Рішення
від 23.04.2012 по справі 5023/1740/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" квітня 2012 р. Справа № 5023/1740/12

вх. № 1740/12

Суддя господарського суду Хотенець П.В.

при секретарі судового засідання Гаврильєв О.В.

за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_1, дов. № 48 від 29.04.2011 року відповідача - ОСОБА_2, дов. від 05.11.2010 року 3-ї особи ОСОБА_3, дов. від 20.04.2012 року

розглянувши справу за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, м. Харків

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА", м. Харків 3-я особа Публічне акціонерне товариство "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш", м. Харків

про стягнення 73455,23 грн.

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА", м. Харків

до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області, м. Харків

про зняття з контролю договорів купівлі-продажу

ВСТАНОВИВ:

Розглядається позовна вимога Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" 73455,23 грн. штрафа та зустрічна позовна вимога Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" про зобов*язання Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області зняти з контролю договір купівлі-продажу табору "Юність", що знаходиться на балансі Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш", за адресою: Харківська область, Дергачівський район, с. Черкаська Лозова, вул. Київське шосе, 12 та знати з контролю договір купівлі-продажу від 01 липня 2009 року № б/н з внесеними змінами від 28 грудня 2009 року, укладений при подальшому продажі.

Представник позивача за первісним позовом у судовому засіданні та у наданому клопотанні просить провадження у справі за первісним позовом припинити, оскільки штраф сплачено у повному обсязі, що підтверджується копією виписки по рахунку від 13 квітня 2012 року.

Представник відповідача за первісним позовом у судовому засіданні проти клопотання позивача за первісним позовом про припинення провадження у справі за первісним позовом не заперечує.

Представник третьої особи на стороні відповідача за первісним позовом у судовому засіданні та у наданому письмовому поясненні вказує, що на підставі наказу № 93/1 Публічного акціонерного товариства "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" "Про заміну назви товариства і відповідних заходах пов*язаних з цією зміною від 01 червня 2011 року, Відкрите акціонерне товариство "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" перейменоване на Публічне акціонерне товариство "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш".

Суд, долучає письмові пояснення Публічного акціонерного товариства "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" до матеріалів справи та розглядає справу з їх урахуванням.

Представник позивача за зустрічним позовом у судовому засіданні наполягає на задоволенні зустрічного позову у повному обсязі.

Представник третьої особи на стороні позивача за зустрічним позовом у судовому засіданні вирішення зустрічного позову залишає на розсуд суду.

Представник відповідача за зустрічним позовом у судовому засіданні вирішення зустрічного позову залишає на розсуд суду.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін, судом встановлено наступне.

27 грудня 2006 року Відкритим акціонерним товариством "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" за договором купівлі-продажу №1205 був придбаний дитячий оздоровчий табір "Юність", розташований на Київському шосе, 12 в с. Черкаська Лозова, Дергачівського району, Харківської області в порядку приватизації державного майна.

Фондом державного майна України по Харківській області був погоджений подальший продаж зазначеного об'єкту приватизації на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Сонячна галявина" за договором купівлі-продажу № б/н від 01 липня 2009 року з покладанням на нового власника умов приватизації передбачених первісним договором.

Відповідно до пунктів. 5.3.-5.5. договору купівлі-продажу № б/н від 01 липня 2009 року покупець зобов'язаний відновити функціонування об'єкту, зберігати профіль діяльності та вжити заходів, щодо оформлення земельної ділянки.

За результатами перевірки Регіонального відділення Фонду державного майна України по Харківській області по Харківський області від 27 грудня 2011 року, згідно із пунктом. 7.5. договору купівлі-продажу № б/н від 01 липня 2009 року Товариству з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" був направлений лист від 27 грудня 2011 року №13-7496 з вимогою про сплату штрафу у розмірі 73 455,23 грн.

Протягом дії договору купівлі-продажу № б/н від 01 липня 2009 року, передбачені договором умови купівлі-продажу об'єкта приватизації виконувались Товариством з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" належним чином: об'єкт приватизації не відчужувався, в заставу або в оренду не передавався, власник об'єкта приватизації не змінювався, експлуатація об'єкта здійснюється з дотриманням санітарно-будівельних норм та правил пожежної безпеки, перепрофілювання об'єкта - дитячого табору "Юність" не здійснювалось.

Протягом дії договору Товариством з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" були реалізовані всі необхідні заходи щодо виконання, передбачених ним умов, так: 05 грудня 2008 року Товариство з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" звернулось до директора УКРНДІЛГА з клопотанням про погодження надання земельної ділянки. 14 серпня 2009 року на ім'я голови державної адміністрації Дергачівського району Харківський області було направлене клопотання про надання дозволу на оформлення земельної ділянки та на розробку містобудівного обґрунтування розташування дитячого табору "Юність". 08 вересня 2009 року в державну адміністрацію Дергачівського району Харківський області направлений лист про дозвіл на об'єднання земельних ділянок дитячого табору "Юність" та оздоровчого комплексу "Сонячна галявина". 31 серпня 2010 року та 19 січня 2011 року Товариство з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" зверталось до Голови обласної державної адміністрації з клопотанням про надання земельної ділянки для експлуатації та обслуговування дитячого оздоровчого табору "Юність".

Але до цього часу будь-які рішення органами владних повноважень не прийняті, а відповіді на звернення і клопотання не отримані, а відсутність прав на земельну ділянку стало причиною для відмов банківських установ у наданні кредитів для проведення відновлювальних будівельних робот або залучення інших інвестиційних коштів для їх здійснення.

Відповідно до статтей 28-1, 29 Закону України "Про планування і забудову територій", статтей 8,26,30 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" для проведення підготовчих (огородження будівельного майданчику, розчищення території, знесення існуючих будівель і споруд тощо) і будівельних робіт потрібні були дозволи, що видаються територіальними підрозділами Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Для отримання цих дозволів забудовник або замовник мають подати до Інспекції державного архітектурно-технічного контролю пакет документів, серед яких, зокрема, документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або договір суперфіцію. За відсутності такого документу отримати дозвіл на проведення будівництва неможливо.

Позивач за зустрічним позовом посилається на те, що із-за незадовільного використання суміжним землекористувачем (Данилівським дослідним державним лісгоспом) земельної ділянки, прилегла до дитячого табору "Юність" територія та частково територія табору, була засмічена побутовим та будівельним сміттям, що створювало загрозу виникнення пожеж та значно погіршило екологічну ситуацію на території дитячого табору. Для усунення небезпеки Товариством з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" були проведені об'ємні додаткові роботи із збирання та вивезення сміття та пожежно-небезпечної деревини.

Позивачем за зустрічним позовом надані документи, які свідчать що, за рахунок власних коштів, для збереження профілю діяльності та відновлення функціонування дитячого оздоровчого табору "Юність" за замовленням Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА": Приватне підприємство "Тайгер ПРО" виконав технічний звіт по топографо-геодезичним роботам для створення планової основи для визначення меж та розмірів земельної ділянки табору "Юність"; Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕКОГЕОБУД" за договорами №652 від 19 серпня 2009 року та №667 від 09 червня 2010 року здійснив проектно-пошукові роботи; 15 червня 2009 року за договором № 5124 Товариство з обмеженою відповідальністю "ПСК-Харків" був виконаний робочий проект адміністративного корпусу з допоміжними приміщеннями.

Для оцінки стану будівель і споруд табору "Юність" і можливості їх подальшої реконструкції Відкритим акціонерним товариством "Укрводгео" за договором №25/2011-1 від 21 травня 2011 року були підготовлені технічні висновки стану огороджуючи, несучих будівельних конструкцій та інших елементів будівель згідно яких, будівлі та споруди оздоровчого табору "Юність" є непридатними для подальшої експлуатації, створюють загрозу для відпочиваючих та обслуговуючого персоналу та підлягають списанню з балансу підприємства.

Для уникнення загрози життю та здоров'я людей будівлі та споруди, що не відповідають вимогам СНиП, ДБН, будівельних, санітарно-гігієнічних, екологічних, протипожежних норм і правил були знесені за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА".

Таким чином, з боку покупця - Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА", були здійснені всі необхідні заходи для відновлення діяльності об'єкта приватизації, але які не доведені до логічного завершення із об'єктивних обставин.

Згідно статті 7 Закону України "Про приватизацію державного майна" державні органи приватизації контролюють виконання умов купівлі-продажу державного майна та здійснюють інші повноваження, передбачені цим законом.

Абзацом 4 пункта 5.1 статті 5 Порядку здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу державного майна, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 19 серпня 1998 року № 1649 передбачено, що зняття з контролю кожного конкретного договору здійснюється у разі отримання рішення суду про те.

Відповідно до пунктів 5.3, 5.4. договору купівлі-продажу від 01 липня 2009 року №б/н із змінами та доповненнями від 28 грудня 2009 року відповідач за первісним позовом здійснює контроль за виконанням умов цього договору лише до 27грудня 2011 року.

Окрім цього, слід зазначити, що штраф, передбачений пунктом 7.5. договором купівлі-продажу № б/н від 01 липня 2009 року у розмірі 73 455,23 грн. був сплачений Товариством з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" 13 квітня 2012 року повністю.

Згідно пункту 6 статті 3 Цивільного кодексу України справедливість, добросовісність та розумність належать до основних засад цивільного законодавства, відповідно до яких мають тлумачится усі норми цивільного законодавства, включаючи норми про відповідальність за порушення договірних зобовязань.

Відповідно до частини 4 статті 14 Цивільного кодексу України особа може бути звільнена від цивільного обов'язку або його виконання у випадках, встановлених договором або актами цивільного законодавства. Відповідно до частини 1 статті 614 Цивільного кодексу України та статті 218 Господарського кодексу України особа, яка порушила зобов'язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких умов та приймаючи до уваги, що штраф у розмірі 73 455,23 грн. сплачено у повному обсязі і представник позивача за первісним позовом просить суд припинити провадження у справі за первісним позовом в зв'язку з відсутністю предмету спору, суд вважає за необхідне провадження у справі за первісним позовом припинити, а зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА", який є законним, обгрунтованим - задовольнити.

У зв'язку з тим, що Товариством з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" штраф сплачено після звернення позивача за первісним позовом до суду, то згідно статтей 47-49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача за первісним позовом. Приймаючи до уваги, що позивач за зустріним позовом не наполягає на стягненні з відповідача за зустрічним позовом судового збору, суд вважає, що витрати по сплаті судового збору слід покласти на позивача за зустрічним позовом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтею 5 Порядку здійснення державними органами приватизації контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації від 19 серпня 1998 року N 1649, у зв'язку зі спливом строку дії договору купівлі-продажу від 01 липня 2009 року №б/н із змінами та доповненнями від 28 грудня 2009 року, керуючись статтями 3, 4, 15, 16, 614 Цивільного кодексу України, статтею 218 Господарського кодексу України, статтями 1, 4, 12, 43, 47-49, 54-57, 60, 80 пункт 1-1, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Провадження у справі за первісним позовом припинити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ОЗДОРОВЧИЙ КОМПЛЕКС "СОНЯЧНА ГАЛЯВИНА" (61002, м. Харків, вул. Сумська, 70, код ЄДРПОУ 31631663) на користь державного бюджету України (одержувач - УДК у Дзержинському районі м. Харкова, № рахунку 31210206700003, код ЄДРПОУ 24134567, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській обл., МФО 851011) 1 609,50 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Зустрічний позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області (61024, м. Харків, вул. Гуданова, 18 Код ЄДРПОУ 23148337) зняти з контролю договір купівлі-продажу №1205 від 27 грудня 2006 року об'єкта малої приватизації (група Ж) - дитячого оздоровчого табору "Юність", що знаходився на балансі Публічного акціонерного товариства "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш" (правонаступника Відкритого акціонерного товариства "Харківський електротехнічний завод "Укрелектромаш"), за адресою: Харківська область, Дергачівський район, с. Черкаська Лозова, вул. Київське шосе, 12, а також зняти з контролю договір купівлі-продажу від 01 липня 2009 року №б/н з внесеними змінами від 28 грудня 2009 року, укладений при подальшому продажі.

Повний текст рішення підписаний 23.04.2012 року

Суддя Хотенець П.В.

Дата ухвалення рішення23.04.2012
Оприлюднено04.05.2012
Номер документу23705921
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/1740/12

Ухвала від 20.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 04.05.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Рішення від 23.04.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні