Рішення
від 24.04.2012 по справі 743-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.О.Невського/Річна, 29/11, к. 309

РІШЕННЯ

Іменем України

24.04.2012Справа №5002-22/743-2012

за позовом - Красноперекопського міжрайонного прокурора, м. Красноперекопськ, вул. Чапаєва, 17 а в інтересах держави в особі Ішунської сільської ради, Красноперекопський район, с. Ішунь, вул. Горького, 1

до - Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «НеВС Агро», 09011, Київська область, Сквирський район, с. Малі Лісовці, вул. Ленінська, 1

про розірвання договору, стягнення заборгованості в сумі 6937,32 грн. та зобов'язання повернути земельну ділянку

Суддя Калініченко А.А.

представники:

від позивача - не з'явився

від відповідача - не з'явився

від прокурора - Шехірєва Н.Ю., посвідчення № 11016

Красноперекопський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Ішунської сільської ради звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до відповідача - Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «НеВС», просить суд стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати за землю в сумі 6937,32 грн., розірвати договір оренди землі, укладений між Ішунською сільською радою та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «НеВС Агро» від 07.09.2007 року на земельну ділянку загальною площею 0,9595 га; зобов'язати Сільськогосподарстке товариство з обмеженою відповідальністю «НеВС Агро» звільнити займану земельну ділянку, загальною площею 0,9595 га та привести її в первинний стан.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач, у порушення прийнятих на себе зобов'язань за спірним договором оренди землі від 07.09.2007 не сплачував орендну плату, внаслідок чого у відповідача за період з 01.01.2011 по 31.12.2011 виникла заборгованість в сумі 6937,32 грн.

21 березня 2012 року на адресу Господарського суду Автономної Республіки Крим від прокурора найшла заява про уточнення позовних вимог, в якій прокурор просить суд стягнути з відповідача заборгованості по орендній платі за землю у розмірі 6937,22 грн.; розірвати договір оренди землі, укладений між Ішунською сільською радою та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «НеВС-Агро» від 07.09.2007 на земельну ділянку загальною площею 0,9595 га та зобов'язати відповідача передати земельну ділянку загальною площею 0,9595 га за актом прийому-передачі Ішунській сільській раді.

Ухвалою Господарського суду Автономної Республіки Крим від 10.04.2012 заяву прокурора про зміну предмету позову прийнято до розгляду.

Позивач в судове засідання не з'явився, про причини відсутності суду не повідомив. Про дату розгляду справи повідомлений належним чином - рекомендованою кореспонденцією.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про причини відсутності суду не повідомив, про дату розгляду справи повідомлений належним чином - рекомендованою кореспонденцією. Крім того, під час розгляду справи відповідач не надав суду відзиву на позовну заяву з документальним обґрунтуванням своїх заперечень, у разі їх наявності.

Враховуючи те, що матеріали справи у достатній мірі характеризують правовідносини сторін, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, вважає за можливе розглянути справу в порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України за матеріалами, наявними у справі.

Розгляд справи відкладався в порядку ст. 77 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення прокурора, суд -

встановив:

Рішенням Господарського суду Автономної Республіки Крим від 09.10.2006 у справі № 2-25/16011-2006 за позовом СТОВ «НеВС АГРО», до відповідача СТОВ «АгроМир-6», Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - СТОВ «Рисовий», Про визнання права власності - позов задоволено, визнано за Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «НеВС АГРО» право власності на: комплекс, відділення № 1, розташований по вул. Октябрьської,53 в с. Ішунь Красноперекопського району АР Крим; комплекс, відділення № 2, розташований по вул. Леніна, 109 в с. Ішунь Красноперекопського району АР Крим; комплекс, відділення № 3, розташований по вул. Виноградній, 1-А в с. Пролетарка Красноперекопського району АР Крим; будівельну частину, розташовану по вул. Горького, 2-В в с. Ішунь Красноперекопського району АР Крим; склад мінеральних добрив з насосною станцією, розташовані по вул. Октябрьській, 52 в с. Ішунь Красноперекопського району АР Крим; нежитловий будинок - старий ДК, розташований по вул. Леніна, 62 в с. Ішунь Красноперекопського району АР Крим; адміністративний будинок, розташований по вул. Леніна, 68 в с. Ішунь Красноперекопського району АР Крим; будинок автогаражу, розташований по вул. Горького, 2-Б в с. Ішунь Красноперекопського району АР Крим.

07.09.2007 між Ішунською сільською радою (орендодавець) та відповідачем (орендар) укладений договір оренди землі, відповідно до пункту 1 якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для утримання та обслуговування складу мінеральних добрив з насосною станцією, яка знаходиться за адресою: вул. Жовтнева, 52, с. Ішунь, Красноперекопський район.

Згідно пункту 2 в оренду передавалась земельна ділянка загальною площею 0,9595 га, у тому числі - 0,9595 га «землі комерційного призначення та іншого використання».

Пунктом 8 договору встановлено, що договір укладено на п'ять років.

Відповідно до пункту 9 укладеного між позивачем та відповідачем договору, розмір орендної плати складав станом на 01.01.2011 - 578,10 грн. на місяць, а з 01.11.2011 - 578,11 грн.

Вказаний договір зареєстровано в Красноперекопському відділі КРФ ДП «Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України», про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 26.09.2007 № 040702000519.

На виконання умов укладеного між сторонами договору, між позивачем та відповідачем підписаний акт прийому - передачі земельної ділянки в оренду, а.с. 56.

Однак, відповідно до довідки Ішунської сільської ради, а.с. 16, внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобов'язань в частині сплати орендної плати, у відповідача, за період з січня по грудень 2011 року включно виникла заборгованість з орендної плати за землю в сумі 6937,32 грн.

Суд звертає увагу на те, що прокурор просить суд стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати за землю лише у розмірі 6937,22 грн., а.с. 40 (зворотній бік).

Згідно ч. 1 ст. 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Згідно ч. 5 ст. 17 Закону України «Про плату за землю» несплата земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності виробниками сільськогосподарської і рибної продукції та громадянами протягом року, іншими платниками - протягом півроку вважається систематичною і є підставою для припинення права користування земельними ділянками.

Згідно ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є, у тому числі систематична несплата земельного податку або орендної плати.

З системного зв'язку статей 1 та 13 Закону України «Про оренду землі», вбачається, що основною метою договору оренди земельної ділянки та одним із визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Згідно з абз. 4 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про оренду землі», орендодавець має право вимагати від орендаря: своєчасного внесення орендної плати.

Згідно ст. 31 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Згідно з ч. 1 ст. 34 Закону України «Про оренду землі», у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Так, пунктом 21 укладеного між сторонами спірного договору встановлено, що після припинення дії договору орендар повертає орендодавцю земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, в якому він одержав її в оренду.

Відповідно до ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Таким чином, виходячи зі змісту ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, відповідачем під час розгляду даної справи не був доведений суду факт належного виконання зобов'язань за оспорюваним договором в частині сплати орендної плати в сумі 6937,22 грн.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком (стаття 546 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України (п. 2 ст. 509 ЦК України), зокрема з договорів та інших правочинів.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинне виконуватися належним чином.

Суб'єкти господарювання і інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог по виконанню зобов'язання - відповідно до вимог, які в певних умовах звичайно висуваються (ст. 193 Господарського кодексу України).

Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Наразі, на думку суду, вчинені відповідачем порушення є істотними, у розумінні ст. 651 Цивільного кодексу України.

Отже, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Згідно ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України оплата судового збору підлягає покладанню на відповідача, з урахуванням ставок судового збору, які підлягають сплаті виходячи з характеру заявлених та задоволених позовних вимог. Так, за розрахунком суду розмір судового збору, який підлягає покладенню на відповідача, складає 3755,50 грн., з них: 1609,50 грн. - за вимогу майнового характеру та 1073,00 грн. за кожну з вимог немайнового характеру.

У судовому засіданні були оголошені вступна та резолютивна частини рішення згідно статті 85 Господарського процесуального кодексу України.

З огляду на викладене, ст. 44-49, 82-85 Господарського процесуального Кодексу України, суд -

вирішив:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «НеВС Агро» (09011, Київська область, Сквирський район, с. Малі Лісовці, вул. Ленінська, 1, рахунок № 26009053102929 в АБ «Приватбанк» м. Біла Церква, МФО 321842, ЄДРПОУ 32700458) на користь Ішунської сільської ради (Красноперекопський район, с. Ішунь, вул. Горького, 1, рахунок № 33219842700156в ГУ ДКСУ в АР Крим, МФО 824026, ЄДРПОУ 34740735) заборгованість по орендній платі за землю у розмірі 6937,22 грн.

3. Розірвати договір оренди земельної ділянки, площею 0,9595 га, укладений 07.09.2007 між Ішунською сільською радою (Красноперекопський район, с. Ішунь, вул. Горького, 1, рахунок № 33219842700156в ГУ ДКСУ в АР Крим, МФО 824026, ЄДРПОУ 34740735) та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю «НеВС-Агро» (09011, Київська область, Сквирський район, с. Малі Лісовці, вул. Ленінська, 1, рахунок № 26009053102929 в АБ «Приватбанк» м. Біла Церква, МФО 321842, ЄДРПОУ 32700458).

4. Зобов'язати Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «НеВС Агро» (09011, Київська область, Сквирський район, с. Малі Лісовці, вул. Ленінська, 1, рахунок № 26009053102929 в АБ «Приватбанк» м. Біла Церква, МФО 321842, ЄДРПОУ 32700458) передати земельну ділянку загальною площею 0,9595 га за актом прийому-передачі Ішунській сільській раді (Красноперекопський район, с. Ішунь, вул. Горького, 1, рахунок № 33219842700156в ГУ ДКСУ в АР Крим, МФО 824026, ЄДРПОУ 34740735).

5. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «НеВС Агро» (09011, Київська область, Сквирський район, с. Малі Лісовці, вул. Ленінська, 1, рахунок № 26009053102929 в АБ «Приватбанк» м. Біла Церква, МФО 321842, ЄДРПОУ 32700458) до Державного бюджету м. Сімферополя (рахунок 31211206783002, отримувач - Державний бюджет м. Сімферополя, 22030001, ЄДРПОУ отримувача - 38040558, ГУ ДКСУ в АР Крим, м. Сімферополь, МФО 824026) 3755,50 грн. судового збору.

6. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 26.04.2012.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим Калініченко А.А.

Дата ухвалення рішення24.04.2012
Оприлюднено03.05.2012
Номер документу23703804
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —743-2012

Рішення від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

Ухвала від 15.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

Ухвала від 06.03.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Калініченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні