Рішення
від 18.04.2012 по справі 5011-11/2846-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-11/2846-2012 18.04.12

За позовом Заступника прокурора Оболонського району міста Києва в інтересах держави в особі

1) Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації;

2) Комунального підприємства «Житлосервіс «Куренівка»Оболонського району у місті Києві

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Анітекс груп»

про стягнення 153 780,12 грн.

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від прокуратури: Жовтий С.О. -помічник прокурора

від позивача-1: не з'явились

від позивача-2: ОСОБА_2 -представник

від відповідача: не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Заступника прокурора Оболонського району міста Києва в інтересах держави в особі Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації та Комунального підприємства «Житлосервіс «Куренівка»Оболонського району у місті Києві про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Анітекс груп»заборгованості по орендній платі у розмірі 153 780,12 грн.

Позов мотивовано тим, що відповідач неналежним чином виконав умови договору № 13167 від 13.09.2010 щодо здійснення оплати за оренду нежитлового приміщення, у зв'язку з чим позивачем заявлено вимогу про стягнення заборгованості.

Позивач-1 пояснень по суті заявленого прокурором позову не надав.

Позивач-2 позов підтримав.

Відповідач відзив на позов не надав, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив.

Відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше трьох днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Ухвали суду про порушення провадження у справі та про відкладення розгляд справи надсилалась відповідачу на адресу, зазначену у позовній заяві та у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

За таких обставин, відповідач про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до положень ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, Господарський суд міста Києва

В С Т А Н О В И В:

13.09.2010 між Управлінням комунального майна району виконавчого органу Оболонської районної у місті Києві ради (Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації) (далі -Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Анітекс груп»(далі -Орендар) укладено договір оренди нежитлового будинку (приміщення) № 13167 (далі -Договір).

Відповідно до п.1.1 Договору Орендодавець на підставі розпорядження Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації № 565 від 03.09.2010 передає, а Орендар приймає в оренду нежиле приміщення (далі -Об'єкт оренди) за адресою: вул. Автозаводська, 89.

Обєктом оренди є нежиле приміщення загальною площею 125.20 кв.м. (напівпідвал); устаткування, інвентар та інше майно (за наявності), про що зазначається у акті прийому-передачі, який є невід'ємною частиною Договору (п.2.1 Договору).

Об'єкт оренди належить до комунальної власності територіальної громади Оболонського району у місті Києві і знаходиться на балансі Комунального підприємства «Житлосервіс «Куренівка»Оболонського району у місті Києві (п.2.3 Договору).

За користування об'єктом оренди Орендар сплачує Орендодавцю оренду плату, розрахунок якої здійснюється на підставі чинної Методики розрахунку та порядку використання орендної плати за користуванням майном територіальної громади Оболонського району міста Києва, затвердженої рішенням Оболонської районної у місті Києві ради в розмірі конкурсної пропозиції та на дату підписання Договору становить 15 124,16 грн. (п. 3.1 Договору).

Розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін у разі зміни методики розрахунку та порядку використання орендної плати за користуванням майном територіальної громади Оболонського району міста Києва, відповідних цін і тарифів та в інших випадках, передбачених законодавством України (п. 3.2 Договору).

Додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується разом з орендною платою (п. 3.3).

Орендна плата сплачується починаючи з дати підписання акту приймання-передачі, а останнім днем сплати орендної плати є дата підписання акту приймання-передачі при поверненні об'єкта оренди або дати примусового виселення (п.3.4 Договору).

Відповідно до п. 3.5 Договору, орендна плата сплачується незалежно від наслідків господарської діяльності Орендаря щомісячно не пізніше 15 числа поточного місяця на рахунок Орендодавця.

Вартість комунальних послуг, витрат на утримання прибудинкової території, вартість послуг по технічному обслуговуванню інженерного обладнання та внутрішньо будинкових мереж не входить до складу орендної плати та сплачується Орендарем окремо на підставі договорів, укладених Орендарем з організаціями, що надають такі послуги (п.3.6 Договору).

13.09.2010 за актом прийому-передачі, який підписаний та скріплений печатками сторін, Орендодавець передав, а Орендар прийняв об'єкт оренди.

У зв'язку з ліквідацією районних у місті Києві рад та їх виконавчих органів, на виконання рішення Київської міської ради від 09.09.2010 № 7/819 «Про припинення організації управління районами в м. Києві», рішенням комісії з припинення виконавчого органу Оболонської районної у місті Києві ради (Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації) від 22.12.2010 №1 шляхом ліквідації припинено з 22.12.2010 Управління комунального майна району виконавчого органу Оболонської районної в місті Києві ради (Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації) (код 26064061) (п.1 рішення) та передано функції орендодавця нежитлових приміщень балансоутримувачу цих нежитлових приміщень (п.7 рішення).

На виконання вищезазначеного рішення № 1 від 22.12.2010, Додатковою угодою від 04.01.2011 до Договору, внесені зміни та доповнення в преамбулу та п. 10 Договору щодо найменування Орендодавця (Комунальне підприємство «Житлосервіс «Куренівка»Оболонського району міста Києва (Орендодавець) та викладено у новій редакції юридичну адресу та банківські реквізити сторін.

Пунктом 9.1 сторони визначили, що Договір набуває чинності з моменту підписання його сторонами і діє з 13.09.2010 по 11.09.2013.

Додатковою Угодою від 30.11.2011 сторони дійшли згоду припинити дію Договору № 13167 від 13.09.2010 з 30.11.2011, та за актом прийому та передачі від 30.11.2011 відповідач повернув орендоване нежитлове приміщення за адресою вул. Автозаводська, 89.

Як свідчать матеріали справи, відповідач належним чином зобов'язання щодо перерахування орендної плати за договором оренди № 13167 від 13.09.2010 на підставі платіжних вимог-доручень за період з травня по листопад 2011 року не виконав, внаслідок чого за вказаний період виникла заборгованість у розмірі 153 780,12 грн.

Факт наявності заборгованості зі сплати орендних платежів відповідачем не спростовано, доказів сплати боргу в добровільному порядку не надано.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ч.3 ст. 18, ч. 1 ст. 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному незалежно від наслідків господарської діяльності.

Відповідач в порушення покладеного на нього законом та договором обов'язку зобов'язання по сплаті орендної плати не виконав, а тому позов визнається обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

У зв'язку із задоволенням позову судовій збір відповідно до положень ст.49 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача та підлягає стягненню в доход Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Анітекс груп»(04114, м. Київ, вул. Автозаводська, 89, код 34680006, з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Комунального підприємства «Житлосервіс» «Куренівка» Оболонського району у місті Києві (04212, м. Київ, вул. Попова, 1, код 33597216) 153 780 (сто п'ятдесят три тисячі сімсот вісімдесят) грн. 12 коп. заборгованості з орендної плати.

3.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Анітекс груп» (04114, м. Київ, вул. Автозаводська, 89, код 34680006, з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Державного бюджету України судовий збір у розмірі 3 075 (три тисячі сімдесят п'ять) грн. 60 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Ю.М. Смирнова

дата підписання повного тексту рішення:20.04.2012

Дата ухвалення рішення18.04.2012
Оприлюднено25.04.2012
Номер документу23656261
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 153 780,12 грн

Судовий реєстр по справі —5011-11/2846-2012

Рішення від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 02.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні