Вирок
від 11.04.2012 по справі 0304/534/12
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 0304/534/12

Провадження № 1/0304/40/12

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 квітня 2012 року м. Камінь-Каширський

Камінь-Каширський район ний суд Волинської області

в складі: головуючого - суд ді Гамули Б.С.,

при секретарі Семенюк О.В.,

з участю: прокурора Смітюха В.Г.,

захисника ОСОБА_1,

потерпілого ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Ка мені-Каширському кримінальн у справу про обвинувачення ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уро дженця і жителя с. Великий О бзир Камінь-Каширського райо ну Волинської області, укра їнця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, неодруженого, неп рацюючого, раніше не судимог о,

у вчиненні злочинів, передб ачених ч. 1 ст. 122, ч. 1 ст. 296 КК Україн и,

встановив:

ОСОБА_3 10 листопада 2011 року б лизько 23 години 40 хвилин, знахо дячись біля приміщення магаз ину, що по вул. Партизанська, 17 в с. Великий Обзир Камінь-Кашир ського району Волинської обл асті, з мотивів явної неповаг и до суспільства, існуючих но рм та правил поведінки, умисн о, грубо порушуючи громадськ ий порядок, що супроводжувал ося особливою зухвалістю, бе зпричинно, збив з ніг ОСОБА _2, сівши на нього верхи та пр итиснувши до землі, не даючи з моги чинити опору, наніс не ме нше трьох ударів кулаками ру к в обличчя потерпілому, запо діявши йому тілесні ушкоджен ня у вигляді саден і крововил иву в ділянці голови, перелом у нижньої щелепи в ділянці др угого, третього лівих зубів, я кі за ознакою тривалості роз ладу здоров' я (більше 21 дня) в ідносяться до категорії сере днього ступеня тяжкості.

Підсудний ОСОБА_3 винув атість в інкримінованих йому злочинах не визнав. Показав, щ о 10 листопада 2011 року ввечері в ін разом із ОСОБА_4 та ОС ОБА_5 відпочивали в місцево му барі. Пізніше в бар зайшли ОСОБА_2 і ОСОБА_6 та, при дбавши спиртного, сіли за інш ий столик. Через деякий час до них в кабінку зазирнув ОСО БА_6 і в грубій формі наказав їм залишити заклад. Це стало п ричиною суперечки між останн ім та ОСОБА_4 Для з' ясува ння стосунків обоє вийшли на вулицю. За ними вийшли усі інш і. Там суперечка переросла у б ійку. В цей момент до них підбі г ОСОБА_2 і також намагавс я нанести удар ОСОБА_4, одн ак підсудний з метою захисти ти останнього відштовхнув ОСОБА_2, після чого між ним т а потерпілим також вникла бі йка, в ході якої обоє наносили один одному удари по голові т а тулубу. Через деякий час кон флікт закінчився. Вважає, що х уліганських дій не вчиняв, а л ише намагався припинити бійк у. Заявлених до нього цивільн их позовів не визнає.

Попри невизнання підсудни м своєї винуватості в інкрим інованих йому злочинах, його винуватість у вчиненому під тверджується доказами, дослі дженими в судовому засіданні .

Зокрема показаннями потер пілого ОСОБА_2, який показ ав, що 10 листопада 2011 року ввече рі в будинку за місцем прожив ання в с. Великий Обзир Камі нь-Каширського району разо м із друзями святкував свій Д ень народження. Біля 21 год. раз ом із ОСОБА_6 пішли в місце вий бар, щоб випити пива. Однак продавець відмовилась прода ти їм спиртне, пославшись на т е, що заклад зачиняється. Крім того, вказала, що потім їх як й інших хлопців, які сиділи в ок ремій кабінці, не зможе вигна ти з бару. ОСОБА_6, проявивш и ініціативу, підійшов до каб інки, де сиділи ОСОБА_3, О СОБА_4 та ОСОБА_5, та зроби в їм зауваження з приводу зат римки продавця, яка хоче йти д одому. Хлопці сприйняли це во роже і між ОСОБА_4 та ОСО БА_6 виникла суперечка, яка п родовжилась на вулиці та пер еросла у бійку. Намагаючись п рипинити бійку, він підбіг до хлопців. У цей момент його зби в з ніг ОСОБА_3 і між ними та кож виникла бійка, під час яко ї підсудний наніс йому декіл ька ударів кулаками в голову , від чого він відчув гострий б іль у нижній щелепі. При огляд і виявили перелом кістки ниж ньої щелепи зліва. Заперечив , що дані тілесні ушкодження о тримав в іншому місці, оскіль ки до того ні в яких бійках уча сті не брав. Просить підсудно го суворо не карати, цивільни й позов підтримує повністю.

Показаннями свідка ОСОБА _7, який підтвердив, що 10 листо пада 2011 року біля приміщення б ару в с. Великий Обзир Камінь-К аширського району між ОСОБ А_4 та ОСОБА_8 в одному міс ці та між ОСОБА_3 та ОСОБ А_2 у іншому відбувалася бій ка, свідками якої крім нього б ули ОСОБА_5 та продавець ц ього ж бару ОСОБА_9 Причин ою конфлікту стало непорозум іння між ОСОБА_4 та ОСОБА _6 Інші двоє, намагаючись їх р озборонити, також затіяли бі йку, в ході якої підсудний нан іс кілька ударів потерпілому в голову. Крім того, вказав, що після даного інциденту поте рпілий скаржився на біль у ни жній щелепі.

Показаннями свідків ОСОБ А_4 та ОСОБА_5, я показали, що першим розпочав конфлікт ОСОБА_6, який зухвало та в г рубій формі зробив їм зауваж ення з приводу надто тривало го перебування в барі. Підтве рдили, що між ОСОБА_6 та О СОБА_4 біля приміщення бару з цього приводу відбулась бі йка. Причину виникнення бійк и між підсудним та потерпіли м дані свідки пояснити не змо гли.

Показаннями потерпілого т а вказаних вище свідків дово диться той факт, що підсудний , не маючи будь-яких підстав, н е будучи учасником виниклого конфлікту, безпричинно, викл ючно з хуліганських мотивів затіяв іншу бійку з потерпіл им, в ході якої умисно завдав о станньому тілесні ушкодженн я.

Об' єктивність показань п отерпілого, свідків та винув атість підсудного в інкримін ованих йому злочинах підтвер джується також дослідженими в суді письмовими доказами, з окрема, протоколом очної ста вки між підсудним та потерпі лим (а.с. 130-132), в якому ОСОБА_2 в присутності ОСОБА_3 підтв ердив свої показання дані пі д час допиту в якості потерпі лого; протоколом відтворення обстановки і обставин події (а.с. 76-81), в ході якого потерпіли й детально розповів та показ ав на місці, де відбувалася бі йка та яким чином пдсудний на носив йому удари. Висновком с удово-медичної експертизи № 136 від 15.12.2011 року (а.с. 68-69) доведено, щ о потерпілому заподіяні тіле сні ушкодження у вигляді сад ен і крововиливу в ділянці го лови, перелому нижньої щелеп и в ділянці другого, третього лівих зубів. Останні за ознак ою тривалості розладу здоров ' я (більше 21 дня) відносяться до категорії середнього сту пеня тяжкості.

Аналізуючи зібрані та досл іджені в судовому засіданні докази в їх сукупності суд вв ажає доведеним, що підсудний ОСОБА_3 грубо порушив гро мадський порядок з мотивів я вної неповаги до суспільства , що супроводжувалось особли вою зухвалістю, та умисно зап одіяв потерпілому тілесні уш кодження середнього ступеня тяжкості, які не є небезпечни ми для життя і не потягли за со бою наслідків, передбачених у ст. 121 КК України, але спричини ли тривалий розлад здоров' я , а тому його дії за ч. 1 ст. 296 та ч. 1 ст. 122 КК України кваліфікован о вірно.

При призначенні покарання суд враховує, що підсудний ОСОБА_3 вчинив злочин невел икої та злочин середньої тяж кості.

Разом з тим, суд приймає до у ваги дані про особу підсудно го, його позитивну характери стику за місцем проживання, є постраждалим внаслідок Чорн обильської катастрофи, відсу тність постійної роботи, до к римінальної відповідальнос ті притягується вперше.

Обставин, що пом' якшують п окарання підсудного ОСОБА _3, як і обставин, що його обтя жують, суд не вбачає.

Виходячи з наведеного, врах овуючи ступінь тяжкості та с успільну небезпеку вчинених злочинів, обставини їх вчине ння, особу винного, суд вважає , що виправлення підсудного ОСОБА_3, а також запобігання вчиненню нових злочинів як с амим засудженим, так і іншими особами можливе при признач енні йому покарання у виді об меження волі в межах санкцій статей, по яких він притягуєт ься до кримінальної відповід альності, із звільненням від відбуття даного покарання з випробуванням та встановлен ням іспитового строку та вва жає таке покарання необхідни м і достатнім для його виправ лення.

Оскільки підсудному призн ачається покарання не пов' я зане з реальним позбавленням волі, тому міру запобіжного з аходу до вступу вироку в зако нну силу йому слід залишити п опередню - підписку про нев иїзд.

Суд вважає, що цивільний поз ов, заявлений до підсудного ОСОБА_3 прокурором Камінь-К аширського району в інтереса х Волинської обласної клініч ної лікарні про відшкодуванн я вартості лікування потерпі лого ОСОБА_2, підлягає до п овного задоволення. Матеріал ами, приєднаними до позовної заяви, показаннями потерпіл ого, а також матеріалами крим інальної справи доведено, що ОСОБА_2 перебував на стац іонарному лікуванні в стомат ологічному хірургічному від діленні Волинської ОКЛ з 12 по 17 листопада 2011 року. На його лік ування вказаним лікувальним закладом були затрачені кош ти на суму 801 грн. 55 коп. А тому су д вважає, що вказана сума кошт ів, розмір якої не оспорюєтьс я підсудним, підлягає стягне нню з останнього як з винної о соби на користь Волинської о бласної клінічної лікарні.

Крім того, суд вважає, що зая влений потерпілим ОСОБА_2 цивільний позов про відшкод ування матеріальних збитків в сумі 471 грн. 76 коп. та моральної шкоди на суму 6000 грн., підлягає до часткового задоволення. М атеріалами, приєднаними до п озовної заяви, показаннями п отерпілого ОСОБА_2, матері алами кримінальної справи до ведено, що останній, перебува ючи на стаціонарному лікуван ні в стоматологічному хірург ічному відділенні Волинсько ї ОКЛ, частину лікарських зас обів і препаратів придбав за власний рахунок в наслідок ч ого поніс матеріальні витрат и на загальну суму 471 грн. 76 коп. В казана сума матеріальної шко ди не оспорюється підсудним ОСОБА_3, а тому підлягає ст ягненню з нього, як з винної ос оби, на користь потерпілого ОСОБА_2

Суд вважає, що внаслідок вчи неного злочину потерпілому ОСОБА_2 було спричинено мо ральну шкоду, яка виразилась у нервовому потрясінні, мора льних переживаннях в зв' язк у з отриманими тілесними ушк одженнями. Враховуючи глибин у моральних і душевних страж дань потерпілого, обставини вчиненого злочину, матеріаль ний стан підсудного, з урахув анням вимог розумності та сп раведливості, суд вважає, що з аявлений потерпілим позов пр о стягнення моральної шкоди підлягає до часткового задов олення. З ОСОБА_3, як з винно ї особи, підлягає стягненню н а користь ОСОБА_2 500 грн. у ві дшкодування моральної шкоди .

Керуючись ст.ст. 323, 324 КПК Укра їни, суд

засудив:

ОСОБА_3 визнати винними у в чиненні злочинів, передбачен их ч. 1 ст. 122, ч. 1 ст. 296 КК України, пр изначивши покарання:

- за ч. 1 ст. 296 КК України - 3 (три ) роки обмеження волі;

- ч. 1 ст. 122 КК України - 2 (два) ро ки обмеження волі.

На підставі ст. 70 КК України з а сукупністю злочинів шляхом часткового складання призна чених покарань остаточно виз начити ОСОБА_3 покарання у виді обмеження волі на строк 4 (чотири) роки.

На підставі ст. 75 КК України і з застосуванням ст. 76 КК Украї ни ОСОБА_3 від призначеног о покарання у виді обмеження волі звільнити з випробуван ням, якщо він протягом 2 (двох) р оків іспитового строку не вч инить нового злочину і викон ає покладені на нього обов' язки: не виїжджати за межі Укр аїни на постійне місце прожи вання без дозволу кримінальн о-виконавчої інспекції, пові домляти кримінально-виконав чу інспекцію про зміну місця проживання і роботи, періоди чно з' являтися для реєстрац ії в органи кримінально-вико навчої інспекції.

Міру запобіжного заходу за судженому ОСОБА_3 до вступ у вироку в законну силу залиш ити попередню - підписку пр о невиїзд.

Стягнути з ОСОБА_3 на кор исть Волинської обласної клі нічної лікарні (р/р 31416544700001, код пл атежу 24060300, ЗКПО 21740095, МФО 803014, банк Г УДКУ в Волинській області) 801 (в ісімсот одну) гривню 55 копійок витрат на лікування потерпі лого ОСОБА_2

Стягнути з ОСОБА_3 на кор исть ОСОБА_2 471 (чотириста с імдесят одну) гривню 76 копійок у відшкодування завданої ма теріальної шкоди та 500 (п' ятс от) гривень у відшкодування м оральної шкоди.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Волинс ької області шляхом подачі а пеляції через Камінь-Каширсь кий районний суд протягом п' ятнадцяти діб з моменту його проголошення.

Головуючий: Б. С. Гамула

Дата ухвалення рішення11.04.2012
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22583277
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —0304/534/12

Ухвала від 15.06.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Міліщук С. Л.

Постанова від 20.03.2012

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

Вирок від 11.04.2012

Кримінальне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Гамула Б. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні