Постанова
від 15.02.2012 по справі 2а-3087/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2012 р.

Справа № 2а-3087/11/2070

Колегія суддів Харківського апеляційного адміністративного суду у складі

Головуючого судді: Курило Л.В.

Суддів: Бенедик А.П. ,  Калиновського В.А.   

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління державної реєстрації Донецької міської ради на постанову Харківського окружного адміністративного суду від  15.06.2011р. по справі № 2а-3087/11/2070

за позовом   Ізюмської об'єднаної державної податкової інспекції  Харківської області     

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-Фарм-Плюс"              

про скасування державної реєстрації змін до установчих документів,

ВСТАНОВИЛА:

30.03.2011 року позивач -  Ізюмська об'єднана державна податкова інспекція Харківської області - звернувся до  суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-Фарм-Плюс", в якій просив  скасувати  державну реєстрацію змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-Фарм-Плюс".

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 15.06.2011 року  адміністративний позов Ізюмської об'єднаної державної податкової інспекції до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-Фарм-Плюс" про скасування державної реєстрації змін до установчих документів – задоволено в повному обсязі.

Скасовано державну реєстрацію змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-Фарм-Плюс" від 30.04.2010 року щодо внесення даних про зміну юридичної адреси з міста Донецька, Ленінський район, вул. Куйбишева, 15-Б, 83062 на  адресу: Харківська область, Ізюмський район, с.Капитолівка, вул. Індустріальна, буд.7-а, 64319.  

Управління державної реєстрації Донецької міської ради, не погодившись із судовим рішенням, подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Харківського окружного адміністративного суду від 15.06.2011 року та прийняти нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги Управління державної реєстрації Донецької міської ради посилається на прийняття оскаржуваної постанови з порушенням норм процесуального та матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а також на доводи та обставини, викладені в апеляційній скарзі.

В судове засідання апеляційної інстанції сторони не прибули, були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Враховуючи неприбуття жодної з осіб, які беруть участь у справі, у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, колегія суддів на підставі п. 2 ч. 1 ст. 197 Кодексу адміністративного судочинства України вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними в справі матеріалами.

Колегія  суддів,  заслухавши суддю-доповідача,  перевіривши рішення суду та доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали  справи, вважає, що апеляційна скарга  підлягає задоволенню з наступних підстав.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 195 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає рішення суду в межах апеляційної скарги.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено у суді апеляційної інстанції, що 30.04.2010 року Державним реєстратором Виконавчого комітету Донецької міської ради зареєстровано зміни до установчих документів відповідача - ТОВ “Дельта-Фарм-Плюс”, пов'язані зі зміною місцезнаходження (64319, Харківська область, Ізюмський район, с.Капітолівка, вул.. Індустріальна, 7а).

Державним реєстратором Ізюмської райдержадміністрації листом від 11.05.2010 року повідомлено Ізюмську ОДПІ про взяття на облік справи юридичної особи - ТОВ Дельта-Фарм-Плюс" ( код ЄДРПОУ 30701362) у зв'язку  із зміною місцезнаходження, яка надійшла від управління державної реєстрації Донецької міської ради . (а.с. 16)

ДПІ у Ленінському районі м.Донецька листом від 02.06.2010 року повідомила Ізюмську ОДПІ Харківської області про зміну місцезнаходження вказаного платника податків та продовження терміну  перебування платника податків на обліку до закінчення року. (а.с. 17)

12.01.2011 року Ізюмською ОДПІ було отримано облікову справу ТОВ ‘'Дельта-Фарм-Плюс''для взяття на облік.

20.01.2011 року Ізюмською ОДПІ  взято на облік ТОВ ‘'Дельта-Фарм-Плюс'' в порядку переводу з ДПІ у Ленінському районі м.Донецька.

04.03.2011 року від державного реєстратора Ізюмської РДА позивачем  отримано відомості щодо відсутності юридичної особи ТОВ "Дельта-Фарм-Плюс" за вказаною адресою.

Як вбачається із довідки з єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 10.03.2011 року №126 внесено запис про відсутність юридичної особи за вказаною адресою.

Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив з того, що  представником відповідача в судовому засіданні підтверджено, що ТОВ ‘'Дельта-Фарм-Плюс'' на даний час не знаходиться за юридичною адресою: Харківська область,  Іізюмський район, с. Капитоліновка, а тому позовні вимоги Ізюмської об'єднаної податкової інспекції Харківської області нормативно та документально обгрунтовані, не суперечать діючому законодавству , а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції з наступних підстав.   

Правовідносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців врегульовані  Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців".

Відповідно до ст. 1 вказаного Закону місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Згідно ч.1 ст. 31 зазначеного Закону у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Таким чином, орган державної податкової служби України наділений законодавцем  повноваженнями на звернення до суду з позовом  саме стосовно скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Відповідно до ч.2  ст. 81 Цивільного кодексу України юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу.

Аналізуючи норми  Цивільного кодексу України, колегія суддів дійшла висновку, що положення ст. 87 ЦК України, які визначають порядок складання і затвердження установчих документів та положення ст. 88 ЦК України, що встановлюють вимоги до змісту установчих документів, не передбачають внесення до статуту суб'єкта господарювання відомостей про місцезнаходження цього суб'єкта.

Приписи статті 57 Господарського кодексу України також не  містять вимог про включення до змісту установчих документів, якими в розумінні наведеної норми права  є рішення про утворення  або застовницький договір,  а у випадках, передбачених законом, статут ( положення) суб'єкта  господарювання, відомостей про місцезнаходження суб'єкта  господарювання.

Відповідно до положень частини 1 статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", у разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі.

Як вбачається із довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, 30.04.2010 року Державним реєстратором Виконавчого комітетому Донецької міської ради було внесено зміни до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, у зв'язку з чим здійснено зміну місцезнаходження юридичної особи на адресу: Харківська область, Ізюмський район, с. Капітолівка, вул. Індустріальна, 7а.( а.с.3)

Колегія суддів зазначає, що реєстраційна дія по зміні місцезнаходження юридичної особи не пов'язана із внесенням змін до установчих документів даної особи, що підтверджується також найменуванням спірного реєстраційного запису – "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані із змінами в установчих документах".

Крім цього, посилання податкового органу на відсутність юридичної особи за зареєстрованим місцезнаходженням не може бути підставою для скасування державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані із змінами в установчих документах, виходячи з наступного.

Згідно пункту 12.4 "Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України", затвердженого наказом ДПА України №979 від 22.12.2010р.( чинного на момент виникнення спірних правовідносин) щодо кожного платника податків, щодо якого виявлена відсутність його за місцезнаходженням (місцем проживання) та не з'ясоване його фактичне місцезнаходження (місце проживання), підрозділ органу державної податкової служби, який з'ясував зазначений факт, готує та передає підрозділам податкової міліції запит на встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків за формою, що затверджується центральним органом державної податкової служби.

Відповідно до п.12.5 зазначеного Порядку якщо за результатами заходів щодо встановлення фактичного місцезнаходження юридичної особи підрозділами податкової міліції буде підтверджено відсутність такої особи за місцезнаходженням або встановлено, що фактичне місцезнаходження юридичної особи не відповідає зареєстрованому місцезнаходженню, керівник (заступник керівника) органу державної податкової служби приймає рішення про направлення до відповідного державного реєстратора повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням за ф.N18-ОПП (додаток 21) для вжиття заходів, передбачених частиною восьмою статті 19 Закону.

Таким чином, зазначені позивачем обставини можуть бути підставою для внесення до ЄДР запису про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням та подальшого припинення юридичної особи на підставі положень п.5 ч.2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що позовні вимоги Ізюмської об'єднаної державної податкової інспекції  Харківської області  є необґрунтованими, безпідставними та такими, що не підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 159 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення повинно бути законним та обґрунтованим.

Колегія суддів вважає, що  постанова Харківського окружного адміністративного суду від 15.06.2011 року не відповідає вимогам ст. 159  Кодексу адміністративного судочинства України.

Згідно ч.2 ст.205 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції за наслідками розгляду апеляційної скарги може своєю постановою змінити постанову суду першої інстанції або прийняти нову постанову, якими суд апеляційної інстанції задовольняє або не задовольняє позовні вимоги.

Враховуючи встановлені обставини справи, колегія суддів дійшла висновку, що постанова  судом першої інстанції прийнята з порушенням норм матеріального права, а тому підлягає скасуванню з прийняттям нової постанови про відмову в задоволенні позовних вимог.  

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196,   п. 3 ч.1 ст. 198,  ст. 202, ч.2 ст. 205, ст.ст. 207, 209, 254 Кодексу адміністративного судочинства, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Управління державної реєстрації Донецької міської ради задовольнити.

Постанову Харківського окружного адміністративного суду від 15.06.2011р. по справі № 2а-3087/11/2070 скасувати.

Прийняти нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог Ізюмської об'єднаної державної податкової інспекції Харківської області  до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дельта-Фарм-Плюс" про скасування  державної реєстрації змін до установчих документів - відмовити.  

Постанова набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили.

 

Головуючий суддя

(підпис)

Курило Л.В.

Судді

(підпис)

(підпис)

Бенедик А.П.

 Калиновський В.А.

ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ:

Курило Л.В.

     

Дата ухвалення рішення15.02.2012
Оприлюднено12.04.2012
Номер документу22504524
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3087/11/2070

Постанова від 15.02.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Курило Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні