Рішення
від 10.04.2012 по справі 5024/148/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2012 р. Справа № 5024/148/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Людоговської В.В. при секретарі Загной О. О. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго", м. Херсон

до Комунального підприємства "Бериславська житлово-експлуатаційна контора №1", м. Берислав Херсонської області

про зобов'язання укласти договору про спільне використання технологічних електричних мереж та кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1, ю/к, дов. № 07/2074-12 від 03.01.2012 р.;

від відповідача - Левжинський М.В., директор, довідка про включення до ЄДРПОУ АБ в„– 163144 від 11.03.2009 р.;

Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (позивач) звернулося до господарського суду з позовом до комунального підприємства "Бериславська житлово-експлуатаційна контора № 1 (відповідач) про зобов'язання укласти договір про спільне використання технологічних електричних мереж та кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання.

Позивач позовні вимоги підтримує у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві.

Відповідач позовні вимоги не визнає з підстав, викладених у відзиві та додаткових поясненнях до нього. Також у додаткових поясненнях до відзиву, просить залучити до розгляду справи Держенергонагляд, зазначене клопотання суд відхиляє за необгрунтованістю.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, суд

в с т а н о в и в:

Правила користування електричною енергією затверджені Постановою НКРЕ №28 від 31 липня 1996 р. (надалі ПКЕЕ) регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами. Дія ПКЕЕ поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення).

Положенням п. 2 Постанови НКРЕ "Про внесення змін до Правил користування електричною енергією" від 17.10.2005 №910 встановлено, що до 28.11.2009 р. електропередавальні організації зобов'язані врегулювати відносини згідно з вимогами абзацу другого підпункту 1.10. ПКЕЕ із власниками технологічних електричних мереж, які передають електричну енергію іншим суб'єктам господарювання.

В абзаці 2 п. 1.10. ПКЕЕ зазначено, що електропередавальна організація, що здійснює діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами в межах закріпленої території здійснення ліцензованої діяльності забезпечує передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не мають ліцензії на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

Абзац 3 п. 1.10. ПКЕЕ передбачає, що для забезпечення передачі електричної енергії електричними мережами, що не належать електропередавальній організації, між електропередавальною організацією та відповідним власником мереж, який не має ліцензії на здійснення діяльності з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, укладається договір щодо спільного використання електричних мереж.

Додатково, абзацом 3 п. 1.7. ПКЕЕ передбачено, що у разі використання технологічних електричних мереж електропередавальною організацією відносини між власником цих мереж та електропередавальною організацією, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних мереж, що укладається між ними на основі типового договору, який викладено в додатку 2 до ПКЕЕ.

Договір про спільне використання технологічних мереж є домовленістю двох сторін, що є документом певної форми, який встановлює зміст та регулює правовідносини між електропередавальною організацією (ліцензіатом з передачі електричної енергії місцевими (локальними) мережами та основним споживачем під час передачі (транзиту) електричної енергії технологічними електричними мережами, (п. 1.2. ПКЕЕ).

Укладення, внесення змін, подовження чи розірвання дій будь-якого із договорів здійснюється відповідно до вимог законодавства та ПКЕЕ (п.1.2. ПКЕЕ).

Позивач, листом №1062 від 19.12.2011р. про укладення договору про спільне використання електромереж було надано представникові відповідача два примірники договору про спільне використання технологічних електричних мереж на розгляд та підписання. В даному листі також вказувалось про необхідність надання кошторису витрат відповідача на утримання технологічних мереж спільного використання.

Однак, як зазначає позивач у позовній заяві на час звернення до суду договір про спільне використання мереж не підписано відповідачем, не повернуто другий примірник договору, а також не надано протокол розбіжностей до договору, що є порушенням вимог ст. 181 ГК України.

Відповідач у відзив ні позов позовні вимоги не визнає посилаючись на ту обставину, що між позивачем та відповідачем 14.02.2007р. було укладено договорі №1 про обслуговування внутрішньобудинкових мереж електропостачання, який діє до теперішнього часу. Також у відзиві відповідач посилається на ту обставину, при укладенні у 2007р. договору на технічне обслуговування внутрішньо будинкових мереж електропостачання, розрахунки фактичних витрат по обслуговуванню перевищували договірну ціну.

Стверджує, що у редакції запропонованій ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" договір заключити неможливо з наступних підстав: "Додаток № 1 Договору "Довідка про обсяги переданої електричної енергії за базовий період" - таблицю заповнити неможливо по причині відсутності лічильників на межі балансової належності; п. 3.2 Договору виконати неможливо і поставити підпис під додатком №1 не перевіривши достовірність переданого обсягу електроенергії за базовий період власник мереж не зобов'язаний. В обґрунтування відповідач посилається на розпорядження НКРЕ №215-В від 28.11.2011р. "Про урегулювання взаємовідносин енергопостачальних компаній і ОСББ, до яких приєднуються і ЖЕК". Також, просить суд зобов'язати ПАТ "ЕК "Херсонобленерго", як ініціатора договору встановити загально будинкові прилади обліку електричної енергії.

Суд, не погоджується з думкою відповідача з огляду на наступне.

Договір обслуговування внутрішньобудинкових систем електропостачання, № 1 від 14.02.2007р. на який посилається відповідач у відзиві на позов дещо поіншому регулює відносини між власником та користувачем мереж. Так, предмет договору є наступний: "Замовник доручає, а виконавець приймає на себе зобов'язання по наданій передачі електричної енергії, яку постачає замовник у квартири та інші приміщення житлового фонду виконавця по його внутрішньобудинковим електромережах від межі розподілу електромереж між ними до електролічильника споживача (вводу в квартиру) та виконує комплекс робіт з технічного обслуговування". Предмет же запропонованого для підписання договору про спільне використання технологічних електричних мереж суттєво відрізняється і має наступний зміст: "Власник мереж зобов'язується забезпечити технічну можливість передачі (транзиту) електричної енергії власними технологічними електричними мережами в точки приєднання електроустановок користувача або інших суб'єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує користувач, а користувач - своєчасно сплачувати вартість послуг власника мереж з утримання технологічних електричних мереж спільного використання та інші послуги відповідно до умов цього Договору".

Як вже зазначалось вище, положенням п.2 Постанови НКРЕ „Про внесення змін до Правил користування електричною енергією" від 17.10.2005р. №910 встановлено, що електропередавальні організації зобов'язані врегулювати відносини згідно з вимогами абзацу другого підпункту 1.10 ПКЕЕ із власниками технологічних електричних мереж, які передають електричну енергію іншим суб'єктам господарювання.

При цьому абз. 2 пп.1.10 ПКЕЕ зазначає, що електропередавальна організація, що здійснює діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами в межах закріпленої території здійснення ліцензованої діяльності забезпечує передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та технологічними електричними мережами інших власників, які не мають ліцензії на передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами.

Крім цього, на даний час ПАТ "ЕК" "Херсонобленерго" зобов'язано відшкодовувати витрати щодо використання мереж на підставі наданого Кошторису обґрунтованих річних витрат.

Відповідно до пп.7 п. 7.5. ПКЕЕ , постачальник електричної енергії зобов'язаний, попередивши споживача не пізніше, ніж за три робочих дні, припинити повністю або частково постачання йому електричної енергії (передачу або спільне використання технологічних електричних мереж), у тому числі на виконання припису представника відповідного органу виконавчої влади, у разі закінчення терміну дії, розірвання або не укладення між суб'єктами господарювання договорів, наявність яких передбачена ПКЕЕ. Отже, у разі відмови споживача (основного споживача) щодо укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж, постачання електричної енергії такому споживачу (основному споживачу) має бути повністю або частково припинено; по-друге, за використання технологічних електричних мереж ПАТ "ЕК"Херсонбленерго" має сплачувати вартість послуг власника мереж, а в разі не укладення договору оплата вартості утримання технологічних електричних мереж буде покладатись на мешканців будинків. Відповідно до п. 1.4. ПКЕЕ електропередавальна організація покриває всі витрати, пов'язані з доставкою електричної енергії в точку продажу.

Отже, невиконання вимог пунктів ПКЕЕ стосовно укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж може призвести до створення нерівних умов для споживача та субспоживачів, неналежного утримання технологічних електричних мереж спільного використання (за браком коштів), виникненню аварійних ситуацій, що може призвести до переривів в електропостачанні споживачів (субспоживачів). А отже договір про спільне використання технологічних електричних мереж між ПАТ "ЕК"Херсонобленерго" та КП "Бериславська житлово-експлуатаційна контора № 1" має бути укладено в обов'язковому порядку з метою запобігання настання негативних наслідків як для сторін договору, так і для субспоживачів електричної енергії.

Згідно з вимогами пункту 1.7. ПКЕЕ основний споживач не має права відмовити електропередавальній організації, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж, а субспоживачу у разі дотримання ним вимог цих Правил в укладенні (переукладенні) договору про технічне забезпечення електропостачання споживача в передбачених цими Правилами випадках.

Відповідно до ч. 3 ст. 179 ГПК України укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язковим для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Таким чином, обов'язковість укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж закріплено на законодавчому рівні, також затверджено типовий договір для таких відносин, встановлено неможливість відмови основного споживача електропередавальній організації в укладенні договору про спільне використання технологічних електричних мереж. Дані факти вказують на обов'язковість укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж між ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" та КП "Бериславська житлово-експлуатаційна контора № 1".

Разом з тим, відповідно до пп. 7 п. 7.5 ПКЕЕ, постачальник електричної енергії (електропередавальна організація або основний споживач за погодженням постачальника електричної енергії) зобов'язаний, попередивши споживача не пізніше, ніж за три робочих дні, припинити повністю або частково постачання йому електричної енергії (передачу або спільне використання технологічних електричних мереж), у тому числі на виконання припису представника відповідного органу виконавчої влади, у разі закінчення терміну дії, розірвання або не укладення між суб'єктами господарювання договорів, наявність яких передбачена ПКЕЕ.

В зв'язку з викладеним, позовні вимоги про зобов'язання відповідача укласти договір про спільне використання технологічних електричних мереж з ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" є обґрунтованими, у зв'язку з чим підлягають задоволенню.

Також, при укладенні вказаного договору мало бути вирішено питання щодо його комплектності з додатками, які є обов'язковими відповідно до ПКЕЕ та інших норм законодавства України. А саме, не було надано кошторису обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання.

Так, невід'ємними частинами договору про спільне використання електромереж є кошторис об'ґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання, складений у відповідності до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж затвердженої Постановою НКРЕ України від 12 червня 2008 року № 691 та однолінійна схема технологічних мереж спільного використання за розрахунковий період (календарний рік) власник мереж складає кошторис витрат на підставі бухгалтерських документів про фактичні витрати, що безпосередньо стосуються цього виду діяльності за попередній календарний рік.

Згідно з п. 6.29. ПКЕЕ електропередавальні організації, які використовують технологічні електричні мережі інших власників електричних мереж, сплачують останнім плату за спільне використання технологічних електричних мереж, яка визначається відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12.06.2008 р. №691, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08.08.2008р. за №732/15423 (далі за текстом - Методика).

Положеннями п. 6.32. ПКЕЕ встановлено, що фактичні обґрунтовані витрати на утримання технологічних електричних мереж відшкодовуються власнику електричних мереж відповідно до його кошторису витрат на здійснення цієї діяльності. При цьому, кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж складається на підставі бухгалтерських документів про фактичні витрати на здійснення цієї діяльності впродовж попереднього (базового) періоду. До витрат на утримання технологічних електричних мереж належать лише ті витрати, які безпосередньо стосуються вказаного виду діяльності.

Водночас, відповідно до п. 1.1. Методики ця Методика встановлює методологію обрахування вартості обґрунтованих витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, у тому числі порядок складення кошторису витрат власників мереж на утримання їх технологічних електричних мереж, порядок розрахунку об'єму технологічного обладнання електричних мереж в умовних одиницях електропередавальних організацій, на території здійснення ліцензованої діяльності яких приєднані електроустановки власників мереж, та власників мереж, порядок визначення нормативів витрат на умовну одиницю та розподілу витрат на утримання мереж між суб'єктами господарювання, які використовують мережі, на частини, що відповідають платі за спільне використання відповідного суб'єкта господарювання. При цьому Методика є обов'язковою для застосування всіма юридичними та фізичними особами, які мають договірні відносини щодо спільного використання технологічних електричних мереж.

Відповідно до п. 1.3 Методики, витрати власника мереж визначаються щодо тих електричних мереж, які використовуються власником мереж спільно з іншим користувачем та виділені на однолінійній схемі, яка є невід'ємним додатком до договору про спільне використання технологічних електричних мереж.

Згідно з п. 1.7. Методики, власник мереж має вести окремий бухгалтерський облік витрат, пов'язаних з утриманням та експлуатацією технологічних електричних мереж спільного використання.

Для підтвердження величини обґрунтованих витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання за розрахунковий період (календарний рік) власник мереж складає кошторис витрат (без ПДВ) на підставі бухгалтерських документів про фактичні витрати, що безпосередньо стосуються цього виду діяльності за попередній календарний рік (п. 1.8. Методики).

Кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання та/або зміни до нього подаються до відповідного територіального представництва НКРЕ та розглядаються останнім протягом 30 календарних днів. Погоджений територіальним представництвом НКРЕ кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання та/або зміни до нього надаються власником мереж електропередавальній організації.

Узгоджений з територіальним представництвом НКРЕ кошторис витрат є додатком до договору про спільне використання технологічних електричних мереж, укладеного згідно з ПКЕЕ (п. 2.5 Методики).

Додатково, п. 3.1. Договору передбачає, що власник мереж має право на отримання від Користувача плати за спільне використання технологічних мереж, визначеної відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж.

Також сторонами погоджено Порядок розрахунку оплати обґрунтованих витрат споживача на передачу електричної енергії, який є додатком №3 до договору про спільне використання технологічних електричних мереж. В даному додатку також затверджуються умови щодо обов'язковості надання власником мереж Кошторису обґрунтованих витрат Користувачеві мереж.

Відповідачем кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання позивачу надано не було, що унеможливлює фактичне виконання сторонами договірних зобов'язань, що виникають на підставі договору про спільне використання технологічних електричних мереж.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 44, 49, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

2. Зобов'язати Комунальне підприємство "Бериславська житлово-експлуатаційна контора №1" (74300 м. Берислав Херсонської області, вул. Леніна,113 А, р/р № 260027074 в ХОД ПАТ "Райфайзенбанк Аваль", МФО 352093, код. ЄДРПОУ 03355471) укласти з Публічним акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (73000 м. Херсон, вул. Пестеля, 5, код ЄДРПОУ 05396638) Договір про спільне використання технологічних електричних мереж №93 від 16.06.2011

3. Зобов'язати Комунальне підприємство "Бериславська житлово-експлуатаційна контора №1" (74300 м. Берислав Херсонської області, вул. Леніна,113 А, р/р № 260027074 в ХОД ПАТ "Райфайзенбанк Аваль", МФО 352093, код. ЄДРПОУ 03355471) надати Публічному акціонерному товариству "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (73000 м. Херсон, вул. Пестеля, 5, код ЄДРПОУ 05396638) Кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання.

4. Стягнути з Комунального підприємства "Бериславська житлово-експлуатаційна контора №1" (74300 м. Берислав Херсонської області, вул. Леніна,113 А, р/р № 260027074 в ХОД ПАТ "Райфайзенбанк Аваль", МФО 352093, код. ЄДРПОУ 03355471) на користь Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія" "Херсонобленерго" (73000 м. Херсон, вул. Пестеля, 5, м. Херсон, код ЄДРПОУ 05396638, поточний рахунок 26007010068166 у ПАТ "ВТБ Банк", МФО 352457) - 1073 грн. витрат зі сплати судового збору.

5. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя В.В.Людоговська

Дата підписання рішення

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України 13.04.2012р.

Дата ухвалення рішення10.04.2012
Оприлюднено19.04.2012
Номер документу22623658
СудочинствоГосподарське
Сутьспільне використання технологічних електричних мереж та кошторис обґрунтованих річних витрат власника мереж на утримання електричних мереж спільного використання

Судовий реєстр по справі —5024/148/2012

Рішення від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 05.03.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 01.02.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні