Рішення
від 12.04.2012 по справі 5011-7/2548-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-7/2548-2012 12.04.12

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Укрспецбуд-Монтаж"

про стягнення 352 341,00 грн.

Суддя Якименко М.М.

Представників сторін :

від позивача: Потюк М.Б. -директор; ОСОБА_2 - довіреність б/н від 23.11.2011;

від відповідача: не з'явилися;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва" звернулося в Господарський суд м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ""Будівельна компанія "Укрспецбуд-Монтаж" про стягнення 352 341,00 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що між сторонами 31.05.2010 було укладено Договір оренди обладнання №31/05/2010, на підставі якого відповідачу як орендарю було надано в користування елементи будівельної опалубки. Однак, відповідач порушив взяті на себе зобов'язання щодо повернення орендованого майна, після закінчення дії договору, та продовжує ним користуватися.

З цих підстав, позивач просив задовольнити позов, стягнувши з відповідача на свою користь 80 625,00 грн. -штрафу, 8 244,00 грн. -3 % річних, 22 550,00 грн. -інфляційних втрат, 7 046,82 грн. -судового збору, розірвати договір оренди обладнання № 31/05/2010 від 31.05.2010 укладений між позивачем та відповідачем, а також зобов'язати відповідача повернути позивачу орендоване майно визначене у додатку № 1 до договору оренди обладнання № 31/05/2010 від 31.05.2010.

Ухвалою від 02.03.2012 порушено провадження по справі та призначено її розгляд на 29.03.2012.

29.03.2012 представник позивача у судовому засіданні надав документи на вимогу ухвали суду про порушення провадження.

29.03.2012 представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином. У зв'язку з нез'явленням представників сторін у судове засідання розгляд справи було відкладено на 09.04.2012.

В судове засідання 12.04.2012 р. представник відповідача повторно не з'явився, відзив на позов не надав, про день та час розгляду справи повідомлявся належним чином. Ухвали суду, позовна заява надсилались відповідачу на всі відомі адреси, в тому числі на юридичну адресу підприємства згідно відомостей єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення Вищого арбітражного суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України" від 18.09.97р. N 02-5/289 особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Провадження у справі порушено ухвалою від 02.03.2012, що свідчить про достатність часу для підготовки до судового розгляду справи, подання суду відзиву на позов, доказів в обґрунтування своєї позиції, в разі їх наявності.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі і просив суд їх задовольнити.

Відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні 12.04.2012 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані матеріали справи в їх сукупності та заслухавши пояснення представників позивача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

31.05.2010 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва" (далі за текстом - Орендодавець, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Укрспецбуд-Монтаж" (далі за текстом - Орендар, відповідач) укладено Договір оренди обладнання № 31/05/2010 (далі за текстом - Договір).

Згідно з п. 9.1. Договору цей Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до «30»червня 2010 року.

Відповідно до п. 1.1. Договору Орендодавець зобов'язується передати у строкове, оплатне користування обладнання, а саме елементи будівельної опалубки виробництва фірми MOSTOSTAL Sp.z o.o.», надалі - «Орендоване майно», вартість та перелік якого визначено в Додатку № 1 до даного Договору (Специфікація), а Орендар зобов'язується прийняти Орендоване майно та своєчасно сплачувати плату за користування ним, відповідно до умов даного Договору.

Згідно з п. 1.3. Договору Орендоване майно має використовується Орендарем виключно на об'єкті будівництва за адресою: м. Львів, аеропорт.

Відповідно до п. 2.1. Договору на підтвердження факту передачі Орендованого майна Сторони укладають Акт приймання-передачі, який має бути викладений у письмовій формі, підписаний уповноваженими на те представниками Сторін та скріплений печатками підприємств.

Як слідує з п. 2.2. Договору датою початку оренди є день, зазначений в акті прийому-передачі Орендованого майна.

Відповідно до п. 2.3. Договору Орендодавець зобов'язується передати Орендоване майно Орендарю протягом 3 (трьох) календарних днів з моменту отримання на розрахунковий рахунок суми авансового платежу, визначеного п. 3.4. даного Договору, та суми завдатку, передбаченого п.3.13 даного Договору. Передача Орендованого майна здійснюється на об'єкті Орендатора за адресою: м. Львів, вул.. Богданівська,11

Згідно з п. 2.11. Договору майно вважається поверненим Орендодавцеві з моменту підписання уповноваженими представниками Сторін відповідного Акту повернення.

Відповідно до п. 2.12. Договору після припинення (розірвання) даного Договору всі зобов'язання Сторін припиняються, крім тих зобов'язань, які виникли в період дії даного Договору й залишилися не виконаними станом на день його припинення (розірвання).

Згідно п. 2.13. Договору повернення Орендованого майна здійснюється на за адресою: м. Львів, вул. Богданівська,11. Орендоване майно повинно бути повернуто Орендодавцю у визначені даним договором строки у справному стані без забруднень. Орендоване майно вважається фактично переданим Орендарем і прийнятим Орендодавцем з моменту підписання Сторонами Акту повернення.

Як слідує з п. 3.2. Договору Орендар зобов'язується сплачувати Орендну плату за весь період фактичного користування Орендованим майном у розмірі і строки, обумовлені даним Договором.

Відповідно до п. 3.3. Договору сума Орендної плати за користування Орендованим майном протягом 1 (одного) календарного місяця становить 7500 (сім тисяч п'ятсот ) грн. 00 коп., в тому числі ПДВ 1250(одна тисяча двісті) грн. 00 коп.

Згідно з п. 3.5. Договору орендна плата здійснюються Орендарем незалежно від результатів його господарської діяльності, починаючи з дня підписання Акту приймання-передачі Орендованого майна шляхом перерахування грошових коштів у національній валюті України на розрахунковий рахунок Орендодавця не пізніше 5 (п'ятого) числа кожного поточного місяця за поточний місяць. Орендна плата за місяць вважається здійсненою з дати надходження 100% нарахованої суми на розрахунковий рахунок Орендодавця, що зазначений в 11 розділі даного Договору .

На виконання умов Договору 31.05.2010 сторони підписали Акт прийому-передачі, за умовами якого Орендодавець передав, а Орендар прийняв будівельну опалубку ALTRAD відповідно до Додатку № 1 (специфікації) до договору оренди обладнання від 31.05.2010, згідно якої Орендодавцем було передано Орендарю наступне майно: Стійка перекриття 550 (кількість 70), Хрестова головка (кількість 70), Тринога (кількість 45), Дерев'яна балка ВМ 190 (кількість 15), Дерев'яна балка ВМ 290 (кількість 24), Дерев'яна балка ВМ 330 (кількість 30), Дерев'яна балка ВМ 360 (кількість 50), Фанера 21 мм (кількість 9).

Судом встановлено, що Договір, укладений між позивачем та відповідачем за своєю правовою природою є договором найму (оренди).

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно ст. 762 ЦК за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до частин 1, 2 статті 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

За змістом статті 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 527 ЦК України, боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Статтею 763 Цивільного кодексу України передбачено, що договір найму укладається на строк, встановлений договором, а у відповідності до ч. 4 ст. 284 Господарського кодексу України строк договору оренди визначається за погодженням сторін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Аналогічне положення закріплені і в ч. 1ст. 764 Цивільного кодексу України.

Як вбачається з матеріалів справи позивач виконав свої зобов'язання відповідно до умов договору, надав відповідачу у строкове платне користування майно, а відповідач не повернув майно (зазначене в Додатку № 1 (специфікації) до договору оренди обладнання від 31.05.2010) після закінчення дії договору та продовжує ним користуватися, не сплачуючи при цьому орендні платежі за фактичне користування майном.

У зв'язку з систематичною несплатою орендних платежів позивач просить розірвати Договір оренди обладнання № 31/05/2010.

На обґрунтування позовних вимог позивачем було надано Акт № ОУ-0000006 здачі-прийняття робіт (надання послуг) на суму 7 500,00 грн. (орендна плата за червень), та Акт № ОУ-0000006 здачі-прийняття робіт (надання послуг) на суму 7 250,00 грн. (орендна плата за липень), що підтверджує факт сплати орендних платежів за червень 2010 та липень 2010.

Відповідач жодних заперечень та доказів на спростування обставин, викладених позивачем у позовній заяві, суду не надав.

Згідно з ч. 2 ст. 651 ЦК України Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до статті 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно статті 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Зважаючи на встановлені обставини справи та вимоги правових норм викладених вище, а також на те, що відповідач у встановленому договором порядку не сплачував орендні платежі, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги про розірвання договору оренди обладнання № 31/05/2010 від 31.05.2010 укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія «Укрспецбуд-Монтаж" підлягають задовленню.

Відповідно до ч.1 ст. 785 ЦК України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Таким чином, позовні вимоги позивача про повернення орендованого майна підлягають задоволенню.

Відповідач припустився прострочення орендних платежів у зв'язку з чим позивачем, керуючись п. 8.7. Договору, було нараховано 80 625,00 грн. штрафу.

Відповідно до п. 8.7. Договору у випадку прострочення Орендарем виконання зобов'язання, щодо своєчасного перерахування суми Орендної плати на користь Орендодавця, як то передбачено даним Договором. Орендар зобов'язується сплатити Орендодавцю штраф.

Згідно з п. 8.7.1 Договору при затримці до 10 календарних днів, наступних за останнім (граничним) днем сплати Орендної плати, в розмірі 15 (п'ятнадцять) відсотків від загальної суми заборгованості, що виникла на момент оплати.

Як слідує з п. 8.7.2. Договору при затримці від 11 до 30 календарних днів, наступних за останнім (граничним) днем сплати Орендної плати, в розмірі 20 (двадцяти) відсотків від загальної суми заборгованості, що виникла на момент оплати;

Відповідно до п. 8.7.3 Договору при затримці від 31 до 90 календарних днів включно, наступних за останнім (граничним) днем сплати Орендної плати, в розмірі 50 (п'ятдесяти) відсотків від загальної суми заборгованості, що виникла на момент оплати;

Згідно з п. 8.7.4. Договору при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступних за останнім (граничним) днем сплати Орендної плати, в розмірі 90 (дев'яносто) відсотків від загальної суми заборгованості, що виникла на момент оплати.

Згідно ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до ч. 1 статті 546, статті 549 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (згідно ч. 6 ст. 231 Господарського кодексу України).

Згідно п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення штрафу за несвоєчасне виконання відповідачем взятих на себе зобов'язань в розмірі 80 625,00 грн. є обґрунтованими, нарахований відповідно до законодавства, тому підлягають задоволенню.

В зв'язку з несплатою відповідачем заборгованості по орендній платі позивачем було нараховано 3% річних в розмірі 8 244,00 грн., та 22 550,97 грн. -інфляційних втрат.

Відповідно до ч.1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення за несвоєчасне повернення переплачених коштів з відповідача 3% річних від простроченої суми в розмірі 8 244,00 грн., та 22 550,97 грн. -інфляційних втрат є обґрунтованими, нараховані відповідно до законодавства, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються судом на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 32, 33, 49, 75, 82-85, ГПК України, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати договір оренди обладнання 31/05/2010 від 31.05.2010, який укладено між Товариством з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія «Укрспецбуд-Монтаж".

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія «Укрспецбуд-Монтаж" (03113, м. Київ, проспект перемоги, буд. 68/1, офіс 62, код ЄДРПОУ 36593696) повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва" (79029, Львівська обл., м. Львів, вул. Чикаленка, буд. 24, код ЄДРПОУ 23882907) орендоване майно, а саме: Стійка перекриття 550 (кількість 70), Хрестова головка (кількість 70), Тринога (кількість 45), Дерев'яна балка ВМ 190 (кількість 15), Дерев'яна балка ВМ 290 (кількість 24), Дерев'яна балка ВМ 330 (кількість 30), Дерев'яна балка ВМ 360 (кількість 50), Фанера 21 мм (кількість 9), передавши орендоване майно Товариству з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва" (79029, Львівська обл., м. Львів, вул. Чикаленка, буд. 24, код ЄДРПОУ 23882907) по акту примання-передачі за адресою: м. Львів, вул. Богданівська, 11.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія «Укрспецбуд-Монтаж" (03113, м. Київ, проспект перемоги, буд. 68/1, офіс 62, код ЄДРПОУ 36593696) з будь-якого рахунку, виявленого під час виконавчого провадження, на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Технології для будівництва" (79029, Львівська обл., м. Львів, вул. Чикаленка, буд. 24, код ЄДРПОУ 23882907) 80 625 (вісімдесят тисяч шістсот двадцять п'ять) грн. 00 коп. -штрафу, 8 244 (вісім тисяч двісті сорок чотири) грн. 00 коп. -3 % річних, 22 550 (двадцять дві тисячі п'ятсот п'ятдесят) грн. 00 коп. -інфляційних втрат, 7 046 (сім тисяч сорок шість) грн. 82 коп. -судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя М.М.Якименко

Дата підписання рішення: 18.04.2012р.

Дата ухвалення рішення12.04.2012
Оприлюднено27.04.2012
Номер документу23553565
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 352 341,00 грн

Судовий реєстр по справі —5011-7/2548-2012

Рішення від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 29.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

Ухвала від 02.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Якименко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні