Рішення
від 03.11.2008 по справі 22/174-08-4353
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22/174-08-4353

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"03" листопада 2008 р.Справа  № 22/174-08-4353

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Легенда-Н";

до відповідача:  Комунального підприємства "Южненське міське бюро технічної інвентаризації";  

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "АКТИВ СИСТЕМ ЮГ";

про визнання права власності та про зобов'язання до вчинення певних дій  

Суддя Торчинська Л.О.

Представники:

Від позивача: Георгієв О.С. - за довіреністю № б/н від 04.09.08р.;

Від відповідача: Костецька С.І. –за довіреністю №02-02-1080 від 29.10.2008р.;

Від 3-тьої особи: Кравцов О.В. –директор;

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до КП «Южненське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості» за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «АКТИВ СИСТЕМ ЮГ»про визнання права власності та про зобов'язання до вчинення певних дій.

          В ході розгляду справи представник Товариства з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»позовну заяву підтримав та просив суд зобов'язати КП «Южненське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»код 22492593, МФО 328168, що знаходиться за адресою: м. Южне, пр. Леніна, 1/2 скасувати запис про реєстрацію права власності на нерухоме майно №17742584 від 14.02.2008 року, реєстраційний номер – 22130183, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «АКТИВ СИСТЕМ ЮГ»(код 35241835); визнати право власності на нерухоме майно, загальною площею –297,8 кв.м., за Товариством з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»(код 32834648), що знаходиться за адресою: Одеська область., м. Южне, вул. Будівельників, 12; зобов'язати КП «Южненське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості» код 22492593, МФО 328168, що знаходиться за адресою: м. Южне, пр. Леніна, 1/2, зареєструвати нерухоме майно, загальною площею –297,8 кв.м., за Товариством з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»(код 32834648), що знаходиться за адресою: Одеська область., м. Южне, вул. Будівельників, 12.

          Представник відповідача до суду надав відзив на позовну заяву в якій просить відхилити повністю позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»

Представник ТОВ «Легенда-Н»проти відзиву на позовну заяву заперечує посилаючись на його необґрунтованість та безпідставність.

          

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

05 серпня 2004 року рішенням Южненською міською радою було прийнято рішення Про затвердження акту Державної технічної комісії з прийняття до експлуатації завершеного будівництвом кафе на 70 місць загальна площа –297,8 кв.м, Товариства з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н», що знаходиться за адресою: м. Южне, Одеська область., вул. Будівельників –кут пр. Леніна та затверджено акт Державної технічної комісії з прийняття до експлуатації завершеного кафе на 70 місць ТОВ «Легенда-Н», що знаходиться за адресою: м. Южне, Одеська область., вул. Будівельників –кут пр. Леніна

Відповідно до пункту 6.1 «Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно», оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності: місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування: - фізичним особам та юридичним особам на новозбудовані, перебудовані або реконструйовані об'єкти нерухомого майна за наявності акта про право власності на землю або рішення про відведення земельної ділянки для цієї мети та за наявності акта комісії про прийняття об'єкта і введення його в експлуатацію.

Згідно пункту 6.2. «Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно», про підготовку документів для видачі свідоцтв про право власності можуть за дорученням органів місцевого самоврядування, місцевої державної адміністрації та інших органів відповідно до законодавства проводити БТІ.

Як зазначив представник ТОВ «Легенда –Н»на адресу КП «Южненського міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»неодноразово звертались з проханням видати свідоцтво на право власності, про що свідчить лист начальника КП «Южненського міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»Гладких Л.А. від 23.10.2007 року

Статтею 182 Цивільного кодексу України передбачає, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

Відмова у державній реєстрації права на нерухомість або правочинів щодо нерухомості, ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду.

В даному випадку немає підстав щодо не видання свідоцтва на право власності.

Також представник позивача зазначив, що рішенням Южненського виконкому було вирішено присвоїти поштову адресу об'єкту кафе «Капучіно»Товариства з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н», розміщеного на перехресті вул. Будівельників та пр. Леніна м. Южного, Одеської області –вул. Будівельників, 12.

Представник відповідача проти позову заперечує та посилається на ст. 331 Цивільного кодексу України та ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування приймають рішення щодо оформлення права власності на нерухоме майно, розташоване на території даної територіальної громади. У даному випадку –це Южненська міська рада.

Представник відповідача також зазначив, що порядок прийняття в експлуатацію об'єктів нерухомого майна проводиться згідно з «Порядком прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єктів». Для реєстрації права власності, позивачу потрібно надати відповідачу документ, що підлягає реєстрації згідно додатку 1 «Перелік право встановлюючих документів на підставі, на підставі яких проводиться реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна». Таке свідоцтво не було видане ТОВ «Легенда-Н»на будівлю загальною площею 297,8 кв.м, що розташоване за адресою: Одеська область., м. Южне, вул. Будівельників, 12.

Представник позивача заперечує, посилаючись на його необґрунтованість, безпідставність та не підлягає задоволенню.

Представник третьої особи відзив на позов не надав, підтримав позовну заяву ТОВ «Легенда-Н»та просив суд зобов'язати КП «Южненське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»код 22492593, МФО 328168, що знаходиться за адресою: м. Южне, пр. Леніна, 1/2 скасувати запис про реєстрацію права власності на нерухоме майно №17742584 від 14.02.2008 року, реєстраційний номер –22130183, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «АКТИВ СИСТЕМ ЮГ»(код 35241835). Визнати право власності на нерухоме майно, загальною площею –297,8 кв.м., за Товариством з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»(код 32834648), що знаходиться за адресою: Одеська область., м. Южне, вул. Будівельників, 12. Зобов'язати КП «Южненське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»код 22492593, МФО 328168, що знаходиться за адресою: м. Южне, пр. Леніна, 1/2, зареєструвати нерухоме майно, загальною площею –297,8 кв.м., за Товариством з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»(код 32834648), що знаходиться за адресою: Одеська область., м. Южне, вул. Будівельників, 12.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд доходить до такого висновку:

Згідно ст. ст. 16, 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'являти позов про визнання його права власності, якщо це оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Як вбачається з тексту позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»05 серпня 2004 року рішенням Южненською міською радою було прийнято рішення Про затвердження акту Державної технічної комісії з прийняття до експлуатації завершеного будівництвом кафе на 70 місць загальна площа –297,8 кв.м, Товариства з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»що знаходиться за адресою: м. Южне, Одеська область., вул. Будівельників –кут пр. Леніна та затверджено акт Державної технічної комісії з прийняття до експлуатації завершеного кафе на 70 місць ТОВ «Легенда-Н», що знаходиться за адресою: м. Южне, Одеська область., вул. Будівельників –кут пр. Леніна.

Товариство з обмеженою відповідальністю не одноразово звертались на адресу КП «Южненського міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»з проханням видати свідоцтво на право власності, про що свідчить лист начальника КП «Южненського міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»Гладких Л.А. від 23.10.2007

Частиною 2 статті 331 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

- Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

- Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Пункт 29 «Порядку прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єктів», затверджений постановою Кабінетом Міністрів України від 22 вересня 2004 року №1243 датою введення в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта є дата затвердження акта державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію цього об'єкта органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування, що утворив комісію.

Пункт 30 «Порядку прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єктів», у разі неготовності об'єкта до експлуатації державна приймальна комісія складає відповідний акт з висновками та обґрунтуваннями. На підставі цього акта орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, що утворив комісію, надає замовнику рекомендації щодо усунення недоліків.

Для прийняття в експлуатацію зазначеного об'єкта державна приймальна комісія може бути утворена повторно лише після усунення виявлених недоліків, але не раніше ніж через 30 днів після завершення роботи попередньої комісії.

Підписаний і затверджений акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта є підставою для укладення договорів про постачання на цей об'єкт необхідних для його функціонування ресурсів води, газу, тепла та електроенергії і включення даних про цей об'єкт до державної статистичної звітності.

Виходячи з наведеного можливо зробити висновок, що акт Державної технічної комісії з прийняття до експлуатації завершеного будівництвом кафе на 70 місць загальна площа –297,8 кв.м, Товариства з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»що знаходиться за адресою: м. Южне, Одеська область., вул. Будівельників –кут пр. Леніна є підписаний належним чином та затверджений Державною технічною комісії з прийняття до експлуатації.

Стосовно строку договору оренди землі то статтею 764 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Отже, виходячи з вищенаведеного, Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати КП «Южненське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»(Одеська область, м. Южне, пр. Леніна, 1/2, код 22492593, МФО 328168) скасувати запис про реєстрацію права власності на нерухоме майно №17742584 від 14.02.2008 року, реєстраційний номер –22130183, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «АКТИВ СИСТЕМ ЮГ»(м. Одеса, вул. Успенська, 15, оф-1, код 35241835).

3. Визнати право власності на нерухоме майно, загальною площею –297,8 кв.м., за Товариством з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»(Одеська область, м. Южне, вул.. Будівельників, 12, код 32834648), що знаходиться за адресою: Одеська область., м. Южне, вул. Будівельників, 12.

4. Зобов'язати КП «Южненське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації об'єктів нерухомості»(Одеська область, м. Южне, пр. Леніна, 1/2, код 22492593, МФО 328168) зареєструвати право власності на нерухоме майно, загальною площею –297,8 кв.м., за Товариством з обмеженою відповідальністю «Легенда-Н»(Одеська область, м. Южне, вул.. Будівельників, 12, код 32834648), що знаходиться за адресою: Одеська область., м. Южне, вул. Будівельників, 12.

Рішення суду набуває законної сили в порядку ст.85 ГПК України.

Рішення підписано 07.11.2008р.

Суддя                                                                                       Торчинська Л.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення03.11.2008
Оприлюднено26.11.2008
Номер документу2370973
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/174-08-4353

Рішення від 03.11.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні