Рішення
від 10.04.2012 по справі 15/5005/2638/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

19.04.12р. Справа № 15/5005/2638/2012

За позовом Публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПРИВАТБАНК", м.Дніпропетровськ

до В-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Українське Фінансове Агентство "ВЕРУС", м. Дніпропетровськ

В-2: Спільного Українсько - Польського підприємства з іноземними інвестиціями у формі закритого акціонерного товариства "АЛЕКСІС І К", м. Київ

про стягнення 115 470,41 грн.

Суддя Петренко Н.Е.

секретар судового засідання Гурський В.С.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, представник за довіреністю № 2834-О від 29.06.11р.

від відповідача-1: не з'явився

від відповідача-2: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" (далі-позивач) звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українське Фінансове Агентство "ВЕРУС" (далі-відповідач-1) та Спільного Українсько-Польського підприємства з іноземними інвестиціями у формі закритого акціонерного товариства "АЛЕКСІС І К" (далі- відповідач-2), про стягнення 115470,41 грн., з них:

- 32 003,59 грн. заборгованість за кредитом;

- 53 771,52 грн. заборгованість із сплати відсотків;

- 29 695,30 грн. пеня.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем-2 умов договору № 31 микро-ов "Про надання овердрафт-мікро кредиту" від 08.11.2007 р., в частині повного та своєчасного погашення суми кредиту та неналежним виконанням відповідачем-1 договору поруки №28/11/11 від 04.11.2011р.

Ухвалою господарського суду від 21.03.12р. порушено провадження у справі, прийнято позовну заяву до розгляду, призначено судове засідання на 19.04.12р.

19.04.12р. в судовому засіданні повноважний представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав та просив суд задовольнити їх в повному обсязі. Крім того, повноважний представник позивача надав суду для огляду всі оригінали первинних документів на підставі яких виник спір.

В свою чергу, повноважний представник відповідача-1 в судове засідання не з'явився, відзив на позов та інші витребувані документи до суду не надав. Жодних пояснень щодо причини неявки або інших клопотань до господарського суду не надходило.

Також в судове засідання не з'явився повноважний представник відповідача-2, відзив на позов та інші витребувані документи до суду не надав. Жодних пояснень щодо причини неявки або інших клопотань до господарського суду не надходило. Про день, час та місце розгляду справи відповідач-2 повідомлений належним чином, що підтверджує поштове повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.53).

Таким чином, господарський суд прийшов до висновку про те, що повноважні представники відповідача-1 та відповідача-2 в судове засідання не з'явилися та не надали відзив на позов на інші витребувані судом документи без поважних причин, у зв'язку з чим суд вважає за можливе розглянути справу в даному судовому засіданні без участі повноважних представників відповідача-1 та відповідача-2 за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 19.04.12р. оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення, згідно зі ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, заслухавши пояснення повноважного представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

08.11.2007р. між позивачем та відповідачем-2 було укладено договір № 31 микро-ов "Про надання Овердрафт - мікро кредиту" (далі - Кредитний договір) (а.с. 16-21), відповідно до умов п. 1.1 якого, позивач за наявності вільних грошових ресурсів зобов`язується здійснювати "овердрафт -мікро" обслуговування відповідача-2, що полягає в проведенні його платежів понад залишок коштів на поточному рахунку відповідача-2 № 26002052703529, відкритому у позивача, за рахунок кредитних коштів в межах ліміту, встановленого у відповідності до п.1.3 Кредитного договору, шляхом дебетування поточного рахунку. При цьому на поточному рахунку відповідача-2 виникає дебетове сальдо.

Пунктом 1.3 Кредитного Договору передбачено, що ліміт, який застосовується до даного договору, представляє собою суму грошових коштів, в межах якої позивач зобов`язується здійснювати оплату розрахункових документів відповідача-2 понад залишок грошових коштів на його поточному рахунку. Ліміт розраховується відповідно затвердженої внутрішньобанківській методики згідно даних про руху грошових коштів на поточному рахунку, балансу підприємства і звіту про фінансові результати на останню звітну дату, показника ліквідності діяльності, співвідношення власних та позичкових коштів, платоспроможності, кредитної історії та інших показників згідно з внутрішньобанківськими нормативами і нормативними актами Національного банку України. В період дії даного договору перерахунок ліміту здійснюється позивачем не менше одного разу в два місяці в строк не пізніш 20 числа місяця. Зміна ліміту здійснюються угодою сторін і вважається прийнятою датою укладання додаткової угоди про розмір знов встановленого ліміту. На момент підписання даного договору ліміт складає 75 000 грн.

Проведення платежів відповідача-2, в порядку встановленому Кредитним договором, здійснюється позивачем в термін до 09.11.2008 року (п.1.4 Кредитного Договору).

Відповідно до п.1.5 Кредитного Договору, "Овердрафт-мікро" кредитування відповідача-2 здійснюється позивачем в межах ліміту і терміну, встановлених згідно з п.п.1.3, 1.4 Кредитного договору, з періодом безперервного користування кредитом не більше 30 днів. Періодом безперервного користування кредитом є період часу, впродовж якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку. Початком періоду безперервного користування кредитом вважається перший день, починаючи з якого безперервно існувало дебетове сальдо на поточному рахунку відповідача-2 при закритті банківського дня. Зменшення або збільшення заборгованості по кредиту в цей період не впливають на зміну дати початку періоду безперервного користування кредитом. Датою закінчення періоду безперервного користування кредитом вважається день, по закінченню якого на поточному рахунку зафіксовано нульове дебетове сальдо.

Згідно 2.2.1. Кредитного договору, відповідач-2 зобов`язався використовувати кредит на цілі, зазначені в п.1.1 даного договору.

Пунктом 2.2.2. Кредитного договору передбачено, що відповідач-2 зобов`язаний сплатити відсотки за весь час фактичного використання кредиту відповідно п.п.3.1, 3.2, 3.3 даного договору.

В 2.2.3. Кредитного договору зазначено про те, що відповідач-2 зобов`язався здійснювати погашення кредиту, отриманого в межах встановленого ліміту, не пізніше строку закінчення періоду безперервного користування кредитом, встановленого п.1.5 даного договору.

Відповідно до п. 2.2.5 Кредитного договору, відповідач-2 зобов'язаний провести повне погашення кредиту не пізніше строку, встановленого п.1.4, 2.3.4 даного договору.

Згідно п.3.1. Кредитного договору, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетного сальдо на поточному рахунку відповідача-2 при закритті банківського дня відповідач-2 сплачує проценти виходячи з відсоткової ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом та встановлений в додатку №1 до цього договору.

Як зазначено в п.3.2. Кредитного договору, у відповідності до ст. 212 Цивільного кодексу України, при порушенні відповідачем-2 будь-якого зобов'язання по погашенню кредиту, передбачених в п.п. 1.4, 1.5, 2.2.3, 2.2.4, 2.2.5, 2.3.4. цього договору, відповідач-2 сплачує банку проценти за користування кредитом в розмірі 52% річних від залишку непогашеної заборгованості.

При непогашенні кредиту в будь-який з термінів, встановлених п.п. 1.4, 1.5, 2.2.3., 2.2.4, 2.2.5, 2.3.4 цього договору заборгованість в частині своєчасного непогашення суми кредиту вважається простроченою, на залишок заборгованості по простроченій сумі кредиту розрахунок відсотків проводиться згідно з п.3.2. цього договору з дня виникнення простроченої заборгованості (п.3.7. Кредитного договору).

Згідно п.3.8. Договору, нарахування процентів за користування кредитом проводиться щоденно, починаючи з дати виникнення на поточному рахунку дебетного сальдо при закритті банківського дня, за фактичну кількість днів у році - 360 днів. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості по кредиту, на суму залишку заборгованості по кредиту. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не враховується.

Відповідно до п. 4.1. Кредитного договору, при порушенні відповідачем-2 будь-якого з зобов`язань: по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 2.2.2, 3.1, 3.2, 3.3 даного договору; строків повернення кредиту, передбачених п.п. 1.4, 1.5, 2.2.3, 2.2.4, 2.2.5, 2.3.4 даного договору, винагороди, передбаченої п.п.2.2.6, 3.4 даного договору, відповідач-2 сплачує позивачу за кожен випадок порушення пеню у розмірі 0,2% від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, яка діяла в період, за який сплачується пеня. Сплата пені здійснюється в гривні.

Нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов'язань, передбачених п.п. 4.1, 4.2, 4.3 цього договору здійснюється впродовж 3 років з дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконане відповідачем-2 (п. 4.4 Кредитного договору).

Як зазначено в п. 4.7. Кредитного договору, строки позовної давності по вимогам про стягнення кредиту, процентів за користування кредитом, винагороди, неустойки - пені, штрафів по даному договору встановлюється сторонами тривалістю в 5 років.

Згідно з п.5.1. Кредитного договору, договір набирає чинності з моменту надання відповідачем-2 розрахункових документів на використання кредиту в межах вказаних в них сум і діє в обсязі перерахованих коштів до повного виконання зобов`язань сторонами по даному договору.

Пункт 1.1 додатку № 1 до Кредитного договору передбачає, що відсоткова ставка до розрахунку залежить від терміну існування непогашеного залишку по "Овердрафт-мікро" кредиту та визначається наступним: впродовж 1-3 днів - 18%, впродовж 4-7 днів - 20 %, впродовж 8-15 днів - 23%, впродовж 16-30 днів - 26% (а.с. 22).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач зобов`язання щодо надання кредитних коштів виконав в повному обсязі, однак, як зазначає позивач, відповідач-2 зобов'язання за Кредитним договором належним чином не виконав та перевищив 30 денний термін безперервного користування кредитом, у зв`язку з чим 23.10.2008 року у нього виникла прострочена заборгованість за кредитом в сумі 32 853, 71 грн.

Відповідач-2, отримавши обов`язок зі сплати коштів за Кредитним договором, в передбачений строк, тобто до 23.10.2008 року, свої вищезазначені обов`язки не виконав, грошові кошти в повному обсязі не повернув, а розрахувався лише частково, у зв`язку з чим заборгованість відповідача-2 станом на 20.02.2012 року складає: 32 003,59 грн. - заборгованість з кредиту, 53 771, 52 грн. - заборгованість зі сплати відсотків, 29 695,30 грн. - пеня.

04.11.2011р. між позивачем та відповідачем-1 був укладений договір поруки №28/11/11 (далі - Договір поруки) (а.с. 23), відповідно до умов п.1 якого, предметом цього договору є надання поруки відповідачем-1 перед позивачем за виконання відповідачем-2 всіх своїх обов`язків за договором № 31 микро-ов "Про надання Овердрафт-мікро кредиту" від 08.11.2007 року.

Згідно п.2 Договору поруки, відповідач-1 відповідає перед позивачем за виконання обов`язків за Кредитним договором в тому ж розмірі, що і відповідач-2 включаючи сплату кредиту, відсотків, нарахованих за користування кредитом, винагороди, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків, зазначених в Кредитному договорі.

За Кредитним договором, відповідач-1 та відповідач-2 відповідають перед позивачем, як солідарні боржники (п.4 Договору поруки).

Цей договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами і діє до повного виконання зобов'язань за Кредитним договором (п.8 Договору поруки).

З метою досудового врегулювання спору позивачем було направлено на адресу відповідача-1 вимогу (а.с. 27) та на адресу відповідача-2 претензію (а.с.24) з проханнями погасити заборгованість за Кредитним договором, докази відправлення яких знаходяться у матеріалах справи (а.с. 26, 29).

Позивач стверджує, що вказані вимоги були залишені відповідачем-1 та відповідачем-2 без відповіді та задоволення.

Таким чином, позивач просить суд стягнути солідарно з відповідача-1 та відповідача-2 заборгованість за договором № 31 микро-ов "Про надання Овердрафт-мікро кредиту" від 08.11.2007 року в розмірі 115 470,41 грн., з них: 32 003,59 грн. - заборгованість за кредитом, 53 771,52 грн. - заборгованість зі сплати відсотків, 29 695,30 грн. - пеня.

В свою чергу, відповідач-1 та відповідач-2 доказів виконання зобов`язання по вищезазначеному Кредитному договору на момент розгляду справи до господарського суду не надали.

При викладених обставинах вимоги позивача слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Приймаючи рішення господарський суд виходив із наступного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору (ст. 174 Господарського кодексу України).

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 статті 1054 Цивільного кодексу України передбачено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ст. 1056 1 Цивільного кодексу України, розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів. Встановлений договором розмір процентів не може бути збільшений банком, іншою фінансовою установою в односторонньому порядку. Умова договору щодо права банку, іншої фінансової установи змінювати розмір процентів в односторонньому порядку є нікчемною.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Викладене є підставою для задоволення позову в частині стягнення солідарно з відповідача-1 і відповідача-2 заборгованості за кредитом в розмірі 32003,59 грн., заборгованості по відсоткам за користування кредитом в розмірі 53 771,52 грн.

Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов'язання (ст. 625 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною 6 ст. 231 Господарського кодексу України визначено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір не передбачено законом або договором.

Відповідно до п. 4.1. Кредитного договору, при порушенні відповідачем-2 будь-якого з зобов`язань: по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 2.2.2, 3.1, 3.2, 3.3 даного договору; строків повернення кредиту, передбачених п.п. 1.4, 1.5, 2.2.3, 2.2.4, 2.2.5, 2.3.4 даного договору, винагороди, передбаченої п.п.2.2.6, 3.4 даного договору, відповідач-2 сплачує позивачу за кожен випадок порушення пеню у розмірі 0,2% від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу, але не більше подвійної облікової ставки національного банку України, яка діяла в період, за який сплачується пеня. Сплата пені здійснюється в гривні.

Крім того, відповідно до п.4.4 Кредитного договору, нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов`язання, передбачених п.п.4.1, 4.2, 4.3 здійснюється протягом трьох років з дня, коли відповідне зобов`язання повинно було бути виконано відповідачем-2.

Таким чином, відповідно до п. 4.1 Кредитного договору, позивачем була нарахована пеня за несвоєчасне виконання зобов'язань в розмірі 29 695,30 грн., розрахунок якої судом перевірений та визнаний таким, що відповідає вимогам чинного законодавства та підлягає задоволенню.

Стаття 543 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Таким чином, відповідно до вимог ст. 554 Цивільного кодексу України встановлено, що:

1. У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

2. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

3. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Викладене є підставою для задоволення позову в повному обсязі.

Судові витрати по справі слід покласти на відповідача-2.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 530, 543, 554, 549, 599, 610, 612, 625, 629, 1054, 1056 1 Цивільного кодексу України, ст.ст. 173, 174, 193, 218, 231 Господарського кодексу України, ст.ст. 4, 32-34, 43, 44, 49, 75, 82-85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути солідарно з Спільного Українсько-Польського підприємства з іноземними інвестиціями у формі закритого акціонерного товариства "АЛЕКСІС І К" (04128, м. Київ, вул.Туполєва Академіка, буд.17, ЄДРПОУ 24267297) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Українське Фінансове Агентство "ВЕРУС" (49094, м. Дніпропетровськ, вул.Набережна Перемоги, буд. 32, ЄДРПОУ 34562954) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50, ЄДРПОУ 14360570) заборгованість по кредиту в розмірі 32 003,59 грн. (тридцять дві тисячі три грн. 59 коп.), заборгованість по відсоткам за користування кредитом в розмірі 53 771,52 грн. (п`ятдесят три тисячі сімсот сімдесят одна грн. 52 коп.), пеню за несвоєчасне виконання зобов'язань в розмірі 29 695,30 грн. (двадцять дев`ять тисяч шістсот дев`яносто п`ять грн. 30 коп.).

Стягнути з Спільного Українсько-Польського підприємства з іноземними інвестиціями у формі закритого акціонерного товариства "АЛЕКСІС І К" (04128, м. Київ, вул. Туполєва Академіка, буд.17, ЄДРПОУ 24267297) на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд.50, ЄДРПОУ 14360570) витрати по сплаті судового збору в розмірі 2 309,41 грн. (дві тисячі триста дев`ять грн. 41 коп.)

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Суддя Н.Е. Петренко

Повне рішення складено 23.04.12р.

Дата ухвалення рішення10.04.2012
Оприлюднено26.04.2012
Номер документу23665442
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/5005/2638/2012

Ухвала від 21.03.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Рішення від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні