Рішення
від 20.04.2012 по справі 2-4361/11
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

cpg1251

Справа №2-4361/11

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

20 лютого 2012 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м.Запоріжжя у складі:

головуючого судді Холода Р.С.,

при секретарі Луньовій С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, цивільну справу за позовом відокремленого структурного підрозділу «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про навчання, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ВСП «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету»звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про навчання, посилаючись на те, що відповідно до наказу директора коледжу №114-У від 16.08.2010 року ОСОБА_1 був зарахований до складу студентів на перший курс заочного відділення коледжу за спеціальністю «Правознавство». 18.08.2010 року між ОСОБА_1 та позивачем було укладено договір про навчання, згідно умов якого ВСП «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету»зобов'язався надати ОСОБА_1 за його рахунок освітню послугу на рівні державних стандартів, а відповідач зобов'язався своєчасно вносити плату за отриману ним освітню послугу в розмірі і в строки, встановлені договором, та належно виконувати обов'язки студента. Згідно наказу директора коледжу №99-У від 01.07.2011 року ОСОБА_1 було відраховано з університету у зв'язку з неявкою на лабораторно-екзаменаційну сесію та за заборгованість по оплаті за навчання в розмірі 450 гривень. Неодноразово адміністрація коледжу надсилала відповідачу претензії з вимогою погасити виниклу заборгованість за навчання, однак до цього часу ОСОБА_1 існуючу заборгованість не погасив, тому позивач змушений звернутися до суду за захистом своїх порушених прав.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, надав суду заяву, в якій просив на підставі ч.2 ст.158 Цивільно-процесуального кодексу України розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав повністю, проти винесення заочного рішення не заперечував.

Відповідач, повідомлений судом належним чином про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явився і не повідомив суд про причини неявки. Оскільки суд не має відомостей про причину неявки відповідача, повідомленого належним чином, відповідно до вимог ч.4 ст.169 Цивільно-процесуального кодексу України суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Суд, дослідивши письмові докази, приходить до наступних висновків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

18.08.2010 року між ВСП «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету»в особі директора (виконавець) та ОСОБА_1 (замовник, студент) було укладено договір про навчання №252 (а.с.5), згідно умов якого коледж взяв на себе зобов'язання за рахунок коштів замовника здійснити навчання (підготовку) студента, а саме: отримання ним освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст за спеціальністю «Правознавство», заочної форми навчання, а ОСОБА_1, в свою чергу, зобов'язався своєчасно вносити плату за отриману ним освітню послугу в розмірі і в строки, встановлені договором, та належно виконувати обов'язки студента, а саме: перебувати в коледжі в строки, встановлені навчальним планом, графіком навчального процесу та планом позаурочних заходів, виконувати в передбачені навчальним планом строки навчальні завдання, здавати семінари, заліки, контрольні роботи та іспити.

Відповідно до п.5.2 договору про навчання №252 від 18.08.2010 року вартість за весь термін навчання становить 9900 гривень.

Згідно п.5.3 договору про навчання №252 від 18.08.2010 року замовник вносить плату за надання освітньої послуги щомісяця до 20 числа поточного місяця у розмірі 330 гривень.

На підставі п.7.1 договору про навчання №252 від 18.08.2010 року дія договору припиняється у разі відрахування студента з коледжу відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до п.8.9 договору про навчання №252 від 18.08.2010 року з усіх питань, не врегульованих договором, застосовується чинне законодавство України.

Згідно довідки про суму заборгованості за договором про навчання на ОСОБА_1, виданої виконуючим обов'язки головного бухгалтера та бухгалтером ВСП «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету», станом на 01.10.2011 року заборгованість ОСОБА_1 за навчання складає 450 гривень, а саме: 120 гривень -заборгованість за навчання за травень 2011 року, 330 гривень -заборгованість за навчання за червень 2011 року (а.с.8).

У зв'язку з тим, що відповідачем не було дотримано зазначених вище умов договору про навчання №252 від 18.08.2010 року, позивач звертався до нього з вимогою вих.№41/3-356 від 06.07.2011 року про сплату заборгованості за навчання, попереджав про звернення до суду. Зазначена вимога підлягала виконанню протягом 1 місяця з дня її одержання, але до моменту подання позову до суду вона не виконана і відповідні суми позивачу не сплачені (а.с.9).

Відповідно до витягу з наказу №99-У від 01.07.2011 року про наслідки лабораторно-екзаменаційної сесії на І курсі заочної форми навчання по спеціальності «Правознавство», виданого директором Василівського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету, ОСОБА_1 було відраховано зі складу студентів у зв'язку з його неявкою на лабораторно-екзаменаційну сесію та за заборгованість по оплаті за навчання в розмірі 450 гривень (а.с.10).

Таким чином, ОСОБА_1 вимоги договору про навчання №252 від 18.08.2010 року не виконав, в обумовлені строки плату за отриману ним освітню послугу не вніс. Позивач звертався до відповідача з вимогою про сплату заборгованості за навчання, попереджав про звернення до суду, однак останній заходів до погашення заборгованості не вжив.

Наведені обставини та розмір витрат, понесених позивачем, підтверджуються дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами.

Згідно ст.10 Цивільно-процесуального кодексу України кожна особа повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст.60 Цивільно-процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

На підставі ст.57 Цивільно-процесуального кодексу України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав і обов'язків, є, зокрема, договори та інші правочини.

Статтею 526 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Частиною 1 ст.903 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, строки та в порядку, що встановлені договором.

На підставі ст.617 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, відсутність у боржника відповідних коштів.

Згідно ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливості виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ч.6 ст.64 Закону України «Про вищу освіту»розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх послуг встановлюється вищим навчальним закладом у грошовій одиниці України -гривні, з урахуванням офіційно визначеного рівня інфляції за попередній календарний рік. Розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх послуг встановлюється у договорі, що укладається між вищим навчальним закладом та особою, яка навчатиметься, або юридичною особою, що оплачуватиме навчання або надання додаткових освітніх послуг, і не може змінюватися протягом усього строку навчання. Плата за навчання або за надання додаткових освітніх послуг може вноситися за весь строк навчання або надання додаткових освітніх послуг повністю одноразово або частками - помісячно, по семестрах, щорічно.

Отже, відповідно до довідки про суму заборгованості за договором про навчання на ОСОБА_1, виданої виконуючим обов'язки головного бухгалтера та бухгалтером ВСП «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету», фактичні витрати позивача, пов'язані з навчанням відповідача становлять 450 гривень. Вказана довідка належним чином завірена, тому є допустимим доказом у справі і приймається до уваги судом як підтвердження позовних вимог.

Таким чином, оскільки відповідач не виконав умови договору, укладеного між ним та позивачем, суд вважає позовні вимоги щодо стягнення з нього 450 гривень заборгованості за надані йому освітні послуги, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Так як задоволена основна вимога позивача, який був звільнений при подачі позовної заяви на підставі рішення міського голови Василівської міської ради Запорізької області №9 від 21.04.2011 року (а.с.7) від сплати судового збору, тому з відповідача відповідно до ч.3 ст.88 Цивільного-процесуального кодексу України повинні бути стягнені судові витрати на користь держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 11, 526, 536, 617, 625, 629, 901, 903 ЦК України, ст.ст.10, 57, 60, 88, ч.4 ст.169, ст.ст.209, 212-215, 218 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов відокремленого структурного підрозділу «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про навчання -задовольнити повністю .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь відокремленого структурного підрозділу «Василівський коледж Таврійського державного агротехнологічного університету»(р/р35222003003429 ГУДКУ у Запорізькій області м.Запоріжжя, МФО 813015, ЄДРПОУ 34524531) заборгованість за договором про навчання в розмірі 450 (чотириста п'ятдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 171 грн. (120 грн. -витрати за інформаційно-технічне забезпечення та 51 грн. -судовий збір).

Копію заочного рішення надіслати відповідачу не пізніше трьох днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Запорізької області через Комунарський районний суд м.Запоріжжя. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Комунарського районного суду

м.Запоріжжя підпис Р.С. Холод

Копія вірна:

Суддя Комунарського районного суду

м.Запоріжжя Р.С. Холод

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення20.04.2012
Оприлюднено10.05.2012
Номер документу23601243
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4361/11

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 21.04.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Рішення від 15.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сегеда С. М.

Ухвала від 22.08.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Сегеда С. М.

Ухвала від 12.12.2011

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 03.06.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Рішення від 27.12.2011

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Маценко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні