Рішення
від 23.04.2012 по справі 5021/487/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.04.12 Справа № 5021/487/12.

За позовом: Краснопільської районної ради Сумської області, смт. Краснопілля,

Сумська область

до відповідача: Краснопільської селищної ради, смт. Краснопілля, Сумська область

про визнання права власності

Суддя Заєць С.В.

При секретарі судового засідання Ж.М. Гордієнко

Представники сторін:

від позивача: Остріщенко В.Д. (селищний голова)

від відповідача: ОСОБА_2, довіреність № 164/01-08 від 23.04.2012р.

Суть спору: позивач у позовній заяві просить суд визнати спільною власністю територіальних громад сіл, селищ Краснопільського району Сумської області в особі Краснопільської районної ради Сумської області комплекс нежитлових приміщень, які були збудовані у відповідності з державними будівельними нормами, а саме: будівля під літерою «А-І» загальною площею 492,8 кв.м., гараж під літерою «Е» загальною площею 36,1 кв.м., сарай під літерою «Г», навіс під літерою «Ж», сарай під літерою «З», навіс під літерою «И», убиральня під літерою «К», гараж під літерою «Л», ворота №1, огорожа №2, розташовані за адресою: Сумська область, смт. Краснопілля, вул. Горького, 1.

Представник відповідача надіслав до суду заяву № 183 від 09.04.2012р., в якій проти позовних вимог не заперечує (а.с. 45).

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши повноважних представників позивача та відповідача, оцінивши надані докази, суд встановив:

Як вбачається з матеріалів справи, на балансі Краснопільської районної ради знаходиться нежитлове приміщення, розташоване за адресою: Сумська область, смт. Краснопілля, вул. Горького, 1.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.1991р. № 311 «Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною власністю)» (а.с. 7-11) був затверджений перелік державного майна України, що передається до власності адміністративно-територіальних одиниць (комунальної власності).

Передача здійснювалась безоплатно у порядку, передбаченому постановою Ради Міністрів УРСР від 28 квітня 1980 р. N 285 «Про порядок передачі підприємств, об'єднань, організацій, установ, будинків і споруд».

Так, на виконання зазначених постанов, до переліку об'єктів, які передавались до спільної власності територіальних громад сіл, селищ Краснопільського району увійшло нежитлове приміщення, розташоване по вул. Горького, 1 в смт. Краснопілля Сумської області, що підтверджується актом передачі Сумським облвиконкомом підприємств, установ та організації «Сумидрук» в комунальну власність Краснопільському райвиконкому (а.с. 13).

Крім того, відповідності до звіту про технічне обстеження висновку експертного будівельно-технічного дослідження від 12.03.2012р. (а.с. 24-30), складеного Проектно-технологічним підприємством «Сумбудпроект», яке діє згідно ліцензії № 591291 від 10.08.2011р. (а.с. 31), комплекс вищевказаних об'єктів нерухомого майна знаходиться у задовільному стані і рекомендується для подальшої експлуатації.

Відповідно до ч. 2 ст. 331 Цивільного кодексу України якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що вищевказане нежитлове приміщення не зареєстроване за Краснопільською районною радою. На звернення до Краснопільської селищної ради із заявою про видачу свідоцтва про право власності на дане нерухоме майно, позивачеві було відмовлено (лист Краснопільської селищної ради № 527 від 17.11.2011р. - а.с. 23).

Відповідно до ч.ч. 3, 5, ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4, 5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Районні та обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюють управління об'єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територіальних громад.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності

Підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб'єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а частиною 2 вказаної статті Цивільного кодексу України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів визначено визнання права.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає, що позовні вимоги про визнання права спільної власності територіальних громад сіл, селищ Краснопільського району Сумської області в особі Краснопільської районної ради Сумської області на комплекс нежитлових приміщень, які розташовані за адресою: в смт. Краснопілля. вул. Горького, 1 є правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати право спільної власності територіальних громад сіл, селищ Краснопільського району Сумської області в особі Краснопільської районної ради Сумської області (42400, Сумська область, смт. Краснопілля, вул.. Мезенівська, 2, код 24007455) на комплекс нежитлових приміщень, які були збудовані у відповідності з державними будівельними нормами, а саме: будівля під літерою «А-І» загальною площею 492,8 кв.м., гараж під літерою «Е» загальною площею 36,1 кв.м., сарай під літерою «Г», навіс під літерою «Ж», сарай під літерою «З», навіс під літерою «И», убиральня під літерою «К», гараж під літерою «Л», ворота №1, огорожа №2, розташовані за адресою: Сумська область, смт. Краснопілля, вул. Горького, 1.

3. Витрати по сплаті судового збору покласти на позивача.

СУДДЯ С.В. ЗАЄЦЬ

Повне рішення складене 24.04.2012р.

Дата ухвалення рішення23.04.2012
Оприлюднено03.05.2012
Номер документу23676413
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/487/12

Рішення від 23.04.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 12.04.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 04.04.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні