедитор в інтересах замовника виконує наступні пов'язані з перевезенням транспортно-експедиторські операції: розроблення маршруту перевезення, пошук перевізника, організація відправки та отримання вантажу, інші операції, пов'язані з перевезенням.

Експедитор організовує перевезення вантажів на підставі письмових заявок, що надаються замовником і які є невід'ємною частиною даного Договору та підписана уповноваженим представником замовника. Заявка на транспортно-експедиторське обслуговування подається замовником не менш ніж за 48 годин до моменту подання автомашини в пункт призначення (п.п. 2.1, 2.2 Договору).

Згідно п.5.1 Договору, розмір оплати послуг експедитора визначається за взаємною згодою сторін і вказується в заявці до цього договору. Розмір оплати послуг визначається на підставі діючих ринкових цін і тарифів на аналогічні послуги та може змінюватись в більшу або меншу сторону відповідно до зміни кон'юктури ринку транспортно-експедиторських послуг і цін на паливно-мастильні матеріали.

Остаточний розрахунок за транспортно-експедиторські послуги здійснюється замовником на підставі  рахунку-фактури експедитора та акту про фактичне виконання транспортно-експедиторських послуг, який є невід'ємною частиною Договору (п.5.3).

Як зазначається у позовній заяві, 29.08.2011р. відповідачем була подана письмова заявка№1 на перевезення запчастин за маршрутом Ярослав (Польща) - Львів (Україна). Згідно умов заявки, оплата за надані транспортно - експедиційні послуги в сумі 500 EUR проводиться  на протязі 10 днів після отримання оригіналів документів (CMR,  рахунок,  податкова накладна, акт виконаних робіт, заявка з печаткою, договір річний).

Перевезення здійснюється автомобілем марки Мерседес, державний реєстраційний номер ВС 8853 СЭ.

          Як вбачається з заявки, вантажовідправником є Мариуш Кисилевич, адресою завантаження вказано: Ярослав, с.Бобровка, база «Агрома», Фірма «МК-Сервіс». Термін доставки вантажу - 30.09.2011р. Адреса розвантаження - м.Львів, вул. Стрийська,45.

Як стверджує позивач, ним вчасно і в повному обсязі виконано свої зобов'язання за замовленням, що підтверджується підписом та відтиском печатки вантажоотримувача та митних органів без зауважень та претензій до перевізника у Міжнародній товарно-транспортній накладній  (CMR) від 30.08.2011р. в матеріалах справи.

15.12.2011р. з супровідним листом №3 від 13.12.2011р. позивач скерував на адресу відповідача копію заявки від 29.08.2011р., CMR, рахунок - фактуру №СФ-0000142 від 07.12.2011р., Акт№ОУ-0000142 здачі прийняття робіт (надання послуг) та податкову накладну від 07.12.2011р. Вказані документи отримані  відповідачем 16.12.2011р., що підтверджується накладною №380440262019.

Відповідно до умов договору та заявки, оплата наданих послуг повинна була здійснена ТзОВ «Буспостач» до 26.12.2011р.

Претензій щодо наданих позивачем послуг відповідачем не пред'являлось, однак станом на день подання позову оплати наданих транспортно-експедиційних послуг ТзОВ «Буспостач»не здійснено.

Як зазначається в позовній заяві, позивач звернувся до відповідача з претензією №2 від 20.01.2012р. з вимогою погасити до 01.02.2012р. допущену ТзОВ «Буспостач»заборгованість за надані ТзОВ «Гамаль ТрансЛогистик»послуги з транспортно-експедиторського обслуговування, яка залишена відповідачем без відповіді та реагування.

Загальна сума позовних вимог становить 5 759,19 грн.

Суд заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши та дослідивши докази по справі та оцінивши їх в сукупності, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав:

Згідно ст. 509 ЦК України зобов'язання є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку, при цьому зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 174 ГК України господарські зобов'язання виникають з господарського договору та інших угод, передбачених законом.

Як вбачається із матеріалів справи, 04.08.2011р. між позивачем та відповідачем у справі укладено договір №04/08/11 на транспортно-експедиторське обслуговування, відповідно до умов якого позивач (експедитор) взяв на себе зобов'язання щодо виконання письмових заявок відповідача з перевезення вантажів, а відповідач (замовник) в свою чергу зобов'язався оплатити надані послуги в строк і на умовах, передбачених Договором. 29.08.2011р. відповідачем була подана письмова заявка №1 відповідно до якого позивачем було надано відповідачу послуги по перевезенню вантажу відповідача за маршрутом Ярослав (Польща) - Львів (Україна). Основні умови перевезення визначено у Заявці №1 від 29.08.2011р.

У відповідності до вимог ст. 908 ЦК України, перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти здійснюється за договором перевезення.

Згідно частини другої п.2 статті 908 ЦК України, умови перевезення вантажу, пасажирів і багажу окремими видами транспорту, а також відповідальність сторін щодо перевезень встановлюється договором, якщо інше не встановлено ЦК України, іншими законами, транспортними кодексами (статутами), іншими нормативно-правовими актами та правилами, що видаються відповідно до них.

За договором перевезення вантажу (ст. 307 ГК України та ст.909 ЦК України) одна сторона (перевізник) зобов”язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачу), а відправник зобов”язується сплатити перевезення вантажу встановлену плату.

Частиною 1 статті 916 ЦК України передбачено, що за перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти стягується провізна плата у розмірі, що визначається за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом або іншими нормативно-правовими актами.

Частиною 6 цієї статті визначено, що відносини, пов”язані з перевезенням пасажирів та багажу, регулюються Цивільним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами.

Аналогічні вимоги викладені у статті 316 ГК України, які стосуються договору транспортного експедирування.

Згідно ч.4 ст. 306 ГК України, допоміжним видом діяльності, пов”язаним з перевезенням вантажу, є транспортна експедиція.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу (ч.1 ст. 929 ЦК України).

Відповідно до ч.3 ст. 929 ЦК України, умови договору транспортного експедирування визначаються за домовленістю сторін, якщо інше на встановлено законом, іншими нормативно-правовими актами.

Матеріалами справи підтверджується, що зобов'язання по транспортно-експедиторському обслуговуванні позивачем виконано належним чином, про що свідчить Міжнародна товарно-транспортна накладна  CMR  від 30.08.2011р. з відміткою про отримання вантажу вантажоодержувачем.

Згідно умов договору та заявки, перевезення здійснюється відповідно до правил Конвенції про договір міжнародного дорожнього перевезення вантажів (КДПВ), що підписана в Женеві 19.05.1956р.

СРСР приєднався до неї 01.08.1983р. і вона стала чинною для нього з 01.06.1986р.

На  підставі Постанови Верховної Ради України від 17.09.1992р. “Про приєднання України до Віденської конвенції про правонаступництво держав щодо договорів (Віденська конвенція) Україна приєдналася до цієї Конвенції.

Відповідно до ст. 9 Конвенції КДПВ, міжнародна товарно-транспортна накладна, якщо не доведено іншого, служить доказом умов договору перевезення і підтвердженням прийняття вантажу перевізником.

Згідно п. 1 ст. 13 Конвенції КДПВ після прибуття вантажу на місце, передбачене для його здачі, вантажоотримувач має право вимагати передачі йому другого примірника накладної і здачі йому вантажу, про цьому ним видається відповідна розписка про прийняття.

При дослідженні Міжнародної товарно-транспортної накладної CMR від 30.08.2011р. судом встановлено, що вказаний документ оформлено у відповідності до вимог Конвенції КДПВ, наявний відтиск печатки та підпис вантажоотримувача.

У відповідності до ст. 526 ЦК України, 193 ГК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У ст. 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається, а у відповідності до ст. 599 ЦК України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Як встановлено в процесі розгляду справи, зобов'язань щодо оплати наданих позивачем послуг відповідач не виконав, доводів позивача не спростував, доказів оплати не представив.

Відтак, враховуючи вищевказане, суд прийшов до висновку що позовні вимоги є обгрунтованими, доведеними наявними в матеріалах справи доказами та такими, що підлягають до задоволення.

У відповідності  з п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України  та ст. 33 ГПК України  кожна сторона  повинна  довести  ті  обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Судові витрати згідно ст. 49 ГПК України покладаються на сторін пропорційно задоволеним позовним вимогам.

На підставі наведеного та керуючись ст. 174, 193, ч.4 306, 307, 306 ГК України, ст.ст. 509, 525, 526, 599, 908, 909, ч.1,6 ст. 916, ч.1,3 ст.929 ЦК України, ст. ст. 4-3, 33, 43, 49, 82-84 ГПК України, Конвенцією про договір міжнародного дорожнього перевезення вантажів (КДПВ), суд

ВИРІШИВ :

1.          Позовні вимоги задоволити.

2.          Стягнути з ТзОВ «Буспостач»(79057, м.Львів, вул. Антоновича, буд. 115-Б, кв. 3. Код ЄДРПОУ 37277732) на користь ТзОВ «Гамаль ТрансЛогистик»(04212, м. Київ, вул. Зої Гайдай, 9-А, кв. 79. Код ЄДРПОУ 36924588) 5 759,19 грн.  боргу; 1 609,50 грн. судового збору.

      3.           Наказ видати  згідно ст.116 ГПК України.

Суддя                                                                                             Ділай У.І.        

Повний текст рішення виготовлено і підписано 06.04.2012р.

    

Дата ухвалення рішення03.04.2012
Оприлюднено12.04.2012
Номер документу22476416
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/858/12

Рішення від 03.04.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Ділай У.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні