Рішення
від 27.04.2012 по справі 5013/344/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"27" квітня 2012 р.Справа № 5013/344/12 Господарським судом Кіровоградської області в складі судді Макаренко Т.В., розглянувши матеріали

за позовом: Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1, м. Кіровоград

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "Сфера 7", м. Кіровоград

про стягнення 18722,00 грн.

Представники:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали

Сторони належним чином повідомлені про час та місце проведення судового засідання про що свідчить рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень від 09.04.2012 року.

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 звернувся до господарського суду з позовною заявою про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "Сфера 7" заборгованості за договором поставки в сумі 18722,00 грн.

Відповідач надіслав до суду відзив на позовну заяву від 26.04.2012 року в якому позовні вимоги про стягнення боргу в сумі 18722,00 грн визнає у повному обсязі, однак погасити вказану заборгованість немає можливості за відсутності грошових коштів. ТОВ "Проектно-виробниче підприємство "Сфера 7" просить господарський суд розгляд справи здійснювати без участі відповідача.

Враховуючи норми ст. 75 ГПК України та з огляду на належне повідомлення сторін про дату, час і місце судового засідання, господарський суд вважає можливим розглянути справу № 5013/344/12 за відсутністю представників сторін та за наявними у справі документами.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши та оцінивши подані сторонами докази, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (Постачальник) та товариством з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "Сфера 7" (Покупець) 15.05.2009 укладено договір № 15-05/09 (далі - Договір), згідно пунктів 1.1, 1.2 якого Постачальник зобов'язався на замовлення Покупця, у відповідності до Специфікації, що є невід'ємною частиною даного Договору, поставити обладнання та комплектуючі (надалі- Товар), а Покупець прийняти і оплатити даний товар на умовах цього Договору.

Відповідно до п. 2.2.1 Договору Покупець зобов'язався прийняти товар від постачальника та оплатити його вартість відповідно до умов передбачених цим Договором.

В розділі 4 сторони узгодили порядок розрахунків.

Покупець зобов'язався на протязі 5 банківських днів від дня підписання акта приймання-передачі або видаткової накладної сплатити всю вартість поставленого товару, яка визначається Специфікацією. Розрахунок за отриманий товар здійснюється шляхом переказу грошових коштів на поточний рахунок Продавця (п.п 4.1, 4.2 Договору).

Даний Договір відповідно до п. 8.1, набрав чинності з моменту підписання його сторонами і діє до моменту повного виконання сторонами своїх зобов'язань за цим Договором.

Договір підписано та скріплено печатками сторін.

Матеріалами справи підтверджено належне виконання позивачем умов Договору.

Продавцем поставлено покупцеві товар всього на загальну суму 18722,00 грн, що засвідчено актом приймання-передачі від 12.06.2009 року, підписаного уповноваженими представниками сторін та скріпленого печатками, відповідно до п. 2.1.2 Договору.

Таким чином, з урахуванням п. 4.1 Договору, відповідач за отриманий згідно акта приймання-передачі від 12.06.2009 року товар, повинен був розрахуватись до 17.06.2009 року включно.

Проте, відповідачем у справі зобов'язання по Договору в частині оплати отриманого товару не виконано.

Заборгованість відповідача склала 18722,00 грн.

Відповідач визнав позовні вимоги у сумі 18722,00 грн, про що зазначив у наданому відзиві на позовну заяву від 26.04.2012 року.

За змістом статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Укладений між сторонами Договір за своєю правовою природою є договором поставки, відтак до правовідносин, що виникли між сторонами на підставі даного договору слід застосовувати положення законодавства, що регулюють правовідносини поставки.

У відповідності до частини 1 статті 265 Господарського кодексу України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених вказаним Кодексом.

За правилами статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Правовідносини купівлі-продажу регулюються главою 54 Цивільного кодексу України.

Так, у відповідності до статті 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Згідно статей 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

З урахуванням вказаних обставин, а також тої обставини, що відповідачем у справі позовні вимоги визнано повністю, факти, викладені в позовній заяві, не спростовано, господарський суд вважає позовні вимоги про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "Сфера 7" заборгованості за договором поставки в сумі 18722,00 грн обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Господарським судом враховано положення статті 33 Господарського процесуального кодексу України, за змістом якої кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України на відповідача покладаються судові витрати на судовий збір.

Керуючись ст.ст. 33, 47, 49, 82, 84, 85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-виробниче підприємство "Сфера 7" (м. Кіровоград, вул. В.Чорновола, 43, код ЄДРПОУ 33743468) на користь фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідент. номер НОМЕР_1) заборгованості за договором поставки в сумі 18722,00 грн, а також судовий збір в сумі 1609,50 грн.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили та направити стягувачу.

Згідно ч. 5 ст. 85 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Копії рішення надіслати позивачеві на адресу:

позивачеві на адресу:

- АДРЕСА_1;

відповідачеві на адресу:

- м. Кіровоград, вул. В.Чорновола, 43.

Суддя Т.В. Макаренко

Дата ухвалення рішення27.04.2012
Оприлюднено03.05.2012
Номер документу23712737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5013/344/12

Рішення від 27.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

Ухвала від 09.04.2012

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Макаренко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні