Постанова
від 09.10.2008 по справі 6/556-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/556-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"09" жовтня 2008 р.                                                            Справа № 6/556-08

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого  судді                                                  Маляренка А.В.

при секретарі                                                            Поліщук О.Д.

розглянувши справу № 6/556-08

за позовом          Товариства з обмеженою відповідальністю «Медіа-Інвест», м. Київ     

до Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, м. Бориспіль

про передачу із земель запасу державної власності земельної ділянки у користування для забудови,  розташованої на території Гірської сільської ради

                                            

Представники сторін:

від позивача: Новікова М.В. (довіреність № 290908 від 29.09.2008 року)

відповідача: не з‘явився

обставини справи:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Центр Девелопмент АГ» (далі –позивач) до Бориспільської районної державної адміністрації Київської області (далі –відповідач) про визнання недійсною відмови у наданні у користування для забудови земельної ділянки із земель запасу державної власності, розташованої вздовж автомобільної дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський, км 33+350 (ліворуч) на  території Гірської сільської ради, загальною площею 3,0 га.

Представник позивача в усних поясненнях позовні вимоги підтримав, вважає їх обґрунтованими і правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.

Ухвалою від 02.10.2008 р. порушено провадження у справі, розгляд призначено на 09.10.2008 р.

У судовому засіданні 09.10.2008 року позивач підтримав позовні вимоги.

Відповідач у судове засідання не з‘явився, проте надав відзив за № 7-46-2754 від 07.10.2008 року на позовну заяву та заявив клопотання про розгляд справи без його участі.

 Відповідач позов не визнає, посилаючись на необхідність отримати дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки, розробити проект відведення та затвердити його в порядку, встановленому ст. ст. 124, 118, 123 Земельного кодексу України.  

Дослідивши подані сторонами документи, суд, відповідно до ст. 75 ГПК України, розглядає справу без участі представника відповідача, за наявними у справі матеріалами, яких достатньо для розгляду справи по суті.

Розглянувши подані сторонами матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача,  проаналізувавши зібрані по справі докази в їх сукупності, господарський суд, -

                                              

                                               встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Медіа-Інвест»(позивач) 26 вересня 2008р. звернулось до Бориспільської районної державної адміністрації Київської області (відповідач) із заявою № 12-09 про передачу у користування для забудови земельної ділянки із земель запасу державної власності, розташованої вздовж автомобільної дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський, км 33+350 (ліворуч) на  території Гірської сільської ради, загальною площею 3,0 га.

29 вересня 2008 року Відповідач на заяву Позивача надав відповідь № 7-46-2698 у якій зазначено, що за результатами розгляду Відповідач відмовляє у наданні земельної ділянки у користування для забудови у зв'язку з тим, що у відповідності до ч. 3 ст. 124 Земельного кодексу України передача земельних ділянок громадянам та юридичним особам із земель запасу для забудови здійснюється за проектами відведення в порядку, встановленому ст. ст. 118, 123 Земельного кодексу України, а такий проект відведення не був розроблений та погоджений у встановленому законом порядку.

Разом з тим, Відповідач відмовляючи Позивачу в наданні права користування земельною ділянкою для забудови та вимагаючи на підставі ст. 124 Земельного кодексу України розробки проекту відведення земельної ділянки для передачі земельної ділянки у користування для забудови, не врахував те, що право користування землею, та право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) являють собою окремі самостійні види речових прав та регламентуються окремими главами Земельного та Цивільного кодексів України.

Так, у відповідності до ст. 102-1 Земельного кодексу України та ст. 413 Цивільного кодексу України право користування земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватись цією земельною ділянкою для таких потреб, відповідно до Цивільного кодексу України. Укладення договорів про надання земельної ділянки у користування для забудови здійснюється відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог Земельного кодексу України.

Загальні вимоги до укладення договорів встановлені в Главі 53 Цивільного кодексу України, а єдиною спеціальною вимогою щодо укладення договорів встановленою ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»є вимога щодо обов'язкової державної реєстрації договорів суперфіцію.

З урахуванням наведеного, та враховуючи те, що законодавство України не передбачає необхідності розроблення проекту відведення земельної ділянки для надання земельної ділянки у користування для забудови та не містить положень, які б передбачали застосування до передачі земельної ділянки у користування для забудови норм, що регулюють порядок передачі земельних ділянок у постійне користування або оренду, відповідно до  ст. ст. 123, 124 Земельного кодексу України - суд приходить до висновку, що вимоги відповідача  щодо розробки проекту відведення земельної ділянки для передачі земельної ділянки у користування для забудови є незаконними.

Начало формы

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України покладаються на Відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.  49,  82 –85 ГПК України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсною відмову Бориспільської районної державної адміністрації Київської області від 29.09.2008 року № 7-46-2698 щодо незадоволення заяви  ТОВ «Медіа-Інвест»в наданні земельної ділянки у користування для забудови (на праві суперфіцій) із земель запасу державної власності, розташованої вздовж автомобільної дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський, км 33+350 (ліворуч) на  території Гірської сільської ради, загальною площею 3,0 га.;

3. Зобов'язати Бориспільську районну державну адміністрацію Київської області видати розпорядження про надання ТОВ «Медіа-Інвест»земельної ділянки у користування для забудови (на праві суперфіцій) із земель запасу державної власності, розташованої вздовж автомобільної дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський, км 33+350 (ліворуч) на  території Гірської сільської ради, загальною площею 3,0 га.;

4. Стягнути з Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, Київська обл.,  м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 74 (код 24209740) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Медіа-Інвест", м. Київ, вул. Жилянська, 5-Б (код 33146908) –85,00 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

              Суддя                                                                                                 Маляренко А.В.

Дата ухвалення рішення09.10.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2369701
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/556-08

Постанова від 29.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 11.08.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 23.06.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Дроботова Т.Б.

Постанова від 09.10.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

Ухвала від 02.10.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні