Постанова
від 11.04.2012 по справі 2020/3275/2012
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА



Провадження № 3/2020/1171/12

                            Справа № 2020/3275/2012

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И          

11 квітня 2012 року

Комінтернівський районний суд м. Харкова

в складі: головуючого судді Буцького В.В.

при секретарі Чумаковій Н.С.

за участю прокурора Мишкова Д.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові справу про адміністративне правопорушення, що надійшла з прокуратури Харківської області, у відношенні ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, українця, одруженого, ІНФОРМАЦІЯ_2, раніше не судимого, працюючого державним інспектором з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією відділу півнично-східної регіональної інспекції Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки  польотів Державної авіаційної служби України, проживаючого за адресою: м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 2 кв. 12,

про притягнення до адміністративної відповідальності, передбаченої  ст. 172-7 КУпАП,

                                         В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1, обіймаючи посаду начальника відділу північно-східної регіональної інспекції Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки польотів Державної авіаційної служби України, тобто керівника структурного підрозділу Державної авіаційної служби України, яка відповідно до Положення про Державну авіаційну службу України, затвердженого указом Президента України № 398 від 06.04.2011, є центральним органом виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сфері цивільної авіації, будучи державним інспектором з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією вказаної інспекції, тобто службовою особою органу державної влади, не вжив заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та не повідомив безпосереднього керівника про наявність конфлікту інтересів за наступних обставин:

Наказом № 8 о/с від 02.06.2011 ОСОБА_1 прийнято на посаду начальника відділу північно-східної регіональної інспекції Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки польотів Державної авіаційної служби України - державного інспектора з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією.

Згідно з п.п. 1.2, 1.3, 1.4, 2.1 посадової інструкції державного інспектора з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки польотів Державіаслужби України, затвердженої 08.02.2012, до завдань, обов'язків та повноважень державного інспектора належать реалізація державної політики у сфері цивільної авіації та використання повітряного простору, участь у здійсненні державного контролю та нагляду за безпекою цивільної авіації, участь у сертифікації об'єктів і суб'єктів цивільної авіації, задля чого останній наділений правом безперешкодно перевіряти роботу суб'єктів та об'єктів авіаційної діяльності.

Відповідно до вимог п. 3.1 Положення про відділ північно-східної регіональної інспекції Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки польотів Державіаслужби України, затвердженого 06.03.2012 (далі – Положення), основним завданням відділу є здійснення контролю за забезпеченням безпеки польотів в сертифікованих Державіаслужбою України суб'єктах авіаційної діяльності, за дотриманням законодавства України та міжнародних договорів суб'єктами авіаційної діяльності.

          Згідно з п.п. 4.10, 4.11, 4.17, 4.22, 4.35 Положення відділ приймає участь в планових та позапланових експлуатаційних інспектуваннях суб'єктів авіаційної діяльності, бере участь в роботі комісій з сертифікації суб'єктів авіаційної діяльності з питань організації льотної роботи, забезпечення безпеки польотів та підготовки авіаційного персоналу цивільної авіації, проводить сертифікацію експлуатантів, проводить планові та позапланові експлуатаційні інспектування суб'єктів авіаційної діяльності згідно з вимогами Правил сертифікації експлуатантів, комплексного графіку інспектування суб'єктів авіаційної діяльності за наказами Голови Державіаслужби України, а також за розпорядженнями директора Департаменту стандартів безпеки польотів та начальника Управління виконання польотів Державіаслужби України, за результатами яких вносить пропозиції щодо призупинення дії, анулювання або припинення дії сертифіката експлуатанта та змін до відповідних спеціальних експлуатаційних положень, приймає участь у роботі комісій, які проводяться Державіаслужбою України з питань безпеки польотів.

          Враховуючи наведене, ОСОБА_1 є  службовою особою органу державної влади і суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушення, згідно   п. «ж» п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону   України «Про засади запобігання і протидії корупції»від 07.04.2011 № 3206 -VI.

Наказом Державіаслужби України від 30.08.2011 № 196, у зв'язку з поданням товариством з обмеженою відповідальністю «Багатопрофільна авіаційна компанія «ОСОБА_2 Індустрія» (далі – ТОВ «БАК «САІ») заявки на продовження терміну дії Сертифіката експлуатанта, створено комісію для здійснення сертифікаційної перевірки ТОВ «БАК «САІ», головою якої призначено начальника відділу північно-східної регіональної інспекції – державного інспектора з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією ОСОБА_1

За наслідками зазначеної сертифікаційної перевірки складено акт від 02.09.2011, який підписаний головою комісії ОСОБА_1 та її членами і затверджено 08.09.2011 т.в.о. Голови Державіаслужби України.

Згідно із загальним висновком перевірки, викладеним у вказаному акті,  ТОВ «БАК «САІ» відповідає вимогам Правил сертифікації експлуатантів, має відповідні служби і персонал, що здатні виконувати авіаційні роботи на повітряному судні Х-32-912 безпечно та ефективно.

У подальшому, у тому числі на підставі висновків вищевказаної перевірки, ТОВ «БАК «САІ» продовжено термін дії Сертифікату експлуатанта СЕ № 213 від 16.11.2011 до 15.11.2013, який дає право здійснювати товариству комерційні повітряні перевезення, як це визначено в експлуатаційних специфікаціях, відповідно до керівництва з виконання польотів і Правил сертифікації експлуатантів, затверджених наказом Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації від 20.09.2005 № 684.

Водночас, відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А 01 № 078495 ТОВ «БАК «САІ» зареєстровано 20.02.2007 та має ідентифікаційний код 34861102.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, наданого Департаментом державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради, 20.02.2007 у реєстрі зареєстровано ТОВ «БАК «САІ», одним із засновників якого є ОСОБА_1, а видом діяльності даного товариства визначено авіаційні нерегулярні вантажні перевезення.

Протоколом № 1/09 від 25.02.2009 загальних зборів учасників                 ТОВ «БАК «САІ» затверджено п. 1.2, 1.3 Статут товариства у новій редакції, державну реєстрацію змін до якого проведено 06.03.2009.

Відповідно до п.п. 1.2, 1.3 Статуту ТОВ «БАК «САІ» його засновником та учасником є ОСОБА_1

Пунктом 2.1 зазначеного Статуту визначено, що товариство створюється для здійснення виробничо-господарської, комерційної, посередницької, фінансової діяльності, та іншої діяльності для задоволення потреб суб'єктів господарювання в авіаційному обслуговуванні, іншої не забороненої чинним законодавством діяльності з метою отримання прибутку та реалізації економічних, соціальних інтересів учасників та членів трудового колективу.

Таким чином, ОСОБА_1, будучи засновником         ТОВ «БАК «САІ», метою якого є здійснення авіаційної діяльності, провадження якої неможливо за відсутності Сертифікату експлуатанта, прийняв участь у проведенні вищевказаної сертифікаційної перевірки на продовження терміну дії даного сертифікату, усвідомлюючи наявність суперечності між його особистими інтересами як учасника та засновника           ТОВ «БАК «САІ» та службовими повноваженнями як державного інспектора з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією та голови комісії, що проводила перевірку ТОВ «БАК «САІ», які могли вплинути на об'єктивність або неупередженість прийняття ним рішень у ході даної перевірки.

Проте, всупереч вимогам ч. 1 ст. 14 Закону ОСОБА_1С після набрання 01.07.2011 чинності Законом та станом на час проведення перевірки ТОВ «БАК «САІ» не ужив заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та не повідомив безпосереднього керівника про наявність такого конфлікту.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 172-7 КУпАП, та вимог ст. 14 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» визнав повністю.

Прокурор просив визнати ОСОБА_1 винним у вчинення адміністративного корупційного правопорушення.

Вина ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення підтверджується на ступними доказами:

-          інформацією Державної податкової служби у Харківській області,  згідно якої станом на 16 лютого 2012 року ОСОБА_1 значиться як засновник на підприємствах ТОВ «АЗС» (ЄДРПОУ 37431513) та ТОВ «БАК «САІ» (ЄДРПОУ 34861102);

-          положенням про Державну авіаційну службу України, затвердженого указом Президента України № 398 від 06.04.2011року;

-          положенням про відділ північно-східної регіональної інспекції Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки польотів Державіаслужби України, затвердженого директором Департаменту 06.03.2012 року;

-          наказом № 8 о/с від 02.06.2011 про прийняття ОСОБА_1 на посаду начальника відділу- державного інспектора  з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією відділу північно-східної регіональної інспекції Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки польотів Державної авіаційної служби України з 02 червня 2011 року;

-          посадовою інструкцією державного інспектора з авіаційного нагляду за льотною експлуатацією Управління виконання польотів Департаменту стандартів безпеки польотів Державіаслужби України, затвердженої директором Департаменту 08.02.2012 року;

-          актом сертифікаційної перевірки ТОВ «БАК «САІ» на продовження терміну дії Сертифіката експлуатанта від 02.09.2011року, підписаного головою комісії ОСОБА_1 та її членами, згідно якого за результатами сертифікаційної перевірки встановлено, що ТОВ «БАК «САІ» відповідає вимогам Правил сертифікації експлуатантів. ТОВ «БАК «САІ» має відповідні служби і персонал, що здатні виконувати авіаційні роботи на ПС Х-32-912 безпечно та ефективно. Вважається можливим після узгодження з Державіаслужбою Плану заходів щодо усунення невідповідностей, зазначених в Акті, видати  Експлуатаційні специфікації, заявленого ПС-Х-32-912 UR-CВА (зав. №0389)- орендоване ПС,  терміном на два роки;

-          витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних  осіб-підприємців, виданого Департаментом державної реєстрації  юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради, згідно якого одним із засновників  ТОВ «БАК «САІ» є ОСОБА_1;

-          свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серії А 01  № 078495 ТОВ «БАК «САІ»;

-          статутом ТОВ «БАК «САІ», згідно якого,  його  засновником та учасником є ОСОБА_3;

-          сертифікатом експлуатанта СЕ № 213 від 16.11.2011 року. згідно з яким ТОВ «БАК «САІ» надано право здійснювати комерційні повітряні перевезення, як це визначено в експлуатаційних специфікаціях, що додаються, відповідно до керівництва з виконання польотів і Правил сертифікації експлуатантів, затверджених наказом Державної служби України з нагляду за забезпеченням безпеки авіації від 20 вересня 2005 року № 684;

-          реєстраційними та звітними документами ТОВ «БАК «САІ»;

-          письмовими поясненнями ОСОБА_4

-          інформацією Державіаслужби України від 28 березня 2012 року, згідно з якою, офіційних повідомлень від начальника  та державних інспекторів відділу північно-східної регіональної інспекції з питань наявності конфлікту інтересів щодо суперечностей між їх особистими інтересами та службовими повноваженнями, наявність яких могла вплинути на об'єктивність або неупередженість прийняття ними рішень, на вчинення чи не вчинення дій під час виконання наданих їм повноважень протягом 2011-2012 років не надходило до керівництва Державіаслужби України  (у тому числі до керівництва управління виконання польотів або Департаменту стандартів безпеки польотів).

Враховуюче  вищевикладене, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 вчинив адміністративне правопорушення, передбачене  ст.172-7 КУпАП, тобто  неповідомлення особою  безпосереднього керівництва у випадках, передбачених законом, про наявність конфлікту інтересів.

При визначенні розміру адміністративного стягнення у вигляді штрафу, суд враховує дані про особу ОСОБА_1, а також обставину, яка пом'якшує відповідальність за адміністративне правопорушення, а саме- щире розкаяння винної особи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 172-7 КУпАП, ст. 14 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», абз. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», суд

                                       П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ст. 172-7 КУпАП та піддати адміністративному стягненню у вигляді  штрафу в розмірі 500 ( п'ятисот) грн. на користь держави.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області шляхом подачі через Комінтернівський районний суд м. Харкова  апеляції протягом 10 днів з дня її проголошення.

    Суддя-  

 ОСОБА_5

                                                     

СудКомінтернівський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення11.04.2012
Оприлюднено17.01.2014
Номер документу22600103
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —2020/3275/2012

Постанова від 11.04.2012

Адмінправопорушення

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Буцький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні