Рішення
від 05.11.2008 по справі 5020-5/484
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

5020-5/484

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"05" листопада 2008 р. справа № 5020-5/484

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „СТК „ОТІС”  (86157 м. Макіївка, Донецька обл.., вул. Театральна, 16)

до Гаражно-будівельного кооперативу „Каскад” (99011 м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-А)

про визнання права власності

По зустрічному позову: Гаражно-будівельного кооперативу „Каскад” (99011 м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-А)

До: Товариства з обмеженою відповідальністю „СТК „ОТІС”  (86157 м. Макіївка, Донецька обл.., вул. Театральна, 16)

Третя особа: Цинцадзе Анатолій Валерійович (м. Одеса, вул. Фонтанстка дорога, б. 14, кв. 29)

про визнання права власності

за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору

Цинцадзе Анатолія Валерійовича (м. Одеса, вул. Фонтанстка дорога, б. 14, кв. 29)

до Товариства з обмеженою відповідальністю „СТК „ОТІС”  (86157 м. Макіївка, Донецька обл.., вул. Театральна, 16)

до Гаражно-будівельного кооперативу „Каскад” (99011 м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-А)

про визнання права власності

Суддя Євдокимов І.В.

Представники сторін:

Позивач - не з'явився;

Відповідач - не з'явився,   

Третя особа:  не з'явився.                    

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, ТОВ „СТК „ОТІС”, звернувся до суду з позовом до відповідача, Гаражно-будівельного кооперативу „Каскад”, про визнання права власності на одно технічне приміщення, розташоване у гаражно-офісному комплексі на мансардному поверху (літ. „А”, IV приміщення, №5 комора площею 4,3 кв.м.) по вул. Балаклавська, 3-Б в м. Севастополі.  

В ході розгляду справи  відповідач заявив зустрічний позов про  визнання права власності на перший поверх літ. „А”, I гараж площею 28,0 кв.м., II гараж площею 39,3 кв.м., III гараж площею 33,1 кв.м., загалом по першому поверху 100,4 кв.м., розташовані за адресою: м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-Б.

Цинцадзе Анатолій Валерійович звернувся в суд в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору із заявою до ТОВ „СТК „ОТІС”, Гаражно-будівельного кооперативу „Каскад”, про визнання права власності  на другий поверх літ. „А”, IV приміщення,  №1 приміщення площею 146,0 кв.м., № 2 комора 3,3 кв.м., балкон *0,3, загалом по другому поверху 149,3 кв.м. –загальна площа, 146,0 кв.м. –основна, 3,3 кв.м. –підсобна, третій поверх IV приміщення, № 3 приміщення площею 150,6 кв.м., балкон*0,3, загалом по третьому поверху 150,6 кв.м., мансардний поверх, IV приміщення, № 4 приміщення площею 155,0 кв.м., розташовані за адресою: м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-Б.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що між сторонами був укладений договір про пайову участь в будівництві зазначеного об'єкту.

Представники сторін в судове засідання не з'явились, проте звернулись до суду з клопотаннями про розгляд справи у їх відсутність, а також про те, що вони позовні вимоги визнають в повному обсязі.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Представникам сторін в судовому засіданні 28.10.2008 роз'яснені їх процесуальні права і обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу  України.

Дослідивши надані докази,  суд, -

ВСТАНОВИВ:

30.10.2006 між сторонами  був укладений договір про пайову участь в будівництві.

Відповідно до п. 1.1 договору предметом даного договору є участь сторін у пайовому будівництві гаражно-офісного комплексу, розташованому за адресою: м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-А, з наступним присвоєнням адреси: м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-Б, яке складається з трьох поверхів з мансардою (4 поверх).

Згідно умовами  договору частка позивача складає перший поверх, де розташовуються три гаража. Частка відповідача –другий та третій поверхи та мансардний поверх (4 поверх). Частка третьої особи –одно технічне приміщення, розташоване на мансардному поверху (4 поверх).

Відповідно до п. 3.2 договору право власності на частки в натурі пайовики придбають з моменту закінчення будівництва об'єкту в цілому, відповідно до угоди про розподіл площ вимогами діючого законодавства України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд вважає позови такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.  

Відповідно до статей 11, 15, 16 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки  виникають  із  дій  осіб,  що передбачені актами цивільного законодавства,  а також із дій осіб, що  не  передбачені  цими  актами,  але  за  аналогією  породжують цивільні права та обов'язки.

Підставами   виникнення   цивільних  прав  та  обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини; створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності; завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі; інші юридичні факти.

Кожна  особа  має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право на захист свого  інтересу,  який  не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Суд може захистити цивільне право або інтерес способом, встановленим Цивільним кодексом України, або іншим способом, що встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про інвестиційну діяльність”  інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соціальний ефект.

Згідно зі ст. 7 Закону України „Про інвестиційну діяльність” всі суб'єкти інвестиційної діяльності незалежно від форм власності та господарювання мають рівні права щодо здійснення інвестиційної діяльності, якщо інше не передбачено законодавчими актами України. Розміщення інвестицій у будь-яких об'єктах, крім тих, інвестування в які заборонено або обмежено цим Законом, іншими актами законодавства України, визнається невід'ємним правом інвестора і охороняється законом.  Інвестор самостійно визначає цілі, напрями, види та обсяги інвестицій, залучає для їх реалізації на договірній основі будь-яких учасників інвестиційної діяльності, у тому числі шляхом організації конкурсів і торгів.  За рішенням інвестора права володіння, користування і розпорядження інвестиціями, а також результатами їх здійснення можуть бути передані іншим громадянам та юридичним особам у порядку, встановленому законом. Взаємовідносини при такій передачі прав регулюються ними самостійно на основі договорів.

Відповідно до ст. 9 Закону України „Про інвестиційну діяльність” основним правовим документом, який регулює взаємовідносини між суб'єктами інвестиційної діяльності, є договір (угода). Укладання договорів, вибір партнерів, визначення зобов'язань, будь-яких інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України, є виключною компетенцією суб'єктів інвестиційної діяльності.

Згідно зі ст. 627 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вбачається із матеріалів справи, будівництво вказаного об'єкту здійснюється на підставі договору оренди земельної ділянки від 16.03.2004 укладеного між відповідачем та Севастопольською міською Радою на підставі рішення Севастопольської міської ради № 1262 від 02.07.2003.

Відповідно до ст. 95 Земельного кодексу України землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право самостійно господарювати на землі.

Згідно зі ст. 120 Земельного кодексу України при переході права власності на будівлю  і  споруду  право власності  на  земельну  ділянку або її частину може переходити на підставі  цивільно-правових  угод,  а  право  користування  -   на підставі договору оренди. При  відчуженні  будівель  та  споруд,  які розташовані на орендованій  земельній  ділянці, право на земельну ділянку визначається згідно з договором оренди земельної ділянки.

Статтею 321 Цивільного кодексу України встановлено, що право  власності  є  непорушним.  Ніхто   не   може   бути протиправно   позбавлений   цього   права   чи  обмежений  у  його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена  у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно зі ст. 331 Цивільного кодексу України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна). У разі необхідності особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, може укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, проектно-кошторисної документації, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва.

Згідно  статті 355 Цивільного кодексу України право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом, при цьому спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена спільна сумісна власність на майно.

На підставі вищевикладеного суд вважає, що позовні вимоги обґрунтованими, та підлягаючими задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 22, 49, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1.             Позов задовольнити повністю.

2.          Визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю „СТК „ОТІС”  (86157 м. Макіївка, Донецька обл.., вул. Театральна, 16, ідентифікаційний код 34685795) одно технічне приміщення, розташоване у гаражно-офісному комплексі на мансардному поверху (літ. „А”, IV приміщення, №5 комора площею 4,3 кв.м.) по вул. Балаклавська, 3-Б в м. Севастополі.

3.          Зустрічний позов задовольнити повністю.

4.          Визнати право власності Гаражно-будівельного кооперативу „Каскад” (99011 м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-А, ідентифікаційний код 26496754) на перший поверх літ. „А”, I гараж площею 28,0 кв.м., II гараж площею 39,3 кв.м., III гараж площею 33,1 кв.м., загалом по першому поверху 100,4 кв.м., розташовані за адресою: м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-Б.

5.          Позов третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору задовольнити повністю.

6.          Визнати право власності Цинцадзе Анатолія Валерійовича (м. Одеса, вул. Фонтанстка дорога, б. 14, кв. 29, ідентифікаційний код 2467413930) на  другий поверх літ. „А”, IV приміщення,  №1 приміщення площею 146,0 кв.м., № 2 комора 3,3 кв.м., балкон *0,3, загалом по другому поверху 149,3 кв.м. –загальна площа, 146,0 кв.м. –основна, 3,3 кв.м. –підсобна, третій поверх IV приміщення, № 3 приміщення площею 150,6 кв.м., балкон*0,3, загалом по третьому поверху 150,6 кв.м., мансардний поверх, IV приміщення, № 4 приміщення площею 155,0 кв.м., розташовані за адресою: м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-Б.

    Суддя                                                                                                    І.В.  Євдокимов

Рішення оформлено

згідно з вимогами

ст. 84 ГПК України

та підписано

10.11.2008

Розсилка:

1.          ТОВ „СТК „ОТІС”  (86157 м. Макіївка, Донецька обл.., вул. Театральна, 16)

2.          Гаражно-будівельний кооператив „Каскад” (99011 м. Севастополь, вул. Балаклавська, 3-А)

3.          Цинцадзе Анатолій Валерійович (м. Одеса, вул. Фонтанстка дорога, б. 14, кв. 29)

4.          Справа

5.          наряд

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення05.11.2008
Оприлюднено18.11.2008
Номер документу2322819
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-5/484

Ухвала від 24.02.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

Рішення від 05.11.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Євдокимов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні