Постанова
від 29.02.2012 по справі 2607/1723/2012
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2607/1723/2012

ПОСТАНОВА

Текст

29.02.2012 Подільський район ний суд м. Києва

в складі:

головуючого судді Зубця Ю.Г.

при секретарі: Топоровська О.В

за участю прокурора: Азорська В.В.

розглянувши у відкрито му судовому засіданні при по передньому розгляді криміна льної справи в залі суду, крим інальну справу по обвинуваче нню:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженця м. Києва, українця , гр-на України, освіта серед ньо-технічна, проживає за а дресою: АДРЕСА_2, раніше не судимий, у скоєнні злочину, пе редбаченого ст. 205 ч.2 КК України

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 згідно даних Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни є засновником суб'єкту пі дприємницької діяльності - юридичної особи: Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Рієра».

Незважаючи на те, що вказане товариство зареєстроване (с творене ОСОБА_1) в державн их органах влади, як суб'єкт пі дприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_1, вз яв участь у його створенні не з метою здійснення господар ської діяльності, а з метою пр икриття незаконної діяльнос ті невстановлених слідством осіб.

Так, в травні 2007 року, в денний час доби, при невстановлених обставинах ОСОБА_1 познай омився з невстановленою слід ством особою та домовився пр о реєстрацію (створення) на йо го ім'я в органах державної вл ади, за грошову винагороду, су б'єкта підприємницької діяль ності ТОВ «Рієра» (код ЄДРПОУ 35134077), з метою прикриття незакон ної діяльності невстановлен их слідством осіб.

Усвідомлюючи противоправн ий характер дій, запропонова них йому невстановленою слід ством особою, як майбутнього засновника та власника ство реного, підприємства, усвідо млюючи, що підприємство ство рюються з метою прикриття не законної діяльності третіх о сіб, ОСОБА_1, з корисливих с понукань, погодився на таку п ропозицію.

В свою чергу, невстановлена слідством особа, реалізовую чи злочинний намір, направле ний на створення фіктивного суб'єкту підприємницької дія льності, при невстановлених обставинах, на основі надани х копій паспорту та Ідентифі каційного коду ОСОБА_1, ви готовила протокол № 1 Зборів У часників ТОВ «Рієра» від 30.05.2007 р оку, в якому ОСОБА_1 був заз начений, як засновник товари ства.

З метою надання своїм злочи нним діям при реєстрації фік тивного суб'єкта підприємниц ької діяльності зовнішнього вигляду правомірних дій, нев становлена слідством особа, в протоколі № 1 Зборів Учасник ів ТОВ «Рієра» від 30.05.2007 року ви конала запис про те, що для заб езпечення діяльності ТОВ «Рі єра», створюється статутний фонд підприємств у розмірі 46 0 00 грн. При цьому, ОСОБА_1 май на вказаного у вищезазначено му протоколі, на суму 46 000 грн. до статутного капіталу ТОВ «Рі єра» фактично не вносив.

В подальшому, а саме 30 травня 2007 року, як попередньо було дом овлено ОСОБА_1 разом з нев становленою слідством особо ю, прослідував за адресою А ДРЕСА_1, до приватного нотар іуса Київського міського но таріального округу ОСОБА_2 , де в присутності вказаного нотаріуса підписав отримани й від невстановленої слідств ом особи Статут ТОВ «Рієра», ч им засвідчив факт створення даного товариства, також з да ного приводу він розписався в реєстрі для реєстрації нот аріальних дій. Таким чином, ОСОБА_1 виконав запропонов ані дії невстановленої слідс твом особи. Після виходу від в казаного нотаріуса, ОСОБА_1 засвідчений нотаріально С татут ТОВ «Рієра» передав не встановленій слідством особ і. Крім того, в цей же день ОС ОБА_1, в приміщенні вказаног о нотаріуса, підписав довіре ність серії ВЕО № 830580 від 30.05.2007 рок у, якою уповноважив невідому йому особу бути його предста вником в усіх організаціях т а установах м. Києва, в тому чи слі органах державної реєстр ації, податкової адміністрац ії, податкової міліції, держа вної статистики, соціального страхування, Пенсійного фон ду, центрі зайнятості, з питан ь державної реєстрації та по становки на облік ТОВ «Рієра », одержання дозволу на вигот овлення печатки та штампів у дозвільній системі, отриман ня печатки та штампів, а також вчинення необхідних та нале жних дій, пов'язаних з відкрит тям тимчасового рахунку для формування статутного фонду (капіталу) товариства. Зазнач ену довіреність він також от римав від невстановленої слі дством особи, за вказаною адр есою.

На час підписання ОСОБА_1 Статуту ТОВ «Рієра», останні й розумів, що дане товариство створюється на його ім'я з мет ою прикриття незаконної діял ьності невстановлених осіб. Тобто, ОСОБА_1, розумів, що Т ОВ «Рієра», буде використано з метою прикриття незаконно ї діяльності.

Дані дії, ОСОБА_1, як вико навець злочину, здійснював в иключно за грошову винагород у з метою прикриття незаконн ої діяльності, або здійсненн я видів діяльності, щодо яких є заборона для невстановлен их осіб. При створенні ТОВ «Рі єра» ОСОБА_1 не мав наміру здійснювати фінансово-госпо дарську діяльність на вказан ому товаристві.

20 червня 2007 року, з метою довед ення злочину до кінця, за для в ідкриття рахунків ТОВ «Рієра », за попередньою домовленіс тю з невстановленою слідство м особою, ОСОБА_1 прибув зн ову за адресою: АДРЕСА_1, де зустрівся з невстановленою слідством особою, біля Прива тного нотаріуса Київського м іського нотаріального округ у ОСОБА_2. Зайшовши до вказ аного нотаріуса, на прохання невстановленої слідством ос оби ОСОБА_1 розписався в к артці із зразками підписів і відбитком печатки ТОВ «Рієр а», за вказані дії ОСОБА_1, в зазначеного нотаріуса, розп исався в реєстрі нотаріальни х дій. Після виходу від ОСОБ А_2, за вказаною адресою, всі підписані документи в останн ьої, ОСОБА_1, як попередньо І було домовлено з невстанов леною особою передав останні й, за для використання в незак онній діяльності.

В подальшому, в цей же день, з невстановленою слідством ос обою, з метою відкриття розра хункових рахунків ТОВ «Рієра » ОСОБА_1, в денний час доби , прибув до Філії АКБ «Золоті В орота», за адресою: м. Київ, про вулок Тбіліський, 4/10, де підпис ав ряд документів, щодо відкр иття рахунку ТОВ «Рієра», а са ме: заяву про відкриття поточ ного рахунку ТОВ «Рієра» та Д оговір Банківського рахунку № 700048.

Після виходу з банку, як поп ередньо і було домовлено з не встановленою особою, ОСОБА _1, передав останній вказані документи, підписані ним, піс ля чого ОСОБА_1 отримав ві д невстановленої слідством о соби грошові кошти в розмірі 200 доларів США. які в подальшом у використав в особистих ціл ях.

10 липня 2007 року, за для відкрит тя ще одного рахунку ТОВ «Ріє ра», за попередньою домовлен істю з невстановленою слідст вом особою, ОСОБА_1 прибув за адресою: АДРЕСА_3, де зус трівся з невстановленою слід ством особою, біля Приватног о нотаріуса Київського міськ ого нотаріального округу О СОБА_3. Зайшовши до вказаног о нотаріуса, на прохання невс тановленої слідством особи ОСОБА_1 розписався в картц і із зразками підписів і відб итком печатки ТОВ «Рієра», за вказані дії ОСОБА_1, в зазн аченого нотаріуса, розписавс я в реєстрі нотаріальних дій . Після виходу від ОСОБА_3, з а вказаною адресою, всі підпи сані документи в вказаного п риватного нотаріуса, ОСОБА _1, як попередньо і було домов лено з невстановленою особою передав останній, за для вико ристання в незаконній діяльн ості. Також, в цей же день ОСО БА_1 прибув до ВАТ «Банк-Богу слав», за адресою: м. Київ, вул. Н ижньоюрківська, 81 де підписав заяву про відкриття поточно го рахунку, договір банківсь кого рахунку № 14/01-БР/Ю-30050.

Також, 01.07.2008 року ОСОБА_1 на прохання невстановленої слі дством особи, прибув до ВАТ «Б анк-Богуслав», за адресою: м. К иїв, вул. Нижньоюрківська, 81 де підписав: договір № 1 про внес ення змін та доповнень до Дог овору банківського рахунку № 14/01-БР/Ю-30050 від 10.07.2007 року.

В подальшому, а саме 20.09.2007 року за попередньою домовленістю з невстановленою слідством особою, ОСОБА_1, в денний ча с доби, прибув до ВАТ «Банк-Бог услав», за адресою: м. Київ, вул . Нижньоюрківська, 81, де підпис ав: договір № 14/01 -КБ/30050 про банків ське обслуговування за допом огою систем дистанційного об слуговування-програмно-техн ічного комплексу «Клієнт-Бан к», Додаток № 1 до договору № 14/01-К Б/30050 про банківське обслугову вання за допомогою систем ди станційного обслуговування -програмно-технічного компле ксу «Клієнт-Банк» «Рекоменда ції щодо зберігання та викор истання засобів захисту інфо рмації системи «Клієнт-Банк» »; Додаток № 2 до договору № 14/01-КБ /30050 про банківське обслуговув ання за допомогою систем дис танційного обслуговування-п рограмно-технічного комплек су «Клієнт-Банк» - «Регламент робіт програмно-Технічного комплексу «Клієнт-Банк»»; А кт виконаних робіт по встан овленню системи «Клієнт-Банк ».

Крім того, 06.03.2009 року ОСОБА_1 разом з невстановленою слід ством особою, знову прибув до ВАТ «Банк-Богуслав», за адрес ою: м. Київ, вул. Нижньоюрківсь ка, 81 де на прохання вказаної н евстановленої особи підписа в: Договір № 1 про внесення змі н та доповнень до Договору № 14 /01-КБ/30050 про банківське обслуго вування за допомогою систем дистанційного обслуговуван ня - програмно-технічного ком плексу «Клієнт-Банк» від 20.09.2007 р оку; Договір № 2 про внесення з мін та доповнень до Договору № 14/01-БР/Ю-30050 банківського рахун ку від 10.07.2007 року

Крім того, слід зазначити, щ о ОСОБА_1 на прохання невс тановленої слідством особи, за попередньою домовленістю 14.05.2009 року, біля ВАТ «Банк-Богус лав», в денний час доби підпис ав підготовлену невстановле ною особою, заяву про закритт я поточного рахунку юридично ї особи або

Також, встановлено, що на пр отязі 2007 - 2008 років, за попереднь ого домовленістю з невстанов леною слідством особою, з мет ою надання видимості про фак тичну господарську діяльніс ть ТОВ «Рієра». з розрахунков ого рахунку останнього, відк ритого в ВАТ «Банк-Богуслав» ОСОБА_1 знімав готівкові кошти в розмірі до 1000 грн., як за робітна платня йому як дирек тору. Вказані дії здійснювал ись ним на підставі виписани х грошових чеків.

8 червня 2007 року невстановлен і слідством особи в ДПІ у Поді льському районі м. Києва пост авили на податковий облік ТО В «Рієра» (довідка про взяття на облік платника податків № 18509/29-215 від 08.06.2007 року) та 25 червня 2007 р оку зареєстрували вказане то вариство як платник податку на додану вартість (свідоцтв о № 100048954), крім того, перед вказан ими діями, а саме 5 червня 2007 рок у невстановлені особи в Поді льській районній у м. Києві де ржавній адміністрації, зареє стрували ТОВ «Рієра», як суб'є кт підприємницької діяльнос ті - юридична особа, за адрес ою 04215, м. Київ, вул. Світлицького , 24-а (свідоцтво про державну ре єстрацію юридичної особи сер ії А01 № 094989). В єдиному державном у реєстрі підприємств та орг анізацій України ТОВ «Рієра» був присвоєний ідентифікаці йний код суб'єкта підприємни цької діяльності - 35134077 (довідка № 11162/07 з Єдиного державного реє стру підприємств та організа цій України від 07.06.2007 року).

Таким чином невстановлени ми особами було фактично наб уто право власності ТОВ «Ріє ра».

Крім того, встановлено, що н евстановлені слідством особ и протягом 2008 року, при невстан овлених обставинах, від імен і ОСОБА_1 підготували та п одали до ДПІ у Подільському р айоні м. Києва, податкові декл арації з ПДВ, за серпень-жовте нь 2008 року та розшифровку пода ткових зобов'язань та податк ового кредиту в розрізі конт рагентів (додаток 5 до податко вих декларацій з ПДВ), в яких з азначили про наявність у під приємства податкового креди ту, сформованого за рахунок ф інансово-господарських опер ацій, проведених з ТОВ «Греві нторг». ТОВ «Гревінторг» є фі ктивним, так як 04.09.2009 року, дирек тора та власника вказаного т овариства - ОСОБА_4 Деснян ським районним судом м. Києва , було визнано винним у вчинен ні злочину передбаченого ч. 2 с т. 205 КК України, з обставин ство рення ТОВ «Гревінторг», з мет ою прикриття незаконної діял ьності.

Відповідно до висновку ДПІ у Подільському районі м. Києв а № 27/23-618/35134077 від 24.03.2011 року ТОВ «Грев інторг» сформувало податков ий кредит ТОВ «Рієра» в серпн і-жовтні 2008 року на загальну су му 6 571 822,06 грн, в тому числі на сум у ПДВ 1 314 364,82 грн. Так, за результа тами аналізу діяльності ТОВ «Рієра» встановлено, що оста ннє безпідставно сформувало податковий кредит з ПДВ за ра хунок ТОВ «Гревінторг» у роз мірі 1 314 364,82 грн. оскільки право н а віднесення вказаного подат ку до податкового кредиту не підтверджується первинними документами. Таким чином, ТОВ «Рієра», в порушення вимог п.п . 7.2.6 п. 7.2., п.п. 7.4.1., п.п. 7.4.5 п. 7.4, п.п. 7.5.1 п. 7.5, п. п. 7.7.1 п. 7.1 ст. 7 Закону України «Пр о податок на додану вартість » занижено податок на додану вартість по господарських в заємовідносинах з ТОВ «Греві нторг» у розмірі 1 314 364,82 грн., отже в наслідок вказаних дій до Де ржавного бюджету України не надійшли кошти, як податок на додану вартість на суму що бі льше ніж у 1000 разів перевищує в становлений законодавством України неоподаткований мін імум доходів громадян, що на ч ас вчинення злочину складав 257,5 грн.

Згідно з висновком спеціал іста № 453 від 23.03.2011 року встановле но, що підписи від імені ОСО БА_1 в податкових деклараці ях з ПДВ ТОВ «Рієра» за період червень-грудень 2008 року викон ані не ОСОБА_1, а іншою особ ою.

Крім того, діяльність ОСО БА_1 по створенню юридичної особи - ТОВ «Рієра» здійснюва лась в порушення законодавчи х актів України, що регулюють діяльність суб'єктів підпри ємництва, а саме:

9. Статті 81 Цивільного К одексу України, згідно полож ень якої юридична особа прив атного права створюється на підставі установчих докумен тів відповідно до статті 87 цьо го Кодексу.

10. Статті 87 Цивільного к одексу України якою встановл ено:

- Для створення юридич ної особи її учасники (заснов ники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всім а учасниками (засновниками), я кщо законом не встановлений інший порядок їх затвердженн я.

- Юридична особа вважа ється створеною з дня її держ авної реєстрації.

11. Статті 89 Цивільного к одексу України згідно якої:

- Юридична особа підля гає державній реєстрації у п орядку, встановленому законо м.

- Порушення встановле ного законом порядку створен ня юридичної особи або невід повідність її установчих док ументів закону є підставою д ля відмови у державній реєст рації юридичної особи.

12. Статті 56 Господарськ ого кодексу України де обумо влено, що суб'єкт господарюва ння може бути утворений за рі шенням власника (власників) м айна або уповноваженого ним (ними) органу.

13. Статті 57 Господарськ ого кодексу України, якою вст ановлено, що суб'єкт господар ювання підлягає державній ре єстрації як юридична особа ч и фізична особа - підприємець у порядку, визначеному закон ом.

14. Статті 89 Господарськ ого кодексу України якою вст ановлено, що управління діял ьністю господарського товар иства здійснюють його органи та посадові особи, склад і пор ядок обрання (призначення) як их визначається залежно від виду товариства.

15. Статті 8 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців» № 755-ІУ від 15.05 .2003 р., якою визначено, що устано вчі документи (установчий ак т, статут або засновницький д оговір, положення) юридичної особи, які подаються державн ому реєстратору, повинні міс тити відомості, передбачені законом.

16. Статті 24 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців» № 755-ІУ від 15.05 .2003 р., якою визначено, що для про ведення державної реєстраці ї юридичної особи засновник (засновники) або уповноважен а ними особа повинні особист о подати державному реєстрат ору два примірники установчи х документів.

В судовому засіданні о бвинувачений ОСОБА_1 заяв ив клопотання про звільнення його від кримінальної відпо відальності згідно Закону Ук раїни „Про амністію” від 08.07.2011 р оку, оскільки він має на утрим анні матір, яка на час набранн я чинності Закону України «П ро амністію у 2011році» від 08.07.2011р. , досягла 87 років.

Ознайомившись з матер іалами справи, вислухавши ду мку прокурора, який не запере чував щодо звільнення ОСОБ А_1 від кримінальної відпов ідальності згідно Закону „Пр о амністію”, вияснивши, що О СОБА_1 зрозумілі правові на слідки звільнення від кримін альної відповідальності на п ідставі Закону України „Про амністію” та закриття кримін альної справи з нереабілітую чих підстав, суд прийшов до ви сновку, що ОСОБА_1 підляга є звільненню від кримінально ї відповідальності на підста ві ст. 1 п. ”є” Закону України «П ро амністію у 2011 році» від 08.07.2011 р оку, а справа відносно нього п ідлягає закриттю.

Так, ОСОБА_1 вчинив злочин до прийняття Закону У країни „Про амністію” від 08.07.20 11 року. У нього на утриманні є м атір, яка на час набрання чинн ості Закону України «Про амн істію у 2011р.» від 08.07.2011р., досягла 8 7 років.

Обмежень щодо застос ування до нього амністії не в становлено.

На підставі викладеног о, керуючись п. „є” ст. 1, ст. 6, 8 Зак ону України „Про амністію” в ід 08.07.2011 року, ст. 44, 86 КК України, ст . ст. 273, 282 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звільнити ві д кримінальної відповідальн ості за вчинення злочину, пер едбаченого ст. 205 ч. 2 КК України на підставі п. ”є” ст. 1, ст. 6, 8 Зак ону України „Про амністію у 201 1 році„ від 08.07.2011 року.

Провадження по криміна льній справі по обвинуваченн ю ОСОБА_1 за ст. 205 ч.2 КК Украї ни - закрити.

Міру запобіжного захо ду, обрану відносно ОСОБА_1 - підписку про невиїзд з пос тійного місця проживання - скасувати.

Речовий доказ по справі, а с аме:

1. Документи ТОВ «Рієра », вилучені та оглянуті в адмі ністративному приміщенні ДП І у Подільському районі м. Киє ва, згідно постанови про пров едення виїмки від 28.04.2011 року, пр отоколу виїмкиі і огляду док ументів від 13.05.2011 року, за якими директором та засновником Т ОВ «Рієра» являється ОСОБА _1, звітність подана до ДПІ у Подільському районі м. Києва , а саме декларація з податку н а прибуток ТОВ «Рієра» та дек ларації з податку на додану в артість вказаного товариств а, за якою встановлено, що вона подалась від імені ОСОБА_1 , які знаходяться в матеріала х кримінальної справи - залиш ити при матеріалах справи.

2. Документи ТОВ «Рієра », вилучені та оглянуті в адмі ністративному приміщенні По дільської районної у м. Києві державної адміністрації, зг ідно постанови про проведенн я виїмки від 28.04.2011 року, протоко лу виїмки і огляду документі в від 16.05.2011 року, щодо реєстраці ї (створення) та постановки на облік ТОВ «Рієра», за якими ди ректором та засновником (вла сником) ТОВ «Рієра» являєтьс я ОСОБА_1, які знаходиться в матеріалах кримінальної с прави - залишити при матері алах справи.

3. Документи ТОВ «Рієра », вилучені та оглянуті в адмі ністративному приміщенні АК Б «Золоті Ворота», згідно пос танови Подільського районно го суду м. Києва від 16.06.2011 року, пр отоколу виїмки і огляду доку ментів від 29.06.2011 року,щодо відкр иття для ТОВ «Рієра» розраху нкового рахунку, за якими вст ановлено, що ОСОБА_1 відкр ив у вказаній банківській ус танові розрахунковий рахуно к НОМЕР_1 ТОВ «Рієра», які з находяться в матеріалах крим інальної справи - залишити в матеріалах кримінальної сп рави.

4. Документи ТОВ «Рієра », вилучені та оглянуті в адмі ністративному приміщенні ТО В «Банк Богуслав», згідно пос танови Подільського районно го суду м. Києва від 16.06.2011 року, пр отоколу виїмки і огляду доку ментів від 29.07.2011 року, щодо відк риття для ТОВ «Рієра» розрах ункового рахунку, за якими вс тановлено, що ОСОБА_1 відк рив у вказаній банківській у станові розрахунковий рахун ок НОМЕР_2 ТОВ «Рієра». Крі м того, встановлено, що з вказа ного розрахункового рахунку ОСОБА_1 знімались готівко ві грошові кошти, як заробтна платня, які знаходяться в мат еріалах кримінальної справи - залишити в матеріалах кри мінальної справи.

Постанову може бути ос каржено до Апеляційного суду м. Києва через Подільський ра йонний суд м. Києва протягом 7 днів з моменту її проголошен ня.

СУДДЯ Зубець Ю. Г.

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.02.2012
Оприлюднено13.04.2012
Номер документу22537367
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —2607/1723/2012

Постанова від 29.02.2012

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Зубець Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні