Постанова
від 17.04.2012 по справі 6282/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2012 р. Справа № 2-а-6282/11/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Василяки Д.К., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Херсонської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до державного підприємства "Херсонське лісомисливське господарство" про стягнення заборгованості,

встановив:

Херсонська міська виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулась до адміністративного суду з позовом про стягнення з державного підприємства "Херсонське лісомисливське господарство" (далі відповідач) страхових фінансових санкцій в сумі 4650,35 грн. Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач є платником страхових внесків до Херсонської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відповідно до ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", підприємство зобов'язане в 10 денний термін після отримання рішення про повернення коштів сплатити дані кошти до Фонду соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, що встановлені Фондом. Станом на день розгляду справи заборгованості відповідача становить 4650,35 грн.

Позивач заявив клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Відповідач письмових заперечень на позов не надав, в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Державне підприємство "Херсонське лісомисливське господарство" є платником страхових внесків до Херсонської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.99 № 1105-XIV, страхувальники, інші отримувачі коштів Фонду зобов'язані у десятиденний строк після отримання рішення органу Фонду про повернення коштів перерахувати страхові кошти, використані з порушенням встановленого порядку використання, а також фінансові санкції, визначені у статті 30 цього Закону.

Згідно ст. 30 вказаного Закону, за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу. Своєчасно не сплачені та не відшкодовані страхові кошти відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону і фінансові санкції, передбачені частиною першою цієї статті, стягуються із страхувальника, іншого отримувача коштів Фонду у дохід Фонду в порядку, встановленому законом.

Згідно рішення виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 07.11.11 року № 1531 про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі коштів Фонду до відповідача було застосовано фінансові санкції в таких розмірах: штраф у розмірі 1940,17 грн., 10% за несвоєчасне повернення страхових коштів, 2710,18 грн. пені за несвоєчасне повернення страхових коштів. Загальна сума коштів яка підлягає повернення в 10 денний термін після отримання рішення складає 4650.35 грн. Доказів про сплату суми фінансових санкцій на день розгляду справи до суду не надходило.

Враховуючи те, що зобов'язання, які передбачають сплату фінансових санкцій до Херсонської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відповідачем не виконані та приймаючи до уваги документальне підтвердження факту та розміру боргу, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 8, 9, 12, 17,19, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з державного підприємства "Херсонське лісомисливське господарство" (код 33390814) на користь Херсонської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (код 26083147) страхові кошти в сумі 4650 (чотири тисячі шістсот пятдесят) грн. 35 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Василяка Д.К.

кат. 10.1

Дата ухвалення рішення17.04.2012
Оприлюднено26.04.2012
Номер документу23647452
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —6282/11/2170

Ухвала від 25.07.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 23.12.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 23.12.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Постанова від 17.04.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні