Рішення
від 30.10.2006 по справі 454/10-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

454/10-06

     ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-80

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"30" жовтня 2006 р.                                                                                  Справа № 454/10-06

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд”, с. П.П. Борщагівка, Києво-Святошинський р-н

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Вернал”, с. П.П. Борщагівка, Києво-Святошинський р-н

третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Києво-Святошинський районний відділ земельних ресурсів (третя особа 1)

третя особа яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: Петропавлівська-Борщагівська сільська рада Києво-Святошинського району (третя особа 2)

про визнання права власності на земельну ділянку та усунення перешкод в користуванні майном

Суддя                                                                                              О.В.Тищенко  

За участю представників сторін:

позивача –Мельник О.М. (довіреність від 01.09.2006р.)

відповідача – Крючкова Д.В. (довіреність від 21.08.2006р.)

від третьої особи 1 –не з'явився

від третьої особи  2 –не з'явився

     У судовому засіданні, яке відбулося 30.10.2006р. за згодою присутніх представників сторін судом було оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі відповідно до положень ч. 2 ст. 85 ГПК України.

Обставини справи:

       До господарського суду Київської області надійшла позовна заява  Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд” (позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю “Вернал” (відповідач) про визнання права власності на земельну ділянку та усунення перешкод в користуванні майном.

          Ухвалою господарського суду Київської області від 04.09.2006р. було порушено провадження в справі та призначено до розгляду на 15.09.2006р. о 10-00 год.

          В судовому засіданні 30.10.2006р. відповідно до вимог ст. 77 ГПК України оголошено перерву до 30.10.2006р. о 12-50 год.

         Товариство з обмеженою відповідальністю “Віленд” (позивач) просить визнати  за ним право власності  на  земельну ділянку площею 1,7382 га,  яка розташована за наступною адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49, посилаючись на Договір купівлі –продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 24.06.2004р. та Державний Акт на право власності на земельну ділянку серія ЯА № 588609 від 23.03.2006р.

          Також, позовні вимоги обгрунтовані тим, що земельна ділянка несільськогосподарського призначення площею 1,7382 га,  яка розташована за наступною адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49, яка  належить Позивачу на праві власності, без дозволу власника використовується Відповідачем для паркування автомобілів (Mersedes Benz 190-43 КА, Mersedes Benz 475-32 КА, МВ 815 Atego АА 20-97 АК, МВ 815 Atego АА 20-96 АК). Використання відповідачем вищезазначеної земельної ділянки обмежує права позивача по  використанню земельної ділянки за власним розсудом, в зв'язку з чим позивач просить усунути перешкоди у здійсненні Товариством з обмеженою відповідальністю “Віленд” права користування земельною ділянкою площею 1,7382 га, зобов'язавши Товариство з обмеженою відповідальністю “Вернал” припинити використання вищезазначеної земельної ділянки  для паркування транспортних засобів.

          Відповідач в відзиві на позовну заяву від  30.10.2006р. зазначив, що Товариством з обмеженою відповідальністю “Вернал” використовується земельна ділянка, розташована за наступною адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49, власником якої є Петропавлівсько-Борщагівська сільська рада Києво-Святошинського району для паркування транспортних засобів.

          Також, відповідач зазначив, що оскільки позивачем не було надано для огляду останньому оригіналу  Державного Акту на земельну ділянку, то вважає, що вищезазначена земельна ділянка є власністю Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району.

           Ухвалою господарського суду Київської області від 21.04.2006р з метою всебічного, повного та об'єктивного розгляду справи в порядку ст. 27 ГПК України було залучено до участі у справі в якості третіх осіб, на стороні відповідача, без самостійних вимог на предмет спору –Києво-Святошинський районний відділ земельних ресурсів  (третя особа 1) та Петропавлівську-Борщагівську сільську раду Києво-Святошинського району (третя особа 2).

           Через загальний відділ господарського суду Київської області 23.10.2006р. від третьої особи 1 - Києво-Святошинського районного відділу земельних ресурсів надійшов лист № 20183 від 18.10.2006р. в якому, останній позовні вимоги підтримує, просить розглядати справу без участі його представника та зазначає, що земельна ділянка площею 1,7382 га, яка розташована за наступною адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49 знаходиться у власності Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд”, відповідно до  Державного Акту на право власності на земельну ділянку серія ЯА № 588609 від 23.03.2006р.

          Від третьої особи 2 надійшов лист № 615 від 21.10.2006р. в якому, останній просить розглядати справу без участі його представника.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді  в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню частково з наступних підстав.  

      Рішенням 11-ої сесії ХХІV скликання Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району № 14 від 20.11.2003р.  „Про включення земельної ділянки  несільськогосподарського призначення  ТОВ  “Віленд”  в перелік земельних ділянок, що  підлягають продажу в 2003р. та надання дозволу на викуп” було надано дозвіл на викуп земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 1,7328 га забудованих земель ТОВ  “Віленд”.

       16.04.2004р. Петропавлівсько-Борщагівською сільською радою Києво-Святошинського району  прийнято  Рішення № 31 „Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ  “Віленд” розташованої за наступною адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49.

          

     24.06.2004р. між Товариством з обмеженою відповідальністю “Віленд” (покупець) та Петропавловсько-Борщагівською сільською радою Києво-Святошинського району (продавець) було укладено Договір купівлі-продажу (Договір), відповідно до умов якого продавець продав, а покупець купив земельну ділянку несільськогосподарського призначення, що перебуває у державній власності, загальною площею 1,7382 га, розташовану на території Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району , в межах населеного пункту, за адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49, вказана земельна ділянка набувається у власність Товариством з обмеженою відповідальністю “Віленд” для розширення існуючої виробничої бази.

          

          Договір посвідчений приватним нотаріусом  Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області - Апишковою З.І. 24.06.2004р. за № 2682.

          Позивачем відповідно до умов Договору було оплачено вартість земельної ділянки, що підтверджується платіжними дорученнями, які залучено до матеріалів справи.

        На підставі вказаного договору Товариству  з обмеженою відповідальністю “Віленд” 23.03.2006р. виданий Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯА № 588609, зареєстрований в книзі  записів державної реєстрації державних актів на право власності на землю за № 020632900024.

          Відповідно до ст. 78 Земельного кодексу України право власності на землю —це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Згідно з п. а ч. 1 ст. 82 Земельного кодексу України юридичні особи (засновані громадянами України або юридичними особами України) можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності у разі придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

          У відповідності до ч. 1 ст. 125 Земельного кодексу України право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації.

Право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державними актами. Форми державних актів затверджуються Кабінетом Міністрів України ( ч. 1 ст. 126 Земельного кодексу України).

          Таким чином, право власності на земельну ділянку загальною площею 1,7382 га, яка розташована за адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49 Товариством з обмеженою відповідальністю “Віленд” набуто у встановленому чинним законодавством порядку, отримано  документ, який посвідчує право власності, а тому спір про визнання права власності на земельну ділянку відсутній,  а справа в цій частині підлягає припиненню на підставі п.1-1 ч.1 ст. 80 ГПК України, оскільки  предмет спору відсутній.

          Крім того, відповідач після огляду в судому засіданні оригіналу Державного Акту на земельну ділянку не заперечував право власності позивача на земельну ділянку загальною площею 1,7382 га, яка розташована за адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49.

          

          Також, позивачем заявлено вимогу про  усунення перешкод у здійсненні Товариством з обмеженою відповідальністю “Віленд” права користування земельною ділянкою площею 1,7382 га, зобов'язавши ТОВ „Вернал” припинити використання цієї земельної ділянки для паркування транспортних засобів.

          26.09.2006р. ТОВ „Віленд” та Петропавлівсько-Борщагівською сільською радою Києво-Святошинського району було проведено огляд земельної ділянки, яка належить позивачу та складено Акт про встановлення факту.

    Даним Актом встановлено, що земельна ділянка, яка належить позивачу, використовується під стоянку причіпу Ackermann ZU 36820129949 з державним реєстраційним номерами АА 0158 ХХ.

       Як встановлено судом  01.01.2006р. між Товариством  з обмеженою відповідальністю “Вернал” (орендар) та Товариством  з обмеженою відповідальністю “Євротранс” (орендар) було укладено Договір оренди транспортного засобу № 3/пр (Договір), відповідно до умов якого орендодавець зобов'язується  передати орендареві в строкове платне користування причіп Ackermann ZU 36820129949 з державним реєстраційним номерами АА 0158 ХХ, а орендар зобов'язується прийняти причіп та використовувати його  виключно з метою здійснення своєї господарської діяльності, а також сплачувати орендодавцеві орендну плату.

          Факт передачі  транспортного засобу в оренду підтверджується Актом приймання-передачі від 01.01.2006р., який підписано повноважними представниками сторін та скріплено печатками.

          В судовому засіданні відповідач підтвердив факт використання вищезазначеної земельної ділянки для паркування транспортних засобів.

      

        Відповідно до ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

          У відповідності до статті  14 Конституції України –Земля є основним  національним багатством , що перебуває під особливою охороною держави.

          Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно до закону.

          Відповідно до ст. 1 Земельного кодексу України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

   Право власності на землю гарантується.

           Частиною 1 статті 78 Земельного кодексу  України передбачено, що право власності на землю — це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

              Відповідно до ч. 1 статті 2 Закону України «Про власність», право  власності  -  це  врегульовані  законом  суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном.

          Право  власності  в Україні охороняється законом. Держава забезпечує стабільність правовідносин власності.

          Кожен   громадянин   в   Україні   має  право  володіти, користуватися  і  розпоряджатися  майном  особисто  або  спільно з іншими.

           Статтею 4 цього ж закону передбачено, що власник  на   свій   розсуд   володіє,   користується і розпоряджається належним йому майном.

          Відповідно до ст. 90 Земельного кодексу України власники земельних ділянок мають право продавати або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, спадщину.

          Згідно з ст. 152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.

          Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

          У відповідності до  ч. 1 ст. 321 ЦК України право  власності  є непорушним.  Ніхто   не   може   бути протиправно   позбавлений   цього   права   чи  обмежений  у  його здійсненні.

          

          Враховуючи вищенаведене, суд дійшов до висновку, що вимога про усунення перешкод у здійсненні Товариством з обмеженою відповідальністю “Віленд” права користування земельною ділянкою площею 1,7382 га є правомірною та такою, що підлягає задоволенню, а спір щодо визнання права власності Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд” на земельну ділянку площею 1,7382 га, підлягає припиненню на підставі п.1-1 ч.1 ст. 80 ГПК України, оскільки  в ций частині предмет спору відсутній.

          Згідно з ч. 2 ст. 49 ГПК України якщо  спір  виник  внаслідок  неправильних    дій    сторони, господарський   суд  має  право  покласти  на  неї  державне  мито незалежно від результатів вирішення спору.

          Відповідно до роз'яснень президії Вищого арбітражного суду України  від 23.08.1994р. № 02-5/612 “Про деякі питання практики застосування статтей 80 та 81 Господарського процесуального кодексу України” та п. 3 ст. 8 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито” останнє підлягає поверненню якщо справа не підлягає розглядові в суді чи в господарських судах України, а також коли позивачем не додержано для даної категорії справ порядку досудового врегулювання спору або коли позов подано недієздатною особою. В усіх інших випадках державне мито поверненню не підлягає.

          Оскільки, спір щодо визнання права власності Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд” на земельну ділянку площею 1,7382 га виник внаслідок неправильних дій позивача (позивач на момент подання позовної заяви набув у встановленому законом порядку право власності на спірну земельну ділянку про це він сам вказує в позовній заяві та листах, які залучено до матеріалів справи), тому судові витрати в сумі 4762,00 грн. за розгляд даної вимоги поверненню не підлягають.

          В зв'язку з частковим задоволенням позовних вимог судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

          Керуючись п.1-1 ч.1 ст. 80, ст. 49, 82-85 ГПК України господарський суд

                                                                       В И Р І Ш И В:

            1.   Позов задовольнити частково.

      2. Провадження в частині визнання права власності Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд” (08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. П.П. Бощагвка, вул. Садова, 49, код ЄДРПОУ 31539477) на земельну ділянку площею 1,7382 га, яка розташована за наступною адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49 припинити.

       3.  Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю “Вернал” (08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. П.П. Борщагівка, вул. Шкільна, 25-а, код ЄДРПОУ 32393149) усунути перешкоди у реалізації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд” (08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. П.П. Бощагвка, вул. Садова, 49, код ЄДРПОУ 31539477) на земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 1,7382 га,  яка розташована за наступною адресою: с. Петропавлівська Борщагівка, Києво-Святошинський район Київської області, вул. Садова, 49,  шляхом звільнення земельної ділянки. Видати наказ.

       4.  Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Вернал” (08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. П.П. Борщагівка, вул. Шкільна, 25-а, код ЄДРПОУ 32393149) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд” (08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. П.П. Борщагівка, вул. Садова,49, код ЄДРПОУ 31539477) 85,00 грн. державного мита. Видати наказ.

        5. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Вернал” (08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. П.П. Борщагівка, вул. Шкільна, 25-а, код ЄДРПОУ 32393149) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Віленд”  (08130, Київська область, Києво-Святошинський район, с. П.П. Борщагівка, вул. Садова,49, код ЄДРПОУ 31539477) 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.

       

       Накази видати після набрання рішення законної сили.

      Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

Суддя                                                                                           Тищенко О.В.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.10.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу230131
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —454/10-06

Рішення від 30.10.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Ухвала від 05.10.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Ухвала від 15.09.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Ухвала від 04.09.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні