Постанова
від 04.11.2008 по справі 11/409-06(12125/4-11)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2008 р. № 11/409-06(вх.№12125/4-11)

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого:

суддів: Панової І.Ю.,

Коваленка В.М.,

Продаєвич Л.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

касаційну скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю агрофірми "Тр авнева" в особі ліквідатора

на рішення господарського суду Хар ківської області

від 30.10.2006

у справі № 11/409-06

за позовом

до Товариства з обмеженою в ідповідальністю "Радіал-Агро ", с. Санжари, Харківська обл.

Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Радіал", м. Хар ків

про визнання договору дійсни м та визнання права власност і на майно

за участю представників ст орін:

від скаржника:

від позивача:

від відповідача: не з'явилися

Рєпнін Є.Ю. за дов. від 31.10.2008

не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2006 року Това риство з обмеженою відповіда льністю "Радіал-Агро" (надалі - ТОВ "Радіал-Агро") звернулося д о господарського суду Харків ської області з позовом до То вариства з обмеженою відпові дальністю "Радіал" (надалі - Т ОВ "Радіал") про:

- визнання дійсним укладено го між сторонами у справі дог овору купівлі-продажу нежитл ових приміщень від 24.08.2006 року,

- визнання права власності Т ОВ "Радіал-Агро" на об'єкти нер ухомого майна за переліком, я кі є предметом договору купі влі-продажу.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 30.10.2006 (суддя: Черленяк М.І.) позов, з урахуванням поданих уточн ень до нього, задоволено, визн ано договір купівлі-продажу нежитлових приміщень від 24.08.200 6 дійсним, за ТОВ "Радіал-Агро" в изнано право власності на об 'єкти нерухомого майна, а саме : підстанції літ. "щ-1", загальною площею 36,10 кв.м., літ. "и-1" , загальною площею 39,00 кв.м., літ. "щ 1-1", загальною площею 51,00 кв.м., щ о розташовані в сел. Санжари п о вул. Спортивній, 136; склад літ. "р-1", загальною площею 338,7 кв.м., що розташований у сел . Санжари по вул. Спортивній, 136 а.

До Вищого господарського с уду України з касаційною ска ргою у порядку статті 107 Госпо дарського процесуального ко дексу України на судове ріше ння звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю агрофірма "Травнева" (надалі - ТОВ агрофірма "Травнева") в осо бі ліквідатора, яке просить з алучити його до участі у спра ві в якості ІІІ особи, скасува ти рішення місцевого господа рського суду, яке, за тверджен ням товариства, порушує його права; вважає, що судом не з'яс овано правовий режим спірног о майна, оскільки Люботинськ им БТІ 09.12.1999 зареєстровано прав о власності на цілісний майн овий комплекс за КСП "Люботин ська птахофабрика", правонас тупником якого є ТОВ агрофір ма "Травнева", а згідно свідоцт ва про право власності від 10.01.2 001 47/100 частин від цілісного майн ового комплексу належать на праві власності ТОВ агрофірм і "Травнева".

Відповідно до статті 1114 Госп одарського процесуального к одексу України учасники судо вого процесу належним чином повідомлені про час і місце з асідання суду (ухвала Вищого господарського суду України від 22.10.2008, надіслана сторонам у справі - 23.10.2008 року).

Розпорядженням заступника Голови Вищого господарськог о суду України від 03.11.2008 № 02-12/І/239 пр изначено колегію суддів у ск ладі: Панова І.Ю.- голо вуючий, судді Коваленко В.М. та Продаєвич Л.В.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер евіривши матеріали справи, п роаналізувавши правильніст ь застосування господарськи м судом норм матеріального т а процесуального права, висл ухавши пояснення присутньог о у судовому засіданні предс тавника позивача, обговоривш и доводи касаційної скарги, д ійшла висновку про відсутніс ть підстав для її задо волення з огляду на наступне .

За обставинами справи, що пе реглядається, між ТОВ "Радіал " (Продавець) та ТОВ "Радіал-Агр о" (Покупець) 24.08.2006 укладено дого вір купівлі-продажу нежитлов их приміщень: підстанцій та с кладу в сел. Санжа ри.

Місцевим господарським су дом встановлено повне викона ння сторонами зазначеного до говору.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом судового р озгляду є визнання договору купівлі-продажу дійсним, оск ільки останній не був посвід чений нотаріально, та визнан ня права власності за Покупц ем.

Відповідно до вимог частин и 2 статті 220 Цивільного кодекс у України якщо сторони домов илися щодо усіх істотних умо в договору, що підтверджуєть ся письмовими доказами, і від булося повне або часткове ви конання договору, але одна із сторін ухилилася від його но таріального посвідчення, суд може визнати такий договір д ійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення дог овору не вимагається.

Отже, за змістом цієї статті суд може визнати дійсним дог овір, укладений з недодержан ням сторонами вимог закону п ро нотаріальне посвідчення.

При розгляді справи господ арський суд дослідив умови, з якими закон пов'язує право на визнання письмового договор у дійсним, застосувавши прип иси статей 220, 629, 640, 657 Цивільного к одексу України.

ТОВ агрофірма "Травнева", як е не є стороною у цій справі, с тверджує, що судове рішення п рийнято щодо його прав та обо в'язків без залучення скаржн ика до участі у справі.

Відповідно до статті 107 Госп одарського процесуального к одексу України правом касаці йного оскарження прийнятих у справі судових актів наділе ні сторони у справі, прокурор , а також особи, яких не було за лучено до участі у справі, якщ о суд прийняв рішення чи пост анову, що стосується їх прав і обов'язків.

Таке право виникає в осіб у разі, якщо рішенням суду безп осередньо розглядається і ви рішується спір про право у пр авовідносинах, учасником яки х є скаржник, або міститься су дження про права та обов'язки цієї особи у відповідних пра вовідносинах.

Судове рішення, оскаржуван е не залученою особою, повинн о безпосередньо стосуватися прав та обов'язків цієї особи , тобто судом має бути розглян уто й вирішено спір про право у правовідносинах, учаснико м яких на момент розгляду спр ави та прийняття рішення гос подарським судом першої інст анції є скаржник, або містить ся судження про права та обов 'язки цієї особи у відповідни х правовідносинах.

Рішення є таким, що прийняте про права та обов'язки особи, яка не була залучена до участ і у справі, якщо в мотивувальн ій частині рішення містяться висновки суду про права та об ов'язки цієї особи, або у резол ютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обо в'язки таких осіб. У такому вип адку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не за лучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що вит ікають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав лю дини і основоположних свобод положення про право кожного на справедливий судовий роз гляд при визначенні його цив ільних прав і обов'язків. Будь -який інший правовий зв'язок м іж скаржником і сторонами сп ору не може братися до уваги.

Зазначена правова позиція викладена у постанові Верхо вного Суду України від 24.06.2008 №08/18 5 у справі №2/164-35/246.

Наведені в касаційній скар зі доводи зазначеним вимогам не відповідають, з матеріалі в справи вбачається, що місце вим господарським судом не у хвалювалося рішення стосовн о прав та обов'язків ТОВ агроф ірми "Травнева", а відтак, твер дження останнього про поруше ння його прав є безпідставни м.

Оскільки суд касаційної ін станції дійшов висновку, що о скаржуване рішення не стосує ться прав, обов'язків та охоро нюваних законом інтересів за явника касаційної скарги, ос тання задоволенню не підляга є.

За таких обставин, колегія с уддів Вищого господарського суду України вважає, що ріше ння господарського суду Харк івської області від 30.10.2006 відпо відає нормам матеріального т а процесуального права, а том у підстав для його зміни або с касування не вбачає.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Това риства з обмеженою відповіда льністю агрофірми "Травнева" - залишити без задоволення.

Рішення господарського су ду Харківської області від 30.1 0.2006 у справі № 11/409-06 - залишити бе з змін.

Головуючий: І.Панова

Судді: В.Коваленко

Л. Продаєвич

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення04.11.2008
Оприлюднено02.12.2010
Номер документу2303906
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/409-06(12125/4-11)

Постанова від 04.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л.В.

Ухвала від 22.10.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні