Постанова
від 17.04.2012 по справі 2а-880/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2012 р. № 2а-880/12/1370

о 17 год., 45 хв. м. Львів Львівський окружний адміністративний суд, суддя Гавдик З.В. розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Жовківському районі Львівської області до Товариства з обмеженою відповідальності «Лотіс» про припинення юридичної особи

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Жовківському районі Львівської області звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальності «Лотіс»про припинення юридичної особи.

Позивач свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач не подає звітність до ДПІ у Жовківському районі Львівської області більше одного року, що підтверджується актом № 1/15-1/20814265 від 11.01.2012 року, чим систематично порушує п. 2 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування», ст. 16 Податкового кодексу України.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців», підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Ухвалою суду від 01.02.2012 року відкрито скорочене провадження в адміністративній справі та запропоновано відповідачу у десятиденний строк з дня одержання ухвали та копій документів подати заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову. Відповідач в зазначений в ухвалі строк заперечень на адміністративний позов не подав.

Відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку скороченого провадження, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення за № 00213250, зазначений в ухвалі строк заперечень на адміністративний позов не подав.

Безпосередньо, всебічно, повно та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази, давши їм оцінку, суд встановив наступні обставини:

27.05.1997 відповідач взятий на облік в органах державної податкової служби за № 5117, що підтверджується довідкою ДПІ у Жовківському районі Львівської області про взяття на облік платника податків від 17.08.1999 року за № 98.

Згідно акту про результати камеральної перевірки своєчасності подання податкової звітності ДПІ у Жовківському районі Львівської області 1/15-1/20814265 від 11.01.2012 року, відповідач не звітується до органів ДПС з третього кварталу 2010 року, чим систематично порушує п. 2 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування», ст. 16 Податкового кодексу України.

Згідно довідки № 992/24-0 від 24.01.2012 року ДПІ у Жовківському районі Львівської області про заборгованість, згідно якої станом на 23.01.2012 року заборгованість відповідача по податках та платежах перед бюджетом відсутня.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Законом України «Про систему оподаткування»№ 1251-ХІІ від 25.06.1991 року із змінами і доповненнями, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»№ 755-ІV від 15.05.2003 року із змінами та доповненнями, Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»№ 2181 від 21.12.2000 року із змінами і доповненнями (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин), ПК України, КАС України.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування»(в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно п.п. 16.1.3., 16.1.4. п. 16.1. ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 20 ПК України, органи державної податкової служби мають право, крім іншого, проводити перевірки платників податків (крім Національного банку України) в порядку, встановленому цим Кодексом; у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно п. 67.2. ст. 67 цього ж Кодексу, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб -підприємців.

Згідно ч. 1 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців», суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 38 цього ж Закону, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно ч. 5 ст. 38 цього ж Закону, суд призначає в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк і порядок її роботи. Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робочого дня з дати надходження відповідного рішення.

Позивач подав клопотання у якому запропоновано суду призначити ліквідаційну комісію Товариства з обмеженою відповідальності «Лотіс»з числа його засновника: ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, АДРЕСА_1).

Вказане клопотання є підставним та підлягає задоволенню.

Таким чином, відповідачем, відповідно до закону, не подано протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності, що підтверджується вищевказаними доказами, відтак суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про припинення юридичної особи -Товариства з обмеженою відповідальності «Лотіс»підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат згідно ст. 94 КАС України не застосовується, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору згідно п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Керуючись ст.ст. 69, 70, 160-163 КАС України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Адміністративний позов задоволити повністю.

2. Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальності «Лотіс»(ЄДРПОУ 20814265, вул. Шевченка, 22, м. Дубляни, Жовківський район, Львівська область).

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальності «Лотіс»виконати постанову негайно.

4. Державному реєстратору, у відповідності до ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», направити копію постанови суду.

5. Призначити ліквідаційну комісію щодо припинення Товариства з обмеженою відповідальності «Лотіс»з числа його засновників:

- ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, АДРЕСА_1),

встановити строк і порядок її роботи згідно розділу IV Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців».

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Постанова суду першої інстанції може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Згідно ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду першої інстанції, набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 254 КАС України.

Постанова складена у повному обсязі 17.04.2012 року.

Суддя Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення17.04.2012
Оприлюднено03.05.2012
Номер документу23689720
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-880/12/1370

Постанова від 17.04.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 01.02.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні