Постанова
від 22.06.2006 по справі 10/2805-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/2805-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"22" червня 2006 р.                                                            Справа №10/2805-А

за позовом  управління Пенсійного Фонду України в Полонському районі м. Полоне    

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Білецьке"

с. Білецьке, Полонського району

про стягнення 17560,39 грн.

Суддя  Виноградова В.В.                    Секретар судового засідання Щесняк О.А.

Представники сторін:

позивача               Хібовський В.С. –за довіреністю №01/07 від 10.01.2006р.

відповідача               не з'явився

          Суть спору:

           Позивач звернувся до суду з  позовною заявою, в якій просить у відповідності до вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” стягнути з відповідача на користь управління Пенсійного фонду України в Полянському районі заборгованість в сумі 17560,39 грн., яка складається із недоїмки по страхових внесках в розмірі 10694,44 грн., 548,07 грн. штрафних санкцій, 1401,21 грн. пені та 4916,67 грн. заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Вказана заборгованість утворилась за період з 21.06.2005р. по 24.06.2006р.

В підтвердження позовних вимог подав копії розрахунків сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які подавались відповідачем до Пенсійного фонду України, вимоги на стягнення заборгованості, рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені, картки особового рахунку платника, розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, розрахунок заборгованості.

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив, про причини неприбуття не повідомив, письмових заперечень щодо позовних вимог не надав, своїм процесуальним правом не скористався,  хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи (ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі та призначення судового розгляду, про відкладення судового розгляду та повістки вручені згідно поштових повідомлень про вручення із відмітками про її одержання відповідачем).

Розглядом   наданих матеріалів  справи  встановлено :

          Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю „Білецьке” с. Білецьке Полонського району зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа про що видано свідоцтво про державну реєстрацію, включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, що підтверджується довідкою Хмельницького облуправління статистики №2180, згідно ст.ст. 1,14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування“ зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування згідно поданої заяви, реєстраційний №49.

У відповідача за період з 21.06.2005р. по 24.06.2006р. утворилась заборгованість до Пенсійного фонду України в сумі 17560,39 грн., яка складається із:

-4916,67 грн. заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали (працюють) на підприємстві відповідача на роботах із шкідливими та важкими умовами, що підтверджується розрахунками про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах за липень-грудень 2005р., за лютий 2006р., довідками відділу виплати пенсій управління Пенсійного фонду України в Полонському районі, картками особового рахунку платника, розрахунком заборгованості.

-10694,44 грн. недоїмки по страхових внесках, що підтверджується  розрахунками сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які подавались відповідачем до Пенсійного фонду України, за червень 2005р. – квітень 2006р., картками особового рахунку платника, розрахунком заборгованості;

-548,07 грн. штрафних санкцій та 1401,21 грн. пені, що підтверджується рішеннями про застосування фінансових санкцій та нарахування пені №27 від 31.08.2005р., №26 від 30.03.2006р., картками особового рахунку платника, поданим розрахунком.

Позивачем, відповідно до вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” виставлені відповідачу вимоги від 10.04.2006р. про сплату 11736,64 грн. недоїмки по страхових внесках, від 11.05.2006р. про сплату 10959,45 грн. недоїмки по страхових внесках з відмітками про вручення вказаних вимог відповідачу згідно поштового повідомлення відповідно 17.03.2006р. та 18.05.2006р.  

Оскільки заборгованість перед Пенсійним фондом України в розмірі 17560,39 грн. (в т.ч. 548,07 грн. штрафних санкцій, 1401,21 грн. пені та 4916,67 грн. заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах) в добровільному порядку відповідачем не сплачена, позивачем подано позов до суду.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, до уваги приймається  наступне.

З норм ч.2 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” вбачається, що порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій на пільгових умовах, що діяв до набрання чинності цим Законом, зберігається і після втрати чинності з врахуванням вимог Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, яким передбачено, що підприємства та організації з коштів, призначених на  оплату праці,  вносять до Пенсійного фонду плату,  що покриває фактичні витрати на виплату і доставку  пільгових пенсій.

Відповідно до абз.4 п.1 ст.2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” об'єктом оподаткування для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" -"з" статті 13 Закону   України “Про  пенсійне забезпечення” до досягнення працівниками пенсійного віку.

У відповідності до п.п.6.1,6.4,6.8 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України(затверджено Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1, зареєстровано в Міністерстві Юстиції №64/8663 від 16.01.2004 р.) відшкодуванню  підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій,  призначених  на  пільгових  умовах в розмірах 100 відсотків фактичних витрат на  виплату і доставку пенсій. Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів  органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Підприємства  щомісяця  до  25-го числа вносять  до Пенсійного  фонду  зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку  пенсій,  призначених  на  пільгових умовах.

Як вбачається із матеріалів справи, позивачем у визначеному законом порядку направлено відповідачу розрахунки за липень-грудень 2005р., за лютий 2006р. про фактичні витрати на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах.  Проте, відповідач покладених на нього зобов'язань по сплаті сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах не виконав, доказів про сплату заборгованості суду не подав.

Тому позовні вимоги в частині стягнення 4916,67 грн. заборгованості по фактичних витратах на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах з 01.08.2005р. по 31.12.2005р. заявлені правомірно, підтверджені належними доказами і підлягають задоволенню.

Відповідно ст.1 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (надалі –Закону), страхувальники - це роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону  сплачують  страхові  внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  відповідно  до цього Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 14 Закону страхувальниками є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок,  політичних партій, які  мають  окремий  баланс і самостійно ведуть розрахунки  із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок,  придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Згідно п.6 ст.17 вказаного Закону платник страхових внесків зобов'язаний нараховувати,  обчислювати  і  сплачувати  в   установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Нормами ст. 106 зазначеного Закону передбачено, що у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках,  передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і  стягуються.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням  Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.  Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих  днів із дня  одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

   У разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного  фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у  вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з  позовом про стягнення недоїмки.

    На підтвердження позовних вимог позивачем надано необхідні докази про наявність заборгованості відповідача та вжиття заходів її стягнення з врахуванням вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.  

  Судом зважається на те, що відповідачем у поданих розрахунках сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за червень 2005р. –квітень 2006р. самостійно визначено розміри внесків та в установленому законом порядку вимога про сплату заборгованості та рішення про застосування штрафних санкцій та пені не оскаржувались та не скасовані, доказів про сплату заборгованості суду не подано.

За таких обставин, позовні вимоги позивача обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи, відповідають чинному законодавству та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

         Позов управління Пенсійного фонду України в Полонському районі м. Полонне до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Білецьке” с. Білецьке Полонського району  про стягнення  17560,39 грн. заборгованості задоволити.

          Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Білецьке” с. Білецьке Полонського району (код ЄДРПОУ 03789235) на користь управління Пенсійного фонду України в Полонському районі м. Полонне, вул. Л.Українки, 97 (код ЄДРПОУ 02725115) заборгованість в розмірі 17560,39 грн. (сімнадцять тисяч п'ятсот шістдесят гривень 39 грн.).

          Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      В.В. Виноградова

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.06.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу22992
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/2805-а

Постанова від 22.06.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні