Рішення
від 11.11.2008 по справі 39/195-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

39/195-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

р.

Справа №

За позовом   

до   

про  

  

Представники:

   

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Інвестиційно-інжинірингова група „Логос-Інвест” (надалі Позивач) звернулося з позовом до Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області (надалі Відповідач), в якому просить суд визнати такими, що не відповідають вимогам законодавства та скасувати Постанову № 22-Ю про накладання штрафу за правопорушення у сфері містобудування від 03.07.2008 та Припис, виданий Відповідачем 24.06.2008 року. Позовні вимоги, обґрунтовані прийняттям спірних актів із численним порушенням вимог чинного законодавства.

Відповідач у відзиві на позовну заяву зазначає, що на підставі вимоги прокуратури м. Дніпропетровська інспекцією було проведено перевірку дотримання Позивачем вимог містобудівного законодавства при експлуатації багатофункціонального центру „Вавілон-1”, під час якої були виявлені порушення та складено припис із пропозицією призупинити функціонування об'єкта, і надати документи необхідні для прийняття рішення про притягнення до відповідальності, а 03.07.2008 року було винесено постанову про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудування. Будь-яких пояснень стосовно позиції Відповідача щодо вимог даного позову, відзив не містить.

В судовому засіданні оголошувалася перерва із 16.10.2008 по 04.11.2008, згідно ст. 77 ГПК України.

За згодою представників сторін, в судовому засіданні 11.11.2008 оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення, згідно ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, дослідивши подані докази, господарський суд, -   

ВСТАНОВИВ:

24.06.2008 року головним державним інспектором Дніпропетровського регіонального відділу інспекції архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області, було проведено перевірку додержання вимог містобудівного законодавства посадовими особами ТОВ „Інвестиційно-інжинірингова група „Логос-Інвест”, при експлуатації багатофункціонального центру „Вавілон-1”, по вул. Малиновського, 2 м. Дніпропетровська.

Як зазначається у відзиві Інспекції ДАБК у Дніпропетровській області, перевірку було проведено на підставі вимоги прокуратури м. Дніпропетровська.

За результатами проведеної перевірки, державним інспектором було видано припис від 24.06.2008, в якому зазначалося про встановлення порушення у вигляді експлуатації об'єкта при відсутності державних актів введення в експлуатацію, та запропоновано призупинити функціонування об'єкта, і надати документи необхідні для прийняття рішення про притягнення до адміністративної відповідальності згідно чинного законодавства у сфері містобудування.

03.07.2008 Відповідачем було складало протокол про правопорушення у сфері містобудування № 22-Ю, за змістом якого встановлено правопорушення у вигляді експлуатації об'єкта по вул. Малиновського, 2 без державних актів введення в експлуатацію.

Того ж дня, на підставі протоколу про правопорушення у сфері містобудування від 03.07.2008 № 22-Ю, заступником начальника Інспекції ДАБК у Дніпропетровській області винесено постанову про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудування, згідно якої на ТОВ „Інвестиційно-інжинірингова група „Логос-Інвест” накладено штраф у сумі 5067054 грн. 00 коп.

Державна архітектурно-будівельна інспекція є урядовим органом державного управління, що діє у складі Мінрегіонбуду і йому підпорядковується. Держархбудінспекція   у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами Мінрегіонбуду (п. 1, 2 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію).

Згідно ст. 5 Положення  про Державну архітектурно-будівельну інспекцію, затвердженого постановою КМУ від 18.10.2006 № 1434, Державна архітектурно-будівельна інспекція має право в установлених законодавством випадках проводити перевірку об'єктів  будівництва і підприємств, що виготовляють будівельні матеріали, вироби і конструкції,  незалежно від форми власності щодо додержання вимог законодавства з питань, що належать до її компетенції.

Відповідно до вимог Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, з метою здійснення державного нагляду (контролю) уповноважені органи мають право проводити планові та позапланові заходи.

Планові заходи здійснюються відповідно до річних або квартальних планів, які затверджуються органом державного нагляду (контролю) до 1 грудня року, що передує плановому, або до 25 числа ост нього місяця квартали, що передує плановому (ст. 5 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”).

Підставами для здійснення позапланових заходів, є:

подання суб'єктом господарювання письмової заяви до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням;

виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених у документах    обов'язкової звітності, поданих суб'єктом господарювання;

перевірка виконання суб'єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших  розпорядчих  документів  щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення планових заходів органом державного нагляду (контролю);

звернення фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання  вимог законодавства. Позаплановий  захід у цьому разі здійснюється тільки за наявності  згоди центрального органу виконавчої влади на його проведення;

неподання у встановлений термін суб'єктом  господарювання документів обов'язкової звітності без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню таких документів (ст. 6 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”).

Статтею 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” встановлено, що для здійснення планового або позапланового заходу орган державного нагляду (контролю) видає наказ, який має містити найменування  суб'єкта господарювання, щодо якого буде здійснюватися захід, та предмет перевірки. На підставі наказу оформляється посвідчення (направлення) на проведення заходу, яке підписується керівником або заступником керівника органу державного нагляду  (контролю) (із зазначенням прізвища,  ім'я  та  по батькові) і засвідчується печаткою.  Посадова особа органу  державного  нагляду (контролю) без посвідчення (направлення) на  здійснення заходу та службового посвідчення не має права здійснювати державний нагляд (контроль) суб'єкта господарювання. За результатами здійснення планового або позапланового заходу посадова особа органу державного нагляду (контролю), у разі виявлення порушень вимог законодавства,  складає акт, який повинен містити такі відомості:      дату складення акта; тип заходу (плановий або позаплановий); вид заходу (перевірка, ревізія, обстеження, огляд тощо); предмет державного нагляду (контролю); найменування органу  державного  нагляду (контролю),  а також посаду,  прізвище,  ім'я  та  по  батькові  посадової  особи,  яка здійснила захід; найменування юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи-підприємця, щодо діяльності яких здійснювався захід. На підставі акта, який складено за результатами здійснення планового заходу, в ході якого виявлено порушення  вимог законодавства, протягом п'яти робочих днів з дня завершення заходу складається  припис, розпорядження або інший розпорядчий документ про усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.

Як вище встановлено судом, та не спростовано Відповідачем під час розгляду справи, перевірка додержання вимог містобудівного законодавства при експлуатації багатофункціонального центру „Вавілон-1”, по вул. Малиновського, 2 м. Дніпропетровська, проводилася відповідачем без відповідного наказу та посвідчення (направлення) на проведення перевірки, що є порушенням вимог ст. 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”. Окрім того, Відповідачем було порушено встановлений ст. 7 Закону порядок оформлення результатів перевірки, а саме спочатку складено припис, а вже після цього протокол перевірки.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 19 Господарського кодексу України передбачає, що органи державної влади і посадові особи зобов'язані здійснювати інспектування та перевірки діяльності суб'єктів господарювання неупереджено, об'єктивно і оперативно, дотримуючись вимог законодавства, поважаючи права і законні інтереси суб'єктів господарювання. Дії та рішення державних органів контролю та нагляду, а також їх посадових осіб, які проводили інспектування і перевірку, можуть бути оскаржені суб'єктом господарювання у встановленому законодавством порядку.

Законом України „Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування” (ст. 4 Закону), встановлено, що рішення у справах про правопорушення у сфері  містобудування, передбачені  цим  Законом,  може  бути оскаржено до господарського суду.

Враховуючи наведене, а також приймаючи до уваги  те, що інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю у Дніпропетровській області при проведенні перевірки додержання вимог містобудівного законодавства посадовими особами ТОВ „Інвестиційно-інжинірингова група „Логос-Інвест”, при експлуатації багатофункціонального центру „Вавілон-1”, по вул. Малиновського, 2 м. Дніпропетровська, були порушені вимоги Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, господарський суд вважає позовні вимоги щодо визнання такими, що не відповідають вимогам законодавства постанови № 22-Ю та припису від 24.06.2008 обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 19 Конституції України, ст. 4 Законом України „Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування”, ст.ст. 5, 6, 7 Закону України „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, ст.ст. 19, 20  ГК України, ст.ст. 1, 12, 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

 

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати постанову № 22-Ю про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудування від 03.01.2008 року винесену Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської області такою, що не відповідає нормам діючого законодавства та скасувати її.

Визнати припис від 24.06.2008 виданий Інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської області таким, що не відповідає нормам діючого законодавства та скасувати його.

Стягнути з Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської області (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна ім. В.І. леніна, 29а код ЄДРПОУ 23928791) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Інвестиційно-інжинірингова група „Логос-Інвест” (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Героїв Сталінграду, 249, код ЄДРПОУ 32058512) 85 грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита, 118 грн. 00 коп.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, видати наказ.

  

 

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.11.2008
Оприлюднено18.11.2008
Номер документу2321935
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/195-08

Ухвала від 18.12.2008

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Неклеса М.П.

Рішення від 11.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 14.07.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 05.08.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 19.08.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 04.11.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

Ухвала від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні