Постанова
від 26.03.2012 по справі 2а-2919/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2011 р. Справа № 2а-2919/10/0470 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Рищенко А. Ю. розглянувши у порядку письмового провадження адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, третя особа - Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора - 2» про визнання протиправними та скасування рішень, -

ВСТАНОВИВ :

01.03.2010 року Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, третя особа - Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора - 2» про визнання протиправними та скасування рішень.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідачем протиправно були винесені рішення від 08.04.2009 року № 200/1 про надання дозволу на безоплатну передачу з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна та від 13.05.2009 року № 297/1 про затвердження актів приймання-передачі з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна. Адже Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора - 2» має податковий борг в загальному розмірі 471 201, 26 грн., а тому майно, що належить на праві господарського відання Комунальному підприємству «Житлово-експлуатаційна контора - 2» перебуває у податковій заставі до повного погашення податкового боргу такого підприємства.

Просить суд визнати протиправним та скасувати рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради № 200/1 від 08.04.2009 року «Про надання дозволу на безоплатну передачу з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна; визнати протиправним та скасувати рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради № 297/1 від 13.05.2009 року «Про затвердження Актів приймання-передачі з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна.

В судове засідання з'явився представник позивача, проте згодом надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, вивчивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, вважає необхідним задовольнити даний адміністративний позов повністю з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Як вбачається з матеріалів справи, на обліку у Нікопольській об'єднаній державній податковій інспекції перебуває Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора - 2», код ЄДРПОУ - 31760942.

Відповідно довідки про розрахунок заборгованості станом на 12.07.2010 року за Комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна контора - 2» рахується податкова заборгованість у сумі 474 170, 56 грн., а саме: з податку на додану вартість у сумі - 453 646, 67 грн. (пеня - 1 962, 21 грн.); з податку на прибуток у сумі - 4 159, 73 грн.; з земельного податку у сумі - 15 944, 49 грн.; з комунального податку у сумі - 1 215, 67 грн.

Отже, на адресу Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» були направлені перша податкова вимога від 19.03.2009 року № 1/183 на суму 2 881, 40 грн., яка була отримана - 25.03.2009 року, друга податкова вимога від 22.04.2009 року № 2/234 на суму 2 898, 40 грн., отримана - 29.04.2009 року. Проте, як зазначає позивач, Комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна контора - 2» не було сплачено податковий борг у добровільному порядку.

Рішенням Нікопольської міської ради V скликання від 14.05.2010 року № 72-47/V у зв'язку з об'єднанням майна комунальних підприємств на базі комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» та відсутністю обсягів робіт Комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна контора - 2» було ліквідовано комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора - 2».

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», № 2181-III від 21.12.2000 року (чинний на момент виникнення правовідносин між сторонами), З метою захисту інтересів бюджетних споживачів активи платника податків, що має податковий борг, передаються у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно із законом та не потребує письмового оформлення. Право податкової застави виникає у разі, зокрема, несплати у строки, встановлені цим Законом, суми податкового зобов'язання, визначеної контролюючим органом, - з дня, наступного за останнім днем граничного строку такого погашення, визначеного у податковому повідомленні.

Платник податків має право безоплатно зареєструвати податкову заставу в державних реєстрах застав рухомого чи нерухомого майна, а податковий орган зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі застав за умови строку дії такої податкової застави більш як десять календарних днів.

Платник податків, активи якого перебувають у податковій заставі, зобов'язаний письмово повідомити наступних кредиторів про таку податкову заставу та про характер і розмір забезпечених цією заставою зобов'язань, а також відшкодувати збитки кредиторів, що можуть виникнути у разі неподання зазначеного повідомлення.

У матеріалах справи містяться відповідні копії Витягів про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2».

08.04.2009 року виконавчим комітетом Нікопольської міської ради Дніпропетровської області було прийнято Рішення за № 200/1 про надання дозволу на безоплатну передачу з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційної контори-3» рухомого та нерухомого майна та 13.05.2009 року - Рішення № 297/1 про затвердження Актів приймання - передачі з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційної контори - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора № 3» рухомого та нерухомого майна.

Майно, що перебуває у власності Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» належить останньому на праві господарського відання, згідно ч. 1 ст. 136 Господарського кодексу України. Крім того, вказане майно перебуває у податковій заставі до повного погашення податкового боргу підприємства. А тому й передача вказаного майна від комунального підприємства - боржника у власність іншому комунальному підприємству потребує обов'язкового погодження з органами державної податкової служби.

З огляду на вищевикладене, суд зазначає, що відповідачем були прийнятті вищевказані рішення без урахування того, що майно, яке безоплатно передається з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційної контори-3» перебуває у податковій заставі, підстава обтяження - 11.08.2008 року Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція, об'єкт обтяження - активи платника податків згідно з актом опису від 11.06.2008 року № 68 та без погодження з обтяжувачем.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, дії відповідача не відповідають вимогам чинного законодавства, а тому рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради № 200/1 від 08.04.2009 року «Про надання дозволу на безоплатну передачу з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна, рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради № 297/1 від 13.05.2009 року «Про затвердження Актів приймання-передачі з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна - є протиправними та такими, що підлягають скасуванню.

Таким чином, суд приходить до висновку, що даний адміністративний позов підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 12, 60, 86, 160, 161, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, третя особа - Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційна контора - 2» про визнання протиправними та скасування рішень - задовольнити повністю.

Визнати протиправним та скасувати рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради № 200/1 від 08.04.2009 року «Про надання дозволу на безоплатну передачу з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна.

Визнати протиправним та скасувати рішення Виконавчого комітету Нікопольської міської ради № 297/1 від 13.05.2009 року «Про затвердження Актів приймання-передачі з господарського відання (з балансу) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 2» в господарське відання (на баланс) Комунального підприємства «Житлово-експлуатаційна контора - 3» рухомого та нерухомого майна.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі відкладення виготовлення постанови в повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкт владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови.

Суддя А. Ю. Рищенко

Дата ухвалення рішення26.03.2012
Оприлюднено04.05.2012
Номер документу23688521
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2919/10/0470

Ухвала від 02.03.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Ухвала від 21.09.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 24.03.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

Постанова від 26.03.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рищенко Андрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні