Рішення
від 06.11.2008 по справі 10009-2008
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

10009-2008

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 315

РІШЕННЯ

Іменем України

06.11.2008Справа №2-5/10009-2008

За позовом – Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка», м. Київ.   

До відповідача –  Закритого акціонерного товариства «Теодосія», м. Феодосія.      

Про визнання дійсним договору та визнання права власності.  

                                                                                                           Суддя  М.П. Гаврилюк

                    Представники:

Від позивача –  Яницький О.В.,  представник, дов. від 31.12.2008року.  

Від відповідача –  Козловський Є.В., представник, дов. 04.10.2008р.

Сутність спору:  

Позивач -  Товариство з обмеженою відповідальністю  «Українська транспортна спілка», м. Київ звернувся до Господарського суду АР Крим з позовом, в якому просить суд визнати дійсним договір купівлі-продажу від 01 жовтня 2008 року, що укладений між Закритим акціонерним товариством «Теодосія» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка»; визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка» право власності на газопровід високого тиску другої категорії до с Коктебель та с. Орджонікідзе. Перший пусковий комплекс – газопровід високого тиску до с. Насипне загальною протяжністю 3,040 кілометри (три кілометри сорок метрів); газопровід високого тиску другої категорії до смт. Орджонікідзе та смт. Коктебель. Друга черга: Газопровід високого тиску до смт. Орджонікідзе загальною протяжністю 16,671 кілометри (шістнадцять кілометрів шістсот сімдесят один метр); газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель та с.Орджонікідзе. Третій пусковий комплекс: «Газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель», АР Крим, загальною протяжністю 7,308 кілометри (сім кілометрів триста вісім метрів); газопровід високого тиску до ГРПб в смт. Щебетівка , району м. Феодосії, загальною протяжністю 3,610 кілометри (три кілометри шістсот десять метрів); газопровід середнього та низького тиску до житлових будинків по вул. Кримська – Леніна с.Краснокаменка загальною протяжністю 4,480 кілометри (чотири кілометри чотириста вісімдесят метрів); нежитлову будівлю, що розташована за адресою: АР Крим, м.Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2, загальною площею 483,0 м. кв., адміністративне, літ. А; газорозподільну станцію, що розташована за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2-в, що складається з редукційної літ. «А» площею 25,6 кв.м., операторської літ. «Б» площею 9,8 кв.м., збиральної-сараю літ. «В», брами 1, хвіртки 2, огорожи 3, мостіння 4, підпорної стіни 5, газопроводу тиском 55 кгс/см протягом 3,233 км.

Відповідач позов не визнав,  надав суду відзив на позов в якому пояснив, що  він не відхилявся від нотаріального посвідчення договору, а доказів зворотного позивачем суду не представлено.

04 листопада 2008 року у судовому засіданні оголошена перерва до 06 листопада 2008 року. Після перерви судове засідання продовжено.

Представник позивача після перерви  у судове засідання не з'явився, про день слухання спору був сповіщений належним чином: під розпис у бланку перерви.        

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши  представників сторін, суд -             

ВСТАНОВИВ:

01 жовтня 2008 року між позивачем та відповідачем був укладений договір купівлі-продажу за п. 1 якого відповідач (продавець за договором) зобов'язується передати у власність позивача (покупця за договором), а відповідач зобов'язується прийняти та оплатити наступне нерухоме майно:

1) Газопровід високого тиску другої категорії до с Коктебель та с. Орджонікідзе. Перший пусковий комплекс – газопровід високого тиску до с. Насипне загальною протяжністю 3,040 кілометри, введений в експлуатацію за актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 29 грудня 2005 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Виконавчого комітету Насипновської сільської ради АР Крим, вартістю 1 012 807,64 грн. без врахування ПДВ;

2) Газопровід високого тиску другої категорії до смт. Орджонікідзе та смт. Коктебель. Друга черга: Газопровід високого тиску до смт. Орджонікідзе загальною протяжністю 16,671 кілометри, введений в експлуатацію за актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 14 березня 2006 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Виконавчого комітету Феодосійської міської ради АР Крим, вартістю 4 108 891,89 грн. без врахування ПДВ;

3) Газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель та с. Орджонікідзе. Третій пусковий комплекс: «Газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель», АР Крим, загальною протяжністю 7,308 кілометри, введений в експлуатацію за актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 22 червня 2007 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Виконавчого комітету Феодосійської міської ради АР Крим, вартістю 1 922 217,09 грн. без врахування ПДВ;

4) Газопровід високого тиску до ГРПб в смт. Щебетівка, району м. Феодосії, загальною протяжністю 3,610 кілометри, введений в експлуатацію за актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 12 квітня 2007 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Щебетівської селищної ради АР Крим, вартістю 1 869 320,85 грн. без врахування ПДВ;

5) Газопровід середнього та низького тиску до житлових будинків по вул. Кримська – Леніна с. Краснокаменка загальною протяжністю 4,480 кілометри, введений в експлуатацію за актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 12 квітня 2007 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Щебетівської селищної ради АР Крим, вартістю 371 850,88 грн. (триста сімдесят одна тисяча вісімсот п'ятдесят 88 копійок) без врахування ПДВ.

6) Газопровід-відвід до смт. Приморський тиском 5,5 МПа загальною протяжністю 3,234 кілометри, введений в експлуатацію за актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 06 березня 2006 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Приморської селищної ради АР Крим, газорозподільна станція смт. Приморський, що розташована: Автономна Республіка Крим, місто Феодосія, селище міського типу Приморський, будинок, 2, службово-побутовий корпус (будинок операторів), що розташований: Автономна Республіка Крим, місто Феодосія, селище міського типу Приморський, будинок, 2, які є єдиним технологічним комплексом та розташовані на земельних ділянках, що передані в користування Продавцю (договір оренди землі від 08 січня 2006 року), загальною вартістю 2 346 953,63 грн. без врахування ПДВ;

Відповідно до п. 2 вказаного договору за згодою сторін вартість майна, що продавалося, складала 11 632 041,98 грн., крім того ПДВ 2 326 408,40грн., разом 13 958 450,38 грн.

У відповідності з п. 3 Договору суми, передбачені до оплати покупцем пунктом 2 цього договору, покупець зобов'язується сплатити продавцю вартість майна, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок продавця протягом тридцяти календарних днів або шляхом видачі простого векселя протягом тридцяти календарних днів з моменту укладення цього договору, строк сплати по якому не має перевищувати двох років з моменту видачі.

У відповідності до п. 4 договору продавець зобов'язаний передати покупцю майно, що визначене пунктом 1 цього договору, протягом десяти днів з моменту укладення цього Договору за актом приймання-передачі, який підписується сторонами. З моменту підписання акту приймання-передачі ризик знищення або випадкового пошкодження майна, що визначене пунктом 1 цього договору, переходить до покупця.

02 жовтня 2008 р. сторони підписали акт приймання-передачі майна.

Крім того, в п.5 укладеного договору сторони передбачили, що у відповідності до вимог статті 657 Цивільного кодексу України цей договір підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації протягом чотирнадцяти днів з моменту укладення цього договору.

Листами від 03.10.2008р. вих. № 506, ті від 08.10.2008р. № 507 позивач запропонував відповідачу оформити договір нотаріально. Проте відповідач жодним чином не зреагував на вказані листи. В своєму відзиві на позовну заяву відповідач зазначив, що вказані листи ним були отримані, проте пройшло замало часу задля оформлення відповідних документів для нотаріального оформлення договору.

Позивач просить суд визнати дійсним договір купівлі-продажу від 01 жовтня 2008року, що укладений між Закритим акціонерним товариством «Теодосія» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка»; визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка» право власності на газопровід високого тиску другої категорії до с Коктебель та с. Орджонікідзе. Перший пусковий комплекс – газопровід високого тиску до с. Насипне загальною протяжністю 3,040 кілометри (три кілометри сорок метрів); газопровід високого тиску другої категорії до смт. Орджонікідзе та смт. Коктебель. Друга черга: Газопровід високого тиску до смт. Орджонікідзе загальною протяжністю 16,671 кілометри (шістнадцять кілометрів шістсот сімдесят один метр); газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель та с.Орджонікідзе. Третій пусковий комплекс: «Газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель», АР Крим, загальною протяжністю 7,308 кілометри (сім кілометрів триста вісім метрів); газопровід високого тиску до ГРПб в смт. Щебетівка, району м.Феодосії, загальною протяжністю 3,610 кілометри (три кілометри шістсот десять метрів); газопровід середнього та низького тиску до житлових будинків по вул. Кримська – Леніна с.Краснокаменка загальною протяжністю 4,480 кілометри (чотири кілометри чотириста вісімдесят метрів); нежитлову будівлю, що розташована за адресою: АР Крим, м.Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2, загальною площею 483,0 м. кв., адміністративне, літ. А; газорозподільну станцію, що розташована за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2-в, що складається з редукційної літ. «А» площею 25,6 кв.м., операторської літ. «Б» площею 9,8кв.м., збиральної-сараю літ. «В», брами 1, хвіртки 2, огорожи 3, мостіння 4, підпорної стіни 5, газопроводу тиском 55 кгс/см протягом 3,233 км.

Суд вважає, що позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню, при цьому судом прийнято до уваги наступне:

У відповідності до частини 2 статті 220 Цивільного кодексу України якщо сторони домовилися про всі суттєві умови договору, що підтверджується письмовими доказами, та здійснено повне або часткове виконання договору, але одна зі сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійним. В такому випадку подальше нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Згідно частини 1 статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

У відповідності до частини 1 статті 334 Цивільного кодексу України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

За частиною 3 статті 334 Цивільного кодексу України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Судом також встановлені повноваження відповідача щодо розпорядження вказаним майном. Так, згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 20.03.2006р., що зареєстроване згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 10134943 від 20.03.2006р. реєстраційний номер 14187042 за ЗАТ «Теодосія» оформлене право власності на газорозподільну станцію, що розташована за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2-в, що складається з редукційної літ. «А» площею 25,6 кв.м., операторської літ. «Б» площею 9,8кв.м., збиральної-сараю літ. «В», брами 1, хвіртки 2, огорожа 3, мостіння 4, підпорної стіни 5, газопроводу тиском 55 кгс/см протягом 3,233 км. У відповідності до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 23.12.2005р., що зареєстроване згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 9402816 від 23.12.2005р. реєстраційний номер 13357928 за ЗАТ «Теодосія» оформлене право власності на нежитлову будівлю, що розташована за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2, загальною площею 483,0 м. кв., адміністративне, літ. А

У відповідності до акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 29 грудня 2005 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Виконавчого комітету Насипновської сільської ради АР Крим був введений в експлуатацію газопровід високого тиску другої категорії до              с. Коктебель та с. Орджонікідзе. Перший пусковий комплекс – газопровід високого тиску до с. Насипне загальною протяжністю 3,040 кілометри. Згідно  акту державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 14 березня 2006 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Виконавчого комітету Феодосійської міської ради АР Крим був введений в експлуатацію газопровід високого тиску другої категорії до смт. Орджонікідзе та смт. Коктебель. Друга черга: Газопровід високого тиску до смт. Орджонікідзе загальною протяжністю 16,671кілометри. За актом  державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 22 червня 2007 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим, затверджений рішенням Виконавчого комітету Феодосійської міської ради АР Крим газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель та с. Орджонікідзе. Третій пусковий комплекс: «Газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель», АР Крим, загальною протяжністю 7,308 кілометри. За актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 12 квітня 2007 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим прийнято до експлуатації газопровід високого тиску до ГРПб в смт. Щебетівка, району м. Феодосії, загальною протяжністю 3,610 кілометри, введений в експлуатацію за актом, затверджений рішенням Щебетівської селищної ради АР Крим. За актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 12 квітня 2007 року, що зареєстрований Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю м. Феодосії АР Крим введено в експлуатацію  газопровід середнього та низького тиску до житлових будинків по вул. Кримська – Леніна с.Краснокаменка загальною протяжністю 4,480 кілометри.

Згідно п. 1.6 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Мін'юсту України № 7/5 від 07.02.2002р.,  зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 лютого 2002р. за N 157/6445, реєстрації підлягають права власності тільки на об'єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку, за наявності матеріалів технічної інвентаризації, підготовлених тим БТІ, яке проводить реєстрацію права власності на ці об'єкти.

Не підлягають реєстрації тимчасові споруди, а також споруди, не пов'язані фундаментом із землею.

Оскільки газопроводи не пов'язані фундаментом із землею, право власності на них не підлягає реєстрації.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що відповідач не здійснив відповідних дій, направлених на нотаріальне посвідчення договору, що свідчить про ухилення його від нотаріального посвідчення укладеного між сторонами договору, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

З огляду на викладене  та керуючись  ст.  ст. 82-84 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати дійсним договір купівлі-продажу від 01 жовтня 2008 року, що укладений між Закритим акціонерним товариством «Теодосія» (98100, АР Крим, м. Феодосія, вул. Володарського, 39-Б, код ЕДРПОУ 30689644) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка» (01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 66, код ЄДРПОУ 30167087).

3.          Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка» (01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 66, код ЄДРПОУ 30167087) право власності на газопровід високого тиску другої категорії до с Коктебель та с. Орджонікідзе. Перший пусковий комплекс – газопровід високого тиску до с. Насипне загальною протяжністю 3,040 кілометри (три кілометри сорок метрів); газопровід високого тиску другої категорії до смт. Орджонікідзе та смт. Коктебель. Друга черга: Газопровід високого тиску до смт. Орджонікідзе загальною протяжністю 16,671 кілометри (шістнадцять кілометрів шістсот сімдесят один метр); газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель та с. Орджонікідзе. Третій пусковий комплекс: «Газопровід високого тиску другої категорії до с. Коктебель», АР Крим, загальною протяжністю 7,308 кілометри (сім кілометрів триста вісім метрів); газопровід високого тиску до ГРПб в смт. Щебетівка, району м. Феодосії, загальною протяжністю 3,610 кілометри (три кілометри шістсот десять метрів); газопровід середнього та низького тиску до житлових будинків по вул. Кримська – Леніна с. Краснокаменка загальною протяжністю 4,480 кілометри (чотири кілометри чотириста вісімдесят метрів); нежитлову будівлю, що розташована за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2, загальною площею 483,0 м. кв., адміністративне, літ. А; газорозподільну станцію, що розташована за адресою: Автономна Республіка Крим, м. Феодосія, смт. Приморський, вул. Промислова, буд. 2-в, що складається з редукційної літ. «А» площею 25,6 кв.м., операторської літ. «Б» площею 9,8 кв.м., збиральної-сараю літ. «В», брами 1, хвіртки 2, огорожи 3, мостіння 4, підпорної стіни 5, газопроводу тиском 55 кгс/см протягом 3,233 км.

4.          Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Теодосія» (98100, АР Крим, м. Феодосія, вул. Володарського, 39-Б, код ЕДРПОУ 30689644) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська транспортна спілка» (01030, місто Київ, вулиця Богдана Хмельницького, 66, код ЄДРПОУ 30167087) сплачені державне мито в розмірі 25 585,00 грн., а також витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового розгляду.

5.          Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Гаврилюк М.П.

Дата ухвалення рішення06.11.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2370537
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання дійсним договору та визнання права власності.                                                                                                             &nbsp

Судовий реєстр по справі —10009-2008

Рішення від 06.11.2008

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Гаврилюк М.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні