Ухвала
від 10.04.2012 по справі
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГА НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВ В, 3а. Тел. 55-17-32


УХВАЛА

про порушення провадження у справі

10.04.12 Справа № 29пд/5014/883/2012

Суддя Якушенко Р.Є ., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю

«СБ - АПЕКС», м. Луганськ,

до відповідача: Товариства з обме женою відповідальністю

«Луга - Пласт», м. Луганс ьк,

третя особа, яка не

заявляє самостійних вим ог

на предмет спору на стороні

відповідача: Міське комунальне підп риємство

«Бюро технічної інвентари зації м. Луганська»,

м. Луганськ,

про р озірвання договорів купівлі - продажу

нерухомого майна, скасува ння права

власності та визнання прав а власності.

В С Т А Н О В И В:

10.04.2012 Товариство з обмеже ною відповідальністю «СБ - АП ЕКС» (далі - ТОВ «СБ - АПЕКС», п озивач у справі) звернулося д о господарського суду Луганс ької області з позовною заяв ою від 09.04.2012 до Товариства з обм еженою відповідальністю «Лу га - Пласт»(далі - ТОВ «Луга - Пласт», відповідача у спра ві) з вимогами:

«2. Розірвати:

- договір купівлі - продажу нежитлового приміщення № 1 за адресою: м. Луганськ, ву л. Гастелло, буд.33В, приміщення 1, укладений між ТОВ «СБ - АПЕКС »та ТОВ «Луга - Пласт»та пос відчений приватним нотаріус ом Луганського міського окру гу - ОСОБА_1 25.02.2012;

- договір купівлі - продажу нежитлового приміщення № 2 за адресою: м. Луганськ, ву л. Гастелло, буд.33В, приміщення 2, укладений між ТОВ «СБ - АПЕКС »та ТОВ «Луга - Пласт»та пос відчений приватним нотаріус ом Луганського міського окру гу - ОСОБА_1 25.02.2012;

- договір купівлі - продажу будинку охорони за адресою: м . Луганськ, вул. Кошевого Олєга , буд.32 укладений між ТОВ «СБ - А ПЕКС»та ТОВ «Луга - Пласт»та посвідчений приватним нотар іусом Луганського міського о кругу - ОСОБА_1 25.02.2012;

- договір купівлі - продажу цеху товарів народного спож ивання за адресою: м. Луганськ , вул. Кошевого Олєга, буд.33«а»у кладений між ТОВ «СБ - АПЕКС»т а ТОВ «Луга - Пласт»та посві дчений приватним нотаріусом Луганського міського округу - ОСОБА_1 25.02.2012;

- договір купівлі - продажу нежитлових будівель та спор уд за адресою: м. Лугансь к, вул. Кошевого Олєга, буд.33«б» укладений між ТОВ «СБ - АПЕКС» та ТОВ «Луга - Пласт»та посв ідчений приватним нотаріусо м Луганського міського округ у - ОСОБА_1 25.02.2012.

3. Скасувати право власності ТОВ «Луган - Пласт»на нежит лове приміщення № 1 за адресою : м. Луганськ, вул. Гастелло, буд .33В, приміщення 1; нежитлове при міщення № 2 за адресою: м. Луган ськ, вул. Гастелло, буд.33В, примі щення 2; будинок охорони за адр есою: м. Луганськ, вул. Кошевог о Олєга, буд.32; цех товарів наро дного споживання за адресою: м. Луганськ, вул. Кошевого Олє га, буд.33«а»; нежитлові будівл і та споруди за адресою: м. Луганськ, вул. Кошев ого Олєга, буд.33«б».

4. Визнати за ТОВ «СБ - АПЕКС »право власності на нежитлов е приміщення № 1 за адресою: м. Л уганськ, вул. Гастелло, буд.33В, п риміщення 1; нежитлове приміщ ення № 2 за адресою: м. Луганськ , вул. Гастелло, буд.33В, приміщен ня 2; будинок охорони за адресо ю: м. Луганськ, вул. Кошевого Ол єга, буд.32; цех товарів народно го споживання за адресою: м. Лу ганськ, вул. Кошевого Олєга, бу д.33«а»; нежитлові будівлі та с поруди за адресою: м. Луганськ , вул. Кошевого Олєга, буд.33«б».» .

У позовній заяві позивачем зазначено як третю особу, що н е заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні в ідповідача - Міське комунал ьне підприємство «Бюро техні чної інвентаризації м. Луган ська», м. Луганська.

Відповідно до приписів час тини 1 статті 27 ГПК України я кщо господарський суд при пр ийнятті позовної заяви, вчин енні дій по підготовці справ и до розгляду або під час розг ляду справи встановить, що рі шення господарського суду мо же вплинути на права і обов'яз ки осіб, що не є стороною у спр аві, господарський суд залуч ає таких осіб до участі у спра ві як третіх осіб, які не заявл яють самостійних вимог на пр едмет спору.

Треті особи, які не заявляют ь самостійних вимог, користу ються процесуальними правам и і несуть процесуальні обов ' язки сторін, крім права на з міну підстави і предмета поз ову, збільшення чи зменшення розміру позовних вимог, а так ож на відмову від позову або в изнання позову (частина 4 стат ті 27 ГПК України).

Таким чином, у зв' язку з ти м, що рішення по справі може вп линути на права та обов' язк и Міського комунального підп риємства «Бюро технічної інв ентаризації м. Луганська», су д вважає за необхідне залучи ти до участі у справі третю ос обу, яка не заявляє самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача - Міське комунальне підприємство «Бю ро технічної інвентаризації м. Луганська»(91000, м. Луганськ, пл оща Борців революції, буд.2, ід ентифікаційний код 05500262).

В пункті 1 резолютивної час тини позову від 09.04.2012 позивачем заявлено клопотання про заб езпечення позову шляхом накл адення арешту на наступні об ' єкти нерухомості, які нале жать відповідачу на праві пр иватної власності: нежитлове приміщення № 1 за адресою: м. Лу ганськ, вул. Гастелло, буд.33В, пр иміщення 1; нежитлове приміще ння № 2 за адресою: м. Луганськ, в ул. Гастелло, буд.33В, приміщенн я 2; будинок охорони за адресою : м. Луганськ, вул. Кошевого Олєга, буд.32; цех това рів народного споживання за адресою: м. Луганськ, вул. Коше вого Олєга, буд.33«а»; нежитлов і будівлі та споруди за адрес ою: м. Луганськ, вул. Кошевого О лєга, буд.33«б».

На підтвердження своїх дов одів надав лист від 06.04.2012 ТОВ «Л уга - Пласт», відповідача у с праві, зі змісту якого вбачає ться, що останній повідомив п озивача про відмову від опла ти придбаних об' єктів нерух омості за договорами купівлі - продажу щодо яких заявлен о вимоги, оскільки у нього вже виникло право власності на д ану нерухомість на підставі реєстрації права власності в БТІ. Договори купівлі - прод ажу нерухомості від 25.02.2012 відпо відач розривати в добровільн ому порядку відмовляється та повідомив, що ним отримані в М КП «БТІ»витяги для застави т а планує подати заявки до МКП «БТІ»на отримання витягів н а продаж цих об' єктів нерух омості.

Крім того, позивач надав коп ії витягів з реєстру прав вла сності на нерухоме майно МКП БТІ від 29.02.2012 №№ 33327579, 33327207, 33324460, 33331096, 33332499, з аявником яких та власником н ерухомого майна зазначений ТОВ «Луга - Пласт». В цих витя гах наявні примітки: для заст ави цілого об' єкту, його бал ансова вартість.

Розглянувши клопотання по зивача про забезпечення позо ву суд дійшов висновку про йо го задоволення з огляду на на ступне.

Відповідно до статті 66 ГП К України заходи до забезпеч ення позову застосовуються г осподарським судом за заявою сторони, прокурора чи його за ступника, який подав позов, аб о з ініціативи господарськог о суду як гарантія реального виконання рішення суду. Забе зпечення позову допускаєтьс я в будь - якій стадії провад ження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднит и чи зробити неможливим вико нання рішення господарськог о суду.

Згідно частини 1 статті 67 ГПК України позов забезпечуєтьс я, зокрема, накладанням арешт у на майно або грошові суми, що належать відповідачеві, про що виноситься ухвала. Наявні сть такої ухвали суду означа є, що з моменту накладення аре шту відповідач не має права р озпоряджатися належними йом у майном або коштами.

Вирішуючи питання щодо вжи ття заходів забезпечення поз ову суд також враховує полож ення постанови Пленуму Вищог о господарського суду Україн и від 26.12.2011 № 16 «Про деякі питання практики застосування заход ів до забезпечення позову», я кими встановлено, що у вирі шенні питання про забезпечен ня позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунт ованості доводів заявника що до необхідності вжиття відпо відних заходів з урахуванням :

- розумності, обґрунтованос ті і адекватності вимог заяв ника щодо забезпечення позов у;

- забезпечення збалансован ості інтересів сторін, а тако ж інших учасників судового п роцесу;

- наявності зв'язку між конк ретним заходом до забезпечен ня позову і предметом позовн ої вимоги, зокрема, чи спромож ний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення п озову;

- імовірності утруднення ви конання або невиконання ріше ння господарського суду в ра зі невжиття таких заходів;

- запобігання порушенню у зв 'язку із вжиттям таких заході в прав та охоронюваних закон ом інтересів осіб, що не є учас никами даного судового проце су.

Достатньо обґрунтованим д ля забезпечення позову є під твердження доказами наявніс ть фактичних обставин, з яким и пов' язується застосуванн я певного виду.

Умовою застосування заход ів до забезпечення позову за вимогами майнового характер у є достатньо обґрунтоване п рипущення, що майно, яке є у ві дповідача на момент пред' яв лення позову до нього, може зн икнути, зменшитись за кількі стю або погіршитися за якіст ю на момент виконання рішенн я.

Подані позивачем докази - витяги є реєстру прав власно сті від 29.02.2012 №№ 33327579, 33327207, 33324460, 33331096, 33332499 на нерухоме майно, щодо якого за явлено позовні вимоги свідча ть, що зазначене нерухоме май но може зникнути - продане ч и заставлене, що підтверджує ться також відповідачем в ли сті від 06.04.2012 направленому пози вачу.

З урахуванням викладеного , суд погоджується з доводами позивача щодо необхідності накладення арешту на нерухом е майно відповідача, оскільк и невжиття таких заходів мож е утруднити чи зробити немож ливим виконання в подальшому рішення господарського суду , у разі прийняття його на кори сть позивача.

Застосування зазначеного заходу забезпечення позову н е заблокує господарську діял ьність Товариства та не погі ршить його фінансовий стан, а є лише засобом запобігання м ожливого у майбутньому поруш ення майнового права позивач а.

З урахуванням наявності пі дстав для забезпечення позов у ТОВ «СБ - АПЕКС»господарськ ий суд вважає обґрунтованими заявлені представником пози вача заходи забезпечення поз ову шляхом накладення арешту на наступне майно відповіда ча - ТОВ «Луга - Пласт»:

- нежитлове приміщення № 1, ро зташовано за адресою: м. Луган ськ, вул. Гастелло, буд.33В, примі щення 1. Реєстраційний номер 29 360245. Право власності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договор у купівлі - продажу /реєстр № 309/ 25.02.2012, приватний нотарі ус Луганського міського нота ріального округу ОСОБА_1;

- нежитлове приміщення № 2, ро зташовано за адресою: м. Луган ськ, вул. Гастелло, буд.33В, примі щення 2. Реєстраційний номер 29 359898. Право власності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договор у купівлі - продажу /реєстр № 310/ 25.02.2012, приватний нотаріу с Луганського міського нотар іального округу ОСОБА_1;

- будинок охорони за адресою : м. Луганськ, вул. Кошевого Олє га, буд.32. Реєстраційний номер 29360804. Право власності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договор у купівлі - продажу /реєстр № 313/ 25.02.2012, приватний нотаріус Луг анського міського нотаріаль ного округу ОСОБА_1;

- цех товарів народного спож ивання за адресою: м. Луганськ , вул. Кошевого Олєга, буд.33«а». Реєстраційний номер 29360257. Прав о власності ТОВ «Луга - Плас т»на підставі договору купів лі - продажу /реєстр № 312/ 25.02.2012, пр иватний нотаріус Луганськог о міського нотаріального окр угу ОСОБА_1;

- нежитлові будівлі та спору ди за адресою: м. Луганськ, вул . Кошевого Олєга, буд.33«б». Реєс траційний номер 29360084. Право вла сності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договору купівлі - продажу /реєстр № 311/ 25.02.2012, приват ний нотаріус Луганського міс ького нотаріального округу ОСОБА_1.

Подані позовні матеріали с уддя визнав достатніми для п рийняття позовної заяви до р озгляду і, керуючись статтям и 27, 61, 64, 65, 66, 67, 86 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни,

У Х В А Л И В:

1. Порушити провадженн я у справі та прийняти заяву д о розгляду.

2. Залучити до участі у справ і третю особу, яка не заявляє с амостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Міське комунальне підпр иємство «Бюро технічної інве нтаризації м. Луганська»(91 000, м. Луганськ, площа Борців революції, буд.2, ідент ифікаційний код 05500262).

3. Клопотання позивача про з абезпечення позову задоволь нити.

4. Накласти арешт на наступн і об' єкти нерухомості Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Луга - Пласт»(91033, м. Лу ганськ, вул. Олєга Кошевого, бу д.32, ідентифікаційний код 24203726):

- нежитлове приміщення № 1, ро зташовано за адресою: м. Луган ськ, вул. Гастелло, буд.33В, примі щення 1. Реєстраційний номер 29 360245. Право власності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договор у купівлі - продажу /реєстр № 309/ 25.02.2012, приватний нотарі ус Луганського міського нота ріального округу ОСОБА_1;

- нежитлове приміщення № 2, ро зташовано за адресою: м. Луган ськ, вул. Гастелло, буд.33В, примі щення 2. Реєстраційний номер 29 359898. Право власності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договор у купівлі - продажу /реєстр № 310/ 25.02.2012, приватний нотаріу с Луганського міського нотар іального округу ОСОБА_1;

- будинок охорони за адресою : м. Луганськ, вул. Кошевого Олє га, буд.32. Реєстраційний номер 29360804. Право власності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договор у купівлі - продажу /реєстр № 313/ 25.02.2012, приватний нотаріус Луг анського міського нотаріаль ного округу ОСОБА_1;

- цех товарів народного спож ивання за адресою: м. Луганськ , вул. Кошевого Олєга, буд.33«а». Реєстраційний номер 29360257. Прав о власності ТОВ «Луга - Плас т»на підставі договору купів лі - продажу /реєстр № 312/ 25.02.2012, пр иватний нотаріус Луганськог о міського нотаріального окр угу ОСОБА_1;

- нежитлові будівлі та спору ди за адресою: м. Луганськ, вул . Кошевого Олєга, буд.33«б». Реєс траційний номер 29360084. Право вла сності ТОВ «Луга - Пласт»на підставі договору купівлі - продажу /реєстр № 311/ 25.02.2012, приват ний нотаріус Луганського міс ького нотаріального округу ОСОБА_1

5. Розгляд справи призначит и на 26.04.2012 о 10 год. 30 хв.

6. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду в каб. 325.

7. Зобов' язати позивача надати: письмові поясненн я на відзив відповідача та тр етьої особи по суті спору та щ одо передачі майна відповіда чу за спірними договорами, до кументальне підтвердження т а нормативне обґрунтування в икладених у поясненнях довод ів; оригінали документів, коп ії яких додані до позовної за яви, для огляду у судове засід ання; власне письмове підтве рдження того, що у провадженн і господарських судів Україн и або іншого органу, який в меж ах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору мі ж тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та н емає рішення цих органів з та кого спору; забезпечити учас ть повноважного представник а у судове засідання.

8. Зобов' язати відповід ача надати: письмови й відзив на позовну заяву по с уті спору, докази його надсил ання позивачу, документальне підтвердження та нормативне обґрунтування викладених у відзиві доводів; документи н а підтвердження правового ст атусу (свідоцтво про державн у реєстрацію, Статут, довідку про внесення до ЄДРПОУ); догов ір купівлі - продажу нежитло вого приміщення № 1 за адресою : м. Луганськ, вул. Гастелло, буд .33В, приміщення 1, укладений між ТОВ «СБ - АПЕКС»та ТОВ «Луга - Пласт»та посвідчений приват ним нотаріусом Луганського м іського округу - ОСОБА_1 2 5.02.2012; договір купівлі - продаж у нежитлового приміщення № 2 з а адресою: м. Луганськ, вул. Гас телло, буд.33В, приміщення 2, укла дений між ТОВ «СБ - АПЕКС»та ТО В «Луга - Пласт»та посвідчен ий приватним нотаріусом Луга нського міського округу - ОСОБА_1 25.02.2012; договір купівлі - продажу будинку охорони з а адресою: м. Луганськ, вул. Кош евого Олєга, буд.32 укладений м іж ТОВ «СБ - АПЕКС»та ТОВ «Луга - Пласт»та посвідчений прив атним нотаріусом Луганськог о міського округу - ОСОБА_1 25.02.2012; договір купівлі - прод ажу цеху товарів народного с поживання за адресою: м. Луган ськ, вул. Кошевого Олєга, буд.33« а»укладений між ТОВ «СБ - АПЕК С»та ТОВ «Луга - Пласт»та по свідчений приватним нотаріу сом Луганського міського окр угу - ОСОБА_1 25.02.2012; договір к упівлі - продажу нежитлових будівель та споруд за адресо ю: м. Луганськ, вул. Кошевого Ол єга, буд.33«б»укладений між ТОВ «СБ - АПЕКС»та ТОВ «Луга - Пла ст»та посвідчений приватним нотаріусом Луганського місь кого округу - ОСОБА_1 25.02.2012; акти приймання - передачі сп ірного нерухомого майна за в казаними договорами; докумен тальні докази проведення роз рахунку з позивачем за вказа ними договорами; листування з позивачем з предмету спору (оригінали - для огляду у судо ве засідання, належним чином завірені копії до справи); вла сне письмове підтвердження т ого, що у провадженні господа рських судів України або інш ого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, не має справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та немає рі шення цих органів з такого сп ору; забезпечити участь повн оважного представника у судо ве засідання.

9. Зобов' язати третю осо бу надати: письмовий відзи в на позовну заяву по суті, док ази його надсилання позивачу , документальні підтвердженн я та нормативне обґрунтуванн я викладених у відзиві довод ів; документи на підтве рдження правового статусу (с відоцтво про державну реєстр ацію, довідку про внесення до ЄДРПОУ), письмові відомості щ одо реєстрації права власнос ті на нерухоме майно: на нежит лове приміщення № 1 за адресою : м. Луганськ, вул. Гастелло, буд .33В, приміщення 1; нежитлове при міщення № 2 за адресою: м. Луган ськ, вул. Гастелло, буд.33В, примі щення 2; будинок охорони за адр есою: м. Луганськ, вул. Кошевог о Олєга, буд.32; цех товарів наро дного споживання за адресою: м. Луганськ, вул. Кошевого Олє га, буд.33«а»; нежитлові будівл і та споруди за адресою: м. Луг анськ, вул. Кошевого Олєга, буд .33«б»- оригінали - для огляду у с удове засідання, належним чи ном завірені копії до справи ; забезпечити участь повнова жного представника у судове засідання.

10. Зобов' язати Дер жавного реєстратора Управлі ння державної реєстрації та міського реєстру Луганської міської ради надати відом ості про наявність або відсу тність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Луга - Пласт», 9103 3, м. Луганськ, вул. Олєга Кошево го, буд.32, ідентифікаційний ко д 24203726 знаходження в міськом у (державному) реєстрі суб' є ктів підприємницької діяльн ості, а у разі невнесення підп риємства до вказаного реєстр у надати письмові відомос ті щодо знаходження його в реєстрі, що був ст ворений до утворення ЄДР суб' єктів підприємництв а, письмові пояснення що до скасування державної реєс трації (або припинення підпр иємницької діяльності) за рі шенням суду чи за власним баж анням суб' єкта підприємниц тва.

11. Відповідно до статті 65 ГПК України зобов' язати Луг анську філію Державного підп риємства «Інформаційний цен тр»Міністерства юстиції Укр аїни надати: витяг з реєстр у обтяжень на нерухоме майно : на нежитлове приміщення № 1 з а адресою: м. Луганськ, вул. Гас телло, буд.33В, приміщення 1; нежи тлове приміщення № 2 за адресо ю: м. Луганськ, вул. Гастелло, бу д.33В, приміщення 2; будинок охор они за адресою: м. Луганськ, ву л. Кошевого Олєга, буд.32; цех тов арів народного споживання за адресою: м. Луганськ, вул. Коше вого Олєга, буд.33«а»; нежитлов і будівлі та споруди за адрес ою: м. Луганськ, ву л. Кошевого Олєга, буд.33«б».

Звертаємо увагу сторін, що всі копії документів, що до даються до матеріалів справи та довіреності представникі в сторін повинні бути нале жним чином засвідчені відпов ідно до вимог п. 2 ст. 36 ГПК Украї ни. Крім того, п. 5.27 Уніфікова ної системи організаційно-ро зпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відміт ка про засвідчення копії док умента складається зі слів "З гідно з оригіналом", назви, осо бистого підпису особи, яка за свідчує копію, її ініціалів т а прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись пов инна кожна сторінка документ у з відтиском печатки підп риємства, установи, організа ції, іншої юридичної особи.

Суд вважає за необхідне попередити сторони, що за ухи лення від вчинення дій, покла дених господарським судом на сторони цією ухвалою, на підс таві пункту 5 статті 83 Господа рського процесуального коде ксу України, суд має право з ви нної сторони стягнути в дохо д Державного бюджету України штраф у розмірі до 1700 грн.

Суддя Р.Є. Якушенко

Дата ухвалення рішення10.04.2012
Оприлюднено18.04.2012
Номер документу22604696
СудочинствоГосподарське
Сутьр озірвання договорів купівлі - продажу нерухомого майна, скасува ння права власності та визнання прав а власності

Судовий реєстр по справі —

Постанова від 09.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 09.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 09.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 09.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 09.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 07.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Постанова від 07.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Постанова від 07.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Постанова від 07.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

Постанова від 07.05.2024

Адмінправопорушення

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні