Постанова
від 17.04.2012 по справі 2а/1270/2394/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

17 квітня 2012 року Справа № 2а/1270/2394/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

судді: Кравцової Н.В.,

при секретарі: Бражник В.І.,

за участю сторін:

представника позивача: Мілобінської М.Г.,

представника відповідача: не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Сєвєродонецьку Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» про стягнення коштів за податковим боргом із земельного податку у розмірі 3940,47 грн. та з податку на прибуток у розмірі 1384,04 грн.,-

ВСТАНОВИВ :

22 березня 2012 року позивач звернувся до Луганського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» про стягнення коштів за податковим боргом із земельного податку у розмірі 3940,47 грн. та з податку на прибуток у розмірі 1384,04 грн., в обґрунтування якого зазначив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» зареєстровано виконавчим комітетом Сєвєродонецької міської ради Луганської області та перебуває на податковому обліку в Державній податковій інспекції у м. Сєвєродонецьку Луганської області.

За відповідачем утворився податковий борг у загальному розмірі 5324,51 грн., у тому числі з земельного податку у розмірі 3940,47 грн. та з податку на прибуток у розмірі 1384,04 грн. Податковий борг підтверджено податковими деклараціями та облікової карткою платника.

Таким чином, позивач просить суд стягнути з відповідача податковий борг у загальному розмірі 5324,51 грн.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, надав пояснення, аналогічні викладеним у позові та просив задовольнити позов.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, про дату, місце та час розгляду справи був повідомлений належним чином. На адресу суду надав клопотання про перенесення слухання справи. Вивчивши вказане клопотання, судом встановлено, що відповідачем не зазначено поважних причин для відкладення судового засідання. Враховуючи відсутність обґрунтованих причин для відкладення судового засідання, суд вважає необхідним, розглянути справу без участі представника відповідача на підставі доказів, які є в матеріалах справи.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст. 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд прийшов до наступного.

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом.

Згідно п.п. 9.1.10 п. 9.1 ст. 9 Податкового кодексу України до загальнодержавних податків та зборі, зокрема, належить і плата за землю.

Відповідно до п. п. 14.1.156 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, що набрав чинності з 01.01.2011, податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.

Відповідно до п. п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктом 54.1 статті 54 Податкового кодексу України визначено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Згідно з п. 57.1 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно з п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Пунктом 287.4 ст. 287 Податкового кодексу України встановлено, що податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до ст. 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. Податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285 - 287 цього розділу.

Відповідно до п. 250.2 ст. 250 Податкового кодексу України платники податку на прибуток, крім тих, які визначені пунктом 240.2 статті 240 цього Кодексу, та податкові агенти складають податкові декларації за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до органів державної податкової служби та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Судом встановлено, що відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» зареєстрований виконавчим комітетом Сєвєродонецької міської ради Луганської області.

Відповідач перебуває на податковому обліку в Державній податковій інспекції у м. Сєвєродонецьку Луганської області з 14.01.1991 за № 52.

За відповідачем виник податковий борг земельного податку у розмірі 3941,71 грн. та з податку на прибуток підприємства у розмірі 1400,00 грн., який самостійно узгоджено ТОВ Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» в поданих ним до позивача уточнюючого розрахунку за нововідведені земельні ділянки № 0000079763 від 26.01.2011 за 2011 рік, податкових декларацій з податку на прибуток підприємства № 9009447259 від 25.10.2011, № 9014500400 від 27.01.2012 та з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) №31340 від 29.07.2011.

З облікової картки платника вбачається, що за відповідачем значиться переплата з земельного податку у розмірі 1,24 грн. та з податку на прибуток у розмірі 15,96 грн.

Вказана сума заборгованості також підтверджується розрахунком суми податкового боргу, складеного позивачем.

Таким чином, заборгованість, що підлягає стягненню з відповідача із земельного податку складає 3940,47 грн., з податку на прибуток - 1384,04 грн.

У відповідності до вимог п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України 18.11.2011 відповідачу було направлено податкову вимогу від 31 жовтня 2011 року (арк. справи 14-15).

Однак зазначені заходи не призвели до позитивних результатів, сума боргу в добровільному порядку відповідачем не сплачена.

Таким чином, суд приходить до висновку, що вимоги Державної податкової інспекції у м. Сєвєродонецьку Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» про стягнення коштів за податковим боргом із земельного податку у розмірі 3940,47 грн. та з податку на прибуток у розмірі 1384,04 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись ст. ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної податкової інспекції у м. Сєвєродонецьку Луганської області до Товариства з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» про стягнення коштів за податковим боргом із земельного податку у розмірі 3940,47 грн. та з податку на прибуток у розмірі 1384,04 грн. задовольнити.

Стягнути суму 5324,51 грн. (п'ять тисяч триста двадцять чотири гривні 51 копійка), у тому числі з земельного податку у розмірі 3940,47 грн. (три тисячі дев'ятсот сорок гривень 47 копійок) на користь Державного бюджету України на р/р № 33219811700080, код платежу 13050100, банк ГУДКСУ в Луганській області, МФО 804013, отримувач УДКСУ в м. Сєвєродонецьку, код отримувача 37944909; з податку на прибуток у розмірі 1384,04 грн. (одна тисяча триста вісімдесят чотири гривні 04 копійки) на р/р № 31119009700080, код платежу 110210000, банк ГУДКСУ в Луганській області, МФО 804013, отримувач УДКСУ в м. Сєвєродонецьку, код отримувача 37944909, з Товариства з обмеженою відповідальністю Сєвєродонецьке підприємство «МЖК «Мрія» (93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, кв. МЖК «Мрія», 2; і.к. 13377640) в рахунок погашення податкового боргу з наявних розрахункових рахунків у банках, обслуговуючих платника податків.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанції

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

СуддяН.В. Кравцова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.04.2012
Оприлюднено20.04.2012
Номер документу22663144
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/2394/2012

Постанова від 17.04.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.В. Кравцова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні