Рішення
від 05.04.2012 по справі 848-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

Автономна Республіка К рим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Нев ського/Річна, 29/11, к. 217

РІШЕННЯ

Іменем України

05.04.2012 Справа №5002-25/848-2012

за позовом - Кримсько го державного авіаційног о підприємства «Універс ал-Авіа»,

м. Сімферополь

до відповідача - Товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Альянс - СВ», м.Сімфероп оль

про стягнення 11 457,47 грн.

Суддя Копилова О.Ю.

представники сторін:

від позивача - ОСОБА_1., довіреність №1.34-626 від 28.03.2012, пред ставник

від відповідача - ОСОБА _2., довіреність №б/н від 04.04.2012, п редставник

Обставини справи:

Позивач - Кримське держав не авіаційне підприємство «У ніверсал-Авіа» звернувся до господарського суду Автоном ної Республіки Крим із позов ом до відповідача - Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Альянс-СВ» та просить с уд стягнути з відповідача за боргованість у розмірі 9 996,77 гр н.; 537,02 грн. - пені; 103,93 грн. - 3% річ них; 49,98 грн.- індекс інфляції; 769,77 - 7% штрафу. Таким чином, позив ач просить суд стягнути з від повідача 11 457,47 грн.

Розгляд справи відкладавс я в порядку, передбаченому ст . 77 Господарського процесуаль ного кодексу України та стро к розгляду справи продовжен ий, відповідно до ст.69 Господа рського процесуального коде ксу України.

Відповідач у судовому засі данні представив суду заяву про визнання позовних вимог в повному обсязі.

Відповідно до частини 5 ст. 22 Господарського процесуальн ого кодексу України відповід ач має право визнати позов по вністю або частково.

Згідно ч. 1 ст. 78 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни відмова позивача від п озову, визнання позову відпо відачем і умови мирової угод и сторін викладаються в адре сованих господарському суду письмових заявах, що долучаю ться до справи. Ці заяви підпи суються відповідно позиваче м, відповідачем чи обома стор онами.

Враховуючи те, що матеріали справи в повній мірі сформул ьовані та у достатній мірі ха рактеризують правовідносин и сторін, суд вважає за можлив е розглянути справу в порядк у ст. 75 Господарського процесу ального кодексу України, за н аявними у справі матеріалами .

Розглянувши матеріали спр ави, вислухавши пояснення пр едставників сторін, суд -

встановив:

28 липня 2009 року між Кримським державним авіаційним підпри ємством «Універсал-Авіа» та Товариством з обмеженою відп овідальністю «Альянс-СВ» ук ладений договір зберігання № 152, пунктом 1.1. якого встановлен о, що в порядку та на умовах, ви значених цим договором, збер ігач зобов' язується прийня ти від поклажодавця та за пла ту зберігати майно останньог о, а також повернути поклажод авцю відповідне майно в ціло сті в обумовлений договором строк.

Відповідно до пункту 1.2. дого вору встановлено, що на збері гання передається майно у ви гляді: обладнання та компоне нтів геліосистем для гарячог о водопостачання та опалення .

Згідно пункту 3.2.2. договору, п оклажодавець зобов' язуєть ся своєчасно сплачувати нада вані послуги на умовах цього договору.

Відповідно до пункту 5.1. дог овору, оплата за зберігання п роводиться поклажодавцем на підставі рахунків зберігача протягом п' яти днів з момен ту їх виставлення. Вартість з берігання визначається у від повідності з додатком №3 до до говору.

Пунктом 7.3. договору передба чено, що зміни в цей договір мо жуть бути внесені за взаємно ю згодою сторін та оформлюют ься додатковими угодами до ц ього договору.

Згідно пункту 7.4. договору, зм іни та доповнення, додаткові угоди та додатки до цього дог овору є невід' ємною його ча стиною та мають юридичну сил у, у випадку, якщо вони викладе ні в письмовій формі та підпи сані уповноваженими на то пр едставниками сторін.

Відповідно до розрахунку в артості послуг по зберіганню майна, додаток №3 до договору зберігання №152 від 28.07.2009 вартіст ь зберігання склала 1 159,64 грн. за місяць, з 20 травня 2010 року, згідн о додатку №3 до договору збері гання №152 від 28.07.2009 вартість збе рігання була змінена і склал а 1 522,25 грн. за місяць, з 01 квітня 201 1 року, згідно додатку №3 до дог овору зберігання №152 від 28.07.2009 в артість зберігання була змін ена і склала 1 696,26 грн. за місяць (а.с.28-30).

03 серпня 2011 року між сторонам и була укладена додаткова уг ода №2 до договору зберігання №152 від 28.07.2009, відповідно до якої сторони дійшли згоди розірв ати договір зберігання №152 від 28.07.2009 з 05 серпня 2011 року (а.с.31).

З акту прийому-передачі май на вбачається, що Кримським д ержавним авіаційним підприє мством «Універсал-Авіа» на п ідставі договору зберігання №152 від 28.07.2009 було здійснено пове рнення поклажодавцю його май на у вигляді обладнання та ко мпонентів геліосистем для га рячого водопостачання та опа лення (а.с.32).

Однак, у період з січня 2011 рок у по жовтень 2011 року, у зв' язку із неналежним виконанням ві дповідачем обов' язків за до говором зберігання №152 в части ні оплати послуг за зберіган ня майна, за Товариством з обм еженою відповідальністю «Ал ьянс-СВ» склалась заборгова ність в сумі 10 996,77 грн.

Сума заборгованості була в изнана відповідачем в повном у обсязі, про що свідчить підп исаний між Кримським державн им авіаційним підприємст вом «Універсал-Авіа» та То вариством з обмеженою відпов ідальністю «Альянс - СВ» ак т звірки взаєморозрахунків (а.с. 33).

У зв' язку із затримкою опл ати Кримським державним аві аційним підприємством « Універсал-Авіа» було направл ено на адресу Товариства з об меженою відповідальністю «А льянс - СВ» претензію вих.№1.34 -2251 від 03.11.2011.

08 листопада 2011 року відповід ач перерахував частину забор гованості у розмірі 1000,00 грн. на розрахунковий рахунок позив ача. Таким чином, сума заборго ваності на момент звернення позивача з позовом до суду ск лала 9 996,77 грн.

Відповідно до ст. 32 Господар ського процесуального кодек су України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський суд у визначеному законо м порядку встановлює наявні сть чи відсутність обстави н, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають зна чення для правильного виріше ння господарського спору.

Згідно до ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь.

Таким чином, виходячи зі змі сту ст. 32, 33 Господарського проц есуального кодексу України, відповідачем під час розгляд у даної справи не був доведен ий суду факт оплати та не нада но належних доказів погашенн я заборгованості в сумі 9 996,77 гр н.

Відповідно до статті 526 Циві льного кодексу України зобов 'язання має виконуватися нал ежним чином відповідно до ум ов договору та вимог цього Ко дексу, інших актів цивільног о законодавства, а за відсутн ості таких умов та вимог - відп овідно до звичаїв ділового о бороту або інших вимог, що зви чайно ставляться. Виконання зобов'язання може забезпечув атися неустойкою, порукою, га рантією, заставою, притриман ням, завдатком (стаття 546 Цивіл ьного кодексу України).

У разі порушення зобов'язан ня настають правові наслідки , встановлені договором або з аконом, зокрема: 1) припинення зобов'язання внаслідок однос торонньої відмови від зобов' язання, якщо це встановлено д оговором або законом, або роз ірвання договору; 2) зміна умов зобов'язання; 3) сплата неусто йки; 4) відшкодування збитків т а моральної шкоди (стаття 611 Ци вільного кодексу України).

Згідно зі статтею 193 Господа рського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання гос подарських договорів застос овуються відповідні положен ня Цивільного кодексу Україн и з урахуванням особливостей , передбачених цим Кодексом. З астосування господарських с анкцій до суб'єкта, який поруш ив зобов'язання, не звільняє ц ього суб'єкта від обов'язку ви конати зобов'язання в натурі , крім випадків, коли інше пере дбачено законом або договоро м, або управнена сторона відм овилася від прийняття викона ння зобов'язання.

Крім того, позивач просить с уд стягнути з відповідача 537,02 г рн.- пені; 103,93 грн.- 3% річних; 49,98 грн.- індексу інфляції; 769,77 грн.-7% штр афу.

Пунктом 4.1 договору встанов лено, що у випадку порушення з обов' язань за цим договором сторони несуть відповідальн ість передбачену договором т а чинним законодавством Укра їни.

Пунктом 4.3 договору передба чено, що якщо плата за зберіга ння, перерахована поклажодав цем несвоєчасно або не в повн ому обсязі, сплачуться покла жодавцем з урахуванням пені в розмірі подвійної ставки Н БУ, яка діяла на період, за яки й нараховується пеня за коже н день прострочення, включаю чи день оплати.

Позивач в позовній заяві за значає, що Кримське державне авіаційне підприємство «Уні версал-Авіа» є суб' єктом, як ий відноситься до державного сектору економіки, оскільки діє лише на основі державної власності.

Відповідно до змін до стату ту Кримського державного аві аційного підприємства «Унів ерсал-Авіа», затвердженого н аказом Міністерства інфраст руктури України від 23.11.2011 №567, Кри мське державне авіаційне під приємство «Універсал-Авіа» є державним унітарним підприє мством, яке діє як комерційне підприємство, що засновано в иключно на державній власнос ті та належить до сфери управ ління Міністерства інфрастр уктури України.

Відповідно до частин 2, 3 ст. 549 Цивільного кодексу України п енею є неустойка, що обчислює ться у відсотках від суми нес воєчасно виконаного грошово го зобов'язання за кожен день прострочення виконання; штр афом є неустойка, що обчислює ться у відсотках від суми нев иконаного або неналежно вико наного зобов'язання.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про відповідальність за несвоєчасне виконання гр ошових зобов'язань» платники грошових коштів сплачують н а користь одержувачів цих ко штів за прострочку платежу п еню в розмірі, що встановлюєт ься за згодою сторін.

Статтею 3 Закону України «Пр о відповідальність за несвоє часне виконання грошових зоб ов'язань» встановлено, що роз мір пені, передбачений статт ею 1 цього Закону, обчислюєтьс я від суми простроченого пла тежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України , що діяла у період, за який спл ачується пеня.

Відповідно до частини 2 ст. 231 Господарського кодексу Укра їни у разі якщо порушено госп одарське зобов'язання, в яком у хоча б одна сторона є суб'єкт ом господарювання, що належи ть до державного сектора еко номіки, або порушення пов'яза не з виконанням державного к онтракту, або виконання зобо в'язання фінансується за рах унок Державного бюджету Укра їни чи за рахунок державного кредиту, штрафні санкції зас тосовуються, якщо інше не пер едбачено законом чи договоро м, у таких розмірах: за порушен ня умов зобов'язання щодо яко сті (комплектності) товарів (р обіт, послуг) стягується штра ф у розмірі двадцяти відсотк ів вартості неякісних (неком плектних) товарів (робіт, посл уг); за порушення строків вико нання зобов'язання стягуєтьс я пеня у розмірі 0,1 відсотка ва ртості товарів (робіт, послуг ), з яких допущено простроченн я виконання за кожний день пр острочення, а за простроченн я понад тридцять днів додатк ово стягується штраф у розмі рі семи відсотків вказаної в артості.

Згідно до частини 6 ст. 232 Госп одарського кодексу України н арахування штрафних санкцій за прострочення виконання з обов'язання, якщо інше не вста новлено законом або договоро м, припиняється через шість м ісяців від дня, коли зобов'яза ння мало бути виконано.

Суд погоджується з розраху нком пені та штрафу, зроблени м позивачем, з урахуванням пр иписів Господарського кодек су України, Закону України «П ро відповідальність за несво єчасне виконання грошових зо бов'язань».

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України боржник не звільняється від відпо відальності за неможливіс ть виконання ним грошового з обов'язання.

Боржник, який прострочив ви конання грошового зобов'язан ня, на вимогу кредитора зобов 'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три пр оценти річних від простроче ної суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом.

Отже, суд дійшов висновку пр о те, що позовні вимоги є обґру нтованими та підлягають задо воленню.

Крім того, як вже було зазна чено, відповідач 05 квітня 2012 ро ку представив суду заяву про визнання позовних вимог в по вному обсязі.

Частиною 5 ст. 78 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни встановлено, що у разі в изнання відповідачем позову господарський суд приймає р ішення про задоволення позов у за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоро нюваних законом інтересів ін ших осіб.

Оскільки суд не вбачає в дія х відповідача порушення діюч ого законодавства або поруше ння прав і охоронюваних зако ном інтересів інших осіб, суд вважає за необхідним прийня ти заяву відповідача про виз нання позовних вимог, позовн і вимоги задовольнити.

Згідно ст. 44, 49 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни оплата судового збору п ідлягає покладанню на відпо відача.

В судовому засіданні були о голошені вступна та резолюти вна частини рішення згідно с татті 85 Господарського проце суального кодексу України.

Повний текст рішення склад ений та підписаний відповідн о до вимог статті 84 Господарсь кого процесуального кодексу України 09 квітня 2012 року.

На підставі викладеного, ке руючись ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу Укра їни, суд -

вирішив:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Альянс - СВ» (вул. Данилов а,33, м. Сімферополь, АР Крим, 95021, Ук раїна, ідентифікаційний код 25623937) на користь Кримського дер жавного авіаційного підприє мства «Універсал-Авіа» (вул. Аерофлотська, 5, м. Сімферополь , АР Крим, 95024, Україна, ідентифік аційний код 01130615) заборгованіс ть у розмірі 9 996,77 грн., пені - 537,02 грн., 3% річних - 103,93 грн., індекс інфляції - 49,98 грн., 7% штрафу - 769,77 грн., загалом 11 457,47 грн.

3. Стягнути з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Альянс - СВ» (вул. Данилов а,33, м. Сімферополь, АР Крим, 95021, Ук раїна, ідентифікаційний код 25623937) на користь Кримського дер жавного авіаційного підприє мства «Універсал-Авіа» (вул. Аерофлотська, 5, м. Сімферополь , АР Крим, 95024, Україна, ідентифік аційний код 01130615) 1 609,50 грн. судово го збору.

4. Видати накази після н абрання рішенням законної си ли.

Суддя Господарськог о суду

Автономної Республіки Кр им Коп илова О.Ю.

Дата ухвалення рішення05.04.2012
Оприлюднено13.04.2012
Номер документу22526320
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 11 457,47 грн

Судовий реєстр по справі —848-2012

Рішення від 05.04.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Копилова О.Ю.

Ухвала від 16.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Копилова О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні