Рішення
від 02.04.2007 по справі 37/97
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

37/97

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  37/97

02.04.07

За позовом          Відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Київської міської філії

До          Товариства з обмеженою відповідальністю спільного підприємства з іноземними інвестиціями «Торговий дім «Татнафта - Україна»

Про          стягнення 2341,00 грн.           

                                                                                 Суддя  Кондратова І.Д.                                                                                                                                                  

Представники сторін:

Від позивача   Соловей В.В. - представник за довіреністю № 5272 від 27.12.2006 року;

Від відповідача  не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

         На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Київської міської філії до Товариства з обмеженою відповідальністю спільного підприємства з іноземними інвестиціями «Торговий дім «Татнафта - Україна»про стягнення 2341,00 грн. заборгованості.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.02.2007 року порушено провадження у справі № 37/97, розгляд справи було призначено на 19.03.2007 року о 10-25.

Представник відповідача 19.03.2007 року в судове засідання не з'явився, вимоги ухвали Господарського суду міста Києва № 37/97 від 15.02.2007 р. не виконав, про поважні причини неявки суд не повідомив, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.03.2007 р. розгляд справи було відкладено відповідно до статті  77 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 02.04.2007 р.  представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просить стягнути з відповідача основний борг в розмірі 2234,56 грн. та пеню в розмірі 106,44 грн.

Представник відповідача 02.04.2007 року в судове засідання не з'явився, вимоги ухвали Господарського суду міста Києва № 37/97 від 19.03.2007 р. не виконав, про поважні причини неявки суд не повідомив, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду її судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз'яснення Президії Вищого Арбітражного суду України від 18.07.97. № 02-5/289 із змінами «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України»).

Відомості про місцезнаходження відповідача є правомірними, оскільки підтверджені довідкою, наданою позивачем, про включення Товариства з обмеженою відповідальністю спільного підприємства з іноземними інвестиціями «Торговий дім «Татнафта - Україна»  до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва, -  

ВСТАНОВИВ:

01.03.2001 року між Відкритим акціонерним товариством "Укртелеком" в особі Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Київської міської філії та Товариством з обмеженою відповідальністю спільним підприємством з іноземними інвестиціями «Торговий дім «Татнафта - Україна»було укладено Договір № 5502101717 про надання послуг електрозв'язку, за умовами якого позивач, як підприємство зв'язку, зобов'язався забезпечувати відповідачу, як споживачу, безперебійне і якісне надання послуг телефонного зв'язку, а відповідач - прийняти та своєчасно сплачувати вартість наданих послуг на умовах, викладених в договорі.

Відповідно до п. 4.1 Договору послуги, які надаються Позивачем, оплачуються за тарифами, затвердженими згідно з чинним законодавством.

Розділом 4 договору передбачено, що відповідач сплачує послуги електрозв'язку з поданням рахунків.

Статтею 63 ЗУ “Про телекомунікації” врегульовано порядок надання та отримання телекомунікаційних послуг. Положеннями цієї статті визначено, що телекомунікаційні послуги надаються відповідно до законодавства. Також визначено умови надання зазначених послуг, якими є укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг, відповідно до основних вимог договору про надання телекомунікаційних послуг, встановлених НКРЗ та наявність оплати замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Статтею 33 ЗУ “Про телекомунікації” встановлений обов'язок споживача своєчасно сплачувати за отримані телекомунікаційні послуги.

Позивач на виконання умов договору надавав відповідачу послуги електрозв'язку, забезпечував працездатність каналу зв'язку, що підтверджується матеріалами справи та документами обліку наданих послуг, проте відповідач належним чином не виконав свої зобов'язання, оскільки за надані позивачем послуги електрозв'язку в період з 21.11.2005 р. по 24.07.2006 року не сплатив рахунки  на суму 2234,56 грн.

Позивачем на адресу Відповідача була направлена Претензія № 07-05/2440м від 17.10.2005р. з вимогою сплатити заборгованість за надані послуги у розмірі 2234,56 грн. Дана Претензія, за доказами представника Позивача, була залишена Відповідачем без відповіді.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

З наданих Відкритим акціонерним товариством "Укртелеком" доказів вбачається, що  позивач виконав в повному обсязі зобов'язання, покладені на нього договором.

Відповідачем не надано жодних заперечень та доказів на спростування обставин, викладених позивачем у позовній заяві.

Як визначено частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

  Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України зазначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей  525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Згідно частини 1 статті 625 боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно частини 5 статті 33 Закону України “Про телекомунікації” споживачі телекомунікаційних послуг зобов'язані виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Таким чином, на день розгляду справи основний борг відповідача у розмірі 2234,56 грн. документально підтверджений та відповідає обліковим даним позивача, а тому  визнаний судом обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов'язань може забезпечуватись згідно з договором неустойкою, яку боржник повинен сплатити в разі неналежного виконання зобов'язань.

Відповідно до частин 1, 3 статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно частини 2 статті 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до частини 2 статті 36 Закону України “Про телекомунікації” у разі затримки оплати за надані телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня.

Відповідач припустився прострочення платежу, тому на підставі вимог частини 2 статті 36 Закону України “Про телекомунікації”  позивач просить стягнути з відповідача –Товариства з обмеженою відповідальністю спільного підприємства з іноземними інвестиціями «Торговий дім «Татнафта - Україна»пеню в розмірі  106,44  грн.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за доцільне стягнути з відповідача –Товариства з обмеженою відповідальністю спільного підприємства з іноземними інвестиціями «Торговий дім «Татнафта - Україна»пеню в розмірі  106,44  грн., яка нарахована позивачем за прострочення виконання грошового зобов'язання.

Відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України, держмито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 192, 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 525, 526, 546, 549, 551, 625, 629 Цивільного кодексу України, ст. ст. 32,  33, 34, 44, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, —

В И Р І Ш И В:                           

1.          Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Київської міської філії задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю спільного підприємства з іноземними інвестиціями «Торговий дім «Татнафта - Україна»(04074, м. Київ, Оболонський р-н, вул. Автозаводська,5, кв.233,   код ЄДРПОУ 23504692) на користь Відкритого акціонерного товариства “Укртелеком” в особі Центру обслуговування споживачів та продажу послуг Київської міської філії (02192, м. Київ, вул. Міста Шалетт, 1, п./р. 26000402028729 в КРД(Ф) АППБ Аваль, МФО 322904, код код ЄДРПОУ 01189910), з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час здійснення виконавчого провадження, 2 234 (дві тисячі двісті тридцять чотири) грн.. 56 коп. основного боргу, 106 (сто шість) грн. 44 коп. пені,  102 (сто дві) грн. 00 коп. витрат по сплаті державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.          Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

4.          Рішення вступає в законну силу після десятиденного терміну з дня його прийняття, оформленого у відповідності до ст. 84 ГПК України.

Суддя                                                                                                 І.Д. Кондратова

Дата підписання

рішення 05.04.2007 р.

          

Дата ухвалення рішення02.04.2007
Оприлюднено25.11.2008
Номер документу2363057
СудочинствоГосподарське
Суть          стягнення 2341,00 грн.                                                                                            &nbsp

Судовий реєстр по справі —37/97

Ухвала від 24.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гавриловська І.О.

Ухвала від 26.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Андреїшина І.О.

Судовий наказ від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Судовий наказ від 10.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 18.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Доленчук Д.О.

Судовий наказ від 16.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Судовий наказ від 16.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Рішення від 01.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 04.09.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попков Д.О.

Ухвала від 16.08.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні