Рішення
від 10.04.2012 по справі 6/5007/13/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путят инський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "10" квітня 2012 р. Спра ва № 6/5007/13/12

Господарський суд Житом ирської області у складі:

судді Терлецької-Байдюк Н.Я.

за участю представників ст орін:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність від 20.02.2012р.;

ОСОБА_2. - д овіреність від 20.02.12р.;

від відповідача: ОСОБ А_3 - довіреність від 16.03.2012р.;

розглянув у відкритому суд овому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обм еженою відповідальністю "Жит омиртепломаш" (с.Березівка Жи томирський район Житомирськ а область)

до Приватного акціонер ного товариства "Ярунська сі льгосптехніка" (с.Степове Нов оград-Волинський район Житом ирська область)

про стягнення 418388,60 грн.

Спір розглянуто у більш тр ивалий строк, ніж передбачен о ст.69 ГПК України.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відп овідача 418388, 60грн. за неналежне в иконання договору про наданн я поворотної фінансової допо моги (безпроцентної позики) в ід 13.10.2009р., з яких: 363248,62грн. - основни й борг, 52608,63грн. - інфляційні, 2531,25г рн. - 3% річних. Також просить стя гнути з відповідача судовий збір.

В судовому засіданні предс тавники позивача позовні вим оги підтримали в повному обс язі з підстав, викладених у по зовній заяві. Для долучення д о матеріалів справи надали Д оповнення до Договору про на дання поворотної фінансової допомоги (безпроцентної ста вки) від 13.10.2009р.

Представник відповідача п озовні вимоги не визнала, від зиву на позовну заяву не нада ла. Додатково пояснила, що на П АТ "Ярунська сільгосптехніка " проводилась аудиторська пе ревірка, за даними якої стано м на 31.12.11р. переплата відповіда чем за поставлену продукцію позивачу становить 42697,75грн. На підтвердження чого надала в ідомість взаємних поставок п родукції між ПАТ "Ярунська сі льгосптехніка" та ТОВ "Житоми ртепломаш" за 2011 рік, та стан вз аєморозрахунків на 31.12.11р. і коп ії видаткових накладних на п оставку продукції згідно дог овору від 01.10.2009р.

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, дослідивши матеріали справи, господарс ький суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матері алів справи, 13.10.2009 року між Това риством з обмеженою відповід альністю "Житомиртепломаш" (п озикодавець/позивач) та Відк ритим акціонерним товариств ом "Ярунська сільгосптехніка ", що в подальшому перейменова но на Приватне акціонерне то вариство "Ярунська сільгоспт ехніка" (позичальник/відпові дач), було укладено договір пр о надання поворотної фінансо вої допомоги (безпроцентної позики) (а.с.6-7 т.1), за умовами яко го позикодавець в порядку та на умовах, визначених цим дог овором та чинним законодавст вом, передає у власність пози чальнику грошові кошти (нада лі іменується "позика"), а пози чальник зобов'язується повер нути одержану суму позики по зикодавцеві у визначений цим договором строк.

Пунктом 1.2 договору від 13.10.09р. в изначено, що позика надаєтьс я позичальникові на безпроце нтній основі.

Позичальник повертає пози ку за рахунок коштів в порядк у і строки, зазначених у розді лі 5 цього договору (п.1.3 договор у).

Розмір позики за цим догово ром становить 835000,00грн. (п.2.1 догов ору).

Згідно п.3.2 договору позика н адається шляхом безготівков ого переказу позикодавцем вс ієї суми коштів на поточний р ахунок позичальника.

На виконання вищезазначен ого договору відповідачу бул о надано фінансову допомогу на поворотній основі у вигля ді грошових коштів на загаль ну суму 875000,00грн., що підтверджує ться платіжним дорученням №3 3 від 13.10.2009р. (а.с. 118 т.1).

Відповідно до п.5.1 вищезазна ченого договору позика погаш ається шляхом перерахування позичальником 70000,00грн. кожног о місяця на рахунок позикода вця в термін до 1 жовтня 2010 року .

У разі недостатності кошті в для повного погашення пози ки залишок заборгованості за письмовим погодженням сторі н може бути погашений в інші с троки (п.5.2 договору).

Відповідач свої зобов'язан ня виконав частково на суму 511 751,38грн., внаслідок чого, утвори лась заборгованість перед по зивачем в сумі 363248,62грн.

09.11.2011 року між тими ж сторонам и було укладено Доповнення д о договору про надання повор отної фінансової допомоги (б езпроцентної ставки) від 13.10.2009р . (а.с. т.2), за умовами якого пози чальник на виконання умов по вернення позики, що витікают ь з Основного договору про на дання поворотної фінансової допомоги (безпроцентної поз ики) від 13 жовтня 2009 року переда є у власність позикодавця пр одукцію (турболізатори, штам пи), а позикодавець зобов'язує ться їх прийняти.

Відповідно до п.1.2 доповненн я від 09.11.11р. позикодавець врахо вуючи тісні взаємовигідні ді лові стосунки між сторонами, дозволяє позичальнику розра хуватись за договором від 13.10.20 09 року продукцією лише разово . Після цього, вступає в силу д ія Основного договору про на дання поворотної фінансової допомоги від 13.10.2009 року, згідно з яким повернення позики про водиться лише у грошовій фор мі.

Позикодавець погоджується зменшити суму наданої повор отної фінансової допомоги по зичальнику в розмірі поставл еної продукції (п.1.3 доповненн я).

Позичальник зобов'язуєтьс я після виконання даного доп овнення до договору провести розрахунок з позикодавцем з а основним договором про над ання поворотної фінансової д опомоги в розмірі 875000,00грн. в пов ному обсязі до 30.12.2011 року (п.1.4 доп овнення).

Відповідач свої Договірні зобов'язання щодо поверненн я фінансової допомоги не вик онав.

Неповернення відповідачем отриманих коштів спонукало позивача звернутись за захис том порушеного права до суду .

Крім основної суми боргу, по зивач, з посиланням на п.6.2 дого вору про від 13.10.2009р., просить стя гнути з відповідача 52608,63грн. - ін фляційних та 2531,25грн. - 3% річних.

Зобов'язанням є правовідно шення, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст.509 ЦК України).

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня з підстав, передбачених ци м Кодексом, в силу якого один с уб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'яза ний вчинити певну дію господ арського чи управлінсько-гос подарського характеру на кор исть іншого суб'єкта (виконат и роботу, передати майно, спла тити гроші, надати інформаці ю тощо), або утриматися від пев них дій, а інший суб'єкт (управ нена сторона, у тому числі кре дитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони викона ння її обов'язку (ст.173 ГК Україн и).

Беручи до уваги зміст право відносин, які склались між ст оронами, та характер взятих н ими зобов'язань, суд дійшов ви сновку про те, що між сторонам и виникли правовідносини з д оговору позики, регулювання яких здійснюється на підстав і параграфу 1 "Позика" глави 71 "П озика.Кредит.Банківський вкл ад", ст.ст.1046-1053 ЦК України.

Статтею 1046 ЦК України передб ачено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) п ередає у власність другій ст ороні (позичальникові) грошо ві кошти або інші речі, визнач ені родовими ознаками, а пози чальник зобов'язується повер нути позикодавцеві таку ж су му грошових коштів (суму пози ки) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей аб о інших речей, визначених род овими ознаками.

Згідно ст.1049 ЦК України позич альник зобов'язаний повернут и позикодавцеві позику (грош ові кошти у такій самій сумі а бо речі, визначені родовими о знаками, у такій самій кілько сті, такого самого роду та так ої самої якості, що були перед ані йому позикодавцем) у стро к та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернен ня позики або цей строк визна чений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повер нена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'яв лення позикодавцем вимоги пр о це, якщо інше не встановлено договором.

Позика, надана за договором безпроцентної позики, може б ути повернена позичальником достроково, якщо інше не вста новлено договором.

Позика вважається поверну тою в момент передання позик одавцеві речей, визначених р одовими ознаками, або зараху вання грошової суми, що позич алася, на його банківський ра хунок.

Відповідно до ч.1 ст.1050 ЦК Укра їни якщо позичальник своєчас но не повернув суму позики, ві н зобов'язаний сплатити грош ову суму відповідно до статт і 625 цього Кодексу. Якщо позича льник своєчасно не повернув речі, визначені родовими озн аками, він зобов'язаний сплат ити неустойку відповідно до статей 549 - 552 цього Кодексу, яка н араховується від дня, коли ре чі мали бути повернуті, до дня їх фактичного повернення по зикодавцеві, незалежно від с плати процентів, належних йо му відповідно до статті 1048 цьо го Кодексу.

Згідно ст.ст.525, 526 ЦК України з обов'язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства, одностор оння відмова від зобов'язанн я або одностороння зміна йог о умов не допускається, якщо і нше не встановлено договором або законом.

Це положення кореспондуєт ься зі ст.193 ГК України, згідно я кої об'єкти господарювання т а інші учасники господарськи х відносин повинні виконуват и господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться.

Приписами ч.1 ст.530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов'я занні встановлений строк (те рмін) його виконання, то воно п ідлягає виконанню у цей стро к (термін).

Як було зазначено вище, в до повненні від 09.11.2011р. до договору про надання поворотної фіна нсової допомоги (безпроцентн ої ставки) від 13.10.2009р. сторони пе редбачили, що товариство зоб ов'язано провести розрахунок в сумі 875000,00грн. до 30.12.2011 року.

Відповідно до ст.527 Цивільно го кодексу України боржник з обов'язаний виконати свій об ов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інш е не встановлено договором а бо законом, не випливає із сут і зобов'язання чи звичаїв діл ового обороту.

Частиною 1 статті 625 ЦК Україн и встановлено, що боржник не з вільняється від відповідаль ності за неможливість викона ння ним грошового зобов'язан ня.

Виходячи з викладеного, суд вважає вимогу про стягнення боргу в розмірі 363248,62грн. правом ірною та обґрунтованою, з огл яду на що задовольняє її в пов ному обсязі.

Стосовно вимоги позивача щ одо стягнення з відповідача 52608,63грн. - інфляційних та 2531,25грн. - 3% річних суд зазначає наступн е.

Відповідно до п.ч.2 ст.625 ЦК Укр аїни боржник, який прострочи в виконання грошового зобов' язання, на вимогу кредитора з обов'язаний сплатити суму бо ргу з урахуванням встановлен ого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простро ченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений д оговором або законом.

Разом з тим, в частині стягн ення інфляційних та 3% річних с уд відмовляє, оскільки позив ачем нарахування здійсненні за період з 01.10.2010р. по 01.01.2012р., а згід но доповнення від 09.11.2011р. до дог овору про надання поворотної фінансової допомоги (безпро центної ставки) від 13.10.2009р. кінц ева дата розрахунку вказана 30.12.2011 року. Інший розрахунок інф ляційних та 3% річних позиваче м не надано.

Як визначає ст.32 ГПК України , доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі як их господарський суд встанов лює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуютьс я вимоги і заперечення, а тако ж інші обставини, які мають зн ачення для правильного виріш ення спору.

Відповідно до ст. 34 ГПК Украї ни докази подаються сторонам и та іншими учасниками судов ого процесу. Обставини справ и, які відповідно до законода вства повинні бути підтвердж ені певними засобами доказув ання, не можуть підтверджува тися іншими засобами доказув ання.

За змістом статті 33 ГПК Укра їни обов'язок доказування та подання доказів розподіляєт ься між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юрид ичні факти, які обґрунтовуют ь його вимоги і заперечення.

Заперечення відповідача с простовуються вказаними мат еріалами справи та умовами д оговору. Докази проведення р озрахунків (платіжні доручен ня, виписки банківських уста нов щодо руху коштів, квитанц ії до прибуткових касових ор дерів, тощо) відповідачем не н адані. Доводи представника в ідповідача про те, що товарис твом в рахунок погашення заб оргованості поставлено прод укцію не підтверджені належн ими доказами, не надано угоди про взаємозалік, заяви про за рахування зустрічних вимог т ощо.

Судові витрати по сплаті су дового збору покладаються на відповідача пропорційно сум і задоволених позовних вимог .

Керуючись ст.ст. 33,43,44,49,69,82-85 ГПК У країни, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити час тково.

2. Стягнути з Приватного акц іонерного товариства "Ярунсь ка сільгосптехніка" (11762, Житоми рська область, Новоград-Воли нський район, с.Степове, код 00903 728)

- на користь Товариства з об меженою відповідальністю "Жи томиртепломаш" (12411, Житомирськ а область, Житомирський райо н, с.Березівка, вул.Ковальська , 8, код 36575373) - 363248,62грн. - основного бо ргу, а також 7264,97грн. сплаченого судового збору.

3. В іншій частині позову від мовити.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Апеляційна скарга подаєть ся на рішення місцевого госп одарського суду протягом дес яти днів з дня його оголошенн я. У разі якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, зазначений строк об числюється з дня підписання рішення, оформленого відпові дно до статті 84 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни.

Повне рішення складено 12 к вітня 2012 року.

Суддя Терлецьк а-Байдюк Н.Я.

Віддрукувати:

1 - в справу

Дата ухвалення рішення10.04.2012
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22603521
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/5007/13/12

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Постанова від 11.09.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 17.08.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 18.07.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Рішення від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 10.02.2012

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні