Рішення
від 11.04.2012 по справі 23/027-12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" квітня 2012 р. С права № 23/027-12

Господарський суд Київ ської області у складі судді Зайця Д.Г., розглянувши у відк ритому судовому засіданні сп раву

за позовом Комунальног о підприємства Білоцерківсь кої міської ради «Білоцерків тепломережа», м. Біла Церква

до Спеціалізованої заг альноосвітньої школи І-ІІІ с тупенів №9 з поглибленим вивч енням іноземних мов м. Білої Ц еркви Київської області, м. Бі ла Церква

про стягнення 78753,59 грн.

секретар судового засідан ня Бердило І.П.

за участю представників:

від позивача: ОСОБА _1 (довіреність №15 від 5 січня 2 012 року);

від відповідача: ОСОБ А_2 (довіреність №75 від 10 квітн я 2012 року).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємс тво Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломереж а»(далі - позивач) звернулось д о господарського суду Київсь кої області з позовом до Спец іалізованої загальноосвітн ьої школи І-ІІІ ступенів №9 з п оглибленим вивченням інозем них мов м. Білої Церкви Київсь кої області (далі - відповід ач) про стягнення 78753,59 грн.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що відповідач не викон ав свої зобов' язання за дог овором постачання та спожива ння теплової енергії від 21 січ ня 2011 року за №684, в результаті чо го за ним утворилась заборго ваність в розмірі 76714,84 грн. Дода тково, за прострочення викон ання зобов' язання позивач н арахував відповідачу пеню в розмірі 1583,39 грн., 3% річних в розм ірі 301,94 грн. та інфляційні втра ти в розмірі 153,42 грн.

Провадження у справі пору шено відповідно до ухвали го сподарського суду Київської області від 30 березня 2012 року т а призначено справу до розгл яду на 11 квітня 2012 року.

Представник відповідача в усних та письмових пояснен нях, викладених у відзиві на п озовну заяву, який надійшов ч ерез канцелярію суду 11 квітня 2012 року, позовні вимоги в ч астині основного боргу визна в у повному обсязі, проти задо волення пені, 3% річних та інфл яційних втрат заперечував.

11 квітня 2012 року відповідно д о ч. 2 ст. 85 ГПК України у судовом у засіданні оголошено вступн у та резолютивну частину ріш ення.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Комунальним підпр иємством Білоцерківської мі ської ради «Білоцерківтепло мережа»(за договором - тепло постачальна організація) та Спеціалізованою загальноос вітньою школою І-ІІІ ступені в №9 з поглибленим вивченням і ноземних мов м. Білої Церкви К иївської області (за договор ом - споживач) 21 січня 2011 року укл адено договір постачання та споживання теплової енергії за №684.

Згідно пункту 1.1 договору предметом договору є наданн я споживачеві теплової енерг ії.

Відповідно до пункту 1.2 дого вору теплопостачальна орган ізація постачає споживачу те плову енергію, а споживач зоб ов' язується прийняти на меж і балансової належності з на йменшими витратами та оплати ти теплову енергію за встано вленими тарифами, затверджен ими міськими органами самовр ядування.

У відповідності до пункту 1. 3 договору ціна договору стан овить 338429,90 грн.

Згідно пункту 2.3 договору пр иймання-передача теплової ен ергії, поставленої теплопост ачальною організацією спожи вачу, оформлюється щомісячни м актом приймання-передачі т еплової енергії. Теплопостач альна організація складає та передає контролером чи надс илає простим листом на адрес у споживача пакет розрахунко вих документів (акт прийманн я-передачі теплової енергії, рахунок-фактура - щомісячно , акт звірки взаєморозрахунк ів - щоквартально) в двох при мірниках, по одному для кожно ї із сторін.

Відповідно до пункту 6.4 дого вору оплата за спожиту тепло ву енергію здійснюється спож ивачем в термін до 15 числа міс яця наступного за розрахунко вим.

Пунктом 6.6 договору передба чено, що за порушення строків оплати спожитої теплової ен ергії, зазначених у пункті 6.4 д оговору, споживач сплачує на користь теплопостачальної о рганізації крім суми заборго ваності, пеню за кожен день пр острочення оплати в розмірі подвійної облікової ставки Н БУ.

Пунктом 10.1 договору сторони погодили, що договір набирає чинності з моменту укладенн я і діє в частині постачання т еплової енергії протягом 1 ро ку і вважається щорічно поно вленим, якщо за місяць до закі нчення його дії не надійде за ява від однієї із сторін про р озірвання договору, але не ра ніше дати закінчення опалюва ного періоду, а в частині пров едення остаточних розрахунк ів - до повного його виконан ня.

На виконання умов договору між позивачем та відповідач ем підписано акт приймання-п ередачі робіт/послуг з тепло вої енергії за грудень 2011 року на загальну суму 76714,84 грн.

В судовому засіданні пре дставник позивача позовні ви моги підтримав.

Представник відповідача в усних та письмових поясненн ях, викладених у відзиві на по зовну заяву, який надійшов че рез канцелярію суду 11 квітня 2 012 року, позовні вимоги в ча стині основного боргу визнав у повному обсязі, проти задов олення пені, 3% річних та інфля ційних втрат заперечував.

Судом оглянуто оригінали документів, залучених до мат еріалів справи.

Відповідно до ст. 193 Господ арського кодексу України суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться. До викон ання господарських договорі в застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України.

Згідно приписів статей 525, 526 Ц ивільного кодексу України, о дностороння відмова від зобо в'язання або одностороння зм іна його умов не допускаєтьс я, якщо інше не встановлено до говором або законом. Зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору, вимог ЦК України, і нших актів цивільного законо давства, а за відсутності так их умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 509 Циві льного кодексу України зобов ' язанням є правовідношення , в якому одна сторона (боржник ) зобов' язана вчинити на кор исть другої сторони (кредито ра) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) або у триматися від певної дії, а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов' язку.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України господарськ им визнається зобов'язання, щ о виникає між суб'єктом госпо дарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, пе редбачених цим Кодексом, в си лу якого один суб'єкт (зобов'яз ана сторона, у тому числі борж ник) зобов'язаний вчинити пев ну дію господарського чи упр авлінсько-господарського ха рактеру на користь іншого су б'єкта (виконати роботу, перед ати майно, сплатити гроші, над ати інформацію тощо), або утри матися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має прав о вимагати від зобов'язаної с торони виконання її обов'язк у.

Відповідно до ст. 692 Цивільно го кодексу України покупець зобов' язаний оплатити това р після його прийняття або пр ийняття товаророзпорядчих д окументів на нього, якщо дого вором або актами цивільного законодавства не встановлен ий інший строк оплати товару . Покупець зобов' язаний спл атити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно ч. 6 ст. 19 Закону Україн и «Про теплопостачання»спож ивач повинен щомісячно здійс нювати оплату теплопостачал ьній організації за фактично отриману теплову енергію.

Станом на день прийняття рі шення у справі відповідач не виконав умов договору. Зазна чений факт відповідачем не с простовано, розмір заборгова ності відповідає фактичним о бставинам справи. Вимога поз ивача про стягнення з відпов ідача заборгованості, що вин икла у відповідача через пор ушення умов договору в розмі рі 76714,84 грн. підлягає задоволен ню.

Згідно ст. 611 Цивільного коде ксу України, у разі порушення зобов' язання настають прав ові наслідки, встановлені до говором або законом, зокрема , сплата неустойки.

Частиною 1 ст. 230 Господарсько го кодексу України передбаче но, що штрафними санкціями у Г осподарському кодексі Украї ни визнаються господарські с анкції у вигляді грошової су ми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відно син зобов'язаний сплатити у р азі порушення ним правил зді йснення господарської діяль ності, невиконання або ненал ежного виконання господарсь кого зобов'язання.

Згідно ст. 549 ЦК України, неус тойкою (штрафом, пенею) є грошо ва сума або інше майно, які бор жник повинен передати кредит орові у разі порушення боржн иком зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання.

Відповідно до п. 6 ст. 231 Господ арського кодексу України, шт рафні санкції за порушення г рошових зобов' язань встано влюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користу вання чужими коштами, якщо ін ший розмір відсотків не пере дбачено законом або договоро м.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про відповідальність за несвоєчасне виконання гр ошових зобов' язань»№543/965-ВР в ід 22 листопада 1996 року, платник и грошових коштів сплачуют ь на користь одержувачів ци х коштів за прострочення пла тежу пеню в розмірі, що встано влюється за згодою сторін. Ро змір пені, передбачений стат тею 1 цього Закону, обчислюєть ся від суми простроченого пл атежу та не може перевищуват и подвійної облікової ставки Національного банку України , що діяла у період, за який спл ачується пеня, що передбачен о ст. 3 зазначеного Закону.

Розмір пені, визначений поз ивачем, складає 1583,39 грн.

Проте, згідно з вірним арифм етичним розрахунком, зроблен им судом, розмір пені, що підл ягає стягненню з відповідача за період з 15 січня 2012 року по 2 б ерезня 2012 року, становить 1559,45 гр н.

У відповідності до п. 2 ст. 625 Ци вільного кодексу України бор жник, який прострочив викона ння грошового зобов' язання , на вимогу кредитора зобов' язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого і ндексу інфляції за весь час п рострочення, а також три проц енти річних від простроченої суми, якщо інший розмір проце нтів не встановлений договор ом або законом.

Розмір 3% річних у сумі 301,94 грн . є обґрунтованим, тому позовн а вимога в цій частині підляг ає задоволенню повністю.

Позивач просить стягнути з відповідача інфляційні втра ти в розмірі 153,42 грн., які нарахо вані за січень 2012 року на суму б оргу 76714,84 грн.

Індекс інфляції (індекс спо живчих цін) - це показник, що ха рактеризує динаміку загальн ого рівня цін на товари та пос луги, які купуються населенн ям для невиробничого спожива ння, який визначається виклю чно Держкомстатом і його най менший період визначення ста новить місяць, а тому простро чка платежу за менший період не тягне за собою нарахуванн я інфляційних втрат, а розмір боргу з урахуванням індексу інфляції визначається виход ячи з суми боргу, що мала місце протягом повного календарно го місяця, помноженої на інде кс інфляції, визначений Держ комстатом, за період простро чки. Розрахунки індексу інфл яції проводяться шляхом множ ення місячних (квартальних і т. д.) індексів (наказ Держкомс тату від 27 липня 2007, №265 «Про затв ердження Методики розрахунк у базового індексу споживчих цін»).

Така ж сама позиція викладена в постановах Вищо го господарського суду Украї ни від 15 вересня 2010 року у справ і №11/14-10, від 24 листопада 2010 року у с праві №21/108-10.

Судом встановлено, що зо бов' язання відповідача з оп лати послуг, наданих в грудні 2011 року, відповідно до п. 6.4 дого вору №684 від 21 січня 2011 року вини кло з 15 січня 2012 року, а позиваче м нараховано інфляційні втра ти в розмірі 153,42 грн. за січень 20 12 року, проте, відповідно до на казу Держкомстату від 27 липня 2007 року №265 «Про затвердження М етодики розрахунку базового індексу споживчих цін»індек с інфляції нараховується на заборгованість яка мала місц е за повний календарний міся ць, відповідно, вимоги позива ча про стягнення з відповіда ча 153,42 грн. інфляційних втрат з адоволенню не підлягають.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень.

Таким чином, позов підлягає частковому задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України поклад аються на відповідача пропор ційно розміру задоволених по зовних вимог.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги з адовольнити частково.

2. Стягнути з Спеціаліз ованої загальноосвітньої шк оли І-ІІІ ступенів №9 з поглибл еним вивченням іноземних мов м. Білої Церкви Київської обл асті (09112, Київська область, міс то Біла Церква, вул. Водопійна , 22, код 23573856) на користь Комунальн ого підприємства Білоцерків ської міської ради «Білоцерк івтепломережа»(09100, Київська о бласть, м. Біла Церква, вул. Мер ежна, 3, код 04654336) - 76714 (сімдесят шіст ь тисяч сімсот чотирнадцять) грн. 84 коп. заборгованості, 1559 (о дна тисяча п'ятсот п'ятдесят д ев'ять) грн. 45 коп. пені, 301 (триста одна) грн. 94 коп. 3% річних та 1571 (од на тисяча п'ятсот сімдесят од на) грн. 52 коп. судового збору.

3. В іншій частині позов них вимог відмовити повністю .

4. Видати наказ після набра ння рішенням законної сили.

Дата підписання рішення - 13 квітня 2012 року

Суддя Д.Г. Заєць

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.04.2012
Оприлюднено17.04.2012
Номер документу22606897
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/027-12

Рішення від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 30.03.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні